ماجرای پرونده: نحوه انتقال چک
آقای ع.م. یک فقره چک را صادر کرده و به آقای الف.م. تحویل میدهد. آقای الف.م. یعنی دارنده چک با امضا کردن پشت آن و نوشتن مشخصات خود، چک را به خانم م.ف. منتقل میکند. مشخصات آقای الف.م. یعنی دارنده اولیه چک محو شده است و حالا خانم م.ف. میخواهد وجه چک را مطالبه بکند. آیا با توجه به اینکه مشخصات دارندهی اول محو شده است و فرایند انتقال چک محرز نیست، آیا خانم م.ف. میتواند وجه را مطالبه کند؟
امروزه به دليل افزايش معاملات و فعاليتهای تجاری، موضوع اسناد تجاری دارای اهميت بسياری میباشد و آگاهی از نکات جزئی آنها از ريسکهای موجود در اين زمينه میکاهد. براي ديدن سرنوشت اين پرونده و رسيدن به پاسخ سوال فوق در اين نوشتار ما را همراهی کنيد.
رای دادگاه بدوی چيست؟
دادگاه بدوی از آنجايی که مشخصات امضاءکننده پشت چک محو شده است، بيان میکند که خانم م.ف. به عنوان خواهان، سمتشان در طرح دعوی معلوم و محرز نمیباشد و نمیتوانند چک را مطالبه کنند. و به همين منظور دادگاه بدوی قرار رد دعوی را صادر میکند. خانم م.ف. بيست روز وقت دارد نسبت به رای دادگاه اعتراض کند.
انواع امضا در سند تجاری چک کدام است؟
در سند تجاری چک میتوان به سه نوع امضا اشاره کرد. نوع اول امضا بر روی چک میباشد و دو نوع امضای ديگر مربوط به ظهر چک يا همان پشت چک میباشد.
نوع اول مربوط به صادرکننده چک است که به هنگام صدور چک، اين امضا را به منظور پرداخت وجه معين انجام میدهد و به نوعی به چک اعتبار میبخشد.
دو نوع امضای ديگر درخصوص انتقال و يا ضمانت چک صورت میگيرد.
امضا پشت چک به منظور ضمانت:
در گاهی از موارد دارنده چک به اندازه کافی نسبت به صادرکننده چک اعتماد ندارد و به همين منظور شخص ثالثی به عنوان ضمانت پشت چک را امضا میکند. اين ضمانت به معنای اين میباشد که چک در تاريخ نوشته شده وصول میشود و اگر در تاريخ مقرر پرداخت نشد، ضامن در پرداخت وجه چک مسئول میباشد.
امضا پشت چک به منظور انتقال:
دارنده چک ممکن است بخواهد چکی که دارد را به شخص ثالثی انتقال دهد. در اين حالت دارنده چک میتواند پشت آن را امضا کند و چک را به شخص ثالث تحويل دهد. با اين اقدام تمام حقوق و منافع به فرد ثالث منتقل میشود.
حالا در اينجا ممکن است اين سوال پيش بيايد که اگر پشت چک امضا شود ولی هدف و منظور آن مشخص نشود، چه بايد کرد؟ در اين موارد اصل را بر اين قرار میدهند که امضای پشت چک به منظور انتقال چک میباشد.
برای جلوگيری از مشکلات، بهتر است که به هنگام امضای پشت چک، هدف از امضا و مشخصات امضاءکننده کاملا نوشته شود.
برای آگاهی بيشتر درخصوص چک و مسئوليت ضامنان و ظهرنويسان، مطلب “امضای من پشت چک است، آیا برای من مسئولیتی دارد؟” خواندنی میباشد.
رای دادگاه تجديدنظر در اين مورد چيست؟
خانم م.ف. تصميم میگيرد که نسبت به رای دادگاه بدوی اعتراض کند و درخواست تجديدنظرخواهی میدهد. دادگاه تجديدنظر بعد از بررسی پرونده و رای دادگاه بدوی بيان میدارد که درخواست تجديدنظرخواهی خانم م.ف. وارد و موجه میباشد و مطابق مقررات قانون تجارت صرف امضاء ظهر چک برای واگذاری چک و انتقال حقوق کفايت میکند. به همين منظور دادگاه تجديدنظر با استناد به ماده 353 قانون آيين دادرسی مدنی پرونده را برای ادامه رسيدگی ماهوی به دادگاه بدوی عودت میدهد.
درنهايت میتوان اينطور بيان کرد که صرف امضا در ظهر چک، هرچند مشخصات انتقال گيرنده محو شده باشد، برای انتقال حقوق و واگذاری چک کافی میباشد.
درخصوص انتقال چک و مسائل آن سوالی داريد؟
همانطور که خوانديم اسناد تجاری دارای نکات جزئی بسياری هستند و آگاهی از آنها و رعايت صحيح و درست آن کمک شايانی به افراد خواهد کرد. به همين منظور پيشنهاد میکنيم برای صدور اسناد تجاری خود حتما از نظر کارشناسان و مشاوران بهره ببريد.
همچنين اگر درگير دعوای اينچنينی هستيد میتوانيد آن را در سامانه دعاوی تخصصی وينداد مطرح کنيد تا در اين مسير شما را همراهی کنيم.
اگر شما نيز تاکنون با دعاوی مشابه روبهرو شدهايد، در قسمت نظرات، تجربه خود را با ديگران به اشتراک بگذاريد.