همه روزه شهروندان زیادی در ایران به معاملات خودرو مشغول هستند. با این حال گاهی انجام معاملات خودرو به خوبی پیش نمیرود و خریداران به دلایل مختلفی اقدام به شکایت از فروشنده خودرو میکنند تا حقوق از دست رفته خود را کسب کنند.
در این مطلب از مجله حقوقی وینداد با بررسی موضوع عیوب خودرو، به سراغ موضوع مهم و متداول شیوه و مراحل شکایت از فروشنده خودرو رفتهایم.
با ما همراه باشید.
مراحل قانونی نقل و انتقال خودرو چیست؟
پیش از ورود به بحث شکایت از فروشنده خودرو، لازم است تا مراحل قانونی معامله خودرو را مرور کنیم. به طور کلی برای نقل و انتقال خودرو نیاز است تا سه مرحله اصلی سپری شود:
۱. تنظیم قرارداد انتقال سند خودرو یا انتقال حواله خودرو که به مبایعه نامه یا قولنامه هم شناخته میشود. در این مرحله باید طرفین طی یک قرارداد، در خصوص حضور در زمان و مکان خاصی جهت انتقال سند، توافق کنند.
۲. تعویض پلاک خودرو که به آن فک پلاک هم گفته میشود. در این مرحله طرفین معامله باید در مراکز تعویض پلاک حضور پیدا کنند و پلاک جدید خودرو را نصب کنند.
۳. حضور در دفتر اسناد رسمی به منظور انتقال سند قطعی خودرو انجام میشود. با طی شدن این گام، نقل و انتقال خودرو به طور کامل انجام شده است.
حال ممکن است در هر یک از این مراحل، مواردی اتفاق بیافتد که سبب بروز اختلاف میان فروشنده و خریدار شود. به همین خاطر در ادامه به مصادیق شکایت از فروشنده خودرو اشاره میکنیم.
لازم به ذکر است که موضوع شکایت از فروشنده خودرو در معاملات خودروهای دست دوم معنا و رواج بیشتری دارد.
شکایت از فروشنده خودرو چه مصادیقی دارد؟
شکایت از فروشنده خودرو میتواند به دلایل مختلفی اتفاق بیافتد. رایجترین دلیل شکایت از فروشنده خودرو وجود خرابی و عیب در خودروی خریداری شده است.
مصادیق خرابی و تعمیر خودرو و دلایل شکایت از فروشنده خودرو میتواند در موارد زیر خلاصه شود:
– ایرادات موتوری و فنی
– ایرادات بدنه مانند رنگشدگی و تصادفات
– ایرادات اتاق خودرو مثل اتاق تعویضی
– ایرادات مرتبط با تعویض قطعات مانند موتور و سقف و درب و…
و…
شکایت از فروشنده خودرو در چه شرایطی ممکن است؟
برای آنکه بتوان شکایت از فروشنده خودرو انجام داد، لازم است تا عیب و نقص خودرو دارای ویژگیهای خاصی باشد.
مواد ۴۲۳ و ۴۲۴ قانون مدنی در تشریح خیار عیب (اختیار فسخ معامله به استناد وجود عیب) بیان میدارد:
ماده ۴۲۳: خیارعیب وقتی برای مشتری ثابت می شودکه عیب مخفی و موجود درحین عقد باشد.
ماده ۴۲۴: عیب وقتی مخفی محسوب است که مشتری در زمان بیع عالم به آن نبوده است اعم از اینکه این عدم علم ناشی از آن باشدکه عیب واقعا مستور بوده است یا اینکه ظاهر بوده ولی مشتری ملتفت آن نشده است.
در واقع شکایت از فروشنده خودرو زمانی امکانپذیر است که خریدار عیب و نقص خودرو را رویت نکرده باشد. ضمنا تفاوتی ندارد که عیب مذکور واقعا مخفی بوده یا ظاهر شده اما مشتری متوجه آن نشده است.
به بیان دیگر عیب و خرابی مورد نظر تنها در مواردی ایجاد مشکل میکند که فروشنده در مراحل نقل و انتقال خودرو به آن اشاره نکرده باشد و خریدار نیز نتوانسته باشد ایراد مذکور را کشف کند.
