مراحل ثبت موسسه غیر تجاری + شرایط و مدارک لازم

مراحل ثبت موسسه غیر تجاری + شرایط و مدارک ثبت موسسه

مراحل ثبت موسسه غیرتجاری مانند شرکت‌های تجاری به ویژه شرکت با مسئولیت محدود است و شرایط آن مانند حداقل اعضا (۲ نفر) شباهت زیادی به این نوع شرکت‌ها دارد. اگر قصد ثبت موسسات را دارید باید از طریق اداره ثبت شرکت‌ها اقدام کنید.

اگر برای شروع فعالیت اقتصادی می‌خواهید موسسه ثبت کنید. پیش از هر کاری باید با مراحل ثبت موسسه غیر تجاری آشنا باشید. موسساتی که هم‌پای شرکت‌های تجاری به فعالیت اقتصادی مشغول هستند ولی نوع فعالیت آن‌ها تجاری نیست. این نهاد هم مثل شرکت در انواع مختلفی قابل ثبت است که باید با در نظر گرفتن نوع فعالیت خود هر یک را انتخاب کنید. در این مقاله با بررسی شرایط ثبت موسسه غیر تجاری به مراحل تاسیس و همچنین مدارک ثبت موسسه غیر تجاری می‌پردازیم. در نهایت هم در رابطه با مجوزهای و نحوه اخذ آن‌ها توضیح خواهیم داد.

موسسه غیر تجاری چیست؟

موسسه در قانون به‌عنوان یک شخصیت حقوقی تعریف می‌شود که مانند شرکت باید ثبت شود. با این تفاوت که فقط مجاز است فعالیت غیرتجاری انجام دهد. در نتیجه ما هیچ نوع موسسه تجاری نداریم و هر نوع فعالیت تجاری در قالب شخصیت حقوقی به‌عنوان شرکت ثبت خواهد شد.

تجاری بودن فعالیت هم به‌طور کامل در ماده ۲ قانون تجارت بیان شده است. به جز موارد قانونی سایر فعالیت‌ها مثل امور آموزشی، فرهنگی و هنری، ورزشی، خدمات مشاوره‌ای، خدمات حقوقی، انجمن‌ها و خیریه‌ها از جمله فعالیت‌های غیر تجاری هستند.

پس اگر قصد دارید، چنین فعالیت‌هایی را انجام دهید، می‌توانید اقدام به ثبت موسسه غیر تجاری کنید. البته ممکن است موسسه‌ای در چند زمینه به‌طور هم‌زمان فعالیت داشته باشد که در این صورت به‌عنوان موسسه چند منظوره شناخته می‌شود.

انواع موسسات غیرتجاری

در یک تقسیم‌بندی کلی می‌توان انواع موسسه غیر تجاری را شامل موارد زیر دانست:

  • موسسه انتفاعی – با هدف کسب سود تشکیل می‌شوند؛ مثل موسسات فرهنگی و هنری، موسسات حقوقی، ورزشی و غیره.
  • موسسه غیر انتفاعی – برای امور عام‌المنفعه ثبت می‌شوند؛ مثل انجمن‌ها و خیریه‌ها.

اهمیت تاسیس موسسه غیرتجاری

در صورتی قصد فعالیت به‌صورت گروهی (یعنی بیش از ۲ نفر) را داشته باشید، می‌توانید شخصیت حقوقی ایجاد کنید (این شخصیت می‌تواند شرکت یا موسسه باشد). شخصیت حقوقی علاوه‌بر اینکه اعتبار دارد، مزایای زیادی نسبت به فعالیت فردی خواهد داشت که عبارت‌اند از:

  • در صورتی که بخواهید برای فعالیت خود مجوز دریافت کنید، روال سازمان‌های مختلف این است که فقط برای شخصیت حقوقی مجوز صادر خواهند کرد.
  • شخصیت‌های حقوقی در قالب یک چارچوب مشخص فعالیت می‌کنند و یک سند کلی به نام اساسنامه برای فعالیت‌هایشان دارند.
  • فعالیت شما تحت حمایت قانون قرار می‌گیرد و اعتبار بیشتری برای شما دارد.
  • مخاطبان به فعالیت‌های گروهی بیشتر از فعالیت‌های فردی اعتماد می‌کنند.

