برخی از افراد مسن با توجه به شرایط خاص و ویژهای که دارند نیازمند مراقبتهای خاصی هستند. اما از طرفی با توجه به شرایط جدید جوامع و درگیری و مشاغل فرزندان، انجام این کار توسط اطرافیان شخص سالمند بسیار دشوار به نظر برسد و از این رو نیاز به وجود یک پرستار دلسوز و حرفهای برای سالمند ضروری به نظر میرسد. باید توجه داشت که رابطه کارفرما با پرستار سالمند درواقع یک نوع رابطه همکاری است و در اصل، یک نوع رابطه استخدامی به شمار میرود. این رابطه استخدامی مانند هر نوع رابطه همکاری دیگری نیازمند تنظیم و انعقاد قرارداد است، در اینگونه روابط میبایست که قرارداد استخدام پرستار سالمند تنظیم میگردد و قرارداد مذکور، دارای نکات حقوقی بسیاری است که باید نسبت به آنها اطلاع داشت و به تمامی موارد جامهٔ عمل پوشانید.
وظایف پرستار سالمند چیست؟
در هر قرارداد استخدامی طرفین قرارداد در برابر یکدیگر وظایفی دارند. در قرارداد استخدام پرستار سالمند در منزل، کارفرما نیز در برابر پرستار وظایفی به عهده دارد، به عنوان مثال یکی از مهمترین تکلیفهای کارفرما، بیمه نمودن پرستار مطابق قانون کار است و …. از طرفی پرستار نیز دارای دارای وظایف بسیار مهمی است و بطور کلی میتوان یک سری از وظایف اصلی و مهم پرستاران سالمند عبارت است از:
۱-مراقبت و نگهداری از سالمند
بطور کلی وفق قرارداد استخدام پرستار سالمند، پرستار موظف به مراقبت و نگهداری از سالمند است و این مهمترین وظیفهای است که دارد. مراقبت در اینجا یعنی اینکه در همه حال کنار فرد سالمند باشد و در مواقعی که فرد سالمند برای انجام اموراتی مثل بلند شدن، خوابیدن، غذا خوردن، حمام کردن، دستشویی رفتن، و غیره… نیاز به کمک دارد به او یاری برساند.
۲-برقراری ارتباط صمیمانه با شخص سالمند
هر پرستاری بر مبنای قرارداد استخدام پرستار سالمند، برای اینکه بتواند به خوبی از سالمند نگهداری کند در مرحله اول باید با او ارتباط گرم و صمیمی برقرار کند و مانند یک دوست خود را به او نزدیک کند تا راحتتر از پس امورات او بر بیاید و با نشان دادن حسن نیت خود به فرد سالمند، از همکاری او نیز بهره گیرد.
۳-رسیدگی به وضعیت درمانی فرد سالمند
اگر سالمندی که تحت مراقبت است از داروی خاصی استفاده میکند، پرستار موظف است طبق قرارداد استخدام پرستار سالمند، داروهای او را سره وقت و در زمان مشخص شده در اختیار او قرار دهد.
۴-رسیدگی به امورات منزل و نظافت آن
از دیگر وظایفی که میتواند برای هر پرستاری طبق قرارداد استخدام پرستار سالمند، تعریف شود، انجام امورات مربوط به منزل است که میتواند شامل نظافت کردن منزل، آشپزی کردن، شستشوی ظروف و سرویس دستشویی و حمام و بسیاری از موارد که شامل کار در خانه میباشد.
مفاد قرارداد استخدام پرستار سالمند کدام است؟
۱- مشخصات طرفین
۲- نوع قرارداد استخدام پرستار سالمند
۳- نوع کار یا حرفه یا حجم کار یا وظیفهای که پرستار به آن اشتغال مییابد
۴- محل انجام کار
۵- تاریخ انعقاد قرارداد استخدام پرستار سالمند
۶- مدت قرارداد استخدام پرستار سالمند
۷- ساعات کار
۸- حق السعی
۹-بیمه
۱۰-عیدی و پاداش سالانه
۱۱- حق سنوات یا مزایای پایان کار
۱۲- شرایط فسخ یا خاتمه قرارداد استخدام پرستار سالمند
۱۳- سایر موضوعات
۱۴- نسخ قرارداد
شما نیز توانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد استخدام پرستار سالمند، قرارداد مختص خودتان و با در نظر گرفتن جمیع شرایطتان را داشته باشید.
