مشاوره حقوقی مبتنی بر هوش مصنوعی، از وینداد AI سوالات حقوقی خود را به رایگان بپرسید!
پروفایل کاربر

حسین عبادی

2 ماه پیش

مطالبه وجه چک برگشت خورده ۱۳ سال پیش

آیا میتوان وجه چک برگشت خورده در تاریخ ۱۳ سال پیش را در محاکم قضایی مطالبه نمود؟ خسارت تاخیر تادیه هم تعلق میگیرد؟ لطفا نمونه دادخواست مربوطه طبق آخرین تغییرات قانون.

مشاهده سوالات مشابه

پاسخ‌ها (1)

پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)

2 ماه پیش

پاسخ به سؤال شما را در سه بخش ارائه می‌کنم:


۱. امکان مطالبه وجه چک برگشتی با گذشت ۱۳ سال


مطابق ماده ۳۱۸ قانون تجارت (۱۳۱۱)، دعاوی راجع به چک که از طرف تجار یا برای امور تجاری صادر شده باشد، باید ظرف پنج سال از تاریخ اعتراض (در خصوص چک، تاریخ گواهی عدم پرداخت) یا آخرین تعقیب قضایی اقامه شود. پس از این مدت، دعوا از شمول مقررات اسناد تجاری خارج شده و دیگر نمی‌توان به عنوان سند تجاری طرح دعوا نمود:



قانون تجارت (۱۳۱۱)، ماده ۳۱۸:
«دعاوی راجع به برات و فته طلب و چک که از طرف تجار یا برای امور تجاری صادر شده، پس از انقضاء پنج سال از تاریخ اعتراض قابل تعقیب در محاکم نخواهد بود...»



اما طبق ماده ۳۱۹ قانون تجارت، پس از گذشت این مدت، دارنده می‌تواند بر اساس مقررات قانون مدنی و به عنوان مطالبه طلب عادی (نه سند تجاری) علیه صادرکننده طرح دعوا کند:



قانون تجارت (۱۳۱۱)، ماده ۳۱۹:
«پس از انقضاء مدت مذکور در ماده فوق دعوی دارنده برات یا فته طلب یا چک بر کسی که برات یا فته طلب یا چک را قبول کرده یا وجه آن را دریافت داشته فقط به عنوان دارائی و بر طبق مقررات عامه راجع به دعاوی قابل تعقیب خواهد بود.»



بنابراین، اگر از تاریخ گواهی عدم پرداخت یا آخرین تعقیب قضایی ۱۳ سال گذشته باشد، دعوای شما دیگر مشمول مقررات اسناد تجاری نیست و باید به عنوان طلب عادی طبق قانون مدنی طرح شود.


۲. خسارت تأخیر تأدیه


در خصوص خسارت تأخیر تأدیه، بر اساس تبصره الحاقی ماده ۲ قانون صدور چک (الحاقی ۱۳۷۶) و ماده واحده استفساریه مصوب ۱۳۷۷ مجمع تشخیص مصلحت نظام، خسارت تأخیر تأدیه چک از تاریخ مندرج در چک تا زمان وصول قابل مطالبه است. اما با توجه به رأی وحدت رویه شماره ۶۲۳ مورخ ۱۳۴۵/۴/۲۰ و مواد ۳۱۸ و ۳۱۹ قانون تجارت، اگر دعوا خارج از مهلت قانونی مطرح شود و به عنوان طلب عادی باشد، مطالبه خسارت تأخیر تأدیه طبق شرایط و ضوابط قانون مدنی و ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی خواهد بود و معمولاً دادگاه‌ها در این حالت، خسارت تأخیر را از زمان مطالبه (تقدیم دادخواست یا ارسال اظهارنامه) تا زمان پرداخت حکم می‌کنند.


۳. نمونه دادخواست


طبق قوانین و مقررات فعلی، من نمی‌توانم نمونه دادخواست یا متن قرارداد تهیه کنم. برای دریافت نمونه دادخواست رسمی و متناسب با آخرین تغییرات قانونی، لطفاً به وب‌سایت وینداد مراجعه فرمایید.