در ادامه مراحل تشکیل موسسه را بیان خواهیم کرد.

مراحل ثبت موسسه غیر تجاری

اگر می‌خواهید بدانید مراحل ثبت موسسه غیر تجاری چگونه است؟ باید بگوییم که پس از تصمیم به تاسیس باید شرایط و مدارک ثبت موسسه غیرتجاری را احراز کرده و مراحل ثبتی را شروع کنید. 

  • تکمیل فرم تقاضانامه یا اظهارنامه ثبت مؤسسه و امضاء آن توسط کلیه اعضا و شرکا
  • تنظیم صورت‌جلسه مجمع مؤسسین و امضای آن توسط اعضا
  • تنظیم اساسنامه مؤسسه غیرتجاری و امضای کلیه صفحات توسط شرکا
  • مراجعه به سامانه ثبت شرکت‌ها
  • تکمیل اطلاعات خواسته‌شده در سامانه و انتخاب پنج نام به ترتیب اولویت
  • ارسال نسخ اصلی صورت‌جلسات تنظیمی و ضمائم آن‌ها از طریق باجه پست پس از پذیرش اینترنتی
  • تکمیل مدارک ثبت موسسه غیرتجاری و ارسال آن‌ها به اداره ثبت شرکت‌ها
  • بررسی ایرادات مدارک و اطلاعات در صورت دریافت اخطار رفع نقص
  • درج در روزنامه کثیرالانتشار و روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران

توجه داشته باشید که با وجود سیستمی بودن مراحل، نکات مهمی در فرآیند ثبت وجود دارد که عدم رعایت آن‌ها باعث به کند شدن روند ثبتی شما خواهد شد. تا جایی که گاهی چندین ماه پرونده ثبت شرکت یا موسسه در اداره برای رفع نقص باز می‌ماند. به همین منظور می‌توانید از تخصص و تجربه کارشناسان ثبتی استفاده کنید.

شرایط و مدارک ثبت موسسه غیرتجاری

برای ثبت مؤسسه، مدارکی مورد نیاز است که مؤسسین باید این مدارک را تکمیل نمایند. مدارک ثبت موسسه غیر تجاری به‌ترتیب زیر است:

  • دو نسخه تقاضانامه یا اظهارنامه ثبت مؤسسه به‌صورت چاپی
  • تنظیم اساسنامه موسسه تجاری حداقل در ۲ نسخه
  • تنظیم صورت‌جلسه مجمع مؤسسین حداقل در ۲ نسخه
  • فتوکپی شناسنامه و سایر مدارک شناسایی کلیه شرکاء مؤسسه غیرتجاری
  • أخذ مجوز در خصوص موضوع موسسه چنانچه فعالیت مؤسسه نیاز به تأیید و أخذ مجوز از سوی نهاد، اداره و یا سازمان به خصوصی داشته باشد
  • نامه معرفی نماینده درصورتیکه یکی از سهامداران موسسه غیرتجاری و شرکا شخص حقوقی باشد
  • اصل یا رونوشت قیم‌نامه درصورتیکه عملیات ثبت مؤسسه غیرتجاری توسط قیم انجام شده باشد
  • اصل یا رونوشت وکالت‌نامه درصورتیکه وکیل اقدامات لازم برای ثبت مؤسسه را انجام داده باشد.
  • تأییدیه غیردولتی بودن مؤسسین مؤسسه غیرتجاری درصورتیکه برخی یا تمام مؤسسین شخص حقوقی باشند.

شرایط ثبت موسسه غیر تجاری

شرایط ثبت موسسه غیر تجاری همان مواردی است که برای شرکت‌ها وجود دارد. البته که با توجه به نوع موسسه کمی متفاوت خواهد بود. برای مثال برخی از موسسات حتما پیش از تاسیس باید با توجه به موضوع فعالیت موسسه غیر تجاری باید مجوز دریافت کنند. در غیر این صورت امکان ثبت برای آن‌ها وجود ندارد. (این مورد در رابطه با شرکت‌های تجاری هم صادق است).

