بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی به عنوان مشاور

قانون بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی | ممنوعیت‌ها و راه‌حل‌ها

قانون بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی با هدف جلوگیری از بازگشت افراد بازنشسته به کار در مشاغل دولتی و عمومی، محدودیت‌های مشخصی را اعمال می‌کند. با این حال، برخی راه‌حل‌ها و استثناها برای بهره‌گیری از تجربه بازنشستگان در بخش‌های خصوصی و مشاوره‌ای ارائه شده است.

بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی به عنوان مشاور در کسب‌وکار، از مسائل جدیدی‌ است که بسیاری از شرکت‌ها، به خصوص شرکت‌های خصوصی با آن مواجه‌اند. دغدغه مهم افراد بعد از بازنشستگی، حقوق پایین و کم شدن درآمدشان نسبت به زمان اشتغال است. با این‌که زمانی که فرد به بازنشستگی می‌رسد، یک حقوق مادام‌العمر برایش درنظر گرفته می‌شود اما این حقوق از مبلغ دریافتی در زمان اشتغال کمتر است. این امر به‌مرور بر دوران بازنشستگی تاثیر گذاشته و آن را کاری دشوار و طاقت فرسا می‌کند. به همین دلیل، فرد بعد از مدتی به فکر یافتن شغلی برای گذران زندگی خود و خانواده‌اش می‌افتد. اما باید دید اشتغال به کار بازنشستگان و بیمه آنها در این دوره به چه صورت است؟

چه کسانی مشمول بازنشستگی طبق قانون تامین اجتماعی هستند؟

سازمان تامین اجتماعی، کارکنان مجموعه‌های کاری را تحت پوشش قرار می‌دهد تا طبق قانون کار از آن‌ها حمایت کرده و با ارائه بیمه و همچنین مستمری بازنشستگی، بیمه‌شده و افراد خانواده او را تحت پوشش قرار می‌دهد. اما احراز شرایط بازنشستگی به عوامل گوناگونی بستگی دارد که در واقع مهم ترین قوانین قرارداد کار به شمار می‌روند. از جمله:

  • میزان سال‌های پرداخت حق بیمه
  • جنسیت بیمه‌شده
  • سختی کار
  • سن بیمه‌شده
  • شرایط بیمه‌شده

به همین دلیل شرایط بازنشستگی را باید طبق موارد قانونی بررسی کرد:

ماده ۷۶ قانون بازنشستگی تامین اجتماعی

طبق ماده ۷۶ قانون بازنشستگی تامین اجتماعی، بیمه‌شدگانی که به سن قانونی برسند در صورتی که دارای حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه باشند، می‌توانند تقاضای بازنشستگی کنند. سن قانونی موردنظر ۶۰ سال سن تمام برای مردان و ۵۵ سال تمام برای زنان است.

قانون بازنشستگی تامین اجتماعی برای مشاغل سخت و زیان‌آور

طبق تبصره ۲ ماده ۷۶ این قانون، برخی مشاغل به عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور تعریف شده‌اند زیرا فشار جسمی و روحی زیادی را به فرد وارد می‌کنند. کسانی که در این مشاغل فعالیت می‌کنند با داشتن سابقه ۲۰ سال متوالی در پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی می‌توانند بازنشسته شوند. در صورتی که سوابق بیمه‌شده به صورت متناوب باشد باید ۲۵ سال حق بیمه پرداخت کرده باشد تا مشمول بازنشستگی شوند.

ماده ۷۸ قانون بازنشستگی تامین اجتماعی

درخواست بازنشستگی به‌عهده بیمه‌شده است و کارفرما نمی‌تواند بیمه‌شده را وادار به بازنشسته شدن کند یا از بیمه تامین اجتماعی بخواهد که بیمه شده را بازنشسته کند. این امر تنها در یک صورت امکان‌پذیر است که طبق این ماده قانونی، کارفرما می‌تواند برای افرادی که حداقل ۵ سال بیشتر از سن بازنشستگی کار کرده‌اند درخواست بازنشستگی کند. حداکثر سن برای مردان ۶۵ سال و برای زنان ۶۰ سال است.

