قراردادهای پیمانکاری خدمات به دلیل پشتیبانی از طیف وسیعی از نیازها حقوقی جامعه، همواره مورد استقبال مشاغل و کسبوکارها قرار گرفتهاند. از این دسته قراردادها، در امور مختلفی از خدمات کشاورزی و تاسیس رستوران گرفته تا نظافت و عکاسی میتوان استفاده کرد. یکی از موارد شایع استفاده از پیمانکاری خدمات در زمینه قراردادهای پیمانکاری فاضلاب و لولهکشی است که در این مطلب به نکات قراردادی آن میپردازیم.
نگاهی به انواع قراردادهای پیمانکاری
قراردادهای پیمانکاری به عنوان یکی از پرکاربردترین قراردادهای حقوقی نزد بسیاری از مردم شناخته شده است. این قراردادها که عمدتا در پروژههای عمرانی و ساختوساز به کار میروند میتوانند در بسیاری از موارد دیگر نیز کاربرد داشته باشند. به موضوعاتی که قرارداد پیمانکاری در آنها با اهدافی غیر از ساختمانی به کار میروند اصطلاحا قرارداد پیمانکاری خدمات گفته میشود. موضوع قرارداد پیمانکاری خدمات میتواند هر چیزی باشد که طرفین آن برای انجام شدن آن به رابطه کارفرما و پیمانکار نیاز دارند، مشروط به آنکه شرایط عمومی صحت قرارداد در آن رعایت شده باشد و ایراد حقوقی خاصی در میان نباشد.
در ادامه به موضوع نمونه قرارداد پیمانکاری لوله کشی آبوفاضلاب که یکی از مصادیق قرارداد پیمانکاری خدمات است، خواهیم پرداخت.
کاربرد قرارداد پیمانکاری فاضلاب و لولهکشی
پروژههای ساختمانی در بدو تاسیس و یا پس از گذشت مدتی از ساخت آن، نیاز به تجهیز امکانات آب و فاضلاب و لولهکشیهای مرتبط دارند. اگرچه ممکن است انجام امور آب و فاضلاب در قرارداد پیمانکاری ساختمان بر عهده پیمانکار اصلی پروژه قرار گرفته باشد اما گاهی بخش تاسیسات و لولهکشی یک بنا، به دست پیمانکار متخصص امور آب و فاضلاب سپرده میشود تا به شکلی جداگانه و در قالب قرارداد پیمانکاری خدمات به آن رسیدگی کند.
همچنین امکان دارد با آنکه لولهکشیهای آب و فاضلاب یک ساختمان از زمان احداث نصب شده باشد، اما پس از گذشت سالها و در اثر پوسیدگی یا سایر ایرادات نیاز به تعمیر و نوسازی و یا تعویض این اقلام باشد. در این حالت نیز ورود پیمانکار متخصص حوزه لولهکشی و آب و فاضلاب چاره کار خواهد بود.
برای بهرهمند شدن از خدمات متخصص لولهکشی و فاضلاب، تنظیم یک قرارداد پیمانکاری فاضلاب و لولهکشی ضروری است. در ادامه به نکات قرارداد پیمانکاری فاضلاب و لولهکشی اشاره میکنیم.
نکات قرارداد پیمانکاری لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان
نکته ۱-پیمانکار باید طبق برنامه زمان بندی مراحل اجرایی خود را طی نماید.
اگر به هر دلیلی در کار وقفهای ایجاد شود، میتوانند ضمن اخذ تأییدیهای دال بر تأخیر مجاز به کار خویش ادامه دهد.
به یاد داشته باشید که در غیر این صورت هرگونه دیرکرد با توجه به برنامه زمان بندی متوجه ایشان خواهد بود و ضرر و زیان احتمالی آن بایستی پرداخت گردد.
نکته ۲-پیمانکار باید پیش از انعقاد قرارداد پیمانکاری لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان ، از محل کار بازدید نماید و از کم و کیف آن کاملاً مطلع شود.
