شاید شما نیز در مورد مالیات بر ارزشافزوده نکاتی به گوشتان رسیده باشد اما هنوز به طور دقیق ندانید که این موضوع چیست. در مطلب پیش رو قصد داریم تا برخی از نکات کلیدی در رابطه با این نوع مالیات را بیان کرده و اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم.
مالیات بر ارزشافزوده چیست و چه افرادی آن را پرداخت میکنند؟
در مالیات بر ارزشافزوده در واقع یک مالیات بر مصرف کلی و گسترده کالاها و خدمات ارزیابی میشود. این مالیات در هر نقطه از فروش کالا، از موارد اولیه گرفته تا خرده فروشی ادامه پیدا میکند. این امر کم و بیش برای کلیه کالاها و خدماتی که توسط شرکتهای مختلف به بازار داخلی ارائه میشود، صدق میکند. بنابراین کالاهایی که برای صادرات تولید میشوند یا خدماتی که به مشتریان خارج از کشور فروخته میشود، مشمول مالیات ارزشافزوده نخواهند بود.
در مقابل برای واردات، مالیات در نظر گرفته میشود تا در نهایت سیستم برای تولیدکنندگان داخلی عادلانه باشد و این تولیدکنندگان بتوانند با تامین کنندگان خارجی رقابت کنند. خریداران در مراحل اولیه تولید بازپرداخت مالیات بر ارزشافزوده قبلی را که پرداخت کردهاند، دریافت میکنند.
مالیات بر ارزشافزوده برای کلیه فعالیتهای تجاری شامل تولید و توزیع کالاها و ارائه خدمات اعمال میشود. اما اگر گردش سالانه شخص یا شرکتی کمتر از حد معینی باشد، شخص مجبور نیست برای فروش کالای خود مالیات پرداخت کند.
مالیات ارزشافزوده در در نهایت توسط مصرفکننده نهایی پرداخت میشود و این هزینه برای مشاغل نیست. در واقع این مالیات به عنوان درصدی از قیمت شارژ میشود به این معنی که بار مالیاتی واقعی در هر مرحله از زنجیره تولید و توزیع قابلمشاهده است.
نحوه محاسبه مالیات بر ارزشافزوده چگونه است؟
مالیات بر ارزشافزوده به عنوان درصدی از کل هزینه بیان میشود. محاسبه بر ارزشافزوده در ایران از طریق روش غیرمستقیم محاسبه میشود. در این روش، تجارتهای مختلف هنگام خرید محصولاتی که شامل پرداخت مالیات میشوند، علاوه بر مبلغی که برای ماده اولیه میپردازند، مالیات ارزشافزوده محصول خریداریشده را به فروشنده اصلی پرداخت میکنند.
بنابراین فروشنده نیز میتواند مالیات را به دولت پرداخت کند. به طور مثال یک تولیدکننده تلفن همراه موظف است طبق قانون برای همه بخشهایی که در تولید تلفن همراه نقش دارند، مالیات پرداخت کند که این امر شامل پاداش و دستمزد کارکنان و مالیات مربوط به خرید دستگاهها و تجهیزات مختلف است.
در نهایت پس از اینکه تلفن همراه به فروش رسید، مالیات پرداخت شده توسط صاحبان شرکتها از مصرفکننده نهایی دریافت میشود.
در ایران در صورتی که مالیات پرداخت شده بیش از مقدار تعیینشده برای هر شرکت یا نهاد باشد، این مبلغ در دورههای بعدی پرداخت مالیات محسوب شده و از مالیات کل دورههای بعد کاسته میشود.
همچنین لازم به ذکر است که نرخ مالیات از سال ۸۷ با ۳ درصد در ایران شروع شده و با توجه به محاسبات گسترده صورت گرفته، این نرخ با افزایش همراه بوده و در حال حاضر به ۹ درصد رسیده است که این نرخ برای کالاهای تولیدشده و خدمات ارائه شده محاسبه و پرداخت میشود.
اگر شما هم نیاز به مشاوره حرفهای دارید میتوانید همین الان درخواست مشاوره تلفنی حقوقی را ثبت کنید.
دلایل و استدلال مالیات بر ارزشافزوده
کسانی که از سیستم مالیات بر ارزشافزوده حمایت میکنند، این استدلال را مطرح میکنند که این سیستم افراد را به پرداخت مالیات تشویق میکند. این واقعیت که پرداخت مالیات در هر مرحله از تولید، مالیات مراحل بعدی را تامین میکند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
این امر به عنوان یک عامل بازدارنده از فعالیت در بازار سیاه تلقی میشود. از طرفی مالیات ارزشافزوده به عنوان روشی برای بهبود رشد ناخالص داخلی محسوب میشود. همچنین پرداخت چنین مالیاتی کسریهای بودجه دولت کشورهای مختلف را تامین کرده و بنابراین میتوان از این مالیات برای بهبود رشد اقتصادی و توسعه زیرساختها استفاده کرد.