قانون بازنشستگی تامین اجتماعی برای دیگر اقشار

تمامی مشمولین سازمان تامین اجتماعی اعم از بیمه خویش فرما مانند بیمه کارگران ساختمانی، بیمه رانندگان، بیمه مشاغل آزاد، بیمه هنرمندان و غیره نیز مشمول موارد اعلام شده در بالا است.

بیمه بازنشستگی چیست؟

گفتیم که یکی از مهم‌ترین اقدامات سازمان تأمین اجتماعی ، پرداخت مستمری به افراد تحت پوشش خود در دوران بازنشستگی و ارائه خدمات به آن‌هاست. بیمه بازنشستگی یک طرح مکمل صندوق‌های بازنشستگی، تامین‌ اجتماعی و یا حتی افرادی که فاقد هرگونه بیمه بازنشستگی می‌باشند هست. در این طرح افراد می‌توانند بوسیله پرداخت مبلغ مشخص و منظم یک بیمه‌نامه بازنشستگی تهیه‌کرده و در هنگام بازنشستگی مستمری دریافت نمایند.

بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی در بخش خصوصی

منع اشتغال مجدد بازنشستگان تامین‌ اجتماعی از لحاظ قانون کاملا محرز است، اما بیشتر بازنشسته‌ها به دلیل عدم تامین مخارج با حقوق مستمری بازنشستگی، عملاً به کار اشتغال دارند؛ حال باید دید که چه نوع کار و با چه ویژگی‌هایی به معنای اشتغال مجدد است و برای بازنشسته منع قانونی دارد؟
به لحاظ اجرای مقررات قانون کار، بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی در شرکت‌ها و واحدهای بخش خصوصی منع قانونی ندارد و در صورت بکارگیری آنان در واحدهای مشمول قانون کار، مانند سایر کارگران شاغل در آن واحد از کلیه مزایای قانون کار از جمله افزایش‌های مزدی ناشی از مصوبات شورایعالی کار و بُن کارگری نیز برخوردار خواهند شد. در عین حال مانند سایر انواع قراردادها ممکن است کارفرما از آن‌ها ضمانت قرارداد کار را دریافت کند.

انعقاد قرارداد مشاوره‌ای طبق رای شماره ۹۰ هیات عمومی دیوان عدالت اداری مانع قطع مستمری است و سازمان تامین اجتماعی نمی‌تواند مستمری بازنشستگانی که قرارداد مشاوره‌ای منعقد می‌نمایند قطع نماید.

بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی به عنوان مشاور به چه صورت است؟

دیده شده است که بازنشستگان به‌منظور داشتن کمک‌خرجی و یافتن مکملی برای حقوق مستمری‌شان به‌صورت موقت، پاره‌وقت و یا مشاوره‌ای مشغول به‌کار می‌شوند. باید بگوییم که در عقدهای مشاوره‌ای، عنوان قرارداد نمی‌تواند تغییری در ماهیت و نوع رابطه کاری ایجاد کند، پس عناوینی مانند مشاور، پیمانکار، مجری، کارپذیر، یا عناوین مشابه دیگر در قرارداد کار موجب تغییر مفاهیم کاری نخواهد شد و بازنشستگان می‌توانند تحت این عناوین مشغول به کار مشاوره شوند.

علاوه بر اینکه اشتغال بصورت مشاوره‌ای بر اساس رای وحدت رؤیه در بخش خصوصی بلامانع است اشتغال در دستگاه‌های دولتی نیز به‌صورت مشاوره‌ای بر اساس تبصره قانون ممنوعیت به‌کارگیری بازنشستگان برای متخصصین بازنشسته نیز با یک سوم ساعت کارکنان تمام وقت بلامانع است.

حداکثر ساعات مجاز برای استفاده از مشاوره و خدمات بازنشستگان در ادارات و نهادهای اجرایی (دولتی)، یک سوم ساعات اداره کارمندان رسمی است. و حقوق این افراد متناسب با ساعت کاری آن‌ها و حداکثر یک سوم کارمندان رسمی در همان شغل تعیین و پرداخت خواهد شد. این مورد یکی از مهم‌ترین نکات قرارداد کاری است.