در واقع زمانی میتوان وارد فرآیند شکایت از فروشنده خودرو شد که خریدار خودرو را با فرض سلامت آن خریداری کرده باشد.
پس از آگاهی به عیب خودرو، خریدار چه اقداماتی میتواند انجام دهد؟
مطابق ماده ۴۲۲ قانون مدنی، زمانی که عیب و نقص مورد معامله، پس از انجام معامله کشف شد، خریدار میتواند سه اقدام انجام دهد:
۱. خودرو را به شکل معیوب بپذیرد.
۲. تفاضل قیمت خودروی سالم و معیوب را به عنوان خسارت دریافت کند (اخذ ارش).
۳. معامله خودرو را فسخ کند.
در نتیجه زمانی که عیب خودرو پس از معامله برای خریدار آشکار شود، وی میتواند یکی از این سه اقدام را انجام دهد.
برای دریافت تفاضل قیمت خودرو، خریدار میتواند دادخواست حقوقی به دادگاه یا شورای حل اختلاف ارائه کند و فروشنده را ملزم به پرداخت خسارت کند.
برای فسخ نیز اگر فروشنده همکاری نکرد و مبلغ قرارداد را به خریدار پس نداد، خریدار میتواند شکایت حقوقی تنظیم کند و مطالبات خود را دریافت کند.
در واقع راهکار شکایت حقوقی از فروشنده برای دریافت خسارت یا مبلغ قرارداد همواره برای خریدار وجود دارد. اما شکایت از فروشنده خودرو میتواند به جز شکایت حقوقی، شکایت کیفری را نیز در بر بگیرد. در ادامه به این موضوع هم میپردازیم.
آیا شکایت کیفری از فروشنده ممکن است؟
علاوه بر شکایت حقوقی که ذکر شد، گاهی ممکن است فروشنده به وضوح اقدام به تقلب در فروش مال یا همان کلاهبرداری کرده باشد. ممکن است این کلاهبرداری از طریق فریب خریدار و تبانی بار کارشناس سلامت خودرو و… صورت گرفته باشد.
تردیدی نیست که برای شکایت از جرم کلاهبرداری باید شکایت کیفری تنظیم کرد. اما نکته مهم این است که اثبات وقوع کلاهبرداری در معاملات خودرو چندان آسان نیست و در رویه و عرف موجود دیده شده است که شکایت حقوقی از فروشنده راه کوتاهتر و آسانتری برای احقاق حقوق خریداران است.
نیاز به وکیل برای شکایت از فروشنده خودرو دارید؟
در این مطلب به نکات مهم کشف عیوب خودرو پس از معامله و نکات شکایت از فروشنده خودرو پرداختیم.
در نهایت توصیه میشود پیش از خریداری خودروی دست دوم حتما از تخصص کارشناسان فنی خودرو و کارشناسان حقوقی استفاده کنید.
شما مخاطبان وینداد میتوانید در صورتی که درگیر مشکلات حقوقی عیوب خودرو شدهاید به تیم حقوقی وینداد برای مشاوره حقوقی، تنظیم اوراق قضایی (دادخواست و شکواییه) و همچنین پیگیری دعاوی اعتماد کنید.
تیم حقوقی ما متشکل از حقوقدانان و وکلای دادگستری مجرب و مطلع قادر است تا در مسیر احقاق حقوق شما همراه مطمئنی باشد.
سلام خسته نباشید ببخشید من توخوی یه ماشین تصادفی گرفتم قولنامه دستی نوشتیم واونم ازکرمانشاه گرفته بودولی الان نمی یاد وکالت نمیزنن به نام من الان باید چیکارکنم
با سلام و احترام
شما می بایست به همراه کلیه مدارک، دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ارائه نمایید.
