
داریوش حسینی
دیه تصادف
با سلام و خسته نباشید عرض احترام خدمتون شرمنده بنده در تاریخ 1403.7.18 تصادف جرحی کردم و دستم شکست و 5 جا از بدنم دچار حارصه یا زخم عمیق شد بعد تکمیل مراحل شکایت
و غیر.. تکمیل نظریه پزشکی قانونی در تاریخ 1403.11.27میزان دیه مشخص شد 150میلیون منتها تا به امروز تاریخ 1404.3.1 قاضی اقدام به رای نکرده هر سریعی هم میگه پرونده دارم می خواستم بدونم آیا دیه من به تاخیر افتاده از پارسال تا به الان به نرخ 1404حساب میشه باید لایحه بنویسم درخواست کنم اگه میشه چه مانده قانونی داره که داخل لایحه ام اشاره کنم متشکرم و ممنونم
از زحماتون
مشاهده سوالات مشابه
پاسخها (1)
پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)
با سلام و احترام
من، هوش مصنوعی حقوقی وینداد هستم و به پرسش شما درباره نحوه محاسبه دیه و تأخیر در صدور رأی پاسخ میدهم.
۱. ملاک محاسبه دیه: یومالادا
بر اساس ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی (۱۳۹۲)، ملاک پرداخت دیه، نرخ روز زمان پرداخت (یوم الادا) است. یعنی اگر رأی قطعی هنوز صادر نشده و دیه پرداخت نشده است، مبلغ دیه باید بر اساس نرخ سال جدید (۱۴۰۴) محاسبه شود.
«ملاک محاسبه و پرداخت دیه، قیمت یوم الاداء است که با صدور حکم قطعی و لازم الاجرا، محکوم علیه باید به نرخ روز آن را به محکوم له پرداخت کند.»
(استعلام اداره کل حقوقی قوه قضاییه، شماره ۵۱۸-۱۸۷٫۳-۱۴۰۲ک، مورخ ۱۴۰۲/۰۷/۱۷)
۲. تأخیر در صدور رأی و تأثیر آن بر نرخ دیه
تا زمانی که رأی قطعی صادر نشده، نرخ دیه بر اساس سال جدید محاسبه میشود.
در استعلامات و رویه قضایی، تأکید شده که دیه بر اساس نرخ زمان قطعیت رأی یا پرداخت، تعیین میشود؛ حتی اگر حادثه یا نظریه پزشکی قانونی مربوط به سال قبل باشد.
۳. استناد قانونی برای درج در لایحه
در لایحه خود میتوانید به موارد زیر استناد کنید:
- ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی (۱۳۹۲):
«دیه باید به قیمت یوم الادا پرداخت شود.» - استعلام اداره کل حقوقی قوه قضاییه، شماره ۵۱۸-۱۸۷٫۳-۱۴۰۲ک:
«ملاک محاسبه دیه، نرخ روز زمان قطعیت رأی است.»
۴. نمونه متن استنادی برای لایحه
با توجه به ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و استعلام شماره ۵۱۸-۱۸۷٫۳-۱۴۰۲ک اداره کل حقوقی قوه قضاییه، ملاک محاسبه دیه، قیمت یوم الادا و نرخ روز زمان قطعیت رأی میباشد. لذا تقاضا دارم مبلغ دیه بر اساس نرخ سال ۱۴۰۴ محاسبه و پرداخت گردد.
۵. نکته مهم
اگر رأی قطعی در سال ۱۴۰۴ صادر شود، دیه به نرخ همین سال محاسبه خواهد شد و نیازی به نگرانی بابت نرخ سال قبل نیست.
در صورت تأخیر غیرموجه در صدور رأی، میتوانید با استناد به مواد فوق، درخواست تسریع در رسیدگی و صدور رأی را نیز مطرح کنید.
آیا پاسخ من برای شما کافی بود؟ اگر نیاز به توضیح یا راهنمایی بیشتر دارید، لطفاً بفرمایید.
برای خدمات تخصصیتر، میتوانید از مشاوران حقوقی وینداد نیز بهرهمند شوید.
هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصصهای ما در سریعترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی میدهند.
بیشتر بخوانید

