قرارداد کار سه ماهه از جمله قراردادهایی است که برای انعقاد آن نیاز است جزئیات حقوقی و قانونی آن را بدانید تا بتوانید قراردادی استاندارد و مناسب خودتان داشته باشید.
تنظیم قرارداد کار بین کارگر و کارفرما از مهمترین اقداماتی ست که باید بین آنها صورت گیرد، قرارداد کار طبق توافق کارگر و کارفرما و بر اساس قانون میتواند شکلهای مختلفی داشته باشد و هرچند ممکن است قراردادهای کار شبیه به هم به نظر برسند اما جزئیاتی که در قراردادها وجود دارد باعث تفاوت آنها از یکدیگر میشود.
با توجه به گسترش روابط بین کارگران و کارفرمایان و پیشرفت قوانین لزوم توجه به حقوق قراردادها بیشتر شده است. نوع قرارداد، مفاد، ضمائم قرارداد و نحوه فسخ قرارداد از جمله موارد مهمی ست که در انعقاد قرارداد باید به آن توجه شود.
در این مطلب ابتدا با مفاهیم کارگر کارفرما و قرارداد کار آشنا خواهیم شد و سپس به تعریف قرارداد کار سه ماهه و شرایط آن میپردازیم.
کارگر و کارفرما چه کسانی هستند و قرارداد کار طبق قانون یعنی چه؟
تشخیص درست کارگر و کارفرما از آن جهت اهمیت دارد که تنها در صورتی که فردی بر اساس قانون، کارگر یا کارفرما نامیده شود میتواند از حمایت های قانونی بهرهمند شود و در صورت شکایت در محاکم قانون کار ابتدا باید کارگر یا کارفرما بودن شخص محرز شود، سپس به شکایت رسیدگی میشود؛ پس به این تعاریف قانونی دقت کنید:
کارگر بر اساس ماده ۲ قانون کار ۱۳۶۹ ” کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد ، حقوق ، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.”
کار فرما نیز در همان قانون اینگونه تعریف شده است ” کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او درمقابل دریافت حق السعی کار میکند. مدیران و مسئولان و به طور عموم کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند؛ نماینده کارفرما محسوب میشوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده میگیرند. در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدي بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.”
رابطه بین کارگر و کارفرما با قرارداد کار مشخص میشود جزئیاتی که در قرارداد کار وجود دارد مانند ساعت کار، دست مزد کارگر، مشخصات طرفین وغیره محدوده این رابطه را روشن میسازد.
قرارداد کار طبق تعریف قانون ” قرارداد کار عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حقالسعی کاری را براي مدت موقت، یا مدت غیرموقت براي کارفرما انجام میدهد.”
به طور کلی قرارداد کار سه نوع است: قرارداد کار دائم، قرارداد کار موقت و قرارداد کار معین.
دانلود قرارداد کار موقت از امکاناتی است که در سایت وینداد فراهم شده است.
قرارداد کار سه ماهه چیست و چه نکاتی دارد؟
قرارداد کار سه ماهه قراردادی ست که هم میتواند شامل قرارداد موقت و هم دائم شود.
منظور از قرارداد کار سه ماهه، قرارداد کار آزمایشی ست که کارفرما و کارگر با توافق یکدیگر آن را منعقد میکنند.
طبق ماده ۱۱ قانون کار این نوع از قرارداد این گونه تعریف شده است:” طرفین میتوانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین نمایند. در خلال این دوره هریک از طرفین حق دارد، بدون اخطار قبلی و بی آن که الزام به پرداخت خسارت داشته باشد ، رابطه کار را قطع نماید در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد وي ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود.”
همانطور که در تعریف قانون نیز آمده است این قرارداد تنها با توافق طرفین اعتبار دارد. موضوع مهم دیگری که در قرارداد آزمایشی باید مشخص شود مدت زمان این قرارداد است که چون معمولا این دوره آموزشی به شکل سه ماهه تنظیم میشود به این نام نیز مشهور شده است. تبصره ماده ۱۱ قانون در مورد مدت قرارداد آزمایشی میگوید:” مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ماه می باشد.”
قرارداد آزمایشی هم برای کارفرما هم کارگر مزایایی دارد از طرفی کارگر میتواند در مدت دوره آزمایشی با شرایط محیط کار، همکاران، توانایی خود در رابطه با کار مورد نظر و کارفرمای خود آشنا شود و کارفرما نیز طی این دوره با نحوه کار کارگر، مهارت و تخصصهای او آشنا شده و او را محک میزند، در این مدت هر کدام از طرفین میتوانند قرارداد را فسخ کنند؛ اگر کارفرما قرارداد را پیش از پایان مهلت اتمام فسخ کند باید دست مزد کل دوره آزمایشی را به کارگر پرداخت کند و اگر کارگر قرارداد را به هر دلیلی فسخ کند تنها دستمزد همان مدتی را که کار کرده است میگیرد.
