با توجه به گسترش شیوع ویروس کرونا و افزایش آگاهی و دانش حقوقی مردم ضرورت دارد تا کارمند یا کارگر با آگاهی از نکات قرارداد کار مبادرت به امضای قرارداری شفاف، روشن و محکم با کارفرما نماید. این قرارداد ممکن است به صورت قرارداد کار کارشناس بهداشت حرفهای باشد که کاملاً مشمول قانون کار است.
در این مطلب قصد داریم تا به مهمترین نکات قرارداد کار مذکور و نمونهای از آن بپردازیم. البته در ابتدا ضرورت دارد تا تبیین کلی مفهوم قرارداد کار و انواع آن بپردازیم.
چه تعریفی از قرارداد کار میتوان ارائه داد؟
قرارداد کار رابطهای است دو جانبه که از یک طرف کارگر تعهد به انجام کاری را مینماید و در مقابل وی مستحث دریافت حقالسعی (شامل دستمزد و مزایای شغلی) برای مدت موقت یا مدت غیر موقت از طرف کار فرما است. از بعد حقوقی قرارداد کار جزو عقود غیر تشریفاتی است. و انعقادان مستلزم جری تشریفات قانونی خاصی نمیباشد. همچنین به دلیل پرداخت مزد قرارداد کار ازجمله عقود معوّض است موارد کار مجانی را شامل نمیشود.
در این راستا ممکن است حسب تراضی طرفین قرارداد کار از نظر مدت و نوع کار به یکی از سه دسته ذیل منعقد شود:
- قرارداد دائمی یا غیرموقت
- قرارداد موقت
- قرارداد کار معین
بنابرا توضیحات فوق مشخص گردید که قرارداد کار کارشناس بهداشت حرفهای در زمره قرادادهای کار قرار گرفته و ممکن است به هر یک از سه حالت فوق منعقد شود.
نکات مهم قرارداد کار کارشناس بهداشت حرفهای
قرارداد کار کارشناس بهداشت حرفهای دارای نکات مهم عامی است که مستنبط از نکات حاکم بر تمامی قراردادهای کار است. این نکات مهم عبارتند از:
- اولین نکته مربوط به قرارداد مذکور آنست که به موجب ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار – مصوب ۱۳۷۰/۱۲/۶ مجلس شورای اسلامی- به ازای یک سال کار معادل شصت روز مزد ثابت/مبنا (تا سقف نود روز روزانه قانونی کارگران) به عنوان عیدی و پاداش سالانه به کارگر یا کارشناس بهداشت بایستی پرداخت شود و کار کمتر از یک سال تمام میزان عیدی و پاداش و سقف مربوط به نسبت محاسبه خواهد شد. در نتیجه رعایت این موضوع در قرارداد کار فوق ضرورت دارد.
- نکته دوم مربوط به قرارداد کار فوق آنست که وفق بند ه ماده 21 قانون کار، با پایان کار موضوع قرارداد کار معین، این قرارداد خاتمه خواهد یافت. ضمناً وفق ماده 25 قانون کار، هیچ یک از طرفین در قرارداد کار معین، حق فسخ یکجانبه قرارداد را نخواهد داشت. در نتیجه قرارداد کار مذکور به صورت یکجانبه قابل فسخ نیست.
- نکته سوم در قرارداد کار کارشناس بهداشت حرفهای مربوط به تعهد کارفرما به بیمه نمودن کارگر یا کارشناس بهداشت است. بدین شرح که به موجب ماده 148 قانون کار، کارفرما مکلف است کارگر را نزد سازمان تأمین اجتماعی و یا سایر دستگاههای بیمه گذار بیمه نماید.
یک نمونه از قرارداد کارشناس بهداشت
همانطور که می دانید قراردادهای کار که بر مبنای مقررات وزارت کار منعقد شده که یکی از مصادیق آن قرارداد کار کارشناس بهداشت حرفهای است، ممکن است متضمن مفاد مختلفی باشد لیکن در این بخش قصد داریم نمونهای از قرارداد فوق را مورد توجهتان قرار دهیم.
توصیه میشود در ابتدای قرارداد ذکر نمایید که این قرارداد منطبق با قانون کار جمهوری اسلامی ایران میان کارفرما/ یا نماینده قانونی ایشان و کارگر منعقد میگردد.
ماده 1- مشخصات طرفین قرارداد
1-1 کارفرما/ نماینده قانونی کارفرما
2-1 کارمند
ماده 2- نوع قرارداد کار (قرارداد غیرموقت یا دائمی/ قرارداد موقت یا مدت معین/ قرارداد معین/ قرارداد آزمایشی)
ماده 3- نوع کار یا حرفه یا حجم کار که کارگر یا کارشناس بهداشت به آن اشتغال مییابد
ماده 4- محل انجام کار
ماده 5- تاریخ انعقاد قرارداد کار کارشناس بهداشت حرفهای
ماده 6- مدت قرارداد کار
ماده 7- ساعات کار
ماده 8- حق السعی
ماده 9 – ترتیبات پرداخت
ماده 10- بیمه
ماده 11- عیدی و پاداش سالانه
ماده 12- حق سنوات یا مزایای پایان کار
ماده 13- شرایط فسخ یا خاتمه قرارداد
ماده 15- نسخ قرارداد
محل امضاء و اثر انگشت کارفرما/یا نماینده قانونی ایشان
محل امضاء و اثر انگشت کارگر
بخاطر داشته باشید که اگر شما نیز در سدد انعقاد قرارداد کار کارشناس بهداشت حرفهای هستید میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد فوق، قراردادی مختص خودتان در این حوزه داشته باشید.
نتیجه گیری
در نهایت باید بیان نمود که بسیاری از فعالیتهایی که امروزه توسط افراد متخصص انجام میشوند علی الخصوص در حوزه بهداشت و درمان که ممکن است از طریق انعقاد قرارداد کار کارشناس بهداشت حرفهای صورت گرفته و مشمول مقررات قانون کار باشند. اگر در این رابطه سوالی دارید میتوانید به بخش مشاوره تلفنی مراجعه نمایید.