قوانین ثبت شرکت چیست؟ چه نکاتی را باید حتما بدانیم؟

قوانین ثبت شرکت چیست؟ چه نکاتی را باید حتما بدانیم؟

ثبت شرکت مزایای قانونی بسیاری داشته و چنانچه ثبت شرکت با تبعیت از قوانین ثبت شرکت‌ها انجام شود، شرکا و سهامداران می‌توانند فعالیت قانونی خود را آغاز کنند. از جمله مهم‌ترین قوانین ثبت شرکت ارائه مدارک لازم و مربوط به نوع شرکتی‌ست که می‌خواهید تاسیس کنید.

افرادی که قصد دارند شرکتی تأسیس کنند باید از قوانین ثبت شرکت به‌خوبی آگاه باشند. زیرا ثبت شرکت، سبب رسمی شدن فعالیت شخص حقوقی می‌شود.
تا پیش از آنکه شرکت به ثبت برسد، فعالیت آن وجهه قانونی نخواهد داشت و معاملات شخص حقوقی فاقد اثر و اعتبار است. تاسیس شرکت مراحل و قوانینی دارد و مؤسسین شرکت تجاری، باید با آگاهی از این قوانین، نسبت به آن اقدام نمایند.
ثبت مزایای قانونی بسیاری داشته و چنانچه با تبعیت از قوانین ثبت شرکت‌ها و همچنین نکات حقوقی انجام شود، شرکا و سهامداران می‌توانند فعالیت قانونی خود را آغاز نمایند. در این مقاله، قصد داریم تا ضمن بررسی مزایا و مراحل تاسیس شرکت‌های تجاری، شما را با قوانین مربوطه نیز آشنا نماییم.

قوانین ثبت شرکت

مطابق با قانون ثبت شرکت‌، در صورتی که شرکتی بخواهد تابعیت ایرانی داشته باشد، باید در ایران تشکیل شود و مرکز اصلی فعالیت این شرکت نیز در ایران باشد. شرکا و مؤسسین شرکتی که مطابق با این ماده از قانون ایرانی محسوب می‌شود باید در مدت زمان مقرر قانونی اقدام به تاسیس شرکت مطابق با قانون ثبت شرکت‌ها نمایند. در غیر این صورت، باید جزای نقدی مقرر را بپردازند.

قوانین ثبت شرکت خارجی در ایران

فارغ از شرکت‌های ایرانی، قانون ایران تنها زمانی به یک شرکت خارجی اجازه انجام فعالیت‌های تجاری از طریق شعبه یا نمایندگی در ایران را می‌دهد که این شرکت:

  • اولاً در کشور متبوع خود قانونی شناخته شده باشد
  • دوماً در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت رسیده باشد.

درنتیجه باید گفت، شرکتی که از طریق شعبه یا نمایندگی اقدام به فعالیت تجاری در ایران کرده است باید ظرف چهار ماه تقاضای ثبت شرکت در ایران را تقدیم مرجع ذی‌صلاح نماید.
اگر این مدت زمان کافی نباشد، این زمان تا شش ماه نیز افزایش خواهد یافت. در صورتی که نماینده شرکت خارجی بدون تاسیس یک شرکت اقدام به فعالیت تجاری در ایران نماید به جزای نقدی محکوم خواهد شد.
بنابراین، از توضیحات فوق به این نتیجه خواهیم رسید که شرکت‌های تجاری اعم از ایرانی و خارجی تنها زمانی می‌توانند فعالیت تجاری قانونی داشته باشند که مطابق با قوانین ثبت شرکت به ثبت رسیده باشند.

نکات حقوقی ثبت شرکت

به‌طور کلی مدارک لازم برای ثبت شرکت را آماده سپس در صورتی که شرایط ثبت مهیا بود، اقدام به انجام مراحل نماییم. مدارک عمومی ثبت در ارتباط با ثبت تمامی انواع شرکت‌ها یکسان و مشترک است. به‌عبارتی دیگر، مدارک عمومی آن دسته از مدارکی هستند که همراه داشتن آن‌ها در جهت ثبت انواع شرکت اعم از سهامی، مسئولیت محدود، تعاونی و غیره، الزامی است. مدارک اختصاصی اما آن دسته از مدارکی است که مطابق با نوع شرکتی که اشخاص قصد ثبت آن را دارند، متفاوت و مختص به ثبت همان شرکت خواهد بود.