نکات حقوقی قرارداد استخدام پرستار سالمند
۱- ممکن است در قرارداد استخدام پرستار سالمند شرط شود که پرستار حق استفاده شخصی از وسایل و تلفن منزل را بجز با رضایت کارفرما را ندارد.
۲-پرستار به موجب قرارداد استخدام پرستار سالمندموظف است که نسبت به زمانبندی داروهای مددجو کمال آگاهی داشته باشد و هر گونه قصور از انجام آن قابل پذیرش نمیباشد.
۳-پرستار موظف است زمانی که نیازمند خروج از منزل میباشد، با کارفرما هماهنگی انجام دهد و به هیچ وجه مدد جو را در منزل تنها نگذارد.
۴-پرستار در صورت درخواست کارفرما موظف است نسبت به اخذ گواهی عدم سوء پیشینه، عدم اعتیاد و انجام آزمایشات پزشکی از قبیل ایدز، هپاتیت و … با هزینه کارفرما اقدام نماید.
۵-در صورت درخواست کارفرما پرستار موظف است چک/ سفقه به مبلغ ….. بعنوان حسن انجام کار و تضمین امانت داری در اختیار کارفرما قرار دهد.
۶-پرستار باید هر گونه تغییر در وضعیت جسمانی و حیاتی مددجو ایجاد شد بدون درنگ کارفرما را در جریان قرار داده و سپس اقدامات دیگر را انجام دهد.
سخن آخر
در نهایت باید بیان نمود که مراقبت از سالمند در منزل امروزه یکی از مسائلی است که بسیاری از خانوادهها با آن روبرو هستند؛ مشغلههای زیاد زندگی، فاصلهٔ مکانی دور نسبت به محل سکونت فرد سالمند عزیزمان سبب میشود که نیاز به استخدام یک پرستار برای مراقبت و نگهداری از او احساس شود.
پرستار سالمند در حقیقت شخصی است که در سطحهای مختلف وظیفهٔ نگهداری و مراقبت از فرد سالمند را بر عهده دارد، امورات شخصی او را انجام داده و یا در انجام آن به او کمک میکند. رابطهٔ کارفرما و پرستار در اصل نوعی رابطه استخدامی به شمار میرود و مانند هر رابطه استخدامی دیگری باید که میان طرفین قرارداد منعقد گردد. توصیه میشود که برای عدم بروز مشکلات آینده، پیش از فعالیت قرارداد استخدام پرستار سالمند منعقد نمایید تا از بروز مشکلات و اختلافات جلوگیری شود.
با سلام
هیچ قراردادی مبنی بر نگهداری از سالمند وجود ندارد و پرستار کسی هست که بخاطر فقر به مدت ۹ سال در خانه ای بدون هیچ قرارداد رهن یا اجاره ساکن است که سالمند در آن زندگی میکند و همزمان از آن زن سالمند نیز با رضایت بچههای او نگهداری میکند. بچههای آن سالمند تقریبا در هر بار سر زدن بصورت زبانی و نه قراردادی به پرستار میگویند که تو به جای کرایه خانه، از این سالمند نگهداری میکنی. حالا سوال اینست که آیا این پرستار پس از فوت آن سالمند،بخاطر سالهای طولانی نگهداری حق و حقوقی میتواند مطالبه کند یا خیر؟
با سلام و احترام
دریافت حق و حقوق پرستار از ورثه سالمند نیازمند اثبات این مسئله در دادگاه است و پرستار باید بتواند از طریق شاهد اثبات کند که در این مدت پرستاری کرده و حقوقی دریافت نکرده است.
مجموعه حقوقی وینداد