نحوه محاسبه حقوق و مزایا بازنشستگان پس از استخدام مجدد

بازنشستگی برای عده زیادی از مردم پایان سال‌های کاری محسوب شده و پس از فرارسیدن آن دیگر تمایلی به استخدام شدن و کار کردن در جای دیگری ندارند. با‌این‌حال، با گران شدن قیمت اقلام ضروری بسیاری از مردم به یک شغل اکتفا نکرده و برای تامین هزینه‌های خود به شغل دوم یا حتی سوم نیز روی آورده‌اند. بازنشستگان نیز مستثنی نیستند.

از طرفی به کار گیری نیروی کار جدید و تامین حقوق و مزایای آن‌ها برای دولت هزینه‌های زیادی به همراه دارد، به همین دلیل قانون بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی تصویب شد و در برخی عناوین شغلی، اشتغال بازنشستگان قانونی شد. حقوق و مزایای این افراد براساس حقوق پایه‌ای که وزارت کار تعیین کرده مشخص می‌شود.

در واقع از آنجایی که قرارداد این دسته از افراد به شکل نیمه وقت بسته می‌شود پس حقوق و مزایای آن‌ها نیز نصف حقوق پایه قراردادهای تمام وقت خواهد بود. تمامی جزئیات مربوط به این بکارگیری در قوانین بیمه و بازنشستگی به طور کامل توضیح داده‌شده‌اند. به طور دقیق اگر بخواهیم عنوان کنیم، بند ۱۵ قانون بیمه در مورد قانون تامین اجتماعی و قانون بازنشستگی صحبت می‌کند.

ساعات مجاز اشتغال مجدد بازنشستگان

در قانون بکارگیری بازنشستگان سقف ساعات مجاز برای بکار گرفتن افراد بازنشسته یک سوم ساعت کاری افراد رسمی تعیین شده است. به عنوان مثال اگر ساعت کاری یک کارمند رسمی در اداره‌ای دوازده ساعت تعیین شده است، افراد بازنشسته مشغول در آن اداره باید چهار ساعت در آن مکان کار کنند. پس از تعیین شدن ساعت کاری، براساس آن حقوق و مزایای فرد نیز مشخص شده و به او پرداخت می‌شود.

تبعات استخدام مجدد بازنشستگان

اولین و مهم‌ترین تبعات استخدام بازنشستگان، قطع شدن مستمری فرد بازنشسته با استخدام دوباره او در ادارات است. البته اگر ساعت کاری آن‌ها به اندازه سقف ساعت کاری مجاز نبوده و پاره وقت باشد، همچنان مستمری بازنشستگی را دریافت خواهند کرد.
مزیت دیگری که در قانون بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی و سایر ارگان‌ها وجود دارد این است که با استخدام دوباره بازنشسته در ادارت، سمت‌های عادی و اصطلاحا زیردستی به آنان نمی‌دهند و غالبا به صورت رئیس هیئت مدیره خواهد بود.
درباره پرداخت بیمه برای کارمندان حساسیت‌های زیادی وجود دارد و شرکت‌ها الزام به پرداخت بیمه هستند اما برخی شرکت‌های خصوصی زیر بار این نمی‌روند و واریز حق بیمه را پشت گوش می‌اندازند. به همین دلیل این شرکت‌ها تمایل دارند افراد بازنشسته را استخدام کنند.
با‌ این‌حال قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان در شرکتهای خصوصی تنها شایعه‌ای برای جلوگیری از استخدام دوباره افراد بازنشسته است. افراد بازنشسته می‌توانند در تمام بخش‌های خصوصی و دولتی دوباره کار کنند.

جریمه بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی

در گذشته قانون منع بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی و سایر ارگان‌ها اجرا می‌شد و هیچ بازنشسته‌ای حق کار کردن در ادارات دولتی نداشت. این منع یک منع ساده نبود و اگر دولت متوجه می‌شد که کارفرمایی بازنشسته‌ای را بکار گرفته، جریمه‌های سنگینی برای او لحاظ می‌کرد.
با گذشت با توجه به افزایش تورم، بازنشستگان برای تامین هزینه‌های زندگی نیاز دارند که مشغول به کار باشند. به همین دلیل قانون بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی و سایر ارگان‌ها را تصویب شد تا بازنشسته‌ها نیز بتوانند استخدام شوند. با‌ این‌حال این استخدام دوباره باید به صورت پاره وقت و با قراردادی کامل و قانونی باشد. اگر قرارداد کامل نباشد، هم کارفرما و هم فرد بازنشسته هر دو جریمه می‌شوند.
مشاور، عضو هیات مدیره، پیمانکار و غیره مهم‌ترین سمت‌هایی‌اند که معمولا به بازنشستگان تامین اجتماعی بعد از شروع دوباره کار تعلق می‌گیرند. گاهی با حفظ سمت قبلی نیز کار آن‌ها ادامه پیدا می‌کند اما معمول‌ترین سمت‌های شغلی آن‌ها همین سمت‌هایی است که عنوان کردیم.
حواستان باشد که وقتی بازنشسته‌ای از تامین اجتماعی دوباره استخدام شد، بعد از پنج سال کار کردن دوباره می‌تواند بازنشسته شود.

