قرارداد کار سه ماهه نیز از جمله قراردادهایی ست که برای انعقاد آن نیاز است جزئیات حقوقی و قانونی آن را بدانید تا بتوانید قراردادی استاندارد و مناسب خودتان داشته باشید.
تنظیم قرارداد کار بین کارگر و کارفرما از مهمترین اقداماتی ست که باید بین آنها صورت گیرد، قرارداد کار طبق توافق کارگر و کارفرما و بر اساس قانون میتواند شکلهای مختلفی داشته باشد و هرچند ممکن است قراردادهای کار شبیه به هم به نظر برسند اما جزئیاتی که در قراردادها وجود دارد باعث تفاوت آنها از یکدیگر میشود.
با توجه به گسترش روابط بین کارگران و کارفرمایان و پیشرفت قوانین لزوم توجه به حقوق قراردادها بیشتر شده است. نوع قرارداد، مفاد، ضمائم قرارداد و نحوه فسخ قرارداد از جمله موارد مهمی ست که در انعقاد قرارداد باید به آن توجه شود.
در این مطلب ابتدا با مفاهیم کارگر کارفرما و قرارداد کار آشنا خواهیم شد و سپس به تعریف قرارداد کار سه ماهه و شرایط آن میپردازیم.
کارگر و کارفرما چه کسانی هستند و قرارداد کار طبق قانون یعنی چه؟
تشخیص درست کارگر و کارفرما از آن جهت اهمیت دارد که تنها در صورتی که فردی بر اساس قانون، کارگر یا کارفرما نامیده شود میتواند از حمایت های قانونی بهرهمند شود و در صورت شکایت در محاکم قانون کار ابتدا باید کارگر یا کارفرما بودن شخص محرز شود، سپس به شکایت رسیدگی میشود؛ پس به این تعاریف قانونی دقت کنید:
کارگر بر اساس ماده ۲ قانون کار ۱۳۶۹ ” کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد ، حقوق ، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.”
کار فرما نیز در همان قانون اینگونه تعریف شده است ” کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او درمقابل دریافت حق السعی کار میکند. مدیران و مسئولان و به طور عموم کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند؛ نماینده کارفرما محسوب میشوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده میگیرند. در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.”
رابطه بین کارگر و کارفرما با قرارداد کار مشخص میشود جزئیاتی که در قرارداد کار وجود دارد مانند ساعت کار، دست مزد کارگر، مشخصات طرفین وغیره محدوده این رابطه را روشن میسازد.
قرارداد کار طبق تعریف قانون ” قرارداد کار عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حقالسعی کاری را برای مدت موقت، یا مدت غیرموقت برای کارفرما انجام میدهد.”
به طور کلی قرارداد کار سه نوع است: قرارداد کار دائم، قرارداد کار موقت و قرارداد کار برای انجام کار معین.
قرارداد کار سه ماهه چیست و چه نکاتی دارد؟
قرارداد کار سه ماهه قراردادی ست که هم میتواند شامل قرارداد موقت و هم دائم شود.
منظور از قرارداد کار سه ماهه، قرارداد کار آزمایشی ست که کارفرما و کارگر با توافق یکدیگر آن را منعقد میکنند.
طبق ماده ۱۱ قانون کار این نوع از قرارداد این گونه تعریف شده است:” طرفین میتوانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین نمایند. در خلال این دوره هریک از طرفین حق دارد، بدون اخطار قبلی و بی آن که الزام به پرداخت خسارت داشته باشد ، رابطه کار را قطع نماید در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود.”
همانطور که در تعریف قانون نیز آمده است این قرارداد تنها با توافق طرفین اعتبار دارد. موضوع مهم دیگری که در قرارداد آزمایشی باید مشخص شود مدت زمان این قرارداد است که چون معمولا این دوره آموزشی به شکل سه ماهه تنظیم میشود به این نام نیز مشهور شده است. تبصره ماده ۱۱ قانون در مورد مدت قرارداد آزمایشی میگوید:” مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ماه می باشد.”
قرارداد آزمایشی هم برای کارفرما هم کارگر مزایایی دارد از طرفی کارگر میتواند در مدت دوره آزمایشی با شرایط محیط کار، همکاران، توانایی خود در رابطه با کار مورد نظر و کارفرمای خود آشنا شود و کارفرما نیز طی این دوره با نحوه کار کارگر، مهارت و تخصصهای او آشنا شده و او را محک میزند، در این مدت هر کدام از طرفین میتوانند قرارداد را فسخ کنند؛ اگر کارفرما قرارداد را پیش از پایان مهلت اتمام فسخ کند باید دست مزد کل دوره آزمایشی را به کارگر پرداخت کند و اگر کارگر قرارداد را به هر دلیلی فسخ کند تنها دستمزد همان مدتی را که کار کرده است میگیرد.
چنانچه برای تنظیم قرارداد کار سه ماهه نیاز به راهنمایی داشتید میتوانید با کارشناسان حقوقی در ارتباط باشید.
قرارداد کار سه ماهه چگونه بسته میشود و آیا مشمول بیمه نیزهست؟
قرارداد کار سه ماهه میتواند جزوی از قرارداد کار دائم یا موقت کارگر باشد، بدین صورت که کارفرما بستن قرارداد کار غیر آزمایشی را مشروط به گذران دوره آزمایشی و توافق طرفین به ادامه رابطه کند یا این که قرارداد کار سه ماهه به طور جداگانه بسته شود و در صورت توافق طرفین قرارداد کار موقت یا دائم پس از دوره آزمایشی منعقد شود.
قرارداد کار سه ماهه از آنجایی که جزوی از قراردادهای قانونیست و طبق قانون همه کارگران با هر نوع قراردادی باید بیمه شوند، کارفرما موظف است کارگر را در دوره قرارداد کار آزمایشی با هر مدتی که دارد بیمه کند و در صورت عدم بیمه کارگر، تخلف از قانون محسوب شده و کارگر میتواند اقدام به احقاق حق کند.
شما میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد، نمونه قرارداد کار سه ماهه را دریافت کنید.
نیاز به قرارداد کار آزمایشی دارید؟
نوشتن قرارداد کار نیاز به تسلط به حوزه قرارداد ها و دانش حقوقی دارد و برای نوشتن قراردادی مناسب باید به مندرجات و نحوه نوشتن قرارداد دقت کنید، قرارداد کار سه ماهه نیز نوعی قرارداد کار است که برای نوشتن آن نیاز است از مشاوری حقوقی مسلط به نوشتن قرارداد مشورت کنید. اگر در مورد نوشتن قرارداد کار سه ماهه سوالی دارید میتوانید از کارشناسان حقوقی وینداد کمک بگیرید. همچنین برای اخذ نمونه قراردادهای کار به بانک قرارداد وینداد سری بزنید.

0 دیدگاه