مبنای اصلی مدیریت پروژه، طرق و روشهایی میباشد که قدمت حدوداً ۱۰۰ ساله است. با این وجودُ اخیراً مواجه با این مسئله هستیم که مفهوم مدیریت پروژه رواج یافته و مستقلاً به عنوان یک عملیات اجرایی ارزش تجاری پیدا نموده است. این موضوع تا جایی اهمیت یافته است که در بستر تجارت جهانی، که شرکتها شدیداً رقابت تجاری دارند، اهمیت قابل توجهی یافته است. در این مقاله قصد داریم تا ضمن تبیین مفهوم مدیریت پروژه، نمونه قرارداد مدیریت پروژه و نکات آن را مورد اشاره قرار دهیم.
قراردادهای مدیریت از انواع مهم قرارداد پیمانکاری خدمات هستند مانند قرارداد مدیریت پیمان، قرارداد مدیریت باشگاه ورزشی و قرارداد پیمانکاری پروژه که تفاوتهای ظریفی با قرارداد مدیریت پروژه دارد.در ادامه با جزئیات قرارداد مدیریت پروژه و نکات قانونی آن آشنا خواهید شد.
مدیریت پروژه؛ عامل کلیدی برای رقابت تجاری
مدیران پروژه بر مبنای قرارداد مدیریت پروژه عموماً خود را صرفاً محدود به نظارت بر یک بخش از پروژه نمیکنند و به منظور رسیدگی و حل مسائل مدیریتی نیز محدودیت زمانی هم ندارند که این امر برخلاف عملکرد مدیران شرکتهای تجاری است. مدیران پروژه تکالیفٔ پیچیدهای برعهده داشته از جمله اینکه بایستی کلیه ابعاد پروژه را بررسی نموده و از اجرای درست و به موقع آنها، در محدودهای که برایشان تعیین شده، اطمینان حاصل نمایند.
یکی از روشهای موفقیت در این شغل آن است که مدیران پروژه مهارتهای ویژهای را کسب نموده و مجوزهای لازم را اخذ نمایند که صلاحیتشان مورد تأیید قرار گیرد. علاوه بر این بایستی واجد قدرت تحلیل بوده و به خوبی با دیگران ارتباط برقرار نمابند. در نهایت لازم به ذکر است که افرادی که از پس مشکلات و پیچیدگیهای این شغل به خوبی بربیایند، مدیریت پروژه قطعاً شغل لذتبخشی خواهد بود.
مدیر پروژه کیست؟
به صورت کلی به موجب قرارداد مدیریت پروژه مدیر پروژه به شخصی اطلاق میشود که پروژه را بررسی نموده تا از انجام صحیح و کامل آن در محدودهٔ زمانی و مالی از پیش تعیین شده اطمینان حاصل کند. البته، لازم به ذکر است که مشخصاً در سازمانهای بزرگ، این امر سادهای نبوده و مستلزم مشارکت افراد بسیاری است.
نکات حقوقی مربوط به قرارداد مدیریت پروژه
اولین نکته در خصوص قرارداد مدیریت پروژه پیشبینی وظایف و تعهدات مدیر پروژه است. در رابطه با وظایف مدیر پروژه باید بیان داشت که اولین وظایف او تعیین هدف پروژه است. به عبارت دیگر، بایستی مدیر پروژه به صورت جزئی تشریح کند که پروژه به چه چیزی دست پیدا خواهد کرد. در گام بعد، مدیر پروژه باید با تدوین یک برنامهٔ زمانی، وظایف هر کدام از اعضای گروه را تعیین و برای هر وظیفهٔ خاص، فرجهٔ زمانی پیش بینی نماید.
در صورتی که بخواهید پروژه را به صورت کلی نه فقط مدیریتی به یک پیمانکار بسپارید میتوانید به قرارداد پیمانکاری پروژه مراجعه کنید .
علاوه بر این وظیفهٔ دیگری که باید در بخش تعهدات مدیر پروژه در قرارداد مدیریت پروژه پیشبینی شود ان است که مدیر پروژه بایستی برنامه مالی و بودجه را نبز در کنار برنامه زمانی تدوین کند. در این راستا مدیر پروژه باید توجه نماید که بودجه باید به نحوی تعیین شود که اسراف و ولخرجی صورت نگرفته و برنامه مالی بتواند هزینههای غیرقابل پیشبینی را نیز پوشش دهد. همچنین پس از اینکه پروژه آغاز گردید، مدیر پروژه باید اطمینان حاصل نماید که همهٔ اعضای گروه، منابعی که برای رسیدن به اهدافشان مورد نیاز است، در اختیار دارند.
به صورت کلی مدیر پروژه با بکارگیری روش مسیر بحرانی (CPM)، برنامهریزی مینماید. روش مسیر بحرانی، فرمولی است که فعالیتهای مختلف پروژه را به ترتیب و به مؤثرترین شکل ممکن، زمانبندی میکند.
در این راستا قابل توجه است که فرآیند مدیریت پروژه در پنج دسته و به شرح زیر میباشد:
- آغاز
- برنامهریزی
- اجرا
- نظارت و کنترل
- اتمام
همچنین در هنگام تنظیم قرارداد مدیریت پروژه بهتر است به پیششرطهای تحصیلاتی و تجربی مدیر پروژه توجه نموده و حتی پیشنهاد میشود این پیششرطها را در قرارداد شرط نمایید. به صورت کلی مدیران پروژه با توجه به زمینهٔ فعالیت ممکن است دارای تحصیلات در حوزههایی مثل مهندسی (برای نظارت و بررسیِ پروژههای ساختمانی) یا علوم کامپیوتر (برای کار در بخش آی.تی) باشند. صمنا تحصیل در رشته MBA هم برای مدیران پروژه در رشتههای مختلف ممکن است مؤثر باشد.
نمونه قرارداد مدیریت پروژه
ماده ۱- طرفین قرارداد
ماده ۲- موضوع قرارداد مدیریت پروژه
ماده ۳ – شرح خدمات مدیریت پروژه و مراحل آن
ماده ۴- مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن
ماده ۵- شرایط قرارداد مدیریت پروژه
ماده ۶- تعهدات کارفرما
ماده ۷- مدت قرارداد
ماده ۸- یکپارچگی قرارداد
ماده ۹- تفکیک پذیری
ماده ۱۰- تغییر و اصلاح
ماده ۱۱- فورس ماژور
ماده ۱۲- تغییر نشانی طرفین قرارداد
ماده ۱۳- طرق حل اختلاف
ماده ۱۴- تعداد نسخ / امضای طرفین/ تاریخ
شما میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد مدیریت پروژه یک قرارداد اختصاصی و متناسب با شرایطتان را تنظیم نمایید.
سخن آخر
همانطور که ملاحظه نمودید، مدیریت پروژه در واقع راهکاری برای برنامه ریزی و هدایت و اجرای پروژه در یک مقطع زمانی و با هزینههای مشخص میباشد. به عبارت دیگر مدیریت پروژه شامل فرآیندی است که به موجب آن با وجود زمان و هزینه تعیین شده سعی بر این دارد که پروژه سروقت اجرایی شود. به منظور تحقق این امر ضرورت دارد تا قراردادی را تحت عنوان قرارداد مدیریت پروژه تنظیم و منعقد نمایید. در این راستا تیم حقوقی وینداد آمادگی دارد تا بسته به نیاز شما، قرارداد جامع و کاملی را تنظیم نماید.