مالیات ارزشافزوده تمامی زنجیره تولید تا مرحله نهایی فروش را در بر میگیرد و از جهت بسیار جامع بوده و همه جوانب را شامل میشود. این نوع مالیات انواع مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به سه بخش مالیات درآمدی، مالیات مصرفی و مالیات تولیدی اشاره کرد.
مالیات ارزشافزوده درآمدی بر مبنای به فروش رساندن محصولات بوده و مالیات مصرفی بر اساس محصولات و خدمات ارائه شده است.
در صورتی که برای کسب و کار خود نیاز به اطلاعات بیشتری درخصوص مالیات داشتید میتوانید همین الان برای دریافت مشاوره حقوقی از کارشناسان ما اقدام کنید.
دلایل مخالف با مالیات ارزش بر افزوده چیست؟
مالیات بر ارزشافزوده برخلاف آن چیزی که ادعا میکند، فشار اقتصادی ناعادلانهای به افرادی که درآمد کمتری دارند، تحمیل میکند. این نوع مالیات برای همه مصرفکنندگان در سطوح درآمدی مختلف در نظر گرفته میشوند و به همین جهت است که برخی از افراد با این نوع مالیات مخالفت میکنند.
به طور مثال میتوان بیان کرد که مالیات ارزشافزوده برای فردی که ۱۰۰ هزار تومان در ماه درآمد دارد با فردی که درآمد ماهانه او یکمیلیون تومان است یکسان بوده و از این رو ناعادلانه به نظر میرسد. بنابراین فردی با درآمد کمتر، مبلغ بیشتری از درآمد خود را به پرداخت مالیات اختصاص میدهد.
به همین جهت است که دولت سعی دارد تا مالیات ارزشافزوده کالاهای گرانقیمت و لوکس را افزایش داده و از سوی دیگر مالیات کالاهای پرمصرف را در حد میانی نگه دارد تا در نهایت سیستم عادلانه ای در بازار برقرار شود.
مزایای بهکارگیری قانون مالیات بر ارزشافزوده
به طور کلی همواره اشخاص و صاحبان مشاغل به دنبال آن هستند که از پرداخت مالیات فرار کنند، از همین جهت است که تعیین این سیستم و بهکارگیری آن در سطوح مختلف، افراد را مجاب میکند تا مالیات را پرداخت کرده و از این طریق به اقتصاد کشور کمک کنند.
نظام مالیاتی در هر کشوری نقش بسیار مهمی در موفقیت سیستم مالیات ارزشافزوده دارد. چرا که سیستم مالیات ارزشافزوده ابتدا بر اساس دادههای پیشین پایه گذاری میشود و در صورتی که اطلاعات و دادههای جمعآوریشده از صحت بالایی برخوردار نباشد، نمیتوان برنامهریزی درستی را انجام دهد.
یکی از مهمترین مزایای این نظام مالیاتی، میتواند کاهش سطح بیکاری در جامعه باشد. در واقع مالیات جمعآوریشده با گذشت زمان، توسط دولت به منظور گسترش و توسعه بخشهای تولیدی و صنعتی به کار گرفته میشود. به همین جهت است که با ایجاد چنین صنایع و کارخانه هایی، سطح بیکاری در کشور کاهش می یابد.
نکته پایانی
در نهایت باید بگوییم که پرداخت مالیات بر ارزشافزوده و بکارگیری این سیستم در کشور نیازمند تلاش و برنامهریزیهای مداوم است. در واقع هر نهاد مسئول در کشور باید از اهمیت نظام مالیاتی آگاه بوده و اقدامات لازم به منظور دستیابی به سیستمی عادلانه را به کار گیرد.
تاثیر مستقیم مالیات ارزشافزوده بر اقتصاد، سبب میشود که فشار مالیاتی وارد شده بر بخش تولید و سرمایه گذاران کاسته شده و نظام مالیاتی با بهکارگیری اصول مربوطه به راحتی به اهداف خود دست یابد.
اگر تجربهای درخصوص مالیات ارزشافزوده دارید حتما با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید و سوال خود را بپرسید تا کارشناسان در سریعترین زمان پاسخ شما را بدهند.