پیدا کردن محلی جهت اجاره انبار برای وسایل و اجناس و همچنین انعقاد قرارداد اجاره انبار ، یکی از دغدغههای بسیاری از افراد و تجار است. کسانی که به هر دلیلی این روزها نیاز به چنین انبارهایی دارند از جمله اشخاص حقیقی و حقوقی که به دلایل متعددی از جمله جابجایی، نیاز به انبار کردن برخی از وسایل و تجهیزات، تجارت و …. خواستار استفاده از انبارهای ارزان قیمت و امن و متناسب هستند.
اجاره انبار نیز مانند اجارهٔ منزل به انعقاد قرارداد نیاز دارد و توصیه میشود که پیش از انتقال وسایل و اجناس به انبار، قرارداد اجاره انبار را تنظیم کنید. این قرارداد مانند دیگر قراردادها اجاره، قوانین و مقررات خاصی دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
چرا به اجاره انبار نیاز دارم؟
در حقیقت اجاره در قرارداد اجاره انبار عمدتاً توسط اشخاص حقیقی و یا حقوقی، به دلایل مختلفی صورت میگیرد از جمله:
- اشخاص عادی به ویژه زمانی که قصد جابجایی برخی وسایل به دلایلی مانند بازسازی منزل، اسباب کشی و یا مهاجرت از کشور را دارند، میتوانند جهت نگهداری وسایل و لوازم خود بطور موقت از این انبارها استفاده کنند.
- نگهداری برخی از کالاها: یکی از کاربردهای عمده این انبارهای اجارهای این است که برخی کالاها و اجناسی که قرار است در زمان خاصی به بازار فرستاده شوند را میتوان در آنها نگهداری کرد.
- امور تجارت و بازرگانی: تجاری که به امور صادرات و واردات مشغول هستند میتوانند کالاها و اجناس خود را در این انبارها قرار دهند تا زمانی که بخواهند آنها را به مناطق دیگر در داخل و یا خارج از کشور ارسال کنند.
- سازمانها، نهادها، شرکتها و یا مؤسسات دولتی، نیمه دولتی، شرکت دولتی و یا خصوصی که به هر دلیلی برای مدتی باید بخش یا تمام وسایل و لوازم خود را در انبار نگهداری کنند.
نمونه قرارداد اجاره انبار
ماده ۱- طرفین قرارداد اجاره انبار
ماده ۲- مورد اجاره
ماده ۳-مشخصات مورد اجاره
ماده ۴- مبلغ قرارداد اجاره انبار و نحوه پرداخت آن
ماده ۵- مدت اجاره در قرارداد اجاره انبار
ماده ۶- تعهدات طرفین
ماده ۷- وثیقهها و تضمینها
ماده ۸- شروط قرارداد اجاره انبار
ماده ۹-فسخ قرارداد اجاره انبار
ماده ۱۰- وجه التزام
ماده ۱۱- حوادث غیرمترقبه
ماده ۱۲-حل اختلاف
ماده ۱۳- اقامتگاه طرفین
ماده ۱۴- نسخههای قرارداد اجاره انبار
شما نیز توانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد اجاره انبار، قرارداد مختص خودتان و با در نظر گرفتن جمیع شرایطتان را داشته باشید.
مهمترین نکات حقوقی قرارداد اجاره انبار چیست؟
۱-به یاد داشته باشید که محل مورد اجاره صرفاً در جهت استفاده انباری واگذار میگردد و هر گونه تغییری مسلتزم اطلاع رسانی است.
۲-در قرارداد اجاره انبار، مستأجر حق واگذاری مورد اجاره را به غیر را عموماً ندارد لکن میتوان در قرارداد بر خلاف این شرط تراضی نمود و به شخص مستأجر اجازهٔ واگذاری انبدار را داد.
۳-هزینههای جزئی ساختمان از قبیل شکستن شیشه و لامپ و درب و پنجره و غیره با مستأجر و هزینههای کلی با موجر است.
۴-توجه داشته باشید که پرداخت مالیات بر مستغلات کلاً به عهده موجر است ولکن مالیات بر مشاغل به عهده مستأجر خواهد بود.
۵-عموماً در قرارداد اجاره انبار درج میگردد که مستأجر حق هیچگونه تغییر در ساختار داخلی و خارجی ساختمان را نداشته و ندارد و باید مطابق وضعیت فعلی، محل مورد اجاره را حفظ و پس از انقضاء مدت، تخلیه و تحویل نماید و جبران هرگونه نقیصه که در اثر استفاده مستأجر بوده متعهد به رفع آن میباشد.
۶- مستأجر باید در قرارداد اجاره متعهد گردد در حین تخلیه و تحویل ضمن پرداخت تمام بدهی و عوارض به محل اجاره از ادارات آب و برق و مخابرات و بیمه نسبت به کارکرد مدت اجاره أخذ و تحویل موجر نماید و جهت این امر چک شماره …… از بانک …. مبلغ…….. ریال معادل…….. تومان درید موجر قرارداده تا چنانچه ظرف مدت ………. از تاریخ تخلیه و تحویل نسبت به أخذ مفاصا اقدام ننماید و یا گواهیهای مأخوذهای به موجر تحویل ننماید و موجر با تسویه حساب از مبلغ ودیعه کسر و در صورتی که مازاد بر ودیعه باشد از چک فوق الذکر با مراجعه به بانک نسبت به أخذ وجه اقدام و اگر وجه چک تأمین نگردیده باشد موجر حق مراجعه به دادگاه و طرح دعوا و وصول وجه چک را خواهد داشت.
سخن آخر
در نهایت باید بیان نمود که اشخاص اعم از اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی به دلایل متفاوتی چون: بازسازی منزل، اسباب کشی، مهاجرت به خارج از کشور، را دارند، ارسال کالاها و اجناسی در زمان مشخص به بازار، امور تجارت و بازرگانی، نگهداری اجناس وارد شده به کشور، نگهداری اجناسی که قرار است به خرج از کشور صادر شوند و … انباری را اجاره مینمایند.
اجاره انبار دارای نکات حقوقی بسیار ظریفی است و همچنین همواره به اشخاص توصیه میگردد که پیش از اینکه انبار را تحویل بگیرید و همچنین کالای خود را به محل مورد نظر انتقال دهید، قرارداد اجاره انبار را تنظیم نمایید و بدین وسیله از مشکلات و اختلافاتی که ممکن است پیش بیاید و نهایتاً منجر به ضررها و خسارات جبران ناپذیر باشد جلوگیری شود.