مجموعه حقوقی وینداد
باسلام.. من دوماهه یه ماشین خریدم که قرار بود فروشنده بیمه ماشین رو انجام بده… الان ماشین رو بیمه نمیکنه و حتی ازش دست نوشته و امضا و اثرانگشت دارم… اگه شکایت کنم به جایی میرسم… و باید به کجا برم برا شکایت
با سلام و احترام
بله شما می توانید به همراه کلیه اسناد و مدارک مرتبط به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و اقدام به ثبت دادخواست حقوقی جهت الزام فروشنده به بیمه کردن اتوموبیل نمایید.
مجموعه حقوقی وینداد
سلام خسته نباشید من یک خودروی راچند روز پیش خریدم به خونه نرسیده موتور قفل کردقولنامه هم گم کردم ولی همون موقع خرید کارشناس آوردم چراغ روغن روشن می شد آیا راهی داره خسارتم را بگیرم.
با سلام و احترام
بله شما می بایست به همراه کلیه اسناد و مدارک مرتبط، اقدام به ثبت دادخواست حقوقی نمایید تا برای جبران خسارت یا فسخ قرارداد مذکور دادگاه تصمیم گیری نماید.
مجموعه حقوقی وینداد
باسلام وخسته نباشید
من یک ماشین چندروز پیش خریدم اشتباه کردم قبل خرید پیش کارشناس خودرو نبردم وله فروشنده خودرو اعتماد کردم که گفت ماشین هیچ ایرادی ندارد حالا بردم نشون دادم ماشین ایراد داره شاسی ماشین هم ترک خورده ممنون میشم راهنمایی کنید که چیکار میتونم بکنم
با سلام و احترام
با توجه به پیچیدگی مسئله شما، پیشنهاد می شود در سایت وینداد درخواست مشاوره ثبت نمایید.
با تشکر
مجموعه حقوقی وینداد
سلام وقت بخیر
یک ماشین تازه خریداری کردم تو قولنامه ذکر شده که ماشین از لحاظ فنی سالم میباشد ولی الان بعد 3 هفته فهمیدم روغن سوزی داره آیا میشه شکایت کرد ؟
با سلام و احترام
در صورتی که معاینه فنی اتوموبیل تشخیص دهد که این خودرو در زمان تحویل از جانب فروشنده،معیوب بوده بله می توانید دادخواست فسخ معامله و پس گرفتن وجه خود را به دادگاه عمومی حقوقی ارائه دهید.
مجموعه حقوقی وینداد
سلام وقت بخیر
من یک ماشین رو خریداری کردم به عنوان کاملا سالم و پشیمان شدم پول را هم به حساب فروشنده رسختم از او سند ماشین را گرفتم که به نام او نبود و قولنامه هم نوشتیم حالا شماره اش را خاموش کرده چیکار باید بکنم ؟
با سلام و احترام
در صورتی که سند ماشین به نام فروشنده نبوده است می توانید دادخواست ابطال قرارداد را به دلیل فروش مال غیر ارائه بدهید و وجه خود را از فروشنده پس بگیرید.
مجموعه حقوقی وینداد
سلام وقتتون بخیرممن ۱/۵سال پیش یه خوردویی رو فروختم که بعد از این مدت خریدار الان اومده ازمن شکایت کرده مه سقف ماشین تعویض شده.با اینکه کارشناسی انجام شده بودو این آقا پذیرفته و اون زمان اصلا همچین موردی در کارشناسی ذکر نشده.
با سلام و احترام
شما در مقام دفاع به مدارک کارشناسی قبلی استناد کرده و در صورت عدم پذیرفتن طرف مقابل، از دادگاه درخواست کنید قرار کارشناسی مجدد به هزینه خریدار صادر شود.
مجموعه حقوقی وینداد
سلام من ی ماشین خریداری کردم و حالا برای قطعی زدن سند ماشین به مشکل خوردم و فروشنده برای به نام زدن سند به دفتر اسناد رسمی نمیاد از چه طریقی باید اقدام کنم برای شکایت از فروشنده ممنون میشم جواب بدید
با سلام و احترام
شما باید همراه با قرارداد و مدارک مربوط به این مسئله،به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک مراجعه نموده و دادخواست الزام خوانده به تنظیم سند رسمی را ثبت نمایید.
مجموعه حقوقی وینداد