شرایط ثبت موسسه غیر تجاری عبارت‌اند از:

  • حداقل ۲ شریک
  • معرفی دفتر کار دارای کد پستی مستقل با کاربری اداری یا تجاری
  • حداقل ۱۰۰ هزار تومان سرمایه اولیه
  • انتخاب نام (بهتر است حداقل ۵ نام پیشنهادی ارائه کنید)

مجوزها و نحوه دریافت آن برای ثبت موسسات

مجوزها برای موسسات بیشتر از شرکت‌ها موضوعیت دارند. چرا که بیشتر موضوعاتی در موسسه غیرتجاری نیازمند اخذ مجوز هستند. برای مثال یکی از مراحل ثبت موسسه غیر تجاری چند منظوره، دریافت یک یا چند مجوز به‌صورت هم‌زمان است. (موسسات چند منظوره می‌توانند در زمینه‌های مختلف مثل امور فرهنگی، سینمایی، مطبوعاتی و غیره به‌صورت هم‌زمان فعالیت کنند.) در عین حال سایر موسسه‌های غیرتجاری مثل حقوقی، آموزشی، مشاوره‌ای و غیره باید با توجه به نوع فعالیت خود مجوزهای لازم را از سازمان مربوطه دریافت کنند.

برای مثال یکی از مراحل تشکیل موسسه فرهنگی و هنری، اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. همچنین برای موسسات آموزشی مثل آموزشگاه‌های زبان یا مدارس غیرانتفاعی باید از وزارت آموزش و پرورش مجوز دریافت کنید.

جمع‌بندی

موسسات غیر تجاری برای امور اقتصادی یا عام‌المنفعه تاسیس می‌شوند. اموری که فقط جنبه تجاری ندارند و می‌توانند از فعالیت‌های خود کسب سود کنند. موسسات فرهنگی و هنری، آموزشگاه‌های موسیقی، موسسات ورزشی، حقوقی، مشاوره‌ای، خیریه‌ها و انجمن‌ها از جمله انواع موسسه‌های غیرتجاری هستند.

یکی از مهم‌ترین مراحل ثبت موسسه غیر تجاری آماده کردن مدارک ثبت موسسه غیر تجاری و احراز شرایط لازم است. پس از این مرحله باید امور ثبتی آن را در اداره ثبت شرکت‌ها انجام دهید.

اگر برای ثبت شرکت خود نیاز به مشاوره تخصصی داشته باشید تیم مشاوران حقوقی وینداد در طول هفته برای حل مسائل حقوقی و ثبتی شما پاسخگو هستند. کافی است با ما تماس بگیرید تا با مدارک و شرایط ثبت موسسه غیر تجاری آشنا شوید.

 سوالات متداول

مراحل ثبت موسسه غیر تجاری چگونه است؟

برای ثبت موسسه باید مدارک و شرایط لازم را احراز کنید و در نهایت موسسه خود را از طریق اداره ثبت شرکت‌ها تاسیس کنید.

شرایط ثبت موسسه غیر تجاری چیست؟

شرایط ثبت موسسه غیر تجاری شباهت زیادی به شرکت‌های تجاری دارد. با این تفاوت که بیشتر موسسات نیاز به اخذ مجوز برای فعالیت دارند.

۴.۳/۵ - (۳ امتیاز)
اشتراک‌گذاری
نظرات
ثبت نام
Notify of
guest

0 Comments
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
مشاهده تمامی نظرات
تصویر آوا حقی

آوا حقی

آوا حقی یکی از نویسندگان خوش قلم وینداد است که در رشته حقوق اقتصادی در دانشگاه آزاد تهران مرکزی تحصیل کرده و اطلاعات تخصصی در امور حقوقی از جمله قراردادها، مالکیت فکری و امور ثبتی دارد و محتواهای کاربردی در زمینه‌ها را به زبان کاملا ساده نوشته که در ادامه می‌توانید این محتواها را بخوانید.

خدمات ثبتی وینداد