نکات نمونه قرارداد استخدام راننده با خودرو + تنظیم قرارداد رانندگان استیجاری '4 زمان خواندن
امروزه در دنیای کسبوکارها، بسیاری از اشخاص حقوقی مانند شرکتها، ادارات، مدارس و موسسات و یا اشخاص حقیقی، ترجیح میدهند به جای استفاده شخصی از خودرو، به استخدام راننده روی بیاورند. برخی از این اشخاص با داشتن تعدادی خودرو صرفا اقدام به استخدام راننده میکنند و بعضی دیگر تنها رانندگانی را استخدام میکنند که خودروی شخصی داشته باشند. برای راهحل دوم، شرکتها نیاز به تنظیم قرارداد استخدام راننده با خودرو دارند.
در این مطلب مجله حقوق وینداد به سراغ تحلیل و بررسی بندهای مهم قرارداد استخدام راننده با خودرو رفتهایم. با ما همراه باشید.
قرارداد استخدام راننده با خودرو در چه مواردی کاربرد دارد؟
اصولا قرارداد استخدام راننده با خودرو محدودیت خاصی از منظر کاربرد خود ندارد. مثلا ممکن است یک فروشگاه اینترنتی برای ارسال محموله کالاهای خود نیاز به استخدام راننده با خودرو یا موتورسیکلت (پیک موتوری) داشته باشد.
آژانسهای تاکسیرانی نیز از کسبوکارهایی هستند که در اکثر موارد به استخدام راننده با خودرو میپردازند. همچنین ممکن است بعضی کسبوکارها نیاز به استخدام رانندگان ماشینهای سنگین مانند کامیون داشته باشند.
بعضی اشخاص حقیقی مانند روسا و مدیران شرکتها نیز ترجیح میدهند به جای استفاده از خودروی شخصی، از خدمات رانندگان با خودرو استفاده کنند.
در تمام این موارد، فارغ از هدف قرارداد و وسیله نقلیه مورد نظر، میتوان از ظرفیت قرارداد استخدام راننده با خودرو بهره برد.
قرارداد استخدام راننده با خودرو چه نکاتی دارد؟
همین ابتدا لازم به ذکر است که قراردادهای استخدامی از هر نوع که باشند، تحت شمول قراردادهای کار و قانون کار قرار میگیرند. قرارداد استخدام راننده با خودرو نیز از این قاعده مستثنی نیست و بندهای این قرارداد، در اکثر موارد شباهت زیادی به بندهای قراردادهای کار دارد.
انعقاد قرارداد از اولین گامهای شروع همکاری با راننده است تا هم طرفین حقوق و تکالیف خود را بشناسند و هم در موارد لزوم با استناد به قرارداد بتوانند حق خود را اثبات کنند، بنابراین در صورتی که در شرف استخدام یک راننده با خودرو هستید حتما نوشتن یک قرارداد استاندارد را در اولویت خود قرار دهید.
در ادامه برخی از نکات این قرارداد را مرور میکنیم.
مشخصات طرفین قرارداد
در این بند باید مشخصات راننده و کارفرما به طور دقیق تصریح شود. همچنین اهمیت دارد که مشخصات کامل خودروی راننده اعم از شماره پلاک، مدل و سال تولید، رنگ و… در این بند یا بندی مستقل درج شود. تصریح بر مالکیت راننده بر خودرو نیز میتواند در این بند قید شود.
موضوع قرارداد
بنا به نوع شغلی که به استخدام راننده میپردازد میتواند موضوع قرارداد متفاوت باشد. اما به طور کلی باید تصریح کرد که موضوع قرارداد حمل محموله یا اشخاصی که کارفرما مشخص کرده است، توسط راننده و به واسطه خودروی او، به مسیرهای مورد نظر کارفرما خواهد بود.
مثلا اگر استخدام راننده با خودروی ون با هدف انتقال پرسنل شرکت باشد، باید تاکید کرد که راننده موظف به فعالیت در مسیر شرکت و مسیرهای پرسنل مورد نظر شرکت، خواهد بود.
در برخی قراردادها، مسیرهای مورد نظر کارفرما در قالب بندی جداگانه و تحت عنوان «محل انجام موضوع قرارداد»، تصریح میشوند.
مدت قرارداد
با توجه به انواع قراردادهای کار، میتوان مدت قرارداد را تعیین کرد. مثلا اگر قرارداد کار موقت یا غیرموقت یا کار معین و… باشد، مدت قرارداد تحت تاثیر قرار میگیرد.
مبلغ قرارداد
مبلغ قراردادهای کار که تحت عنوان دستمزد یا حقالسعی نیز شناخته میشود باید با حداقل حقوق وزارت کار همخوانی داشته باشد. همچنین مبنای پرداخت به ازای هر ساعت باید مشخص باشد.
تعهدات کارفرما
تعهدات کارفرما در این قرارداد شامل پرداخت به موقع دستمزد راننده، تحت پوشش بیمه قرار دادن او، پرداخت پاداش و عیدی و اضافه کار و سنوات و… در مواعد خاص است.
علاوه بر آن، میتوان در تعهدات کارفرما تصریح کرد که محدوده فعالیت راننده از حد خاصی فراتر نرود. مثلا سفرهای بینشهری از حیطه قرارداد استخدام راننده با خودرو خارج شود.
