مالکیت فکری در قرارداد فرانشیز را چگونه می‌توان محافظت کرد؟

زمان مطالعه: 3 دقیقه
به‌روزرسانی مطلب توسط‌
مالکیت فکری در قرارداد فرانشیز را چگونه می‌توان محافظت کرد؟

مالکیت فکری در قرارداد فرانشیز مساله‌ی پیچیده و بسیار مهمی است.  به طور کلی فرانشیز روشی است که برای پیشبرد کسب‌و‌کارها از آن استفاده می‌شود. این قرارداد یکی از بهترین راه‌های توسعه‌ی تجارت شرکت‌ها محسوب می‌شود که هدفش به وجود آمدن یک هویت تجاری مشترک است. از آنجایی که در این قراردادها بسیاری از اطلاعات و اسرار تجاری شرکت مبدا به شرکت مقصد منتقل می‌شود‌، حفاظت از مفاد محرمانه‌ی شرکت فرانشیزدهنده مساله‌ی بسیار حائز اهمیتی است. اگر برای حفاظت از مالکیت فکری خود در قرارداد فرانشیز نیاز به نمونه‌ی کارشناسانه دارید، می‌توانید به بانک نمونه قرارداد وینداد مراجعه کنید.

قرارداد فرانشیز چیست؟

فرانشیز عنوانی است که بر پایه‌ی آن به یک شرکت اختیار داده می‌شود که تولیدات شرکت دیگر را بفروشد و در برابر آن مبلغی دریافت کند که به این مبلغ، مبلغ فرانشیز می‌گویند. قرارداد فرانشیز یک شبکه ارتباطی میان کسب‌و‌کارهای مستقل است که به هر یک از این کسب‌و‌کارهای کوچک اجازه می‌دهد که تحت یک نام بازرگانی مشترک و یک هویت فعالیت کنند. قرارداد فرانشیز بین دو نفر با عناوین فرانشیزدهنده و فرانشیزگیرنده برقرار می‌شود. فرانشیزدهنده روش ابداعی خود در حوزه‌ی تولید و عرضه‌‌‌ی کالا و خدمت را اعلام می‌کند و مالکیت‌های فکری خود را در قالب نام یک یا چند برند در اختیار طرف دیگر قرارداد می‌گذارد. به صورتی که آن کالا یا خدمت مورد نظر، با ظاهر و کیفیتی نسبتا یکسان در تمامی دنیا عرضه شود. با توجه به توضیحات ارائه ‌شده می‌توان دریافت که قرارداد فرانشيز، همواره حاوی حداقل يک ليسانس علايم تجاری است.

مالکیت فکری در قرارداد فرانشیز چگونه محافظت می‌شود؟

در قرارداد فرانشیز، فرانشیزدهنده به فرانشیزگیرنده، دانش فنی و تکنولوژی لازم برای تولید یک محصول خاص را که بعداً تحت نام و علامت تجاری او به فروش خواهد رسید، اعطا می‌کند. در برخی موارد حتی ممکن است گیرنده، مجوز استفاده از اطلاعات محرمانه تجاری یا تکنولوژی موضوع اختراع را نیز از اعطاکننده، به دست آورد یا حتی مورد آموزش قرار گرفته و اطلاعات مربوط به بازاریابی، توزیع و خدمات‌رسانی محصولات تولیدی را نیز تحصیل کند.

بسیاری از شرکت‌های چندمیلتی که از یک یا چند علامت تجاری معروف برخوردار هستند و هزینه‌های مربوط به تولید کالا، در کشوری که در آن مستقر هستند، بالا است، از این قالب خاص قراردادی استفاده می‌کنند تا محصولات خود را در کشورهایی که هزینه‌های کمتری برای آنها در پی دارد، تولید کنند. استفاده از قراردادهای فرانشیز تولیدی در خصوص رستوران‌ها و غذاهای فست‌فود بسیار رایج است. مثال بارزش، قراردادهایی است که بین رستوران مک‌دونالد در آمریکا و فروشگاه‌های مختلف آن در سطح دنیا منعقد می‌شود. برای سهولت در طی فرآیند اعطای فرانشیز، و حفاظت از مالکیت فکری در قرارداد فرانشیز تنظیم قرارداد خود را از مشاوران ما بخواهید.