جمع‌بندی

چنانچه می‌خواهید در دوران بازنشستگی خود تحت عنوان مشاور در کسب‌وکارها و شرکت‌های خصوصی مشغول به‌کار شوید یا به‌عنوان کارفرما قصد بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی به عنوان مشاور که گاهی با عنوان قرارداد کار موقت بدون بیمه را در شرکت خود دارید، بهتر است قبل از اشتغال، اقدام به انعقاد قرارداد مشاوره نمایید تا با رعایت نکات حقوقی و قوانین و مقررات خاص آن، متن قرارداد کاری اصولی را تنظیم نمایید. خدمات تنظیم و بررسی قرارداد وینداد و بانک نمونه قرارداد ما آماده همراهی شما در این مرحله است.

همچنین فراموش نکنید که در حال حاضر مقررات بکارگیری بازنشستگان در شرکت‌های خصوصی از پیچیدگی و ابهام‌های نسبتا زیادی برخوردار است که انجام اقدام درست تنها با اخذ راهنمایی از مشاوران حقوقی متخصص کسب‌وکارها امکان‌پذیر است. به همین خاطر برای دریافت مشاوره حقوقی پیشنهاد می‌شود به تیم مشاوره ما اعتماد کنید.

کارشناسان حقوقی وینداد با مهارت و تجربه بالا در زمینه حقوق بیمه، حقوق کار و حقوق کسب‌وکارهای ایرانی قادر هستند در موارد مختلف بهترین راهکار را برای کارفرمایان و یا بازنشستگان محترم ارائه دهند.

سوالات متداول

آیا بازنشسته‌ها می‌توانند در بخش خصوصی مشغول به‌کار شوند؟

بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی در شرکت‌ها و واحدهای بخش خصوصی منع قانونی ندارد.

یک بازنشسته چند ساعت در ماه می‌تواند به‌عنوان مشاور کار کند؟

حداکثر ساعات مجاز برای استفاده از مشاوره و خدمات بازنشستگان در ادارات و نهادهای اجرایی (دولتی)، یک سوم ساعات اداره کارمندان رسمی است. و حقوق این افراد متناسب با ساعت کاری آنها و حداکثر یک سوم کارمندان رسمی در همان شغل تعیین و پرداخت خواهد شد.

ساعات مجاز اشتغال مجدد بازنشستگان چقدر است؟

سقف ساعت مجاز برای کار کردن افراد بازنشسته در هر مکانی یک سوم ساعت کاری افراد رسمی مشغول در آن مکان است.

قوانین بکارگیری بازنشستگان چیست؟

بند ۱۵ قانون بیمه به طور مفصل در چندین بند این مسئله را به طور کلی باز کرده و تمامی جزئیات آن را توضیح داده است.

استخدام بازنشستگان برای کارفرما چه تبعاتی دارد؟

در حال حاضر استخدام بازنشستگان به صورت قانونی تبعات و جریمه‌هایی برای کارفرمایان ندارد و می‌توانند از تجربه افراد بازنشسته به خوبی استفاده کنند. تنها وضعیتی که می‌تواند موجب جریمه شدن کارفرما از استخدام فرد بازنشسته شود، قانونی نبودن قرارداد استخدام است.

جریمه بکارگیری بازنشستگان تامین اجتماعی برای کارفرما چقدر است؟

در حال حاضر با وضع قوانین جدید هیچ جریمه‌ای برای استخدام کردن افراد بازنشسته متوجه کارفرمایان نمی‌شود و تفاوتی ندارد که بازنشسته از سازمان تامین اجتماعی باشد یا سایر سازمان‌ها و ارگان‌ها.

