بخشنامه رییس قوه قضاییه درباره نحوه احضار اشخاص حقوقی و حمایت از فعالان اقتصادی که ابلاغ شده است، اولا یک تعیین سیاست کیفری و دادرسی برای رسیدگی به پروندههای مرتبط با تولید و اشتغال برای همکاران قضایی است و دوما پیام دلگرم کنندهای به تمامی فعالان اقتصادی و حوزه کسب و کار است که به آنها این اطمینان را بدهد که حتی در زمان مواجه با برخی مشکلات، سیاست قوه قضاییه در سال حمایت از رونق تولید به گونهای است که ضمن بررسی موضوعات در چارچوب ضوابط قانونی، اخلالی در فعالیتهای بنگاههای اقتصادی به وجود نیاید و واحدهای تولیدی تعطیل نشود. این بخش نامه با الهام گیری از بیانات مقام معظم رهبری و مواد ۶۸۸ و ۶۸۹ آیین دادرسی کیفری است که در گذشته اهتمام جدی برای اجرای این مواد قانونی وجود نداشت.
توضیحات تکمیلی این خبر را میتوانید از زبان سخنگوی قوه قضاییه در خبر ویدئویی زیر مشاهده نمایید.
ماده ۶۸۸ ـ هرگاه دلیل کافی برای توجه اتهام به اشخاص حقوقی وجود داشته باشد، علاوه بر احضار شخص حقیقی که اتهام متوجه او میباشد، با رعایت مقررات مربوط به احضار، به شخص حقوقی اخطار میشود تا مطابق مقررات نماینده قانونی یا وکیل خود را معرفی نماید. عدم معرفی وکیل یا نماینده مانع رسیدگی نیست.
تبصره ـ فردی که رفتار وی موجب توجه اتهام به شخص حقوقی شده است، نمیتواند نمایندگی آن را عهدهدار شود.
ماده ۶۸۹ ـ پس از حضور نماینده شخص حقوقی، اتهام وفق مقررات برای وی تبیین میشود. حضور نماینده شخص حقوقی تنها جهت انجام تحقیق و یا دفاع از اتهام انتسابی به شخص حقوقی است و هیچ یک از الزامات و محدودیتهای مقرر در قانون برای متهم، در مورد وی اعمال نمیشود.
در بخشنامه جدید رئیس قوه قضاییه تاکید شده است که علاوه بر رسیدگی عادلانه با پرونده ها و احقاق حق، روند تولید و اشتغال با مشکل رو به رو نشود و این بخشنامه تاکید جدی است برای اینکه ما نحوه دادرسی اشخاص حقوقی را طوری تمشیت کنیم که ضمن احقاق حق، به هیچ عنوان روند فعالیتهای اقتصادی، تولید و اشتغال بنگاهها و موسسات با اشکالی مواجه نشود.
پیش از این وقتی طرح شکایتی علیه اشخاص حقوقی، بنگاهها و مؤسسات صورت میگرفت با احضار مدیرعامل و تفهیم اتهام به او با دو مشکل مواجه بودیم؛ یک اینکه بعضا در همان ابتدا مدیرعامل به دلیل ناتوانی در تودیع وثیقه تعیین شده بازداشت میشد و این امر موجب اخلال در بنگاه اقتصادی و ایجاد ناامنی برای واحدهای تولیدی میشد و دو اینکه با احضار مدیرعامل و پیگیری پرونده قضایی برخی از فعالیتهای اقتصادی خصوصا کارگاههای بزرگ و برندهای مشهور تضعیف میشدند.
متن بخشنامه رییس قوه قضاییه درباره نحوه احضار اشخاص حقوقی
متن بخشنامه رییس قوه قضاییه درباره نحوه احضار اشخاص حقوقی چنین است:
نظر به اینکه در پارهای از پروندههای مطروحه مرتبط با اشخاص حقوقی به ویژه مراکز اقتصادی و تولیدی نظیر پروندههای مربوط به حوادث حین انجام کار، احضار مدیرعامل ممکن است در روند تولید و فعالیت اقتصادی بنگاه مربوط اثرات منفی داشته باشد لذا با عنایت به تاکیدات مقام معظم رهبری «مدظله العالی» مبنی بر ضرورت حمایت از رونق تولید و تقویت اقتصاد کشور، به دادسراها و محاکم دادگستری ابلاغ میگردد:
با عنایت به مفاد مواد ۶۸۸ و ۶۸۹ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲.۱۲.۴ با اصلاحات و الحاقات بعدی در مورد پروندههای مرتبط با اشخاص حقوقی لازم است به جای احضار مدیرعامل با رعایت مقررات مربوط به احضار، به شخص حقوقی اخطار شود تا نماینده قانونی یا وکیل خود را معرفی نماید و با حضور نماینده شخص حقوقی تحقیقات مقدماتی برابر ضوابط صورت پذیرد و در ادامه چنانچه اتهام متوجه مدیرعامل باشد به گونهای که اقدامات قضایی موجب اخلال در روند تولید و اشتغال نگردد، رسیدگی قضایی انجام شود.
رئیس قوه قضایی – سید ابراهیم رئیسی
نظر کارآفرینان در خصوص این بخشنامه
حسام آرمندهی – هم بنیانگذار و رئیس هیئت مدیره کافه بازار
سالهاست که مدیران عامل ما به جای تمرکز روی کار، تولید و پیشرفت برای پاسخگویی پیرامون تراکنشهای چند هزار تومانی یا مسائلی پیشپاافتاده از این دادگاه به آن دادسرا و از این شهر به آن شهر در سفرند. این بخشنامه قوه قضائیه اگر به خوبی اجرا شود، کارگشا و از زیرساختهای پیشرفت است.
بازپرسها حتی در برخی موارد موضوع پرونده را هم با وکلای ما مطرح نمیکنند و عدم حضور مدیرعامل را توهین قلمداد میکنند غافل از اینکه مدیرعامل علاوه بر وظیفه پاسخگویی به بازپرس باید به صدها موضوع کلان رسیدگی کند. متاسفانه رویهی پیشین وکلا را هم به حاشیه رانده بود.