کارآفرینان باید پیش از راه اندازی استارتاپ بدانند که مشکلات حقوقی متعددی ممکن است پیش رویشان قرار گیرد. ۸ مشکل حقوقی استارتاپ را در ادامه بررسی کردهایم.
موفقترین استارتاپها، موقعیت خوبشان را با پرهیز کردن از خطاهای کلیدی به دست میآورند. علاوه بر مشکلات رایجی که بنیانگذاران استارتاپها بارها مرتکب میشوند، استارتاپها در معرض چالشهای متفاوتی قرار میگیرند. ۸ مورد از مشکلات حقوقی استارتاپها را در ادامه توضیح میدهیم.
۸ مشکل حقوقی پیش روی استارتاپها
اگر تازه کسب و کارتان راه انداخته اید و یا جدیدا مشکلات حقوقی استارتاپ برایتان مهم شدهاند این ۸ مورد کمک زیادی به حل چالشهای قانونی کسب و کارتان میکند:
کمبود یک قرارداد عملیاتی قوی
ایوان تارور، مدیر مالی سابق در یک استارتاپ فناوری میگوید: “یکی از بزرگترین مشکلات حقوقی که میبینم استارتاپها با آن مواجه هستند، این است که موفق نمیشوند قراردادهای عملیاتی با جزئیات کامل بین شرکای تجاری بنویسند.” ” اگر شما قرارداد عملیاتی قدرتمندی بنویسید که نمای کلی نقش و اختیارات تصمیمگیری هر طرف را مشخص کند، میتوانید کسب و کاری با ارتباط هماهنگ بین شرکای تجاری بسازید.”
یک قرارداد عملیاتی قوی باید در مورد این موارد صحبت کند:
- چگونه بنیانگذاران سود را تقسیم میکنند
- توافقنامه براساس این که چگونه تصمیمات کلیدی روزانه گرفته میشود
- زمانی که یک بنیانگذار مفاد قرارداد را رعایت نکند چه اتفاقی میافتد
- چگونه حقوق و دستمزد بین بنیانگذاران رسیدگی میشود
- چگونگی رسیدگی به فروش تجارت
- نحوه عزل کردن بنیانگذار
موفق نشدن در داشتن قراردادی که از استارتاپ محافظت کند
کریستین داکوستا، بنیانگذار گجت ریویو میگوید کارآفرینان ممکن است “بعضی وقتها در به تنظیم یک قرارداد استاندارد پیش از راه اندازی استارتاپ، شکست بخورند.”
او میگوید: ” قرارداد تجاری استاندارد، قرارداد عدم افشا،قرارداد عدم رقابت، قرارداد پیمانکاری و قراردادهایی از این دست برای از بین بردن مقاصد شرکت هایی که میخواهند علیه شما اقدامی بکنند بسیار حیاتی است.”
در زیر قراردادهای استانداردی که استارتاپها باید داشته باشند آمده است:
ثبت نکردن قانونی استارتاپ
یکی دیگر از مشکلات حقوقی استارتاپ ثبت آن است.
شما باید بدانید چه زمانی کسب و کار شما آماده داشتن شخصیت حقوقی است.
دیویس نگوین، بنیانگذار مای کانسالتینگ آفر ( پیشنهاد مشاوره من) میگوید: “بسیاری از افراد فکر میکنند که اولین کاری که باید بکنند، ثبت استارتاپ است.”زمان زیادی سپری میشود تا اسناد جمع آوری شود؛ در حدی که تمرکز کمی بر روی محصول یا خدمات ارائه شده توسط کسب و کار باقی میماند. تا زمانی که شرکت راه اندازی میشود، بعضی متوجه میشوند، محصول مناسب بازار نیست یا مشکلاتی در ارائه محصول وجود دارد. روی تکمیل کردن پروژه خود تمرکز کنید، سپس شرکت را ثبت کنید.”
معمولا موسسان بر عکس این را انجام میدهند و یا خیلی دیر اقدامبه ثبت شرکت میکنند. در این حالت، کسب و کار شما بالاخره به سوددهی میرسد، به فصل مالیات نزدیک میشود، یا شما در فکر فروش سهام میافتید.
نگیون میگوید: “برخی افراد آنقدر دیر ثبت شرکت میکنند تا نهایتا مجبور به پرداخت جریمهها و هزینههای قانونیای زیادی میشوند که از آن اطلاعی نداشتند؛ چرا که در زمان مناسب، کاغذ بازیهای لازم را انجام ندادهاند.” به طور ایدهآل، یک تجارت باید پیش از امضای قراردادها و استخدام کردن کارمندان ثبت شود تا مسئولیت شخصی موسسان محدود شود.
درک نکردن ملاحظات مالیاتی
شان پلامر، مدیرعامل آنویتی اکسپرت (متخصص بیمه کارمندان) میگوید: “بسیاری از کارآفرینان استارتاپها درک درستی ندارند که مالیات چقدر میتواند پیچیده باشد و چه تاثیری بر روی تجارتشان دارد. آنها ممکن است در رسیدگی به مالیاتهای جواز، مالیاتهای فروش، یا محاسبه میزان مالیات صورت پرداخت و تعیین این که اشخاصی که در کسب و کارشان کار میکنند، کارمند یا فریلنسر هستند، به مشکل بر بخورند.