۴/۵ - (۲۵ امتیاز)
اشتراک‌گذاری
نظرات
ثبت نام
Notify of
guest

126 Comments
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
مشاهده تمامی نظرات
آشا
آشا
2 ماه پیش

سلام وقت بخیر..
کسی ک بازنشسته شده و حقوق بازنشستگی میگیره میتونه خودش مغازه بزنه و پروانه کسب بگیره و کار کنه؟ اگه بیمه بفهمه حقوقش قطع میشه؟

محمد فقیهی
محمد فقیهی
1 سال پیش

با سلام وادب: احتراما اینجانب بازنشسته سازمان تامین اجتماعی بوده.که با آخرین پست مسئول مشاوره وراهنمائی چندین
سال مسئولیت مرکز مشاوره مستقر در یکی از شعبات استان (مقیم)درشهرمرکز استان را بعهده داشته وبا کارشناس ارشر
بیمه(تامین اجتماعی)ازسال۱۳۸۵تاکنون دفتر غیر کارگزاری فعالیت داشته ام.بااجاره چند اصل مهم را درارتباط کلی بعرض میرسانم.۱- بنده چون در بدواستخدام درواحد فنی(چارت سازمانی )سالها خدمت نموده وکلیه واحدها را همانند سایرین مشابه انجام میداده ام واداما با تغییر چارت ومستقل شدن قستمت ها مثل امور بیمه شدگان -امور سابقه ودرمان -اجرائئیات -بازرسی وغیره کدرزمان فنی کلیه امور فوق ازوظایف کارمند فنی بود هلاقه ای که بکارم داشته در تغییر واحدفنی ادامهتا کارهای واحدهارا نیز واقف وسعی بروز بودن مینمودم.واغلب در چندین واحد بانقل وانتقال کارنموده .وحاصل ان دانستن امور بجز فراوری وداده ها(کامپیوتر)که بعد بحد نیا انرا نیز یاد گرفتم بهمه امور وارد هستم .درصورتییکه یک مشاور تامین اجتماعی بایستی از امورکلیه واحدها که عرض شد بوضوح اطلاع داشته باشد .وکار جدا از بیمه اتومبیل (ثالت)آتش سوزی وغیره است .وبسیار پیچیده بوده .ویک وجه مهم اینکه یک مشاوردهند که همراه با خدمات بوده.بمثال اینکه باید ورودی آن با خروجی عین (رایانه)که گویای کاملاتوانائی کاری مشاور را دقیق مشخص مینماید بوضوح قابل شناخت مشاوربوده .چون درمخصوصا شهرهای غیر وسیع چند نفر به مشاوره مراجعه وبعداز مدتی نتیجه کارخودرا سنجش نمایند .حتما به مشاوره باور پیدا مینمایند ویا برعکس ویرا غیردارای تخصص مورد ادعا ارزیابی وبه همه کسان مورد را منعکی وخود مشاور نیز از نتیجه کار ارائه شده کاملا آگاه میگرد د.بنده از درازی مطلب پوزش وکارنامه بنده در۱۸سال (کم وبیش)درحد قابل قبول بوده وآمادگی مشاوره وخدمات باکارت تنظیم شده که انواع خدمات قید گردیده .با تلفن ۰۹۱۲۳۴۱۴۴۶۰-آماده خدمت میباشم سلام -موافق باشد

سعید اس پی
سعید اس پی
1 سال پیش

سلام
شخصی پس از بازنشستگی تامین اجتماعی در یک شرکت خصوصی (فامیلی و بدون قرار داد) به عنوان راننده شروع به کار میکنه آیا پس از چند سال کار و بیرون آمدن از ان شرکت به او حق و حقوقی تعلق میگیرد ؟

پریسا
پریسا
1 سال پیش

بازنشسته تامین کارشناس پرستاری هستم با عنوان شغلی کارگر زن با بیست و هفت سال کار با بیست و هفت روز حقوق بازنشسته شدم الان میتوانم شکایت کنم برای عنوان شغلی یا دیگر بعد از بازنشستگی نمیشه اقدام کرد؟

