کارت بازرگانی مهمترین مجوز برای فعالیتهای تجاری بینالمللی است که اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی (شرکتها) میتوانند به نام خود این مجوز را دریافت کنند. این کارت علاوهبر اینکه برای انجام واردات و صادرات یک الزام قانونی بهشمار میرود، مزایای زیادی در اختیار دارنده قرار میدهد. اگر میخواهید بدانید که چگونه کارت بازرگانی بگیرم؟ به چه مدارک و شرایطی نیاز داریم و مراحل آن چیست؟ در ادامه اطلاعات کامل را در اختیار شما قرار میدهیم.
انواع کارت بازرگانی
کارتهای بازرگانی بهصورت کلی در دو دسته زیر قرار میگیرند:
- کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
- کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
هر یک از انواع کارت بازرگانی میتواند به اشکال مختلفی صادر شود که چند نمونه کارت بازرگانی عبارتاند از:
- کارتهای بازرگانی موردی: این دسته از کارتها تنها زمانی صادر میشوند که دارنده آن فقط یک بار قصد ترخیص کالا از گمرک را داشته باشد. بعد از این که کالای مورد نظر از گمرک ترخیص شد، کارت دیگر اعتبار ندارد.
- انواع کارت تولیدی و صنعتی: نوع دیگر کارتهای بازرگانی، کارتهای تولیدی و صنعتی هستند که اشخاصی که در این زمینهها فعالیت دارند میتوانند با دریافت این کارت از مزایای کارت بازرگانی تولیدی یا صنعتی بهره مند شوند.
- کارتهای بازرگانی خدماتی: این دسته از کارتها برای اشخاصی صادر میشود که در حوزه خدماتی قصد سرمایه گذاری و واردات و صادرات دارند.
شرایط گرفتن کارت بازرگانی
افراد حقیقی و حقوقی برای دریافت کارت نیاز به احراز برخی شرایط دارند. بهطور کلی شرایط دریافت کارت بازرگانی شامل موارد زیر است:
- شرط سنی – برای اشخاص حقیقی یا مدیر عامل شرکت ۲۳ سال تمام در نظر گرفته شده است.
- مدرک تحصیلی – اشخاص حقیقی باید مدرک تحصیلی مرتبط یا دیپلم با سابقه کار مرتبط تا ۳ سال داشته باشند. شرکتهای تجاری نیز باید در زمینه فعالیت شرکت درخواست صدور کارت دهند.
- مجوز – اجاره نامه یا سندی به نام شرکت تجاری یا اداری و فضای کاری به نام شخص حقیقی ضروری است. (در این مورد بازرسی انجام میشود)
- تعهدنامه مبنی بر عدم سوءپیشینه – جهت صدور کارت متقاضی باید تعهد نامهای مبنی بر عدم استفادههای غیرقانونی از کارت ارائه دهد. همچنین شخص حقیقی نباید سابقه کیفری داشته باشد.
- تمکن مالی – گردش حساب یا سایر مواردی که این تمکن را اثبات کند.
- آشنایی با قوانین و مقررات گمرکی – متقاضی صدور کارت باید با قوانین گمرک آشنایی داشته باشد.
این موارد از اساسیترین شرایط جدید اخذ کارت بازرگانی بهشمار میروند.
مدارک لازم برای دریافت کارت بازرگانی
برای اخذ کارت بازرگانی فوری ارائه مدارکی ضروری است. این مدارک با توجه به نوع کارت یعنی حقوقی یا حقیقی، متفاوت است. البته تفاوت کارت بازرگانی حقیقی و حقوقی فقط مدارک آنها نیست.