همچنین میتوان تصریح کرد که در صورت نارضایتی کارفرما از عملکرد راننده، کارفرما باید حداقل ۱۵روز قبل از تعویض راننده، به وی اطلاع بدهد.
تعهدات راننده
التزام به حضور در ساعات کاری شرکت، پرداخت هزینههای جانبی خودرو (سوخت، تعمیرات، جریمههای رانندگی و…)، رعایت استانداردهای نظافت خودرو، داشتن رانندگی ایمن، حفظ احترام نسبت به پرسنل و مشتریان، التزام به مسیرهای ذکر توسط شرکت و عدم تجاوز از مسیرهای گفته شده و… بخشی از مهمترین تعهدات راننده در قرارداد استخدام راننده با خودرو محسوب میشوند.
لازم به ذکر است که با توجه به این که قرارداد مذکور، استخدام راننده همراه با خودرو شخصی وی بوده است، غالبا هزینههای خودرو بر دوش راننده است. اما میتوان خلاف این موضوع نیز توافق کرد و مثلا هزینه سوخت خودرو در ساعات کاری راننده را بر عهده کارفرما نهاد.
حلوفصل اختلافات
اصولا اختلافات قراردادهای کار در وهله اول به واسطه مذاکره و سازش قابلیت رفع دارند. اگر مذاکرات بین کارفرما و راننده اثرگذار نبود، میتوان ارجاع اختلاف به هیئتهای حل اختلافات کارگر و کارفرمای استان را در این بند تصریح کرد.
احاله به قانون کار
از آنجایی که قرارداد استخدام راننده با خودرو، از نوع قرارداد کار و تحت شمول قواعد قانون کار است، میتوان بسیاری از موضوعات مانند مرخصیها، بیمه و… را به مقررات قانون کار ارجاع داد و بندهای اضافی در این قرارداد را حذف کرد.
سایر بندها
برخی بندهای دیگر نظیر تعداد بندها یا نسخههای قرارداد و موارد اختتام قرارداد نیز میتوانند در انتهای قرارداد استخدام راننده با خودرو اضافه شوند.
درباره قرارداد استخدام راننده با خودرو سوالی دارید؟
تنظیم قراردادهای کار معمولا کار دشواری است چرا که حیطه تعهدات کارگر و کارفرما گاهی کاملا واضح نیست. به همین خاطر استفاده از دانش حقوقدانان امور قراردادها میتواند نقش مهمی در این میان داشته باشد. نباید فراموش کرد که سهلانگاری در تنظیم قراردادهای کار میتواند برای طرفین، به ویژه کارفرما خسارات و زیانهای مالی غیرقابلانتظاری به همراه داشته باشد.
برای تنظیم قرارداد استخدام راننده با خودرو و یا هر نوع قرارداد دیگر میتوانید از دانش و اطلاعات مشاوران و کارشناسان حقوقی ما نهایت استفاده را ببرید.
3 دیدگاه
مجتبي · ۳۱ فروردین ۱۴۰۰ در ۶:۵۸ ب٫ظ
ام خوب هستین من از صبح ساعت ۶استارت میزنم و تا ساعت ۶نیم برمیکردم خونه یه شرکت خصوصی هست و من با ماشین خودم کار ایاب و ذهاب پرسنل رو انجام میدم بیمه هم هستم ماهایانه ٣میلیون ٧٠٠هزار تومن به من حقوق میدن و ۴٠میلیون هم صاحب کارم بهم داد و گفت دیگه بهش برنکردونم و بیشتر وقتها هم تو همین تایم بعضی وقتها که کار یا خرید هم دارن براشون انجام میدم آیا این مبلغ خوبه یا نه یه توضیح کسی بهم بده ممنون میشم
عسگر · ۱۴ آبان ۱۴۰۰ در ۱۰:۲۳ ب٫ظ
من راننده شرکت مخابرات استان خودم هستم .ماشین متلعق به خودمه.شرایط کار من در این شرکت حمل و نقل پرسنل مخابرات در بخش نگهداری و بهینه سازی هستش.شروع کار من در این شرکت از ۸ صبح تا زمانی که کار طول بکشه هستش .عموما تا عصر وشب هم طول میکشه.عصر کاری هم هستش که تا پاسی از شب طول میکشه.روزهای تعطیل رسمی و جمعه ها هم سر کار با همون شرایط بالا هستم در طول ماه ۴الی۵ روز مرخصی دارم.هنوز بیمه نشدم و دوماه مشغول کار هستم .کارفرما علاقه ای به این کار نداره.متاهل ودارای یک فرزند هستم و مستاجر.لطفا در مورد حق و حقوق قانونی من از لحاظ قانون کار من را راهنمایی بفرمایید.با سپاس
کارشاس حقوقی وینداد · ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ در ۶:۳۲ ب٫ظ
با سلام،
در رابطه با نوبت های کاری شما، بنا بر قانون، نوبتهای کار وی در صبح و عصر واقع میشود ۱۰% و چنانچه نوبتهای در صبح و عصرو شب قرار گیرد، ۱۵% و در صورتی که نوبتها به صبح و شب و یا عصر و شب بیافتد ۲۲/۵% علاوه بر مزد به عنوان فوقالعاده نوبت کاری دریافتخواهد کرد. کارفرما ملزم به بیمه کردن شماست و مزایای مرتبط با عائله مندی نیز به شما تعلق می گیرد.
با احترام،
تیم حقوقی وینداد.