با توجه به افزایش میزان روابط کارگری و کارفرمایی و انعقاد قرارداد کار، وزارت کار طرحی را تحت عنوان طرح طبقه بندی مشاغل معرفی نمود تا این روابط ساماندهی شوند. به موجب این طرح که در ذیل بدان پرداخته میشود، قرارداد کار منطبق با طرح طبقه بندی مشاغل بایستی منعقد شود.
جهت آشنایی با قرارداد مذکور و جزییات این طرح با ما همراه باشید تا ابتدا با طرح طبقه بندی مشاغل و تعریف قرارداد کار آشنا شده و سپس نمونه قرارداد کار منطبق با طرح طبقه بندی مشاغل را ملاحظه نمایید.
منظور از طرح طبقه بندی مشاغل چیست؟
تعریفی که از این طرح ارائه شده است عبارتست از اینکه کارکنان مشمول قانون کار یا گارگران با رعایت شرایط مقرر در شناسنامه شغلی از گروه و مزد شغل و مزد سنوات برخوردار شوند. به صورت کلی کارگاههایی که به نصاب و میزان حداقل 50 نفر کارگر برسند مشمول اجرای این طرح شده و زمان رسیدن به 50 نفر کارگر، زمان شمول اجرای طرح میباشد.
بر مبنای طرح طبقه بندی مشاغل، سادهترین کار ضریب 1 داشته و شغلها با توجه به پیچیدگی و مهارتهای مورد نیاز ضرایب بیشتری دارند. علاوه بر این با افزایش سابقه کارگر، گروه شغلی او بالاتر رفته و در نتیجه درصد بیشتری از حقوق مقرر در قرارداد کار منطبق با طرح طبقه بندی مشاغل را دریافت مینماید. در این بخش لازم به ذکر است که پائین ترین حقوق همان دستمزدی است که توسط وزارت کار هر ساله اعلام میگردد.
این طرح علی رغم نقایصی که دارد واجد مزایای بسیاری نیز است. به عنوان مثال اگر کارگری بعد از گذراندن دوران کاری و افزایش سوابق و یا تحصیل در رشتهای و بالا رفتن مدرک تحصیلی و یا کار مفید و مؤثر و مورد رضایت کارفرما میتواند ارتقاء شغلی یافته و در گروه بالاتر شغلی کار کند و در نتیجه درصد بیشتری از حقوق مقرر در قرارداد را دریافت نماید.
علاوه بر این مزیت دیگر رعایت عدالت و برابری در پرداختها است. یعنی تمام کسانی که از نظر نوع وظایف و سطح مسئولیتها شرایط مشابهی دارند در یک گروه قرار گرفته و وفق قرارداد کار منطبق با طرح مشاغل حقوق یکسانی دریافت میکند فارغ از اینکه نیروی دائمی، موقت یا فصلی باشند.
چه تعریفی از قرارداد کار میتوان ارائه داد؟
حال که با جزییات این طرح آشنا شدید بایستی ابتدا تعریفی از قرارداد کار ارائه داد و سپس نمونهای از قرارداد کار منطبق با طرح طبقه بندی مشاغل را بررسی نمود.
قرارداد کار رابطهای است دو جانبه که از یک طرف کارگر تعهد به انجام کاری را مینماید و در مقابل وی مستحث دریافت حقالسعی (شامل دستمزد و مزایای شغلی) برای مدت موقت یا مدت غیر موقت از طرف کار فرما است. از بعد حقوقی قرارداد کار جزو عقود غیر تشریفاتی است. و انعقادان مستلزم جری تشریفات قانونی خاصی نمیباشد. همچنین به دلیل پرداخت مزد قرارداد کار ازجمله عقود معوّض است موارد کار مجانی را شامل نمیشود.
در این راستا ممکن است حسب تراضی طرفین قرارداد کار از نظر مدت و نوع کار به یکی از سه دسته ذیل منعقد شود:
- قرارداد دائمی یا غیرموقت
- قرارداد موقت
- قرارداد کار معین
بنابرا توضیحات فوق مشخص گردید که قرارداد کار کارشناس بهداشت حرفهای در زمره قرادادهای کار قرار گرفته و ممکن است به هر یک از سه حالت فوق منعقد شود.
نمونه قرارداد کار منطبق با طبقه بندی مشاغل به چه شکلی است؟
به صورت کلی قرارداد کار منطبق با طرح طبقه بندی مشاغل واجد ارکانی است که بایستی حتما در آن گنجانده شوند.
الف: مشخصات کارگر
ب: مشخصات پیمانکار
ج: مشخصات شغل
د: مشخصات کارفرما
ه: ساعت و مدت قرارداد
و: شرح قرارداد و شرح وظایف کلی کارگر
ز: شرایط فسخ قرارداد
ث: حق سنوات یا مزایای پایان کار
نتیجه گیری
در نهایت باید بیان نمود که بسیاری از فعالیتهایی که امروزه توسط افراد متخصصی انجام شود که وظایف مختلفی دارند. همانطور که بیان شد این طرح مزایای بسیاری دارد که در نهایت به نفع کارگر است. اگر در این رابطه سوالی دارید میتوانید به بخش مشاوره تلفنی مراجعه نمایید. علاوه بر این اگر شما نیز در سدد انعقاد قرارداد کار منطبق با طرح طبقه بندی مشاغل هستید میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد فوق، قراردادی مختص خودتان در این حوزه داشته باشید.