
زهرا .
دفاع مشروع
مسئله1403/12/1
آقای «الف» از آقای «ب» مبالغی طلبکار است. برای مطالبه از آن به آقای«ب» مراجعه میکند.آقای«ب»علی رغم قبول دین، از باز پرداخت آن خودداری و شروع به پرخاش و خشونت کلامی نسبت به آقای«الف» می نماید. پس از اعتراض آقای «الف» به نامبرده آقای«ب» با او درگیر میشود.
در حین درگیری شخص «الف» ناچار در مقام تقابل ضربه ای با مشت به سر شخص «ب» وارد می نماید و در نتیجه موجب فوت ویمیگردد.
اکنون با در نظر گرفتن مسأله فوق و با توجه به اینکه شخص «الف» قصد قتل شخص «ب» را نداشته ضربه مشت را برای دفع حملات آقای «ب» وارد نموده است ، به نظر شما در تطبیق با قانون مجازات اسلامی فعلی (مصوب۱۳۹۲)
اولا: آیا مسئولیتی متوجه شخص «الف» هست یا خیر و چرا؟
ثانیا:در صورت توجه مسئولیت نسبت به آقای «الف» وصف جزائی اقدام وی چیست و چرا؟
مشاهده سوالات مشابه
پاسخها (1)
پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)
با سلام و احترام،
در مورد مسئلهای که مطرح کردهاید، باید به نکات زیر توجه کرد:
مسئولیت کیفری شخص «الف»:
- طبق ماده 156 قانون مجازات اسلامی، اگر شخصی در مقام دفاع مشروع از خود یا دیگری، مرتکب عملی شود که به طور معمول جرم محسوب میشود، در صورتی که شرایط دفاع مشروع رعایت شده باشد، مسئولیت کیفری نخواهد داشت. در این مورد، اگر ثابت شود که شخص «الف» در مقام دفاع مشروع و برای دفع حملات آقای «ب» اقدام به ضربه زدن کرده است، ممکن است مسئولیت کیفری نداشته باشد.
- اما اگر شرایط دفاع مشروع رعایت نشده باشد، مثلاً اگر ضربه وارد شده بیش از حد لازم برای دفاع بوده باشد، شخص «الف» ممکن است مسئولیت کیفری داشته باشد.
وصف جزائی اقدام شخص «الف»:
- اگر دفاع مشروع ثابت نشود و ضربه وارد شده منجر به فوت شده باشد، اقدام شخص «الف» میتواند به عنوان قتل شبه عمدی تلقی شود. طبق ماده 291 قانون مجازات اسلامی، اگر شخصی بدون قصد قتل و با انجام عملی که نوعاً کشنده نیست، موجب فوت دیگری شود، قتل شبه عمدی محسوب میشود.
- در این صورت، شخص «الف» ممکن است به پرداخت دیه و تحمل مجازات حبس محکوم شود.
در نهایت، برای تعیین دقیق مسئولیت و وصف جزائی، بررسی دقیق شرایط و شواهد موجود در پرونده توسط دادگاه ضروری است. پیشنهاد میشود با یک وکیل متخصص در امور کیفری مشورت کنید تا بهترین راهکار حقوقی را برای پیگیری حقوق خود انتخاب کنید.
هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصصهای ما در سریعترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی میدهند.
بیشتر بخوانید

عباس سیاوشی
تغییر کاربری مسکونی به تجاری مغازه توسط مستاجر و فروش آن
با سلام مستاجر قرارداد عادی سال 77 سرقفلی با اجاره مغازه مسکونی وشرط تجاری کردن مغازه با مستاجر است درسال 83 بدون وکالتنامه محضری اقدام به تغییر کاربری مغازه از مسکونی به تجاری نموده وبا گرفتن امضا از مالک اقدام به فروش مغازه بصورت سرقفلی تجاری با اجاره می کند بعد از فوت پدرم درزمان انتقال ملک به ورثه فتوکپی حکم وابلاغ حکم کمیسیون ماده صد که برخلاف قوانین ثبتی مستاحر بعنوان مالک پلاک ثبتی ملک معرفی شده را پیدا کردم با توجه به ماده 445 قانون مدنی از لحاظ حقوقی جهت تخلف صورت گرفته توسط مستاجر اول چه اقدام حقوقی جهت تخلیه مغازه می توانم انجام دهم باتشکر

نسیم ساری
خیانت در امانت
سلام دو ماه پیش قرار بود یه بنده خدایی با بچش حدوده یک ماه تو یکی از اتاقهای خونه مستقر بشه و مبلغ ۱۰ میلیون تومان بده پنج میلیون و داد و بد از رفتنش که به دلایلی بود مابقی پول و نداد و از خونه من یک عدد کت مجلسی و شال مجلسی برده پیام دادم که بیاره گفت نمیخوام بدم دیروز متوجه شدم یه تکه طلا چهار گرمی که تو کمد بوده هم برده من چجوری میتونم شکایت کنم بابت وسایل و پولی که باید بهم میداد ؟

عباس قادری قهفرخی
غیبت بعداز مرخصی
سلام آیا میتوان با برگه استعلاجی یا استراحت از بیمارستان دولتی 48ساعت غیبت بعدازمرخصی را به غیبت موجه تبدیل نمود