مدارک مورد نیاز اشخاص حقوقی
شرکتهای تجاری برای اخذ کارت بازرگانی باید مدارک زیر را تهیه نمایند:
- تصویر روزنامه رسمی شرکت
- تصویر شرکت نامه و تقاضانامه (شرکت مسئولیت محدود) – تصویر اظهارنامه (شرکتهای سهامی خاص)
- تصویر شناسنامه، کارت ملی و کارت پایان خدمت (مدیرعامل)
- مدرک تحصیلی حداقل دیپلم (مدیرعامل)
- گواهی سوء پیشینه (مدیرعامل)
- دفاتر پلمپ شده به نام شرکت
- اظهارنامه کارت به نام شرکت (وجود اظهارنامه برای دریافت یک نمونه کارت بازرگانی حقوقی ضروری است)
- تصویر کد اقتصادی شرکت و شماره شبا به نام شرکت
- شماره تماس ثابت مدیرعامل به همراه شماره موبایل او
- آدرس منزل و کد پستی مدیرعامل
- عکس پرسنلی رنگی همراه با پشت زمینه سفید از مدیرعامل
مدارک مورد نیاز اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی که بر اساس شغل خود قصد دریافت نمونه کارت بازرگانی حقیقی را دارند باید به این پرسش که برای گرفتن کارت بازرگانی چه مدارکی لازم است، پاسخ دهند. این افراد باید مدارک زیر را ارائه کنند:
- تصویر شناسنامه و کارت ملی شخص متقاضی
- تصویر کارت پایان خدمت (برای آقایان)
- مدرک تحصیلی حداقل دیپلم
- سوء پیشینه و دفاتر پلمپ به نام خود متقاضی
- تصویر اجارهنامه رسمی از اداره یا محل کار (به نام متقاضی با اعتبار بیش از ۶ ماه) یا سند مالکیت به نام متقاضی
- شماره موبایل و شماره تماس ثابت متقاضی ( شماره موبایل باید به نام متقاضی باشد)
- آدرس منزل و کدپستی متقاضی
- عکس پرسنلی رنگی همراه با پشت زمینه سفید از متقاضی
- شماره شبا به نام متقاضی برای دریافت کارت بازرگانی حقیقی
نحوه گرفتن کارت بازرگانی
برای دریافت و ثبت نام کارت بازرگانی باید از طریق سامانه کارت بازرگانی یا همان سامانه اتاق بازرگانی صنایع و معادن کشور اقدام کنید.
توجه داشته باشید که برای دریافت کارت بازرگانی حقوقی، اشخاص باید شرکت خود را به ثبت رسانده باشند. به طور کلی نحوه دریافت کارت بهصورت غیرحضوری و از طریق سامانه انجام میشود. مراحل صدور کارتهای بازرگانی به صورت زیر است.
مراحل صدور کارت بازرگانی
برای درخواست کارت بازرگانی و دریافت آن باید مراحل زیر را در سامانه انجام دهید.
- اولین روش دریافت کارت، ورود به سامانه جامعی به نام سامانه یکپارچگی کارت بازرگانی یا سامانه جامع تجارت ایران است. در بخش درخواست صدور کارت بازرگانی باید فرمهای مورد نیاز را تکمیل کنید و تمامی مدارک خود را بارگذاری کنید. یکی از فرمهای مورد نیاز فرم گواهی امضاء است که باید تکمیل و ارائه شود.
- کارشناسان مدارک شما را به صورت اینترنتی بررسی خواهند کرد. با ورود به سامانه میتوانید از مراحل بررسی مدارک آگاه شوید.
- بعد از تایید مدارک باید که کلاسهای آموزشی شرکت کنید. حضور در کلاسها ضروری است و بخشی از فرآیند صدور کارت به شمار میرود.
- بعد از انجام تمامی مراحل، کارت شما صادر و به آدرسی مندرج در سامانه، ارسال خواهد شد. ماموران پست پاکت پستی حاوی کارت را فقط به خود شما تحویل میدهند. توجه داشته باشید که تمامی مراحل روش گرفتن کارت بازرگانی باید به درستی انجام شود تا کارت شما صادر شود.
توجه داشته باشید که مهمترین بخش ارائه و بارگذاری تمامی مدارک در سامانه است. این بخش معمولا به دلیل نقص مدارک از جمله مجوزهای لازم، اجارهنامه اداری یا تجاری و غیره با مشکل مواجه میشود که در این زمینه بهتر است ضمن مشاوره با کارشناسان، فرآیند اخذ کارت را به آنها بسپارید تا با مشکلاتی مثل نقص پرونده و طولانی شدن فرآیند کارت مواجه نشوید.
مجموعه وینداد اخذ کارت بازرگانی را بهعنوان یکی از خدمات خود با حضور کارشناسان متخصص و با تجربه ارائه میدهد.
کارت بازرگانی چیست؟
این کارت، مجوزی برای صادرات و واردات کالا است. تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد فعالیت در زمینه تجارت خارجی دارند باید این کارت را بهعنوان مجوز فعالیت خود دریافت کنند.
هر شخص (اعم از حقیقی یا حقوقی) و همچنین هر واحد ملکی (اداری یا تجاری) فقط میتواند یک کارت داشته باشد.
