قانون کپیرایت از محتوای شما محافظت میکند اما این محافظت نیازمند این است که شما از قوانین کپیرایت و نحوه برخورد قانونی، مرجع قابل رسیدگی و شرایط قانونی کپیرایت در کشور مطلع باشید. این اطلاعات میتواند به بهترین تصمیم در زمان پیگیری منجر شود. حتما به عنوان مدیر یا نویسندهی یک سایت محتوا محور با این پرسش روبهرو بودهاید که چگونه باید از محتوای تولید شدهتان محافظت کنید تا با مطلبی که نوشته و منتشر کردهاید، در بقیهی وبسایتها مواجه نشوید و مالکیت مطلب را برای خودتان حفظ کنید. کپیرایت محتوا در مواردی که محتوا غیر متنی است مانند تصاویر یا ویدیوها و یا کارهای گرافیکی به راحتی قابل شناسهگذاری و ارجاع به تولیدکننده هستند اما راجع به محتوای متنی این سهولت در شناسهگذاری امکانپذیر نیست. محتوای شما را ممکن است به دو هدف سرقت کنند. هدف اول وقتی است که شخصی یا گروهی با هدف کسب درآمد و اهداف تجاری اقدام به کپیبرداری از متنتان کنند و زمان دوم کپی با هدف غیرتجاری در وبلاگهاست. در هر حال هرچه که شما برای تحصیلش زمان صرف کردهاید، برایتان ارزشمند است و به نوعی دارایی شما محسوب میگردد. پس اگر محتوای شما کپی شد، به هیچعنوان تصور نکنید که راهی برای مقابله با افراد سودجو وجود ندارد و یا ارزش پیگیری ندارد.
اگر در زمینهی مسائل مربوط به کپیرایت محتوا، پرسشی دارید، میتوانید همین الان از مشاورهی تلفنی ما استفاده کنید.
کپیرایت چیست؟
کپیرایت حقی است که به موجب آن به پدیدآورنده اثر اجازه داده میشود که نسبت به انتشار و فروش اثر ادبی، هنری یا علمی خویش تصمیم بگیرد که این حق توسط قانونگذار حمایت میشود. در واقع کپیرایت راهی قانونی است که برای حمایت از حقوق مادی و مالی پدیدآورندگان یا تولیدکنندگان آثار ادبی، هنری و علمی طرح و پایهریزی شده است. برخورداری از کپیرایت برای پدیدآورنده این مزیت را دارد که دیگر دغدغهی آن را ندارد که دیگران حقوق مادی و اخلاقی او را زیر پا بگذارند. حقوق مادی همان حق بهرهبرداری انحصارگرایانه از مزایای اقتصادی و مادی یک اثر است. دارنده ی این حق، میتواند با کپیبرداری، نشر، ترجمه، اجرا و… حقوق مالی اثر را استیفا کند و مانع از تعرض دیگران نسبت به آن شود.
کپیرایت محتوا:
در کشور ما متاسفانه کپیرایت محتوا ارزش چندانی نداشته و کپیبرداری به امری متداول بدل شده و همواره یکی از دغدغههای کسانی که مخصوصا در فضای مجازی محتوا تولید میکنند، بوده است. در سالهای اخیر قانونگذاران با تصویب و تکمیل قوانین مربوط به کپیرایت تلاش برای حمایت هر چه بیشتر از آثار فکری کردهاند.
هنگامی که از یک وبسایت دیدن میکنید، کپی کردن مطالب و تصاویر آن با چند کلیک انجامپذیر است و بسیاری از ما به دلایل مختلف خیلی راحت این کار را انجام میدهیم. اشتباه عمومی دربارهی محتوای موجود موجود در اینترنت، این است که اینترنت یک فضای عمومی بوده و برداشت مطالب آن آزاد است و کپیرایت محتوا را در نظر نمیگیریم به خصوص که ذخیرهسازی و کپیبرداری از فایلهای آن به سادگی امکان پذیر است و تقریبآ نمیتوان از آن جلوگیری کرد. این طرز فکر نادرست است چرا که امکان کپی از محتوای متنی در اینترنت به معنای آزاد بودن کپی نیست بلکه به خاطر غیرقابلاجتناب بودنش است. آنچه در اینترنت میبینیم در صورتی قابل کپی کردن است که یا دولتی باشد یا تاریخ کپی رایت آن منقضی شده باشد و یا صاحب وبسایت حق کپیرایت محتوا خود را لغو یا واگذار کرده باشد.