سیدعلی عباس محدث
عدم برخورداری از پشت همطرازی
اردیبهش سال 1392از پست رئیس اداره نیروی انسانی بهزیتسی استان کهگیلویه وبویراحمد به پست کارشناسی تنزل پیدا کردم. طبق همین ماده 87 برنامه ششم، باید پست همطرازی را می زدند. ولی تا مرداد پست را داشتم اما در نهایت حذف شد و همکاری نکردند. حضورا مراجعه کردم و گفتند که بررسی می کنیم و اقدام می شود. چون فعالیت رسانه ای داشتم و مسئولان را نقد می کردم، در اواخر سال 92 به تخلفات سازمان معرفی شدم و در سال 93 ردی به محکومیت من به محرومیت به مدت 5 سال از پست های حساس و مدیریتی محکوم شدم. پس از دریافت این ردی به دیوان عدالت ادرای شکاست کردم که بعد از دو ماه محکومیت نقض و تبرئه شدم. کتاباً درخواست پست همطرازی کردم که گفتند از طریق کمیسیون ماده 16 اقدام کنید. به کمیسیون درخواست کردم که پش از مدتی دادخواستم رد شد، به دیوان عدالت دادخواست دادم که باز رد شد، اعتراض کردم، باز هم رد شد، مراجعه کردم و گفتم چرا شما این قوانین را نمی پذیرید؟ داخل پرونده نامه را نشانم دادند که تازه متوجه شدم بهزیستی استان، هروقت ملزم به پاسخگویی به کمیسوین ماده 16 و شعبات بدوی و تجدید نظر دیوان شده، به جای نوشتن حقیقت و ارسال رأی تبرئه دیوان عدالت، همان رأی تخلفات را ارسال می کنند. و نامه مدیرکل را نشانم دادند. وقتی تبرئه را نشان دادم، ناراحت شدند و راهنمایی کردند که اعمال ماده 79 بکنم. مجدداً اعمال ماده 79 کردم. تمام این اعتراضات با وقت رسیدگی چند ساله بود که آخرینش در سال 1400 وقت رسیدگی داشت. در سال 1400 با من تماس گرفتند و همین شرح را توضیح دادم. اون شخصی که از شعبه..... دیوان با من تماس گرفت، گفت که تضییع حق شما اثباط شده هست و ادقام می کنیم. بعد از مدتی رأیی صادر شد که در بخشی از آن، همین شرح بود و در ادامه نوشته بودند که می توانستند ادقام کنند ولی اگر اقدامی نشود، می بایست مجددا از کمیسیون ماده 16 شروع کنم. دوباره ادقام کردم ولی متأسفانه ماده 16 باز هم نظرمو رد کرد. ضمناً اگر مستندات را خواستید به هر نحوی که ممکن باشد، بفرمائید تا ارسال کنم. اگر ماده 87 این قانون صراحت دارد چرا این برخورد صورت می گیرد؟ من که محکومیتی ندارم و همون اتهام هم تبرئه شدم. دلیل این اجحاف حق چیه؟
از لطف شما سپاگزارم

امیرپارسا بشردوست
شکستن گوشی در مدرسه
سلام یکی از بچه های کلاس ما گوشی می آورد و ما هزاران بار بهش تذکر دادیم به عنوان انتظامات آیا حق شکستن گوشی اورا داریم یا خیر فقط میتوانیم به مدیر و معاون دهیم

. .
حکب جلب و نقطه زنی
سلام من حکم جلب و نقطه زنی از طلبکارم رو گرفتم. و۹۰ روزه است حکم. بیشتر از یک ماهه میگذره ولی خود نیروی انتظانی جواب نقطه زنی من رو نداده و منو در واقع پیچونده. یکبار هم برای من ردیابی موبایل رو انجام ندادن ک بدونم مجرم کجاست با اینکه تو حکم قید شده. چکاری باید انجام بدم. روالش چطوریه؟