بسیاری از ادارت و شرکتهای خصوصی و دولتی دارای سیستمهای رایانهای متعددی هستند و امور مرتبط با شرکت خود را از طریق اپراتورهای این سیستمهای رایانهای پیش میبرند. ایجاد اشکالهای سختافزاری یا نرمافزاری در این سیستمها سبب میشود امور این شرکتها تا حد زیادی معطل و متوقف بماند و سبب ورود زیان به این شرکتها شود. به همین خاطر کارفرماها ترجیح میدهند تا با تنظیم قرارداد تعمیر و نگهداری رایانه، به صورت دورهای و منظم سیستمهای خود را بهروز و سلامت نگه دارند.
در این مطلب وینداد قصد داریم تا قراردادپشتیبانی رایانهای و قرارداد تعمیر کامپیوتر و نکات حقوقی پشتیبانی سختافزاری و نرمافزاری آن را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
قرارداد پیمانکاری خدمات چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
با نگاهی به عرف، قانون کار و آیین نامه شرایط عمومی پیمان قرارداد پیمانکاری را میتوان اینگونه تعریف کرد: “قراردادی ست که کارفرما با شخص حقیقی یا حقوقی با عنوان پیمانکارمنعقد میکند و پیمانکار موظف است که موضوع قرارداد را در زمان مشخص با دستمزد معین به سرانجام برساند.” .
ماده ۱۳ قانون کار ایران نیز بیان میدارد:” در مواردی که کار از طریق مقاطعه (پیمانکاری) انجام مییابد، مقاطعه دهنده (صاحب کار) مکلف است قرارداد خود را با مقاطعه کار( پیمان کار) به نحوی منعقد نماید که در آن مقاطعه کار متعهد گردد که تمامی مقررات این قانون را در مورد کارکنان خود اعمال نماید.” در تبصره های بعدی نیز به این موضوع اشاره شده است که صاحب کار موظف است دیون پیمانکار را به موقع پرداخت کند که پیمانکار نیز دستمزد کارگران را به موقع بدهد، این موضوع باعث میشود که علاوه بر پرداخت دستمزد کارگران، پیمانکار نیز تمام تلاشش را برای تحویل به موقع پروژه به کار برد.
با نگاه دقیق تر به این تعاریف میتوانیم به قرارداد پیمانکاری خدمات برسیم که کاربرد زیادی در کسب و کارهای نوین و حتی زندگی روزمره ما دارد. مهمترین نمونههای قرارداد پیمانکاری را در اینجا میبینید:
قرارداد برنامه نویسی، قرارداد پیمانکاری استارتاپ، قرارداد طراحی وبسایت، قرارداد پیمانکاری حسابداری، نمونه قرارداد پیمانکاری شرکت
قالب مناسب قرارداد تعمیر و نگهداری رایانه چیست؟
تعمیر و نگهداری رایانههای شرکتها و ادارات غالبا به طور همزمان و دورهای انجام میپذیرد. به همین خاطر شرکتها، تعمیرکاران و سرویسدهندگان پشتیبانی رایانه را از بین شرکتهای معتبر این حوزه انتخاب میکنند و با تنظیم قرارداد پیمانکاری با تعمیرکاران رایانه، امور تعمیر و نگهداری رایانه را انجام میدهند.
البته میتوان از سایر قالبهای قراردادی مانند قراردادهای کار (استخدام تعمیرکار) در بعضی مواقع استفاده کرد اما غالبا قرارداد پیمانکاری قالب قراردادی مناسبی برای این هدف به شمار میرود.
قرارداد تعمیر کامپیوتر چه نکاتی دارد؟
قرارداد تعمیر کامپیوتر و پشتیبانی بندهای مهمی دارد . به بخشی از بندهای این قرارداد توجه کنید:
مشخصات طرفین قرارداد
در این بند باید مشخصات کارفرما و پیمانکار کاملا تصریح شود. در اکثر قراردادهای پیمانکاری، طرفین اشخاص حقوقی هستند. نام و نشانی و شماره ثبت اطلاعات مهم اشخاص حقوقی به حساب میآیند. برای تکمیل قرارداد تعمیر کامپیوتر هم این موضوع الزامی است.
موضوع قرارداد
در این بند باید تصریح کرد که موضوع قرارداد دقیقا چه چیزهایی است. راهاندازی، تعمیر و نگهداری منظم و پشتیبانی نرمافزاری (از بین بردن ویروسها) و سختافزاری تمام سیستمهای رایانهای و یا حتی سایر سیستمها مانند اسکنر و پرینتر و… شرکت طرف قرارداد میتواند در این بند به عنوان موضوع قید شود.
مدت قرارداد
قرارداد تعمیر کامپیوتر غالبا با مدت نسبتا طولانی تنظیم میشود چرا که شرکتها نیاز دارند تا به طور منظم و دورهای سیستمهای رایانهایشان سرویس شوند.