سادهترین راهحل برای جلوگیری از ادامهی فرآیند کپیکاری متنتان تماس با فرد یا گروه کپیکار است اما بسیاری از نویسندگان و تولیدکنندهای محتوا تصور میکنند که پیگری و تذکر به کپیکننده بیفایده است. اگر نیاز به پیگیری قضایی بود، قانون ایران در مواد متفاوتی از قانون تجارت الکترونیک به کپیرایت محتوا پرداخته است. در صورتی که در زمینهی قانون کپیرایت در شبکههای اجتماعی یا محتوای تولید شده در فضای مجازی خود نیاز به مشاوره داشتید میتوانید همین الان برای دریافت مشاوره حقوقی از کارشناسان ما اقدام کنید.
قانون تجارت الکترونیک و حمایت از کپیرایت محتوا
قانون تجارت الکترونیک دربارهی کپیرایت محتوا موادی دارد. اگر در زمینهی تولید محتوا فعالیت دارید، از قوانین کپیرایت و نحوه برخورد قانونی، مرجع قابل رسیدگی و شرایط قانونی کپیرایت در کشور مطلع باشید. این اطلاعات میتواند به بهترین تصمیم در زمان پیگیری منجر شود.
قانون تجارت الکترونیک ایران در مبحث دوم فصل اول در ماده62 تحت عنوان” حمايت از حقوق مولف در بستر مبادلات الكترونيكي” به این مهم پرداخته است.
ماده 62- حق تكثير، اجراء و توزيع (عرضه و نشر) آثار تحت حمايت قانون حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان مصوب 3/9/1348 و قانون ترجمه و تكثير كتب و نشريات و آثار صوتي مصوب 26/9/1352 و قانون حمايت از حقوق پديد آورندگان نرم افزارهاي رايانه اي مصوب 4/10/1379، به صورت داده پيام منحصراً در اختيار مولف است. كليه آثار و تاليفاتي كه در قالب داده پيام مي باشند، از جمله اطلاعات، نرم افزارها و برنامه هاي رايانهای، ابزار و روشهای رايانهای و پايگاههای داده و همچنين حمايت از حقوق مالكيتهای فكری در بستر مبادلات الكترونيكی شامل حق اختراع، حق طراحی، حق مولف، حقوق مرتبط با حق مولف، حمايت از پايگاههای داده، حمايت از نقشه مدارهای يكپارچه قطعات الكترونيكی و حمايت از اسرار تجاري، مشمول قوانين مذكور در اين ماده و قانون ثبت علائم و اختراعات مصوب 1/4/1310 و آيين نامه اصلاحي اجراي قانون ثبت علائم تجارتي و اختراعات مصوب 14/4/1337 خواهد بود.
پیشنهاد ما در خصوص کپیرایت محتوا
پس به طورکلی اگر در زمینهی کپیرایت محتوا نیاز به طی مراحل دادرسی داشتید و از محتوای متنی تولید شدهی شما در فضای مجازی کسی یا کسانی استفادهی تجاری کنند و محتوای تولید شدهی شما منبعی برای کسب درآمدشان شده باشد، بهترین راه در این مواقع اقدام قانونی است. استناد شما در این موارد به قانون ترجمه و نشر آثار ، قانون تجارت الکترونیک ایران و همچنین قانون حمایت از حقوق مولفین و مصنفین مجلس شورای اسلامی است. مرجع اجرایی این قوانین هم پلیس فتا است. وینداد با ارائه خدمات حقوقی و با مشاوره کارشناسان خبره و مجرب در این زمینه بهترین راهنمای شما خواهد بود تا شما مالک محتوای خود بمانید.