مشکلات رایج حقوقی استارتاپها در تمامی مراحل از جمله راهاندازی کسب و کارهای نوپا و استارتاپها، وجود دارد و هر کدام از این شرکتهای نوپا، به دنبال دستیابی به اهداف مشخص و متفاوتی هستند. اما افرادی که اقدام به راهاندازی این استارتاپها میکنند، با مشکلات عدیدهای روبروی میشوند. مسائلی مثل ثبت شرکت، ثبت اختراع برای یک محصول جدید، تنظیم قرارداد بین مؤسسان استارتاپ، صدور سهام، خروج یکی از بنیانگذاران استارتاپ و … از جمله مسائل حقوقیای هستند که میتواند برای صاحبان این استارتاپها مشکل آفرین باشد. به همین خاطر آگاهی از یکسری مطالب، میتواند مشکلات حقوقی را، برای این افراد کاهش داده و مسیر هدف آنها را هموارتر سازد.
در ادامه به معرفی برخی از مشکلات رایج حقوقی استارتاپها و معرفی راهحلهایی برای آنها میپردازیم.
عدم تنظیم یک قرارداد مشخص مابین کسانی که استارتاپ را تأسیس کردهاند:
از مهمترین مشکلات رایج حقوقی استارتاپها که میتواند برای بنیانگذاران استارتاپهای ایجاد دردسر نماید، عدم نوشتن و تنظیم یک قرارداد معین و واضح بین موسسان یک استارتاپ است. این مسئله در ابتدا، که کسب وکار رونق چندانی ندارد و افراد به صورت دوستانه با هم کار میکنند، اهمیت ندارد. اما زمانی که استارتاپ رشد کرد، ما بین بنیانگذاران آن، بر سر درصد سهم هر عضو، اختلاف ایجاد میشود.
از مهمترین و حرفهایترین اقداماتی که باید در مسیر راهاندازی و رشد و توسعه کسب و کارتان انجام دهید این است که یک قرارداد موسسین استارتاپ را در ابتدای شروع بهکار خود داشته باشید. همین الان نسبت به دریافت قرارداد موسسین استارتاپ اقدام کنید!
راهحل: اعضای یک استارتاپ، باید در آغاز کسب وکار خود، ما بین خود به توافق کنند که معامله آنها بر سر چیست و حتماً تفاهم نامه بنیانگذاران را کامل نمایند. این فعالیت باید در زمان آغاز به کار استارتاپ انجام شود و به زمانهای بعد موکول نگردد. توجه به این موضوع میتواند از منظر حقوقی، موانع زیادی را از مقابل استارتاپها بردارد.
عدم تنظیم قراردادهای استاندارد، زمانی که صاحبان استارتاپ اقدام به صدور سهام برای دوستان و آشنایان میکنند:
مؤسسان استارتاپها، در آغاز کار خود، ممکن است اقدام به صدور سهام برای افراد نزدیک و خانواده خود کنند تا بتوانند مشکلات مالی خود را حل نمایند. اما در هنگام صدور این سهام، ممکن است از دید حقوقی دچار ابهام شده و با دوستان و اعضای خانواده خود به مشکل بربخورند.
راهحل: موسسان استارتاپها، هنگام صدور این سهام، برای اینکه از لحاظ حقوقی ابهام و پیچیدگی ایجاد نشود، باید از یک کارشناس آشنا به حوزه استارتاپی مشاوره حقوقی دریافت کنند تا سند فروش سهام، متناسب با ضوابط استاندارد ثبت شود.
نبود قرارداد استخدام و اسناد کافی، هنگام جذب افراد جدید به تیم:
یکی دیگر از مشکلات رایج حقوقی استارتاپها که هنگام تداوم فعالیت استارتاپها زیاد به چشم میخورد این است که، بین افراد جدیدی که جذب شرکت میشوند و استارتاپها، قراردادی بسته نمیشود. از نظر حقوقی، این مسئله هم میتواند به زیان افراد استخدام شده باشد و هم برای استارتاپها ایجاد اشکال کند.
