قرارداد اعطای نمایندگی

نمونه قرارداد اعطای نمایندگی چگونه است؟

قرارداد اعطای نمایندگی قراردادی بسیار کاربردی در حوزه تجارت و اقتصاد است. شما به عنوان یک تولیدکننده یا شرکت مرجع می‌توانید با اعطای نمایندگی در بسیاری از مکان‌های مختلف حضور فعال داشته باشید و این فرصت را داشته باشید که فروش را در ابعاد گسترده‌تری تجربه کنید. بنابراین یکی از

قرارداد اعطای نمایندگی قراردادی بسیار کاربردی در حوزه تجارت و اقتصاد است. شما به عنوان یک تولیدکننده یا شرکت مرجع می‌توانید با اعطای نمایندگی در بسیاری از مکان‌های مختلف حضور فعال داشته باشید و این فرصت را داشته باشید که فروش را در ابعاد گسترده‌تری تجربه کنید. بنابراین یکی از مهم‌ترین قراردادهایی که در زمینه فروش کالا و خدمات مورد استفاده قرار می‌گیرد، نمونه قرارداد اعطای نمایندگی است.

 

منظور از اعطای نمایندگی چیست؟

تصور کنید که شما طراح لباس هستید. مدت‌ها است که کار می‌کنید و یک شرکت طراحی و دوخت لباس دارید. توانسته‌اید نام و نشانی برای کارتان داشته باشید و سبک خاصی را برای طراحی لباس‌هایتان اجرا کنید. تصور کنید که کارتان را از شهر محل اقامتتان شروع کرده‌اید و به خوبی در سطح شهر شناخته شده‌اید و مشتریان خود را جذب کرده‌اید. با این تفاسیر تعداد افرادی که می‌توانند مشتریان شرکت شما باشند، اشخاص مقیم در آن منطقه یا به ندرت مسافرانی هستند که به آن شهر می‌آیند.

 

تعریف نماینده و نمایندگی در نمونه قرارداد اعطای نمایندگی

نماینده شخصی است که متقاضی دریافت نمایندگی برند خاص، شرکت یا موسسه‌ای در شهر و محل اقامت خود است. نماینده نوعی فعالیت نیابتی دارد. به این صورت که به نیابت از شرکت اصلی، اقدام به فروش محصولات و کالای تولیدی آن شرکت می‌کند. علاوه بر کالا، نماینده می‌تواند در حوزه ارائه خدمات و آموزش و تبلیغات نیز نمایندگی و همکاری کند. نماینده باید شرایط خاص اخذ نمایندگی فروش را داشته باشد. تایید صلاحیت نماینده به‌عهده مرجع اصلی است. بعد از تایید صلاحیت، قراردادی میان آن‌ها تنظیم می‌شود و به طور رسمی اقدام به فعالیت می‌کند.

نمونه قرارداد اعطای نمایندگی همان قراردادی است که می‌تواند در این زمینه مورد استفاده قرار بگیرد. اخذ نمایندگی، به معنی اجازه قانونی فعالیت در راستای فعالیت‌های مرجع اصلی در شهری جدا از پایگاه شرکت اصلی است.

 

انواع نمایندگی در نمونه قرارداد اعطای نمایندگی

یکی از موضوعات اصلی که باعث تفاوت در قراردادهای نمایندگی می‌شود، موضوع انحصار است. موضوع انحصار، نمونه فرم قرارداد اعطای نمایندگی را به دو دسته نمونه قرارداد اعطای نمایندگی انحصاری و نمونه قرارداد اعطای نمایندگی غیرانحصاری تبدیل می‌کند. اگر بخواهیم به طور دقیق‌تر به این تقسیمات اشاره کنیم، باید اینطور بگوییم که دو نوع قرارداد وجود دارد:

نمونه قرارداد اعطای نمایندگی انحصاری یک جانبه

نمونه قرارداد اعطای نمایندگی انحصاری دو جانبه

در نمونه قرارداد اعطای نمایندگی به صورت انحصاری یک جانبه، مناطقی که برای فعالیت در نظر گرفته می‌شود، توسط مرجع اصلی انتخاب شده است. مرجع اصلی متعهد می‌شود که در آن منطقه به شخص دیگری نمایندگی فروش اعطا نکند. در نمونه قرارداد اعطای نمایندگی انحصاری به صورت دوجانبه علاوه بر شرایط فوق شرط دیگری نیز برای نماینده وجود دارد. در این قرارداد، نماینده متعهد می‌شود که کالاهای دیگر یا کالاهای مشابه را در آن نمایندگی به فروش نرساند و آن نمایندگی انحصاراً برای فروش محصولات و کالاهای مرجع اصلی مورد استفاده قرار بگیرد.

 

  • شرایط نماینده

نماینده باید توانایی انجام کار مورد نظر را داشته باشد. اگر فروش کالا در نظر است، نماینده باید در زمینه فروش آن کالای خاص تجربه داشته باشد. یا اگر ارائه خدمات را در نظر داریم، نماینده باید توانایی ارائه آن خدمات را داشته باشد.

لازم است نماینده بایدها و نبایدهای کار فروش و سیاست‌های بازار مورد نظر را بشناسد و از نوسانات آن آگاه باشد تا بتواند به بهترین شکل ممکن عمل کند.

نماینده باید براساس دستورالعمل‌ها و درخواست کارفرما یا همان مرجع اصلی شرکت عمل کند. معمولاً این اطلاعات در متن قرارداد نوشته می‌شود. به محض امضای قرارداد عمل به آن برای طرفین الزامی و ضروری است. به طور کلی برای اخذ نمایندگی باید شرایطی مانند میزان سرمایه نماینده، آخرین مدرک تحصیلی اخذ شده، تعداد پرسنل فعال برای شروع کار، رزومه کاری، تحصیلات اشخاص و… مورد بررسی قرار بگیرد.

 

  • نحوه نوشتن متن نمونه قرارداد اعطای نمایندگی

آشنایی با چگونگی تنظیم و نوشتن متن این قرارداد به شما کمک می‌کند که با اطلاعات مفیدتری وارد این قرارداد شوید و پیش از ورود به قرارداد به خوبی از حقوق خود آگاه باشید. در ادامه به شرح بخش‌هایی از این قرارداد می‌پردازیم. در ابتدا و پیش از هر کاری باید مشخص شود که چه نوع نمایندگی را می‌گیرید. نوع نمایندگی باید در بخش عنوان به صورت واضح نوشته شود.

 

  • اطلاعات و مشخصات طرفین

در این بخش از قرارداد اطلاعات طرفین قرارداد یعنی نماینده و مرجع اصلی به دقت نوشته و ثبت می‌شود. برای طرف حقیقی قرارداد، باید اطلاعاتی مانند نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، شماره ملی، آدرس دقیق محل اقامت، کد پستی و شماره تماس در قرارداد نوشته شود و برای طرف حقوقی این قرارداد باید اطلاعاتی مانند نام شرکت، شماره ثبت، کد اقتصادی، نشانی دقیق محل شرکت، تلفن، نام نماینده و سمت نماینده در قرارداد ثبت می‌شود.

 

  • موضوع قرارداد اعطای نمایندگی

در اینجا موضوع اصلی قرارداد، دریافت نمایندگی فروش است. شرکت یا موسسه‌ای با اعطای نمایندگی‌ به شخص متقاضی نمایندگی، اجازه و مجوز لازم برای توزیع و فروش محصولات و کالاهای تولیدی و وارداتی شرکت را می‌دهد. نماینده باید با شرایط و قیمت‌هایی که شرکت برای محصولات و کالاها تعیین کرده است، آن‌ها را بفروشد. همچنین نماینده باید با رعایت حدود و ضوابط شرکت در منطقه و شهری که نمایندگی را برای آن‌جا اخذ کرده است، اقدام به فروش و ارائه خدمات کند. اگر قصد فعالیت در استان خاصی را دارید، می‌توانید از قرارداد اعطای نمایندگی استانی استفاده کنید.