همچنین او باید که کلیه نقشهها و مشخصات فنی مربوط به اجرای کار را رویت نماید و کلیه کارها را طبق نقشه و دستورکارها زیر نظر کارفرما بدون عیب و نقص انجام دهد.
نکته ۳-یکی از مهمترین نکاتی که باید در قرارداد مذکور درج شود آن است که پیمانکار در تمام مراحل کار رأساً باید در کارگاه حاضر باشد و در غیاب و نبود خود موظف است تا نماینده تام الاختیاری با اطلاعات فنی مورد نیاز قرار دهد.
باید در نظر داشت که شخص مورد نظر باید مورد تأیید کارفرما باشد.
نکته ۴-اگر پیمانکار نسبت به شروع کار در موعد مقرر اقدام ننماید، سپرده پیمانکار به نفع کارفرما ضبط خواهد شد.
نکته ۵-عموماً در قرارداد فوق درج میشود که اگر پیمانکار نسبت به شروع کار در موعد مقرر اقدام ننماید قرارداد فیمابین بدون نیاز به هیچگونه تشریفات لغو شده تلقی میگردد.
نکته ۶-پیمانکار در هیچ از مرحله از کار حق واگذاری کار به غیر را ندارد.
نکته ۷-شخص پیمانکار نسبت به صحت کار و همچنین ایمنی محیط کارگاه و رعایت اصول و مقررات ایمنی و حفاظت فنی و مقررات قانون کار از مسئولیت مطلق برخوردار است.
نکته ۸-پیمانکار در مقابل کارفرما به ازای هر پیامد ناشی از تأخیر، ضعف عملکرد، سستی و بی مبالاتی، نقض قرارداد و قصور و… انجام شده، متعهد و مسئول است.
نکته ۹-بخاطر داشته باشید که شخص پیمانکار در مقابل هر گونه قصور، بی مبالاتی، بی توجهی به نکات ایمنی از سوی پرسنل خویش در مقابل کارفرما مسئول میباشد.
به یاد داشته باشید که این شخص صرفاً در صورت تأیید کارفرما سمتش اعتبار پیدا میکند.
نکته ۱۰-پیمانکار نسبت به اصلی بودن و نو بودن تجهیزات خریداری شده مسئول میباشد.
هر گونه تجهیزات استفاده شده و یا تعمیر شده از ایشان پذیرفته نمیشود و نسبت به بکارگیری آنها مسئولیت مطلق دارد.
نکته ۱۱-پیمانکار نسبت به حفظ و حراست از اطلاعات و اسناد مربوطه که در اختیار ایشان قرار میگیرد، مسئول است.
نکته ۱۲-پرداخت به موقع مطالبات پیمانکار از اساسیترین وظایف کارفرما در قرارداد پیمانکاری لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان است.
نکته ۱۶-کارفرما باید کارگاه را درمقابل حوادث ناشیه از فعالیت در کارگاه، بیمه نماید.
بندهای قرارداد پیمانکاری لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان
در این قسمت از برخی از مفاد قراردادی مانند مشخصات طرفین، مدت قرارداد یا مبلغ قرارداد که نکته خاصی جز توافقات طرفین ندارند، صرف نظر میشود و توضیح بعضی نکات مهمتر این قرارداد را در دستور کار قرار دادهایم.
البته تردیدی نیست که نکات بندهای قرارداد پیمانکاری فاضلاب و لولهکشی که در ادامه ذکر میشود صرفا جنبه پیشنهاد از سوی تیم حقوقی وینداد دارند و طرفین میتوانند در اکثر موارد با توافق خود مطالب بر آن بیفزایند یا از آن کم کنند.