پس مالکیت فکری در قرارداد فرانشیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. در شاخه مالکيت صنعتی، ليسانس مالکيت فکری را مي‌توان به دو دسته تقسيم نمود:

۱-  ليسانس فناوری: که شامل مواردی از قبيل اختراع، دانش تجربی،‌ اسرار تجاری و‌ اطلاعات محرمانه است.

۲-  ليسانس علايم تجاری: که شامل مواردی از قبيل علايم تجاری و نام تجاری است.

گفته شده است که قرارداد فرانشيز، داراي پنج عنصر سازنده است:

  • ۱. وجود يک قرارداد،
  • ۲. وجود يک شبکه تجارت،
  • ۳. وجود يک برند، همچون علامت تجاری، علامت خدماتی، نام تجاری و…
  • ۴. انتقال حقوق (مالکيت فکری مرتبط)،
  • ۵. وجود عوض قراردادی.

از اين عناصر مشخص می‌گردد که فرانشيز، همواره حاوی حداقل يک ليسانس علايم تجاری است. اين قرارداد دارای جنبه‌‌های ديگری همچون ارائه انتقال دانش تجربی و همچنين ارائه راهنمايی‌های علمی و عملی در ابتدا و در طول اجرای قرارداد نيز است؛ عناصری که در يک قرارداد ليسانس علايم تجاری لزوما وجود ندارد. پس برای حفاظت از مالکیت فکری در قرارداد فرانشیز پیش از هرچیز نیاز به یک قراردادی است که در بندهای آن حفاظت از اطلاعات شرکت فرانشیزدهنده را پیش‌بینی کرده باشد. مثلا یکی از بندهایی که باید در قرارداد فرانشیز ذکر شود که هم مربوط به محرمانگی اطلاعات است و هم مربوط به حفاظت از مالکیت فکری ، به این شرح است: “کلیه اطلاعات، اسناد، دانش فنی، اطلاعات مالی، محاسباتی، اطلاعات مربوط به شرکت­های هریک از طرفین که به سبب انعقاد قرارداد حاضر افشا می‌گردد، در هر قالبی که باشد، اعم از اینکه قید محرمانه داشت و یا نداشته باشد، محرمانه محسوب شده و طرفین ملزم به عدم افشای قرارداد مذکور و سایر قراردادهای مربوط به این قرارداد بوده و همچنین طرفین تعهد می‌نمایند سایر اطلاعات مرتبط در طول مدت قرارداد و پس از خاتمه آن، به هر دلیلی که بوده را در موارد غیرمجاز و غیر از هدف قرارداد حاضر استفاده کرده یا به اشخاص ثالث ارائه و یا افشا نمایند”.

در مورد مالکیت فکری در قرارداد فرانشیز نیاز به راهنمایی دارید؟

در نهایت باید گفت که قرارداد فرانشیز یا خرید حق امتیاز و حفاظت از مالکیت فکری در قرارداد فرانشیز از پیچیده‌ترین قراردادها در دنیای تجارت است که مفاد این قرارداد نباید مغایرتی با قوانین داشته باشد و باید طبق قوانین همه اطلاعات از جمله چگونگی انجام کار و ریسک‌های پیش رو، در اختیار خریدار قرار گیرد. اگر در خصوص این قرارداد نیاز به مشورت داشتید، همین الان می‌توانید از مشاوران ما پاسخ خود را دریافت کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

مشاوره تلفنی حقوقی آنلاین

برای دریافت مشاوره تخصصی خدمات حقوقی کسب‌وکارها ( تنظیم قراردادهای دو زبانه، تنظیم اوراق قضایی، دعاوی تخصصی کسب‌وکارها، مالکیت فکری، کپی‌رایت و غیره) درخواست خود را ثبت نمایید. کارشناسان ما، با شما تماس خواهند گرفت.

دسترسی نامحدود به تمامی خدمات وینداد

دسترسی نامحدود به تمامی خدمات وینداد

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
مشاهده تمامی نظرات

نوشته های مرتبط