مدت معمول این قرارداد میتواند لااقل ۶ ماه یا یکسال باشد. هر چند میتوان پیش از انقضای مدت قرارداد، با توافق طرفین اقدام به تمدید مدت قرارداد نیز کرد.
مبلغ قرارداد
در این بند باید با توجه به موضوع قرارداد، مبلغ قرارداد را مشخص کرد. دستمزد ماهانه یا دورهای تعمیرکار برای سرویس هر سیستم رایانه، همچنین تعیین تکلیف هزینه خرید قطعات احتمالی تعمیر باید در این بند صورت بگیرد.
تعهدات کارفرما
کارفرمایی که قرارداد تعمیر و نگهداری رایانه تنظیم میکند، تعهد به پرداخت به موقع دستمزد تعمیرکار (پیمانکار) دارد.
همچنین کارفرما وظیفه دارد بروز هر گونه ایراد در سیستمهای رایانهای شرکت را به سرعت به اطلاع پیمانکار برساند. در صورت مداخله کارفرما در تعمیر، مسئولیت عواقب فنی آن بر عهده کارفرما خواهد بود.
کارفرما باید در مواردی که امکان تعمیر قطعات رایانه نیست، نهایت همکاری در خرید قطعات تعویضی را داشته باشد. علاوه بر آن کارفرما باید به کارکنان خود درباره حفظ سیستمها توصیههای فنی را منتقل کند.
کارفرما باید شخصی به عنوان ناظر یا نماینده را برای نظارت بر حسن انجام قرارداد مشخص کند.
تعهدات پیمانکار
پیمانکار تعهد به حضور منظم و سرکشی به رایانههای شرکت (مثلا هر دو هفته یکبار) را مطابق با قرارداد دارد. همچنین در مواردی که کارفرما، ایراد در سیستمها را به اطلاع پیمانکار برساند وی باید در مدت مقرری (مثلا ۲۴ ساعت) خود را به شرکت برساند.
تعهد زمانی پیمانکار در رابطه با تعمیر سیستمها نیز موضوع مهمی است. مثلا پیمانکار موظف است هر سیستم رایانه معیوب را حداکثر ظرف ۳ روز کاری به طور سالم به شرکت تحویل دهد. در صورت تاخیر در تحویل نیز امکان در نظر گرفتن خسارت قراردادی وجود دارد.
حملونقل ایمن رایانهها از محل شرکت به دفتر تعمیر پیمانکار نیز بر عهده وی بوده و کارفرما وظیفه پرداخت هزینهای ندارد.
لازم به ذکر است که پرداخت کسورات قراردادی پیمانکاری مانند بیمه و مالیات نیز در قراردادهای پیمانکاری بر عهده پیمانکار است و میتوان آن را از مبلغ کل قرارداد کسر کرد.
تضمین حسن انجام قرارداد
کارفرما میتواند در قرارداد تعمیر و نگهداری رایانه، درصدی از مبلغ قرارداد را نزد خود نگاه دارد و یا با دریافت چک یا سفته از پیمانکار، به نوعی حسن انجام تعهدات وی را تضمین کند.
کارکرد این تضمینات در زمانی است که مثلا پیمانکار با کوتاهی خود سبب ورود خسارت به رایانههای شرکت شود.
محرمانگی اطلاعات
در چنین قراردادی که پیمانکار به اقتضای موضوع قرارداد باید به طور پیوسته به سیستمهای رایانهای سرکشی کند، غالبا موضوع تهدید اطلاعات این سیستمها مطرح میشود. به همین خاطر با تنظیم بند محرمانگی میتوان پیمانکار را متعهد به حفظ اسرار و اطلاعات شرکت کرد.
حلوفصل اختلافات
طبیعت قراردادهای پیمانکاری از جمله قرارداد تعمیر کامپیوتر در بسیاری از موارد سبب میشود تا اختلافات حقوقی و فنی زیادی ما بین کارفرما و پیمانکار به وجود بیاید.
در این بند باید روش حل اختلافات را معین کرد. به دلیل تخصصی بودن موضوع قرارداد تعمیر و نگهداری رایانه، به نظر میرسد استفاده از نظر کارشناس متخصص علوم رایانه به عنوان داور یا میانجی، گزینه مناسبی برای حل اختلاف پیمانکار و کارفرما باشد.
نیاز به تنظیم قرارداد تعمیرکامپیوتر دارد؟
قراردادهای پیمانکاری از هر نوع که باشند دارای پیچیدگیهای نسبتا زیادی هستند. موارد فنی متعدد در این قراردادها سبب میشود تا طرفین قرارداد بدون استفاده از دانش حقوقی، خود را متعهد نسازند. قرارداد تعمیر و نگهداری رایانه نیز از این اصل مستثنی نیست.
ما در وینداد با داشتن امکانات تنظیم و بررسی قرارداد و کارشناسان قراردادهای پیمانکاری، میتوانیم در مسیر تنظیم قرارداد تعمیر و نگهداری رایانه همراه مطمئنی برای کسبوکارها باشیم.