بند موضوع قرارداد
باید توجه داشت که در موضوع قرارداد، اجرای تمامی لولهکشیهای فاضلاب، آب سرد و گرم، هواکشهای توالت و حمام، نصب شوفاژ و رادیاتورها و… با استفاده از بهترین اجناس و با توجه به همه استانداردهای مرتبط با لولهکشی و مطابق نقشههای مورد تایید کارفرما درج شود.
بند تعهدات کارفرما
در بخش تعهدات کارفرما، میتوان قید کرد که تهیه اجناس مورد نیاز (لولهها، شوفاژ و…)، تامین برق و گاز مصرفی محیط، در اختیار گذاشتن اتاق استراحت برای نیروی کار، نظارت مستمر بر پروژه و گوشزد کردن ایرادات احتمالی و پرداخت اقساط مالی به طور منظم بر عهده کارفرماست. البته اکثر این تعهدات میتواند با توافق طرفین بین کارفرما و پیمانکار جابجا شود.
بند تعهدات پیمانکار
در بند مربوط به تعهدات پیمانکار میباید تاکید شود که اجرای پروژه به نحوی که از لحاظ فنی مورد نظر کارفرما بوده است، مهمترین تعهد پیمانکار است. برای انجام پروژه باید پیمانکار متعهد باشد که اجناس مورد نیاز مانند لولهها و اتصالات را از کارفرما تحویل گرفته و در حفظ و نگهداری و جلوگیری از اتلاف و اسراف آن کوشش کند.
سایر تعهدات نیز با توجه به ارتباط پیمانکار با نیروی انسانی، مانند استخدام آنها، پرداخت حقوق و حق بیمه و… بر عهده وی است.
رعایت الزامات حرفهای و قانونی امور آب و فاضلاب و لولهکشی هم موضوعی است که همواره پیمانکار متعهد به آن است.
بند مشخصات فنی عملیات
توصیه میشود برای انجام پیمانکاری فاضلاب و لولهکشی در بخشی از قرارداد یا به صورت ضمیمه، طرفین تمام مشخصات فنی مورد نظر عملیات پیمانکاری را، اعم از جنس و مقدار و طول لولهها و اتصالات، کیفیت دقیق شیرآلات به همراه ذکر نام برند مورد نظر، نوع لولهها، محل و زاویه نصب و… تصریح کنند تا از ایجاد اختلافات آتی پیشگیری شود.
بند فسخ قرارداد
مواردی مانند تاخیر در شروع پروژه، واگذاری پیمانکاری به شخصی دیگر به طور کلی، غیبت غیرموجه در حین عملیات و یا عدم اجرای دقیق تعهدات قراردادی و قانونی میتواند برای کارفرما حق فسخ ایجاد کند.
بند حل اختلافات
نباید فراموش کرد که هر چقدر هم طرفین در تنظیم قرارداد پیمانکاری فاضلاب و لولهکشی دقت داشته باشند، بروز اختلافات فنی، مالی و حقوقی امکانپذیر است. به همین خاطر ذکر ارجاع اختلافات به داور متخصص امور تاسیسات و لولهکشی گزینه مناسبی برای طرفین خواهد بود.
جمعبندی
در نهایت باید بیان داشت که لولهکشی، یکی از مهمترین بخشها در ساختار هر ساختمانی است، به طوری که لولهکشی آب ساختمان علاوه بر افزایش راندمان فشار آب باعث مصرف بهینه آب میگردد.
در این راستا، قرارداد پیمانکاری لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان ، یکی از مهمترین قراردادهای پیمانکاری بوده و دارای نکات حقوقی بسیار زیادی است و همواره توصیه میگردد که انعقاد آن با دقت بسیار زیادی تنظیم گردد تا در آینده اختلاف، مشکل و یا ضررهای جبران ناپذیری میان طرفین ایجاد نشود.
نمونه قراردادهای پیمانکاری ساختمان را از بانک قراردادهای وینداد دریافت کنید تا با یک قرارداد حرفهای پیمانکاری خود را شروع کنید.