وینداد AI؛ مشاور حقوقی مبتنی بر هوش مصنوعی
پروفایل کاربر

زهرا .

1 ماه پیش

دفاع مشروع

مسئله1403/12/1



آقای «الف» از آقای «ب» مبالغی طلبکار است. برای مطالبه از آن به آقای«ب» مراجعه می‌کند.آقای«ب»علی رغم قبول دین، از باز پرداخت آن خودداری و شروع به پرخاش و خشونت کلامی نسبت به آقای«الف» می نماید. پس از اعتراض آقای «الف» به نامبرده آقای«ب» با او درگیر می‌شود.

در حین درگیری شخص «الف» ناچار در مقام تقابل ضربه ای با مشت به سر شخص «ب» وارد می نماید و در نتیجه موجب فوت وی‌میگردد.

اکنون با در نظر گرفتن مسأله فوق ‌‌و با توجه به اینکه شخص «الف» قصد قتل شخص «ب» را نداشته ‌ضربه مشت را برای دفع حملات آقای «ب» وارد نموده است ، به نظر شما در تطبیق با قانون مجازات اسلامی فعلی (مصوب۱۳۹۲)

اولا: آیا مسئولیتی متوجه شخص «الف» هست یا خیر و چرا؟

ثانیا:در صورت توجه مسئولیت نسبت به آقای «الف» وصف جزائی اقدام وی چیست و چرا؟

مشاهده سوالات مشابه

پاسخ‌ها (1)

پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)

1 ماه پیش

با سلام و احترام،


در مورد مسئله‌ای که مطرح کرده‌اید، باید به نکات زیر توجه کرد:



  1. مسئولیت کیفری شخص «الف»:



    • طبق ماده 156 قانون مجازات اسلامی، اگر شخصی در مقام دفاع مشروع از خود یا دیگری، مرتکب عملی شود که به طور معمول جرم محسوب می‌شود، در صورتی که شرایط دفاع مشروع رعایت شده باشد، مسئولیت کیفری نخواهد داشت. در این مورد، اگر ثابت شود که شخص «الف» در مقام دفاع مشروع و برای دفع حملات آقای «ب» اقدام به ضربه زدن کرده است، ممکن است مسئولیت کیفری نداشته باشد.

    • اما اگر شرایط دفاع مشروع رعایت نشده باشد، مثلاً اگر ضربه وارد شده بیش از حد لازم برای دفاع بوده باشد، شخص «الف» ممکن است مسئولیت کیفری داشته باشد.



  2. وصف جزائی اقدام شخص «الف»:



    • اگر دفاع مشروع ثابت نشود و ضربه وارد شده منجر به فوت شده باشد، اقدام شخص «الف» می‌تواند به عنوان قتل شبه عمدی تلقی شود. طبق ماده 291 قانون مجازات اسلامی، اگر شخصی بدون قصد قتل و با انجام عملی که نوعاً کشنده نیست، موجب فوت دیگری شود، قتل شبه عمدی محسوب می‌شود.

    • در این صورت، شخص «الف» ممکن است به پرداخت دیه و تحمل مجازات حبس محکوم شود.




در نهایت، برای تعیین دقیق مسئولیت و وصف جزائی، بررسی دقیق شرایط و شواهد موجود در پرونده توسط دادگاه ضروری است. پیشنهاد می‌شود با یک وکیل متخصص در امور کیفری مشورت کنید تا بهترین راهکار حقوقی را برای پیگیری حقوق خود انتخاب کنید.



هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصص‌های ما در سریع‌ترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی می‌دهند.

بیشتر بخوانید

پروفایل کاربر

فاطمه نجف زاده

1 سال پیش

تغییر نام

سلام وقت بخیر من از شهرستان برای تغییر نام فاطمه اقدام کردم اما متاسفانه در تجدید نظر هم رد شد میخواستم بدونم میتونم دوباره از تهران اقدام کنم و یا اینکه به دلیل پرونده قبلی نمیشه؟

پروفایل کاربر

علی نصیری

1 سال پیش

اشتغال پس از بازنشستگی

باعرض سلام و وقت بخیر، آیا بازنشسته کارگری تامین اجتماعی میتواند در مغازه همسرش فروشندگی کند یا حقوقش قطع میشود. با تشکر

پروفایل کاربر

فریبا چنارانی

6 ماه پیش

آیا تقاضای تایید فسخ که اینگونه در ستون خواسته ی دادخواست آمده است صحیح است؟

درود

مستاجرازماه اول اجاره پرداخت نکرده و موجردرابتداباارسال اظهارنامه فسخ رااعلام نموده سپس بادادخواستی تاییدفسخ،تخلیه ،اجورمعوقه رامطالبه نموده

لکن دفترخدمات تقاضای صدور حکم تاییدفسخ و بعنوان توضیح تخلیه در ستون خواسته عنوان کرده.ودرمتن دادخواست نیزتاییدفسخ درخواست شده

ونیز یک جلسه رسیدگی درشورا تشکیل شده که خوانده حضور نداشته.ومجددتقاضای تایید فسخ توسط خواهان صورت جلسه شده است. ولی بتازگی ادامه ی روندرسیدگی بدلیل عدم صلاحیت شورابه دادگستری واگذارشده

سوال:

۱_ آیا این دادخواست در خصوص خواسته ی تقاضای تایید فسخ صحیح است یا ایراد دارد؟

۲_ میبایست با این شرح برای گرفتن تاییدفسخ چه اقدامی کرد؟