
زهرا .
دفاع مشروع
مسئله1403/12/1
آقای «الف» از آقای «ب» مبالغی طلبکار است. برای مطالبه از آن به آقای«ب» مراجعه میکند.آقای«ب»علی رغم قبول دین، از باز پرداخت آن خودداری و شروع به پرخاش و خشونت کلامی نسبت به آقای«الف» می نماید. پس از اعتراض آقای «الف» به نامبرده آقای«ب» با او درگیر میشود.
در حین درگیری شخص «الف» ناچار در مقام تقابل ضربه ای با مشت به سر شخص «ب» وارد می نماید و در نتیجه موجب فوت ویمیگردد.
اکنون با در نظر گرفتن مسأله فوق و با توجه به اینکه شخص «الف» قصد قتل شخص «ب» را نداشته ضربه مشت را برای دفع حملات آقای «ب» وارد نموده است ، به نظر شما در تطبیق با قانون مجازات اسلامی فعلی (مصوب۱۳۹۲)
اولا: آیا مسئولیتی متوجه شخص «الف» هست یا خیر و چرا؟
ثانیا:در صورت توجه مسئولیت نسبت به آقای «الف» وصف جزائی اقدام وی چیست و چرا؟
مشاهده سوالات مشابه
پاسخها (1)
پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)
با سلام و احترام،
در مورد مسئلهای که مطرح کردهاید، باید به نکات زیر توجه کرد:
مسئولیت کیفری شخص «الف»:
- طبق ماده 156 قانون مجازات اسلامی، اگر شخصی در مقام دفاع مشروع از خود یا دیگری، مرتکب عملی شود که به طور معمول جرم محسوب میشود، در صورتی که شرایط دفاع مشروع رعایت شده باشد، مسئولیت کیفری نخواهد داشت. در این مورد، اگر ثابت شود که شخص «الف» در مقام دفاع مشروع و برای دفع حملات آقای «ب» اقدام به ضربه زدن کرده است، ممکن است مسئولیت کیفری نداشته باشد.
- اما اگر شرایط دفاع مشروع رعایت نشده باشد، مثلاً اگر ضربه وارد شده بیش از حد لازم برای دفاع بوده باشد، شخص «الف» ممکن است مسئولیت کیفری داشته باشد.
وصف جزائی اقدام شخص «الف»:
- اگر دفاع مشروع ثابت نشود و ضربه وارد شده منجر به فوت شده باشد، اقدام شخص «الف» میتواند به عنوان قتل شبه عمدی تلقی شود. طبق ماده 291 قانون مجازات اسلامی، اگر شخصی بدون قصد قتل و با انجام عملی که نوعاً کشنده نیست، موجب فوت دیگری شود، قتل شبه عمدی محسوب میشود.
- در این صورت، شخص «الف» ممکن است به پرداخت دیه و تحمل مجازات حبس محکوم شود.
در نهایت، برای تعیین دقیق مسئولیت و وصف جزائی، بررسی دقیق شرایط و شواهد موجود در پرونده توسط دادگاه ضروری است. پیشنهاد میشود با یک وکیل متخصص در امور کیفری مشورت کنید تا بهترین راهکار حقوقی را برای پیگیری حقوق خود انتخاب کنید.
هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصصهای ما در سریعترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی میدهند.
بیشتر بخوانید

محسن کسرایی
تامینِ دلیل بعد از محکومیت قطعی
سلام. وقت بخیر. یک نفر زمینِ زراعیِ بنده را تصرف عدوانی کرده بود و در تمام مراحل کارشناسی (تک، سهنفره و پنجنفره) تصرف عدوانیاش بعد از ۴ سال محرز شد و لذا در دادگاه بدوی و تجدید نظر محکوم شده و رای قطعی دایر بر محکومیتش صادر شد و همچنین وی از زمینِ بنده خلع ید گردید و خسارت ایام تصرف عدوانی را هم از او گرفتم. ولیکن باز رفته با عنوانِ "تامینِ دلیل" نقشهبردار سرِ زمین برده و دوباره زمینِ بنده را تماماً در نقشهی خودش وارد کرده است و نقشهبردار هم نوشته که مسئولیتِ صحت و سقمِ جانمایی هم با خودِ آن شخص است.
حالا تکلیف بنده چیست؟ آیا باز همه چیز از نو شروع میشود؟

محمد جباری
پرکردن سفته به زور صاحبکار
سلام، بنده خدمتکار زوجی هستم که به زور من را وادار به پر کردن ۴ سفته ۵۰ میلیون تومانی کردند طی ۲ مرتبه، یکبار با خودکار آبی قسمتی از سفته پر کردم و چون جوهر خودکار کمرنگ بود بخشی دیگر از هر سفته را با خودکاری دیگر در روزی دیگر پر کردم ولی چون به زور بود امضای خودم را نزدم و امضای دیگری در هر ۴ برگ زدم، همچنین مجبورم کردند سفته را تاریخ بزنم و پشت نویسی کنم در وجه خانم خانه و زیر هر برگ بنویسم بابت خدمتکاری، هیچ قراردادی هم با من تنظیم نکردند و بسیار بدرفتار با من هستند و پولی هم بهم پرداخت نکردند تابحال، و تهدیدم کردند که اگر برایمان کار نکنی و ترک کار کنی، سفته هایت را اجرا می گذاریم، آیا امکان اینکار برای آن ها فراهم هست؟ و راه نجاتی برای من وجود دارد چون با رضایت سفته نداده ام و بزور بوده