در حال حاضر ضرورت دارد تا مردم نسبت به حقوق و تکالیف قانونی خود آگاهی داشته باشند. در این راستا به منظور آشنایی کارمند یا کارگر با نکات قرارداد کار، در این مطلب قصد داریم تا قرارداد کار ایزوگام را که یکی از قرارداد کار است و مشمول مقررات قانون کار میباشد را مورد بررسی قرار دهیم.
در این مطلب قصد داریم تا ابتدا به تعریف قراردادهای کار و سپس به مهمترین نکات قرارداد کار ایزوگام و نمونهای از آن بپردازیم.
چه تعریفی میتوان از قرارداد کار ارائه داد؟
نمونه قرارداد کار سندی است که به صورت کتبی یا شفاهی در مقابل دریافت حقالسعی (شامل دستمزد و مزایای شغلی) برای مدت موقت یا مدت غیر موقت بین کارگر و کار فرما تنظیم شده باشد. این قرارداد ممکن است در حوزهها و نسبت به موضوعات مختلف همانند نصب ایزوگام منعقد شود.
از منظر حقوقی قرارداد کار جزو عقود غیر تشریفاتی است. و انعقادان مستلزم جری تشریفات قانونی خاصی نمیباشد. همچنین به دلیل پرداخت مزد قرارداد کار ازجمله عقود معوّض است موارد کار مجانی را شامل نمیشود.
از نظر حقوقی و قانون کار تمامی قراردادهای کار از جمله قرارداد کار ایزوگام از نظر مدت و نوع کار به سه دسته تقسیم میشود که عبارتند از:
- قرارداد دائمی یا غیرموقت
- قرارداد موقت
- قرارداد کار معین
نکات مهم مربوط به قرارداد کار نصب ایزوگام
قرارداد کار ایزوگام که بر مبنای قانون کار منعقد میشوند دارای نکات مهمی است که برخی از آنها عبارتند از:
- اولین نکته آنست که به موجب ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار – مصوب ۱۳۷۰/۱۲/۶ مجلس شورای اسلامی- به ازای یک سال کار معادل شصت روز مزد ثابت/مبنا (تا سقف نود روز روزانه قانونی کارگران) به عنوان عیدی و پاداش سالانه به کارگر بایستی پرداخت شود و کار کمتر از یک سال تمام میزان عیدی و پاداش و سقف مربوط به نسبت محاسبه خواهد شد. در نتیجه رعایت این موضوع در قرارداد کار ایزوگام ضرورت دارد.
- نکته دوم مربوط به قرارداد کار آنست که وفق بند ه ماده ۲۱ قانون کار، اگر قرارداد کار به صورت کار معین منعقد شود، با پایان کار موضوع قرارداد کار معین، این قرارداد خاتمه خواهد یافت. ضمناً وفق ماده ۲۵ قانون کار، هیچ یک از طرفین در قرارداد کار معین، حق فسخ یکجانبه قرارداد را نخواهد داشت.
- نکته سوم در قرارداد کار مربوط به تعهد کارفرما به بیمه نمودن کارگر است. بدین شرح که به موجب ماده ۱۴۸ قانون کار، کارفرما مکلف است کارگر را نزد سازمان تأمین اجتماعی و یا سایر دستگاههای بیمه گذار بیمه نماید.
- نکته دیگر در قرارداد کار ایزوگام آنست که در این قرارداد قید شود که چنانچه کارگر، بدون مجوز تمدید تاریخ قرارداد از سوی کارفرما، مبادرت به تأخیر اجراء کار نماید برای هر روز تأخیر پس از اتمام تاریخ قرارداد روزانه مبلغی به عنوان جریمه تأخیر از مطالبات وی کسر میگردد.
نمونه قرارداد کار ایزوگام به چه صورتی است؟
با توجه به اشکال مختلف قراردادهای کار تصمیم داریم در این بخش به اختصار به تبیین ساختار کلی قرارداد کار ایزوگام بپردازیم که یکی از قراردادهای کار میباشد که بر پایع قانون کار منعقد میشوند.
ماده ۱- مشخصات طرفین قرارداد کار ایزوگام
۱-۱ کارفرما/ نماینده قانونی کارفرما
۲-۱ کارمند یا کارگر
ماده ۲- نوع قرارداد کار (قرارداد غیرموقت یا دائمی/ قرارداد موقت یا مدت معین/ قرارداد معین/ قرارداد آزمایشی)
ماده ۳- نوع کار یا حرفه یا حجم کار که کارگر به آن اشتغال مییابد
ماده ۴- محل انجام کار
ماده ۵- تاریخ انعقاد قرارداد کار
ماده ۶- مدت قرارداد کار ایزوگام
ماده ۷- ساعات کار
ماده ۸- حق السعی
ماده ۹ – ترتیبات پرداخت
ماده ۱۰- بیمه
ماده ۱۱- عیدی و پاداش سالانه
ماده ۱۲- حق سنوات یا مزایای پایان کار
ماده ۱۳- شرایط فسخ یا خاتمه قرارداد کار
ماده ۱۵- نسخ قرارداد کار
محل امضاء و اثر انگشت کارفرما/یا نماینده قانونی ایشان
محل امضاء و اثر انگشت کارگر
بخاطر داشته باشید که اگر شما نیز در سدد انعقاد قرارداد کار هستید میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد فوق، قراردادی مختص خودتان در این حوزه داشته باشید.
جمعبندی
همانطور که می دانید عمده فعالیتها و کارهایی که امروزه توسط افراد انجام میشوند ممکن است از طریق انعقاد قرارداد کار انجام شود و مشمول مقررات قانون کار باشند. ملاحظه نمودید که قرارداد کار ایزوگام یکی از قراردادهای کار است و مقررات و مفاد خاصی دارد فلذا اگر در این رابطه سوالی دارید میتوانید به بخش مشاوره تلفنی مراجعه نمایید.