مدارک عمومی

موارد زیر شامل مدارک عمومی هستند:

  • اوراق هویتی یعنی کارت ملی و شناسنامه کلیه اعضا و شرکای شرکت و بازرس شرکت
  • اوراق عمومی شرکت مانند اساسنامه یا شرکت‌نامه شرکت

تصویر اسکن‌شده این مدارک باید در سامانه ثبت شرکت، بارگذاری شود.

مدارک اختصاصی

مدارک اختصاصی همان طور که گفتیم در ارتباط با هر شرکت متفاوت است بستگی به قوانین ثبت شرکت مسئولیت محدود یا سهامی خاص یا قوانین ثبت موسسه تجاری دارد.
این مدارک اختصاصی به‌طور کلی مجوزهایی هستند که اشخاص در راستای تأسیس برخی از شرکت‌ها مانند شرکت‌های تعاونی یا در شرایطی که موضوع شرکت مواردی مانند انجام فعالیت‌های تبلیغاتی است باید اخذ کنند و همراه خود داشته باشند.

مراحل و شرایط تاسیس شرکت

برای تاسیس شرکت باید مراحل آن را به ترتیب زیر طی کنید تا بتوانید فعالیت قانونی شرکت خود را آغاز نمایید.

تعیین نوع شرکت

در اولین قدم از تاسیس، مؤسسین شرکت باید نوع شرکت مورد نظر را انتخاب نمایند. نوع شرکت منظور قالبی از شرکت‌های قانون تجارت است که افراد باید مناسب‌ترین آن را براساس نوع فعالیتی که در نظر دارند انجام دهند، انتخاب نمایند. برای مثال، اگر مؤسسین شرکت تصمیم داشته باشند بخشی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به عموم مردم تأمین نمایند باید کسب‌وکار خود را در قالب شرکت سهامی عام آغاز نمایند و اگر هدف از تاسیس، شرکت در مناقصات باشد باید قالب شرکت سهامی خاص انتخاب شود و از قوانین ثبت شرکت سهامی خاص مطلع باشند.

انتخاب نام شرکت

مرحله بعد، انتخاب نام شرکت است. نام شرکت باید با دقت زیاد و مطابق با قوانین ثبت شرکت انتخاب شود. براساس قانون ثبت شرکت‌ها، نام شرکت تجاری باید حداقل سه بخش و ریشه فارسی داشته باشد.

تعیین مشخصات شرکت

پس از انتخاب نوع شرکت و نام شرکت در قدم سوم، مؤسسین شرکت باید مشخصات شرکت را تعیین نمایند. مشخصات شرکت عبارت است از موضوع شرکت، محل اداره و مرکز شرکت و سایر جزئیات مربوطه. مهم‌ترین امر در این زمینه، تعیین موضوع فعالیت شرکت است که باید با مشورت مشاوران و کارشناسان حقوقی انجام پذیرد. اهمیت تعیین دقیق موضوع شرکت از این نظر حائز اهمیت است که شرکت تنها حق دارد در محدوده موضوع تعیین‌شده به فعالیت بپردازد. هر فعالیتی خارج از این محدوده، غیرقانونی است و فاقد اعتبار قانونی خواهد بود.

اقدام به ثبت در سامانه

پس از تعیین موضوع شرکت، نوبت به ثبت در سامانه آنلاین ثبت شرکت‌ها خواهد رسید. در این مرحله و پس از مشخص کردن تمام جزئیات شرکت، شرکای شرکت باید وارد سامانه ثبت آنلاین شوند و اطلاعات لازم را وارد کنند و شرکت را ثبت نمایند.

تنظیم اوراق اصلی

پس از آنکه شرکت در سامانه اداره ثبت شرکت‌ها به ثبت رسید، شرکای شرکت باید اوراق اصلی شرکت مانند اساسنامه شرکت، شرکت‌نامه و اظهارنامه را تنظیم نمایند. این مرحله یکی از مهم‌ترین مراحل به‌شمار می‌رود و باید به‌صورت دقیق و براساس قوانین ثبت شرکت در ایران انجام شود.
اگر در این مرحله شرکای شرکت دچار اشتباه و خطایی شوند، ممکن است روند ثبتی با مشکلات بزرگی مواجه شود. به همین دلیل، لازم است تا حتماً در این مورد با مشاوران حقوقی مشورت شود.