کارت بازرگانی هوشمند چیست؟
در حال حاضر تمامی کارتهای بازرگانی به صورت هوشمند صادر میشوند. دارندگان این کارت میتوانند به صورت قانونی عملیات صادرات و واردات کالا را انجام دهند که صدور آن از طریق سامانه یکپارچه کارت بازرگانی انجام میشود.
کاربرد و مزایای کارت بازرگانی چیست؟
اصلی ترین کاربرد این کارت ترخیص کالا از گمرک است اما در کنار آن مزایای کارتهای بازرگانی شامل موارد زیر هستند:
- امکان ترخیص کالا از گمرک
- واردات و صادرات کالا در مناطق آزاد
- امکان ثبت سفارش کالا از مبدا سایر کشورها
- دریافت ویزای تجاری
- انجام عملیات حقالعمل کاری
- شرکت در نمایشگاههای بینالمللی تجاری و برقراری ارتباطات و مراودات تجاری با شرکتها و تاجران
- عضویت در اتاق بازرگانی
- امکان ثبت برند لاتین
نحوه تمدید کارت بازرگانی
کارتهای بازرگانی برای بار اول به مدت یک سال صادر میشوند و قابل تمدید هستند. اشخاصی که قصد تمدید کارت خود را دارند باید با ارائه مدارک لازم از طریق سامانه تمدید کارت بازرگانی یا سامانه جامع تجارت ایران درخواست تمدید کارت را بدهند.
به همین منظور کافی است وارد این سامانه شوید و فرمهای خواسته شده تکمیل و منتظر تایید نهایی کارشناسان باشید.
برای تمدید کارت به تصویر اصل کارت به همراه کپی از آن، گواهی مفاصا حساب تسویه سال مالی و تامین اجتماعی (برای اشخاص حقوقی)، اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، به همراه سایر مدارک در سامانه بارگذاری شود.
همچنین میتوانید درخواست تمدید کارت بازرگانی مانند صدور آن به کارشناسان وینداد بسپارید.
نحوه استعلام کارت بازرگانی
از آنجایی که این کارتها برای مدت محدودی صادر میشوند، اگر قصد دارید از اعتبار کارت بازرگانی سایر اشخاص (برای مثال اشخاصی که با آنها همکاری میکنید) یا کارت شرکت و خود (در صورت مفقود شدن) اطلاع پیدا کنید میتوانید استعلام کارت بازرگانی هوشمند بگیرید.
برای این منظور باید وارد سامانه استعلام اعتبار عضویت شوید و در قسمت سامانههای خدماتی با وارد کردن کد ملی شخص حقیقی یا شناسه ملی شخص حقوقی و شماره کارت او از اعتبار آن مطلع شوید.
جمعبندی
دریافت کارت برای بازرگانان و تجاری که در زمینه واردات و صادرات فعالیت میکنند، به عنوان اولین گام ضروری است. چرا که اشخاص حقیقی و حقوقی بدون داشتن این کارت نمیتوانند مبادرت به صادرات و واردات کالا کنند و از طرفی ارتباط برقرار کردن با سایر تجار خارجی برای آنها امکانپذیر نخواهد بود.
این کارتها اعتبار یک ساله دارند و اگر قصد ادامه فعالیت بیشتر از این مدت را داشته باشید، میتوانید درخواست تمدید کارت را بدهید.
کارتهای بازرگانی توسط اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران صادر میشوند که انواع مختلفی دارند. برای اخذ این کارت میتوانید با ارائه مدارک و احراز شرایط از طریق این سامانه اقدام کنید که با وجود فرآیند پیچیده آن، در بخشهای مختلف احتمال اینکه با ایراد نقص یا تکمیل مدارک مواجه شوید، بسیار زیاد است. برای جلوگیری از طولانی شدن فرآیند اخذ کارت میتوانید ضمن مشاوره با کارشناسان، صفر تا صد مراحل را به آنها بسپارید. در این مشاوره مدارک و مجوزهای لازم برای دریافت کارت به شما اعلام خواهد شد.
سوالات متداول
برای دریافت کارت بازرگانی به کجا مراجعه نمایم؟
دریافت این کارت به صورت الکترونیکی انجام میشود و باید به سامانه جامع تجارت ایران مراجعه و درخواست خود را ثبت کنید.
چگونه کارت بازرگانی بگیریم؟
برای این که بتوانید این کارت دریافت کنید ابتدا باید شرایط ذکر شده را داشته باشید سپس اقدام به تهیه مدارک کنید.