قرارداد سه ماهه کار چگونه بسته میشود و آیا مشمول بیمه نیز میشود؟
قرارداد کار سه ماهه میتواند جزوی از قرارداد کار دائم یا موقت کارگر باشد، بدین صورت که کارفرما بستن قرارداد کار غیر آزمایشی را مشروط به گذران دوره آزمایشی و توافق طرفین به ادامه رابطه کند یا این که قرارداد کار سه ماهه به طور جداگانه بسته شود و در صورت توافق طرفین قرارداد کار موقت یا دائم پس از دوره آزمایشی منعقد شود.
قرارداد کار سه ماهه از آنجایی که جزوی از قراردادهای قانونیست و طبق قانون همه کارگران با هر نوع قراردادی باید بیمه شوند، کارفرما موظف است کارگر را در دوره قرارداد کار آزمایشی با هر مدتی که دارد بیمه کند و در صورت عدم بیمه کارگر، تخلف از قانون محسوب شده و کارگر میتواند اقدام به احقاق حق کند.
نیاز به قرارداد کار آزمایشی دارید؟
نوشتن قرارداد کار نیاز به تسلط به حوزه قرارداد ها و دانش حقوقی دارد و برای نوشتن قراردادی مناسب باید به مندرجات و نحوه نوشتن قرارداد دقت کنید، قرارداد کار سه ماهه نیز نوعی قرارداد کار است که برای نوشتن آن نیاز است از مشاوری حقوقی مسلط به نوشتن قرارداد مشورت کنید. اگر در مورد نوشتن قرارداد کار سه ماهه سوالی دارید میتوانید از کارشناسان حقوقی وینداد کمک بگیرید. همچنین برای اخذ نمونه قراردادهای کار به بانک قرارداد وینداد سری بزنید.
سوالات متداول
قرارداد سه ماهه شامل بیمه میشود؟
از آنجایی که این قرارداد جزو قراردادهای قانونیست، کارفرما موظف است کارگر را در دوره قرارداد کار آزمایشی با هر مدتی که دارد بیمه کند و در صورت عدم بیمه کارگر، تخلف از قانون محسوب شده و کارگر میتواند اقدام به احقاق حق کند.
چگونه قرارداد سه ماهه را تنظیم کنم؟
کارفرما میتواند بستن قرارداد کار غیر آزمایشی را مشروط به گذران دوره آزمایشی و توافق طرفین به ادامه رابطه کند یا این که قرارداد کار سه ماهه به طور جداگانه بسته شود و در صورت توافق طرفین قرارداد کار موقت یا دائم پس از دوره آزمایشی منعقد شود.
سلام قت بخیر
حدود یکسال و نیم با شرکتی کار میکنم میخام تا اخر سال بمونم
این شرکت هرماه ب صورت یکماهه بامن قرارداد میبنده
چکار کنم بعد از اتمام کار بتونم پولمو هرچه زودتر دریافت کنم چون تا دوسه ماه حقوق اخرو نگه میداره
با تشکر
با سلام و احترام
پس از ترک کار فورا به همراه مدارک کامل به نزدیک ترین شعبه اداره کار به محل کار مورد نظر مراجعه نموده و علیه کارفرما اقدام به تنظیم دادخواست پرداخت حقوق و مزایای پایان کار نمایید.
مجموعه حقوقی وینداد
باسلام بندا به مدت ۶۴ماه در یک شرکت دولتی بصورت قراردادحجمی و خریدخدمات کارشناسی به مدت قراردادهای یکساله کار کرده ام و بعداز نزدیک به۶سال بنده را اخراج نمودن’دراین ۶۴ماه هیچگونه بیمه عیدی سنوات و..دریافت ننمودم بعدازشکایت در دیوان عدالت اداری حکم پرداخت بیمه این مدت و همچنین محرزشدن رابطه کارفرمایی وکارگری را داد حال آیا میتوانم حکم بازگشت به کار و دریافت عیدی وسنوات و…اون مدت را دریافت کنم؟ لطفا راهنمایی بفرمایید
با سلام و احترام
با توجه به حساسیت و پیچیدگی پرسش مورد نظر شما، خواهشمند است به سایت وینداد مراجعه نموده و درخواست مشاوره تلفنی ثبت نمایید تا کارشناسان متخصص ما در اسرع وقت نسبت به ارائه مشاوره و راهنمایی کامل در این خصوص اقدام نمایند.
با تشکر
مجموعه حقوقی وینداد
با عرض سلام. کارفرما قول قرارداد یک ساله را بهم داد وقتی پای قرارداد نشستیم قرارداد یه ماهه داد امضا کردیم و در پایان سال که اتمام قرارداد بود گفت نیازی بهتون نیست.
