مشارکت در زمین از جمله قراردادهای مشارکت است. این قرارداد از جمله قراردادهای پرکاربرد در حوزه کشاورزی شناخته میشود.
در صورتی قصد انعقاد این قرارداد را دارید و مایل به سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی هستید، با ما همراه باشید تا مهمترین نکات قرارداد فوق و ظرافتهای حقوقی آن را مورد بررسی قرار دهیم. به موجب این قرارداد، اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی در پروسه کاشت، داشت و برداشت زمینهای کشاورزی مشارکت نموده که چنین امری باعث رونق بخش کشاوزی و افزایش سطح کیفیت و کمیت محصولات میشوند.
مهمترین ویژگی قرارداد مشارکت زمین آن است که به جهت برنامهریزی و تقسیم کاری که صورت میگیرد و انجام وظایف توسط شرکا در این مشارکت، میزان سوددهی این سبک از مشارکت نیز افزایش مییابد.
همانطور که بیان شد، مشارکت در زمین از اقسام مشارکت مدنی است که طبق قانون مدنی ممکن است در قالب دو عقد محقق شود. پس پیش از پرداختن به این مسئله لازم است مفهوم مشارکت مدنی مورد توجه و بررسی قرار گیرد.
مشارکت مدنی از منظر قانون مدنی
شرکت در معنای اخص آن از جمله عقود معین است. به موجب این عقد در مالکیت اشاعه ایجاد میشود.
به عبارت دیگر بر مبنای عقد شرکت مالکیتهای انفرادی، ویژگی استقلال خود را از دست داده و اجتماع مالکیتها محقق میشود.
ماده قانونی ناظر بر شراکت مدنی ماده ۵۷۱ قانون است که مقرر میدارد شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شیئی واحد به نحو اشاعه.
قرارداد مشارکت در زمین
مشارکت در زمین که در زمره قراردادهای مشارکت قرار میگیرد ممکن است در دو قالب قراردادی و غیر قراردادی محقق شود. اولین مورد مشارکت در زمین در قالب عقد مزارعه است. وفق ماده ۵۱۸ قانون مدنی مزارعه عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین زمینی را برای مدت معینی به طرف دیگر میدهد که در آن زراعت کرده و و در نهایت حاصل به دست آمده را تقسیم کند.
دومین قالب قراردادی مشارکت در زمین در قالب انعقاد عقد شرکت است. عقد شرکت ازجمله عقود معین میباشد که در قانون مدنی شرایط و مقررات آن معین گردیده است. ماده قانونی حاکم بر این شکل از مشارکت در زمین، ماده ۵۷۱ قانون مدنی است.
نمونه قرارداد مشارکت در زمین
ماده ۱ – طرفین قرارداد
ماده ۲ – موضوع قرارداد
ماده ۳ – آوردههای دو طرف
ماده ۴ – نسبت سهم الشرکه طرفین
ماده ۵ – مدت قرارداد
ماده ۶ – شرایط قرارداد
ماده ۷- تعهدات طرفین و ضمانت عدم اجرای آنها
ماده ۸- روشهای حل و فصل اختلافات
ماده ۹- فسخ قرارداد
ماده ۱۰ – نسخ قرارداد
بخاطر داشته باشید که اگر شما در پی انعقاد قرارداد مشارکت زمین هستید، میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد ، قراردادی مختص خودتان داشته باشید.
نکات مهمی از قرارداد مشارکت زمین
۱. اولین نکته مهم در قراردادهای مشارکت علی الخصوص قرارداد مشارکت زمین، ذکر عنوان دقیق قرارداد میباشد.
۲. دومین نکته که ضرورت دارد در قرارداد مورد نظرتان به آن توجه نمایید، ذکر مشخصات و اطلاعات طرفین قرارداد مشارکت زمین است که همان شریک یا شرکا هستند.
قرارداد مشارکت زمین ممکن است حسب مورد بین دو نفر یا چند شخص حقیقی یا حقوقی منعقد شود.
بدین جهت بایستی اطلاعات کامل اشخاص درگیر در قرارداد قید گردد.
به عنوان نمونه اگر شریک در قرارداد مشارکت زمین شخص حقیقی باشد، مشخصاتی از قبیل نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، شماره ملی، آدرس دقیق محل اقامت، کد پستی و شماره تماس در قرارداد بایستی درج شود. در مقابل اگر شخص حقوقی طرف قرارداد باشد بایستی اطلاعاتی مانند نام شرکت، شماره ثبت، کد اقتصادی، نشانی دقیق محل شرکت، تلفن، نام نماینده و سمت نماینده در قرارداد درج گردد.
۳. سومین موردی که باید در قرارداد به آن توجه شود مدت اعتبار قرارداد است. این موضوع کاملاً به توافق شما و شرکایتان بستگی دارد. بنابراین مدت قرارداد کاملاً در اختیار طرفین است اما از ذکر آن در قرارداد غافل نشوید و تاریخ دقیق ماه، روز و سال، در قرارداد ثبت کنید.
توجه نمایید که پس از پایان مدت قرارداد، این قرارداد به صورت خودکار منحل میشود.
۴.موضوع دیگری که قابل توجه است ذکر دقیق میزان سرمایه و آورده طرفین و شرکا است.
علت اهمیت درج این موضوع از آن جهت است که به تناسب میزان سهم و آورده، به شرکا سود اعطا خواهد شد و در صورت ایراد خسارت، هر یک از شرکا مکلف به پرداخت هستند.
نتیجهگیری
همانطور که ملاحظه نمودید قرارداد مشارکت زمین از جمله قراردادهای مشارکت مدنی است که در حوزه کشاورزی اهمیت بسزایی دارد.
رعایت نکات و استانداردهای قراردادهای مشارکت در این قرارداد اهمیت دارد.
در صورتی که در انعقاد این قرارداد مشکل یا ابهامی دارید میتوانید با مراجعه به بخش مشاره تلفنی ابهامات خود را با تیم حقوقی وینداد در میان بگذارید.
علاوه بر این اگر هدف شما هم از عقد قرارداد مشارکت زمین و رسیدن به سود آن است همین الآن نمونه قرارداد مشارکت مدنی را از بانک نمونه قرارداد دریافت کنید!