 

  • مدت قرارداد اعطای نمایندگی

یکی از مه‌ترین نکاتی که در تنظیم این قرارداد باید به آن توجه کرد، تعیین مدت قرارداد است. مدت قرارداد باید به تاریخ دقیق و با اشاره به ماه و روز و سال، به صورت مکتوب در متن قرارداد نمایندگی نوشته و ثبت شود.

 

  • شرایط و تعهدات طرفین در قرارداد اعطای نمایندگی

بدون شک تنظیم این قرارداد، برای طرفین حاضر در آن شرایط خاصی دارد و تعهداتی را هم به دنبال می‌آورد. در این بخش از قرارداد به آن شرایط اشاره می‌شود و تعهدات طرفین در متن این قرارداد نوشته می‌شود. رعایت تعهدات و شرایط مکتوب در هر قراردادی از الزامات و قوانین است. تعیین این شرایط و تعهدات به عهده طرفین قرارداد است.

 

  • شرایط فسخ قرارداد در متن نمونه قرارداد اعطای نمایندگی

اگر طرف دوم قرارداد، یعنی کسی که نمایندگی فروش را اخذ کرده است، در انجام تعهدات و وظایفی که در متن قرارداد به آن اشاره شده است خطا کند یا کوتاهی داشته باشد، این امکان ایجاد می‌شود که طرف دیگر، قرارداد اعطای نمایندگی را فسخ کند. در این شرایط، طرف دوم باید خسارت بپردازد. این خسارت‌ها به دلیل عدم انجام تعهدات و وظایف قراردادی و در برابر طرف اول قرارداد است.

 

  • مرجع حل اختلاف

در هر قراردادی احتمال بروز اختلاف و مشکل وجود دارد. یکی از بخش‌های مهمی که می‌تواند در تنظیم قرارداد و بعد از آن در صورت بروز خطا یا مشکل، بسیار کمک کننده باشد، انتخاب مرجع حل اختلاف است. این مرجع باید با توافق طرفین مشخص شود و در متن نمونه قرارداد اعطای نمایندگی به صورت واضح معرفی شود. طرفین در صورت بروز مشکل به این مرجع مراجعه می‌کنند. این مرجع میانشان رسیدگی می‌کند و رای می‌دهد. رای و حکم مرجع حل اختلاف از نظر قانونی معتبر است و باید اجرا شود. شما می‌توانید از میان داوری و دادگاه با توجه به شرایط خودتان یکی را انتخاب کنید.

قرارداد خود را از وینداد تهیه کنید

همان طور که متوجه شدید قرارداد اعطای نمایندگی از حساسیت بالایی برخوردار است به همین دلیل بهتر است توسط یک کارشناس تنظیم و نوشته شود. ما در وینداد قراردادهایی را تنظیم کرده‌ایم که با دقت و ظرافت بالا نوشته شده و دارای جزئیات مورد نیاز است. پس همی حالا سری به بانک قراردادهای وینداد بزنید و در صورت داشتن هر سوال حقوقی با ما تماس بگیرید.

۵/۵ - (۲ امتیاز)
اشتراک‌گذاری
نظرات
ثبت نام
Notify of
guest

0 Comments
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
مشاهده تمامی نظرات
تصویر ریحانه نوری

ریحانه نوری

ریحانه نوری از نویسندگان خوب وینداد کارشناسی حقوق را در دانشگاه شهید بهشتی و کارشناسی ارشد حقوق تجاری اقتصادی را در دانشگاه تهران خوانده و اطلاعات تخصصی حقوقی دارد. ریحانه مقالات حقوقی مختلفی را برای مجله وینداد نوشته که در ادامه بخشی از این مقالات را می‌خوانید.

قرارداد مناسب شما