امضای موسسین

پس از تنظیم این اوراق، تمام صفحات باید به امضای مؤسسین برسد و یک نسخه از آن باید به اداره ثبت شرکت‌ها ارسال شود. سامانه ثبت آنلاین سپس یک پیش‌نویسی ثبتی برای مؤسسین ارسال می‌نماید. سپس مؤسسین شرکت باید تمام مدارک را به اداره ارسال کنند و تأییدیه لازم را دریافت نمایند.

آگهی ثبت شرکت

در مرحله آخر، اگر تمام مراحل به‌صورت صحیح طی شده باشد، آگهی ثبت در سامانه نمایش داده می‌شود و مؤسسین شرکت باید مبلغ و هزینه ثبت را بپردازند.

جمع‌بندی

در این مقاله، در ارتباط با شرایط و نکات حقوقی ثبت شرکت مربوط به آن صحبت کردیم. تاسیس شرکت مهم‌ترین گام در تأسیس یک شرکت تجاری است و بدون انجام فرایند قانونی ثبتی، فعالیت شرکت در ادامه با موانعی روبه‌رو خواهد شد. درنتیجه، اشخاصی که قصد راه‌اندازی کسب‌وکاری در قالب یک شرکت تجاری دارند باید بدانند طی کردن این مراحل نیاز به آگاهی کافی از قوانین و مقررات ثبت شرکت‌ها دارد. به این موارد در قانون تجارت و قانون ثبت شرکت ها اشاره شده است.
توصیه ما به شما این است که برای انجام این مراحل به‌صورت صحیح، پیش از اقدام، حتماً از مشاوره حقوقی ثبتیکه کارشناسان و مشاوران حقوقی ارائه می‌دهند، استفاده کنید. می‌توانید سوالات خود را در بخش نظرات قراردهید تا کارشناسان ما در اسرع وقت به آن‌ها پاسخ دهند.

سوالات متداول

قانون ثبت شرکت‌های تجاری در ایران چیست؟

شرکت‌های تجاری بر اساس قانون تجارت به ثبت می‌رسند و نحوه اداره آن‌ها نیز در همین قانون بیان شده است.

آیا قوانین ثبت شرکت و موسسه با یکدیگر متفاوت است؟

خیر، شرایط تاسیس شرکت و موسسه با یکدیگر تفاوت‌هایی دارد اما هر دو بر اساس قانون تجارت به ثبت می‌رسند.

۴.۹/۵ - (۸ امتیاز)
اشتراک‌گذاری
نظرات
ثبت نام
Notify of
guest

14 Comments
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
مشاهده تمامی نظرات
عبدالله شهیدی
عبدالله شهیدی
1 ماه پیش

سلام علیکم،برای اینکه شرکت ثبت بشه چه مجوزهایی اجباری هست؟این مجوزها رو شما میگیرید یا خودم باید اقدام کنم؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  عبدالله شهیدی
1 ماه پیش

با سلام و احترام
برای اینکه شرکت خود را ثبت کنید از نظر قوانین و مقررات نیازی به اخذ مجوز خاصی نخواهید داشت مگر اینکه موضوع فعالیت شما از نوع موضوعات نیازمند اخذ مجوز باشد که در این صورت پس از اخذ مجوز توسط شما، کارشناسان ثبتی وینداد برای تاسیس شرکت همراه شما هستند.

مسنوفی
مسنوفی
1 ماه پیش

چقدر سرمایه برای شرکت لازمه؟ اگر بخوام دو تا شرکت برای دو تا فعالیتم ثبت کنم سرمایه قانونی رو چه جوری باید تو هر شرکت تزریق کنم؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  مسنوفی
1 ماه پیش

با سلام و احترام
برای ثبت شرکت‌های سهامی خاص و با مسئولیت محدود که مناسب فعالیت در موضوعات مختلف هستند، حداقل ۱۰۰ هزار تومان سرمایه ثبتی کافی است. گرچه که بهتر است از همان ابتدا میزان سرمایه‌ای که برای فعالیت نیاز دارید را به‌عنوان سرمایه ثبتی معرفی کنید.
ضمن اینکه یک شرکت می‌تواند در چند موضوع مختلف فعالیت داشته باشد و حتما نیازی به ثبت دو شرکت نخواهید داشت. اما اگر می‌خواهید دو شرکت جداگانه به ثبت برسانید، حداقل سرمایه همان مبلغی است که گفته شد.