مهم اینجاست که من در ماه دوم تصادف کردم و صدمه جدی دیدم، در با اینکه هشت ماه استراحت پزشکی داشتم کارفرما به زور مرا وادار کرد چون قرارداد داری باید بیای سرکار خانم، در در پایان مرا نخواست، در آیا میتواند همچین کاری کند ممنون میشوم کمکم کنید.
من در شهرداری به مدت 7ماه به صورت روز مزد کار کردیم بدونه بیمه بعد 7ماه دوتا یک ماه یک ماه قراردا بستیم وحالا هم اخراج کردن می تونیم کاری کنیم
سلام،
بعد از تشکیل حساب کاربری در سامانه جامع روابط کار، دادخواست طرح دعوا علیه کارفرمای خود ایجاد فرمایید.
با احترام،
تیم حقوقی وینداد.
من در شهرداری به مدت 7ماه به صورت روز مزد کار کردیم بدونه بیمه بعد 7ماه دوتا یک ماه یک ماه قراردا بستیم وحالا هم اخراج کردن می تونیم کاری کنیم
با سلام و احترام
بله به همراه کلیه مدارک و شواهد به دیوان عدالت اداری مراجعه نموده و دادخواست مربوطه را ارائه نمایید.
بدیهی است وینداد می تواند در این مسیر به شما یاری دهد.
سلام من یک دوره 3ماهه آزمایشی رو قرارداد بستم و تموم شد و برای یک دوره 3ماهه دیگه قرارداد جدیدی بهم دادن. قرارداد جدید از آبان الی دی 1400 بود. و 15 آبان به من اطلاع دادن که دیگه به من نیاز ندارن و فقط تا پایان آذر حقوق و مزایای من رو میدن. نسخه قرارداد رو هم به من ندادن. از طرفی یک بند در قرارداد گذاشتن که اگر یک ماه زودتر اطلاع بدن فقط تا زمانی که اطلاع دادن حقوق و مزایای من رو میدن و بابت باقیش وظیفه ای ندارن پس الان میخوان حقوق و مزایای دی ماه من رو به استناد همین بند قرارداد ندن. آیا من میتونم شکایت کنمم؟
سلام،
شما می توانید با تشکیل حساب کاربری در سامانه جامع روابط کار، دادخواست طرح دعوا علیه کارفرمای خود ایجاد فرمایید و نامه بازگشت به کار و یا حق و حقوق خود را دریافت نمایید. مفاد قانون کار در حکم قواعد آمره بوده و برخلاف آن نمی توان توافق کرد.
با احترام،
تیم حقوقی وینداد
سلام
من در حال راه اندازی یک کارگاه ذغال فشرده هستم و چون برای اینکار به مجوز نیاز ندارم لذا نمی دانم که کارگرانم را چگونه بیمه کنم؟
می توانم قرارداد کمتر از سه ماه ببندم و مرتب تمدید کنم و خودم بیمه شان نکنم ولی حق بیمه شان را بدهم تا به صورت خویش فرما پرداخت کنند؟
مشکل یا خلافی از طرف من بعنوان کارفرما پیش نمی آید؟
سلام،
از آنجا که کارگران مد نظر شما مشمول قانون کار می شوند، بنابر قانون، تمامی کارفرمایان می بایست همه افراد کارگر مجموعه خود بیمه کنند. در غیر این صورت، تخلف از قانون محسوب شده و کارگر میتواند اقدام به احقاق حق کند.
با احترام،
تیم حقوقی وینداد
سلام.آیا کارفرما می تواند قرارداد یک کارگر را۶سال سه ماه سه ماه تمدید کند آن هم در کار دائم؟این خلاف قانون نیست؟
با سلام
اگر در قرارداد کار با ماهیت دائم قید زمان آورده شود، قرارداد موقت محسوب می شود. و سه ماه بودن مدت قرارداد منع قانون قانون ندارد.
با احترام
تیم حقوقی وینداد
ممنون مقاله خیلی خوبی بود
سلام درخواست استعفادادم بعد یک ماه کارفرمام رد کرده میگه تا جایگزینت نیاد باید به کارت ادامه بدی چیکار کنم شرایط سختی دارم.
با سلام
مطابق قانون، کارگر حق استعفا دارد و هیچ کس مجبور به اشتغال به کار خاصی نمی شود. ولی برای استفاده از این حق باید مراحل قانونی و شرایط استعفا رعایت گردد. تا به این طریق به حقوق کارفرما نیز خلل وارد نشده و کارفرما متحمل ضرر و زیان مالی نگردد. کارگری که استعفا می دهد موظف است یک ماه به کار خود ادامه داده و بدوا استعفای خود را کتباً به کارفرما اطلاع دهد،اگر کارگری بدون رعایت شرایط استعفا کار خود را رها کند در قانون به این عمل ترک کار می گویند. چنین کارگری مستحق دریافت حق سنوات نخواهد بود و حتی در موارد خاصی ملزم به پرداخت خسارت به کارفرما می گردد.
با احترام
تیم حقوقی وینداد