پلامر اضافه میکند که “مسئولیتهای پیشبینی نشده مالیاتی، مجازاتها و جریمهها استارتاپ را از بین میبرد.”
همچنین مطمئن شوید که بازتاب مالیاتی سهام و عواقب مالیاتی هر تصمیم در شرکت را لحاظ کنید، و هزینهها و عایدات مالیات پذیر مستندسازی کنید.
نگهداری نکردن از اسناد منابع انسانی
به هنگام استخدام، بنیانگذاران اغلب با بخشهای دیگر کسب و کار مشغول هستند تا اینکه به مستندسازی مناسب منابع انسانی فکر کنند.
پلامر میگوید: “به هر حال این میتواند موجب شود تا هنگام بررسیهای نظارتی، دعاوی حقوقی تنظیم شده توسط کارمندان، و هرگونه بررسی های لازم انجام شده توسط شرکت دیگر در طول خرید، استارتاپ مسئول شناخته شود.”
در مورد مستندسازی منابع انسانی، روی موارد زیر تمرکز کنید:
- قراردادهای امضا شده
- نامه های استخدام
- اوراق پرسنل
- شکایات کارمندان
- غرامتها و پاداشها
درک نکردن مفاهیم مالکیت فکری
یکی از مشکلات حقوقی استارتاپ که بسیار رایج است، محافظت نکردن از حقوق مالکیت فکری است.
رابرت برد، وکیل و استاد حقوق تجارت در دانشگاه کنتیکت میگوید: “اگر تجارت بر پایه نوآوری است، استارتاپ باید در اسرع وقت به دنبال حق ثبت اختراع یا ثبت ایده باشد.
اقدام به ثبت اختراع، برند و یا ایده نه تنها مشخص میکند که نوآوری استارتاپ دارای قابلیت ثبت اختراع است، بلکه از نوآوری در برابر تعدی رقبا محافظت میکند.”
سایر مسائل مالکیت فکری که ممکن است بخواهید در نظر بگیرید شامل ثبت علامت تجاری، گذاشتن نام مناسب برای استارتاپ و تحقیق کردن در مورد مسائل کپی رایت در مورد هر ماده ای در شرکت شما میشود.
نداشتن مجوزها و پروانههای لازم
مجوزها و پروانههایی که در ادامه آمده باید با توجه به طبیعت تجارت شما کسب شود:
- مجوزهای دولتی، دانش بنیان
- مجوز کسب و کارهای خانگی
- مجوزها و پروانه های تجارت و اماکن
- مجوز مالیات فروش
- مجوز های مختص به زمینه فعالیت شرکت
بسیاری از کسب و کارها بدون دقت لازم با این مسائل مواجه میشوند، و در نهایت با جرائمی از جمله پلمپ کسب و کار، هزینه پیشبینی نشده و هزینه حقوقی که برایش بودجهای مشخص نکردهاند، مواجه میشوند.
نداشتن آمادگی کامل
آماده نبودن میتواند مانع موفقیت استارتاپ باشد. کارآفرینان باید این سوالات را بپرسند تا مشخص کنند که آماده راه اندازی استارتاپ هستندیا نه:
- آیا ماهیت تجارت را درست انتخاب کردید؟ (شرکت تضامنی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت سهامی)
- اگر استارتاپ شکست بخورد آیا شما شخصا مسئول هستید؟
- آیا دوباره چشم انداز کسب و کار خود را بررسی کردید تا مطمئن شوید همه مفاهیم قانونی را میدانید و رعایت کردهاید؟
اشتباهات سادهای که استارتاپها انجام میدهند
اغلب اشتباهات اولیهای که استارتاپها انجام میدهند موارد زیر است:
- شناسایی نکردن مشتریان هدف با قطعیت کامل: مهم نیست چقدر اصول بازاریابی و کالاهای شما خوب باشد، بازاریابی برای مخاطب غلط میتواند به کسب و کار شما پیش از شروع آسیب بزند.
- خیلی سریع استخدام کردن: داشتن کارمند پرخرج است. اطمینان حاصل کنید که تیم خود را به آهستگی گسترش میدهید.
- خودمحوری: تنها حرکت نکنید. با راهنمایی مشاور، میتوانید از تجربیات –و اشتباهات- آنها بیاموزید و در زمین محکم شروع کنید.
- سرمایه گذاری زیاد بر روی ابزارآلات غیرضروری: برای کاهش ریسک بدهی، با امکانات کم، کارها را انجام دهید.
- جدی نگرفتن بازخورد مشتری: دغدغه های مشتری را نادیده نگیرید. از بازخورد آنها استفاده کنید تا کالای خود را بهبود ببخشید، فروش را افزایش دهید، و وفاداری مشتری را حفظ کنید.
- نداشتن سرمایه اضطراری: داشتن سرمایه اضطراری تا شما را در زمان بنبستهای مالی پشتیبانی کند تا تجارت شما در حرکت باقی بماند.
وینداد مشاور حقوقی کسب و کار شما
اگر با خواندن این مطلب عزمتان را جزم کردهاید که به مشکلات حقوقی استارتاپ بیشتر اهمیت دهید وینداد در کنار شماست. ما در وینداد با یک تیم حقوقی همراه کسبوکار شما خواهیم بود و تمام مسائل حقوقی کسب و کارتان را از تنظیم قرارداد گرفته تا ثبت شرکت و مشاوره حقوقی را پشتیبانی میکنیم.