راهحل: راهحلی مناسب و سادهای که در اینجا به ذهن میرسد این است که قبل از استخدام این افراد، طبق یک قرارداد کار مشخص، وظایف آنها تشریح کنید. این قرارداد هم میتواند در هنگام دعاوی حقوقی، افراد تازه جذب شده را به حقوق خود برساند و هم به موسسان اجازه دهد، تا بر روی ظرفیت نیروهای خود، جهت رسیدن به اهداف تعریفی شده، برنامه ریزی کنند.
نداشتن توجه کافی به موضوع مالکیت معنوی هنگام عرضه یک محصول جدید:
استارتاپها، اصولاً زمانی که یک محصول یا تکنولوژی جدید و موثری عرضه میکنند، به مسئله مالکیت معنوی آن توجه کافی نشان نمیدهند. به همین خاطر از لحاظ حقوقی نمیتوانند از حق خود در برابر کسانی که کالای آنها را کپی میکنند، دفاع نمایند.
راهحل: برای جلوگیری از این مشکل و اینکه بتوان از منظر حقوقی از این دستاورد استارتاپ، دفاع کرد، پیش از هر چیزی، باید با یک وکیل متخصص و با تجربه مشورت نمود. ثبت اختراع یک دستاورد جدید، میتواند از سوءاستفاده افراد سودجو جلوگیری کند. البته گاهی داشتن ثبت اختراع کمک چندانی نمیکند. اما مشورت با یک کارشناس حقوقی کارکشته میتواند منجر به درک راهحلهای حقوقی مناسبی گردد. همین الان درخواست مشاوره تلفنی خود را ثبت کنید تا در سریعترین زمان از راهنماییهای کارشناسان بهرهمند شوید.
ایجاد یک استارتاپ جدید با نام و برندی که از لحاظ حقوقی، مشکل ثبتی دارد:
گاهی اتفاق میافتد که بعضی از استارتاپها از نام و برندی استفاده میکنند که از مسئله ثبت حقوقی رنج میبرد. به عنوان مثال یک استارتاپ ممکن است از نام و دامنهای استفاده کند که، قبلا مورد استفاده یک شرکت یا استارتاپ دیگری بوده است.
راهحل: قبل از انتخاب نام و برند، جهت نامگذاری یک استارتاپ، انجام تحقیق و بررسی، میتواند شما را از انجام این اشتباه مصون کند. نقض نام یا علامت تجاری در صورتی که شما تحقیق کافی انجام داده باشید، در اکثر مواقع اتفاق نمیافتد و مشکلات حقوقی ناشی از این عمل را مرتفع میکند.
دیگر مشکلات رایج حقوقی استارتاپها عدم برخورداری از یک مشاور حقوقی:
بسیاری از مشکلات رایج حقوقی استارتاپها که امروزه برای آنها رخ میدهد، در نتیجه عدم استفاده از یک مشاور حقوقی مجرب است. زمانی که بنیانگذاران یک استارتاپ، اقدام به راه اندازی کسب وکار خود میکنند، به خاطر نداشتن اطلاعات کافی در زمینه حقوقی و حتی فنی، با چالشهایی مواجه میشوند که میتواند، هزینههای زیادی را به شرکت نوپای آنها تحمیل کند.
راهحل: استفاده از راهنماییهای یک مشاور حقوقی میتواند بسیاری از مشکلات استارتاپها را حل و فصل کند. مسائلی از جمله مالیات، بیمه، حقوق پرسنل، سهم و درصد هر کدام از شرکاء و.. از جمله مسائلی هستند که در نتیجه حضور یک مشاور حقوقی، قابلحل است. البته در ابتدای کار، میتوانید به صورت آنلاین از مشاورههای یک مشاور حقوقی مجرب بهره برد، تا هزینه زیادی بر شرکت تحمل نشود.