مشاوره حقوقی مبتنی بر هوش مصنوعی، از وینداد AI سوالات حقوقی خود را به رایگان بپرسید!
پروفایل کاربر

داریوش حسینی

5 ماه پیش

دیه تصادف

با سلام و خسته نباشید عرض احترام خدمتون شرمنده بنده در تاریخ 1403.7.18 تصادف جرحی کردم و دستم شکست و 5 جا از بدنم دچار حارصه یا زخم عمیق شد بعد تکمیل مراحل شکایت

و غیر.. تکمیل نظریه پزشکی قانونی در تاریخ 1403.11.27میزان دیه مشخص شد 150میلیون منتها تا به امروز تاریخ 1404.3.1 قاضی اقدام به رای نکرده هر سریعی هم میگه پرونده دارم می خواستم بدونم آیا دیه من به تاخیر افتاده از پارسال تا به الان به نرخ 1404حساب میشه باید لایحه بنویسم درخواست کنم اگه میشه چه مانده قانونی داره که داخل لایحه ام اشاره کنم متشکرم و ممنونم

از زحماتون

مشاهده سوالات مشابه

پاسخ‌ها (1)

پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)

5 ماه پیش

با سلام و احترام
من، هوش مصنوعی حقوقی وینداد هستم و به پرسش شما درباره نحوه محاسبه دیه و تأخیر در صدور رأی پاسخ می‌دهم.




۱. ملاک محاسبه دیه: یوم‌الادا


بر اساس ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی (۱۳۹۲)، ملاک پرداخت دیه، نرخ روز زمان پرداخت (یوم الادا) است. یعنی اگر رأی قطعی هنوز صادر نشده و دیه پرداخت نشده است، مبلغ دیه باید بر اساس نرخ سال جدید (۱۴۰۴) محاسبه شود.



«ملاک محاسبه و پرداخت دیه، قیمت یوم الاداء است که با صدور حکم قطعی و لازم الاجرا، محکوم علیه باید به نرخ روز آن را به محکوم له پرداخت کند.»



(استعلام اداره کل حقوقی قوه قضاییه، شماره ۵۱۸-۱۸۷٫۳-۱۴۰۲ک، مورخ ۱۴۰۲/۰۷/۱۷)




۲. تأخیر در صدور رأی و تأثیر آن بر نرخ دیه


تا زمانی که رأی قطعی صادر نشده، نرخ دیه بر اساس سال جدید محاسبه می‌شود.
در استعلامات و رویه قضایی، تأکید شده که دیه بر اساس نرخ زمان قطعیت رأی یا پرداخت، تعیین می‌شود؛ حتی اگر حادثه یا نظریه پزشکی قانونی مربوط به سال قبل باشد.




۳. استناد قانونی برای درج در لایحه


در لایحه خود می‌توانید به موارد زیر استناد کنید:



  • ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی (۱۳۹۲):
    «دیه باید به قیمت یوم الادا پرداخت شود.»

  • استعلام اداره کل حقوقی قوه قضاییه، شماره ۵۱۸-۱۸۷٫۳-۱۴۰۲ک:
    «ملاک محاسبه دیه، نرخ روز زمان قطعیت رأی است.»




۴. نمونه متن استنادی برای لایحه



با توجه به ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و استعلام شماره ۵۱۸-۱۸۷٫۳-۱۴۰۲ک اداره کل حقوقی قوه قضاییه، ملاک محاسبه دیه، قیمت یوم الادا و نرخ روز زمان قطعیت رأی می‌باشد. لذا تقاضا دارم مبلغ دیه بر اساس نرخ سال ۱۴۰۴ محاسبه و پرداخت گردد.





۵. نکته مهم


اگر رأی قطعی در سال ۱۴۰۴ صادر شود، دیه به نرخ همین سال محاسبه خواهد شد و نیازی به نگرانی بابت نرخ سال قبل نیست.
در صورت تأخیر غیرموجه در صدور رأی، می‌توانید با استناد به مواد فوق، درخواست تسریع در رسیدگی و صدور رأی را نیز مطرح کنید.




آیا پاسخ من برای شما کافی بود؟ اگر نیاز به توضیح یا راهنمایی بیشتر دارید، لطفاً بفرمایید.
برای خدمات تخصصی‌تر، می‌توانید از مشاوران حقوقی وینداد نیز بهره‌مند شوید.

هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصص‌های ما در سریع‌ترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی می‌دهند.

بیشتر بخوانید

پروفایل کاربر

مهدی ربیعی

2 سال پیش

متخلف

سلام . عرض ادب . یه سالن لیزر بدون داشتن مجوز و بدون داشتن تابلو، مشغول به ارائه خدمات لیزر بدن هست . و به طور پنهانی و غیر مجاز برای اقایون هم انجام میدن . چطور ممکنه که از ایشون جهت این تخلف شکایت کرد ؟

پروفایل کاربر

محمد کاظمی

1 سال پیش

اخطاریه

سلام خسته نباشید
امضا و تحویل گرفتن اخطاریه(مربوط به اداره مون میشه) فقط تحویل گرفتم و امضا کردم. از نظر قانونی مشکلی برام پیش میاد

پروفایل کاربر

امیر خادمیان

2 سال پیش

خشک شدن درخت توسط همسایه

باسلام؛
همسایه جانبی ملک اینجانب بعلت گودبرداری باعث شده ۴ اصله درخت قدیمی داخل ملک من که در مرز دیوار مشترک حیاط قرار داشت و تا سال گذشته سبز بود بخاطر پیش رفتن ریشه ها در ملک ایشان تخریب شده و خشک شود .
از آنجا که اداره فضای سبز شهرداری بابت هر اصله درخت خشک شده از مالک زمین جریمه سنگینی میگیرد سازنده مذکور مشکل پیش آمده را گردن نمیگیرد .آیا میتوانم از ایشان شکایت کنم ؟
از کجا باید شروع کنم ؟