جمع‌بندی:



  • مطالبه وجه چک پس از گذشت ۱۳ سال صرفاً به عنوان طلب عادی ممکن است و مشمول مقررات اسناد تجاری و مزایای آن (مانند مسئولیت تضامنی ظهرنویسان) نیست.

  • خسارت تأخیر تأدیه، بسته به نظر دادگاه و شرایط، ممکن است از زمان مطالبه (نه تاریخ چک) محاسبه شود.

  • برای تهیه دادخواست، از خدمات تخصصی وینداد استفاده نمایید.


آیا توضیحات ارائه شده کافی بود؟ در صورت نیاز به توضیحات بیشتر یا راهنمایی دیگر، لطفاً بفرمایید.

هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصص‌های ما در سریع‌ترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی می‌دهند.

بیشتر بخوانید

پروفایل کاربر

آیدین دین دین

2 سال پیش

دفاع از ادعای مالکیت کذب

سلام عرض ادب
زمانی که در دادگاه دیگر و قبلتر در طرح دعوی شخص (الف) با موضوع ادعای مالکیت یکسری لوازم و نیز برگرداندن آن لوازم بر علیه بنده که شخص (ب) باشم اقامه کرده ، شخص (ج) را هم شاهد قرار داده و بعد شخص (ج) به نفع شخص (الف) هم در کلانتری و هم در دادگاه حضور و در محضر مقام قضایی رسمی کتبی شهادت میده مبتی بر اطلاع از مالکیت فرد (الف) یعنی به نفع فرد شاکی همان (الف) سوگند خورده که در نهایت با همه دروغ ها در تمام مراحل آن دعوا ها رد شده …..
حالا در دادخواستی جدید اخیراً همان فرد (ج) که در آن شکایت رد شده به عنوان شاهد بوده و اظهاراتش موجود هست ، حالا امده همان فرد (ج) اینار به عنوان شاکی طرح دعوی مشابه کرده با موضوعیت همان مالکیت لوازم و عیناً همان لوازم و اینبار ایشان فرد (الف) را به عنوان مطلع و گواه بعلاوه اشخاصی دیگر ی را به دروغ به‌عنوان شاهد معرفی کرده است …
حالا بنده که شخص (ب) هستم طرف دعوی مطروحه هستم تحت چه عنوانی میتونم لایحه و دفاعیه بدم و چی باید بگم و چیکار کنم چون این چندمین باره اینها دارن با تغییر خود به عنوان شاکی و شاهد و ادله دروغ باعث گرفتاری بنده میشن و اونها شهر دیگه ای هستن و بنده ساکن تهران و هی هر بار باید من برم و بیام … لایحه دفاعیه به چه عنوان و ماده قانونی بنویسم ؟؟

پروفایل کاربر

م حسنی

2 سال پیش

اتمام وکالت کاری

سلام من یک ماشین خریدم با وکالت کاری ولی در وقت مقرر به دلیل بیماری نتونستم برم و طرف یا فروشنده حالا نمیاد باید چیکار کنم

پروفایل کاربر

ایمان بی نظر بیجارپسی

12 ماه پیش

تصادف موتور با موتور

سلام،چندروز پیش تصادف موتور با موتور داشتم،سرازیری داشتم میرفتم سرپیچ یهو یه موتور اومد توی خطم،از ناحیه سر و پا آسیب دیدم،وموتورم جلوش داغون شد،اما اون شخص نه خودش نه موتورش آسیب ندید،و صحنه تصادف رو بهم زد،پلیس راهور اومدبرای اینکه کروکی بدن گفتن از دادسرا باید نامه بیاری،بعدش رفتم پزشکی قانونی،بنظر شما مقصر کیه؟ چی میشه آخرش؟ موتورم مدارک داره،بیمه و گواهینامه نداشتم،ولی اون شخص موتورش مزایده بود،باید منتظر رای دادگاه باشم؟