پریسا
پریسا
1 سال پیش

سلام من بازنشسته تامین کارشناس پرستاری هستم با بیست و هفت سال بیست و هفت روز حقوق بدون سختی کار و با عنوان شغلی کارگر زن بازنشسته کردند میتونم با شکایت کردن عنوان شغلی را درستش کنم یا بیفایده است ؟

عباسی
عباسی
1 سال پیش

سلام آیا درسته که هرکسی ۲۰سال دریک شرکت مشغول به کار بشه میتونه بازنشسته بشه؟

کارشناس حقوقی وینداد
کارشناس حقوقی وینداد
در پاسخ به  عباسی
1 سال پیش

سلام
روزتون بخیر
زنان و مردانی که حق بیمه تامین اجتماعی را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کرده اند، می توانند با رعایت شرایط سنی(۶۰ سال تمام برای مردان و ۵۵ سال تمام برای زنان) و سابقه پرداخت حق بیمه به اندازه ۲۰سال بازنشسته شوند

حجت حسن نژاد
حجت حسن نژاد
در پاسخ به  عباسی
8 ماه پیش

اگر شخصی ۲۰ سال در مشاغل سخت و زیان آور مشغول بکار باشد سوای سن میتواند تقاضای بازنشستگی کند اگر جزو پرسنل ستادی یا سایر قسمتها باشد بشرط داشتن ۶۰ سال میتواند تقاضای بازنشستگی نماید که حداقل حقوق سال جاری را دریافت خواهند کرد

امیر یزداتی فر
امیر یزداتی فر
1 سال پیش

سلام وقت شما بخیر
میخواستم بدونم ایا ثبت شرکت در سامانه صدور مجوزها موجب قطع مستمری بازنشستگی میشه، یا اصولا یک بازنسسته تامین اجتماعی میتونه شرکت ثبت کنه

حسن
حسن
1 سال پیش

سلام وقت بخیر،
بازنشسته نیروهای مسلح قادر به استخدام در شرکت خصوصی به همراه حقوق و بیمه تامین اجتماعی هستند؟ می شود حقوق کمتری رو ولی با بیمه رد کرد برایشان؟
متشکرم

مهماندار
مهماندار
1 سال پیش

با سلام
رای شماره ۹۰ هیات عمومی دیوان عدالت اداری هیچ ربطی به قرارداد مشاوره ای ندارد و مشاغل سخت و زاین آور که دوباره بکارگیری می شوند جای کارکنان جدید را گرفته و حقوق آنان را ضایع می کنند.
و این خیانت به جوانان و سایر کارگران است.

سید حجت الله اژدر
سید حجت الله اژدر
1 سال پیش

با سلام آیا ضرورت دارد مشمولین تبصره ۱ قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان، ایثارگران(فرزندان شهدا ، جانبازان ۵۰ درصد به بالا و آزادگان بیش از سه سال اسارت) که از قانون فوق مستثنی شده اند و هنوز بازنشسته نشده اند اول بازنشسته شوند و بعد دوباره بکارگیری شوند یا میتوانند در موعد بازنشستگی به خدمت خود بر اساس این قانون ادامه دهند؟ و اگر لازم است بازنشسته شوند چه ضرورتی دارد وقتی قرار است مجددا باشناسه کارمندی جدید همانند کارکنان شاغل مشغول بکار شوند؟

کارشناس حقوقی وینداد
کارشناس حقوقی وینداد
در پاسخ به  سید حجت الله اژدر
1 سال پیش

خواهشمند است به سایت وینداد مراجعه نموده و درخواست مشاوره تلفنی ثبت نمایید تا کارشناسان متخصص ما در اسرع وقت نسبت به ارائه مشاوره و راهنمایی کامل در این خصوص اقدام نمایند.
با تشکر
مجموعه حقوقی وینداد

تصویر آوا حقی

آوا حقی

آوا حقی یکی از نویسندگان خوش قلم وینداد است که در رشته حقوق اقتصادی در دانشگاه آزاد تهران مرکزی تحصیل کرده و اطلاعات تخصصی در امور حقوقی از جمله قراردادها، مالکیت فکری و امور ثبتی دارد و محتواهای کاربردی در زمینه‌ها را به زبان کاملا ساده نوشته که در ادامه می‌توانید این محتواها را بخوانید.

خدمات قراردادی وینداد