عارف پور رضایی
عارف پور رضایی
1 ماه پیش

سلام قوانین ثبت شرکت رو خوندم یه چیزی که هست تو مقاله نوشتین نام شرکت باید بیشتر از سه سیلاب باشه، این شرکت‌هایی که اسم‌شون دو سیلابی هست چه جوری ثبت شدن؟ در مورد این قانونی وجود دارد؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  عارف پور رضایی
1 ماه پیش

با سلام و احترام
با توجه به اینکه تعداد شرکت‌هایی که تا الان به ثبت رسیده باعث شده که نام‌های تک سیلابی و دو سیلابی به دلیل مشابهت رد بشن و انتخاب نام سه سیلاب و بیشتر شانس تایید نام شما رو افزایش میده و این مورد مربوط به روال اداری اداره ثبت شرکت‌هاست.

n.p
n.p
1 ماه پیش

یعنی میشه شرکت خارجی تو ایران ثبت شه؟ محدودیت ندارن؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  n.p
1 ماه پیش

با سلام و احترام
قانون ایران تنها زمانی به یک شرکت خارجی اجازه انجام فعالیت‌های تجاری از طریق شعبه یا نمایندگی در ایران را می‌دهد که این شرکت:
اولاً در کشور متبوع خود قانونی شناخته شده باشد
دوماً در اداره ثبت اسناد تهران به ثبت رسیده باشد.
شرکتی که از طریق شعبه یا نمایندگی اقدام به فعالیت تجاری در ایران کرده است باید ظرف چهار ماه تقاضای ثبت شرکت در ایران را تقدیم مرجع ذی‌صلاح نماید.

عادل
عادل
1 ماه پیش

در مورد ثبت شرکت‌های خارجی سوال داشتم: آیا پس از ثبت شعبه یا نمایندگی در ایران، شرکت خارجی موظف به پرداخت مالیات در ایران هم هست؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  عادل
1 ماه پیش

با سلام و احترام
بله، شرکت‌های خارجی که در ایران شعبه یا نمایندگی ثبت می‌کنند، موظف به پرداخت مالیات در ایران هستند. این مالیات شامل مالیات بر درآمد حاصل از فعالیت‌های تجاری آن‌ها در ایران است.

شهیدی فر
شهیدی فر
1 ماه پیش

اگر شرکت سهامی خاص ثبت کنیم، آیا محدودیتی در تعداد شرکا وجود دارد یا می‌توانیم هر تعداد شریک داشته باشیم؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  شهیدی فر
1 ماه پیش

با سلام و احترام
برای تاسیس این نوع شرکت‌ها نیاز به حداقل ۳ شریک و ۲ بازرس خواهید داشت.

حسین
حسین
1 ماه پیش

یک سوال داشتم: برای ثبت شرکت نیاز به تاییدیه خاص از سازمان مالیاتی داریم یا این مرحله بعد از ثبت شرکت انجام می‌شه؟

آوا حقی
آوا حقی
در پاسخ به  حسین
1 ماه پیش

با سلام و احترام
بعد از ثبت شرکت، در واقع شرکت باید برای دریافت کد اقتصادی و ثبت‌نام در سازمان مالیاتی اقدام کند. بنابراین، تاییدیه از سازمان مالیاتی پس از ثبت شرکت دریافت و این مرحله به‌طور جداگانه انجام می‌شود. برای راهنمایی دقیق‌تر در این زمینه، می‌تونین با کارشناسان وینداد در ارتباط باشید.

تصویر زهرا حامد

زهرا حامد

زهرا حامد از نویسندگان حرفه‌ای وینداد است که کارشناسی حقوق را از دانشگاه شهید بهشتی و کارشناسی ارشد حقوق بین‌المللی را از دانشگاه آزاد اخذ کرده و اطلاعات کاربردی و مفیدی در حوزه‌های مختلف حقوق دارد. زهرا مقالات زیادی را برای مجله وینداد نوشته که در ادامه این مقالات را می‌خوانید.

خدمات ثبتی وینداد