تمامی ما در طول عمر کاری خود با قرارداد کار مواجه شدهایم و نه تنها اهمیت امضای آن را میدانیم که حتی قبل از در دست داشتن قرارداد، کار و پروژهای را شروع نکردهایم. پس توجه به قرارداد کار میان کارگر و کارفرما زمانی پررنگ میشود که شما تصمیم به شروع کار و همکاری با یک سازمان یا شرکت را دارید و دغدغه ذهنیتان در مورد نحوه دریافت حقوق، انجام وظایف، مرخصیها، بیمه و دیگر مزایای آن میشود. از طرفی دیگر نیز آنچه برای یک کارفرما به عنوان فرد استخدام کننده شما مطرح است دریافت خدماتی از شماست که بابت آن به شما حقالزحمه پرداخت میکند.
در این مقاله بررسی میکنیم چه زمانی نوشتن قرارداد کار بین کارگر و کارفرما ضرورت دارد و مهمترین نکات آن چیست. بنابراین پیشنهاد میکنیم مطالعه مطالب پیش رو را از دست ندهید. در آخر اگر نیاز به قراردادهای کاری داشتید میتوانید از بانک قراردادهای کاری و استخدامی وینداد دریافت کنید.
قرارداد کار چیست؟
قبل از پرداختن به جزئیات قرارداد کار، باید توضیح دهیم قرارداد کار میان کارگر و کارفرما چیست؟
قرارداد کار مطابق با آنچه در ماده ۷ قانون کار آمده است عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حقالسعی کاری را برای مدت موقت یا مدت غیرموقت برای کارفرما انجام میدهد.
در واقع قرارداد کار میان کارگر و کارفرما و روابط کاری میان آنها بر اساس کار میان کارگر و کارفرما منعقد و تنظیم میشود و تنظیمکننده روابط آنها در آینده خواهد بود. چرا که این قرارداد مشخص میکند که کارگر در برابر انجام کار مشخصی به یک شیوه مشخص و در یک زمان مشخص حقوقی را دریافت میکند.
چه مواردی در متن قرارداد کار میان کارگر و کارفرما باید مندرج شود؟
هنگام امضای قرارداد کار دقت کنید که در یک قرارداد کار میان کارگر و کارفرما باید این موارد ذکر شده باشد:
۱- طرفین قرارداد را مشخص کنید:
طرفین قرارداد کار کارگر و کارفرما هستند که باید در متن قرارداد نام طرفین ذکر شود و قرارداد به امضا آن ها برسد.
۲– تاریخ استخدام و انعقاد قرارداد را ذکر کنید.
۳- نوع قرارداد را تعیین کنید:
نوع قرارداد را مشخص کنید و مطابق آن قرارداد را تنظیم کنید.
۴- مدت زمان قرارداد را تعیین کنید:
در ابتدا دوره کاری، اگر مدت زمانی برای کار آزمایشی تعیین شده است باید درباره آن توافق کنید.
۵- محل انجام کار کجاست:
ذکر محل انجام کار در قرارداد ضروری است.در مواقعی نیز لازم است کارگر در مکان هایی متفاوت مشغول شود این موضوع نیز باید در قرارداد ذکر شود.
۶- حقوق و مزایا را مشخص کنید:
حقوق کارگر باید مطابق با قرارداد و شرایط کاری او تنظیم شود چرا که پرداخت حقوق به کارگر مطابق با متن قرارداد کار و توافق است.
۷- به چگونگی پرداخت حقوق و شرایط پرداخت اشاره کنید:
شرایط مربوط به ساعات کار و زمان را باید در متن قرارداد مکتوب کنید.
۸- شرایط مربوط به مرخصی سالیانه را ذکر کنید.
۹- در هنگام انعقاد قرارداد کار به تعهدات طرفین در برابر یکدیگر اشاره کنید.
با تنظیم قرارداد طرفین دارای یک سری حقوق میشوند و از طرفی تکالیف و تعهداتی هم در برابر یکدیگر بهعهده میگیرند. تعهدات کارفرما مواردی مانند پرداخت کامل حقوق، بیمه، پرداخت حق سنوات، تامین ایمنی و سلامت کارگر، پرداخت معوقات در پایان کار است. تعهدات کارگر هم مواردی مانند دقت در اجرای کار، اجرای دستورهای کارفرما است.
برای دانلود قرارداد کار به بانک نمونه قراردادهای وینداد رجوع کنید، تا یک قرارداد اصولی و حرفهای را دریافت کنید.
ویژگیهای کارگر و کارفرما در قرارداد کار میان کارگر و کارفرما :
ویژگیهای کارگر:
۱- کارگر شخص حقیقی است:
در ماده ۲ کارگر به عنوان هر شخص حقیقی است و این مفهوم در برگیرنده افراد و اشخاص حقوقی نخواهد بود.
۲- کارگر از کارفرما حق السعی دریافت میکند:
کارگر در برابر آنچه انجام می دهد حقوق و دستمزدی دریافت می کند، در واقع این ماهیت و طبیعت قرارداد کار است که کارگر در برابر ارائه خدمات به کارفرما خود باید حقوق دریافت کند.
۳- کارگر از کارفرما تبعیت میکند:
کارگر در انجام کار از کارفرما تبعیت می کند بنابراین آن دسته از افرادی که به طور مستقل کار می کنند، از کسی دستور نمی گیرند کارگر نیستند.
۴- تبعیت حقوقی در قرارداد کار وجود دارد:
در قرارداد کار اصولا کارگر از کارفرما تبعیت می کند یعنی کارفرما به کارها و فعالیت های کارگر نظارت دارد البته این به آن معنی نیست که کارگر از کارفرما تبعیت فنی داشته باشد،به هر حال کارفرما در هر زمینه ای تخصص و اطلاعات لازم را ندارد تا در تمام جزئیات دخالت کند.
۵- تبعیت اقتصادی وجود دارد:
کارگر از لحاظ اقتصادی تابع کارفرما است و در قبال آنچه انجام میدهد مزدی دریافت میکند و برای استمرار دریافت مزد به کارفرما نیازمند است.
ویژگیهای کارفرما:
۱- کارفرما شخص حقیقی و یا حقوقی است:
کارفرما شخصی حقیقی یا حقوقی است که کارگر به درخواست او و در مقابل دریافت حق السعی برای او کار میکند.
۲- کارفرما وظایفی را بهعهده دارد:
کارفرما طرف قرارداد کار است و او از ظرفیتی برای اجرا تعهداتش در برابر کارگر برخوردار است.
۳- کارفرما وسایل و امکانات را فراهم میکند:
در واقع کارفرما فردی است که وسایل و سرمایه برای کار یک موسسه تولیدی یا خدماتی را در اختیار دارد و باید از نیروی کار دیگران استفاده کند.
نیاز به قرارداد کار دارید؟
فراموش نکنید که شما میتوانید سوالات خود را با کارشناسان حقوقی وینداد مطرح کنید. بهعلاوه اگر شما به این قرارداد به صورت اختصاصی نیاز دارید در سایت وینداد درخواست تنظیم قرارداد دهید. تنظیم قرارداد کار میان کارگر و کارفرما و ملاحظه نکات و مندرجات این قرارداد منجر به تضمین آینده روابط کاری میان کارگر و کارفرما میشود. در واقع با ایجاد این چهارچوب قانونی در روابط حقوقی میان طرفین این قرارداد میتوان بسیاری از دغدغههای طرفین را مرتفع کرد.
سوالات متداول
در قرارداد کار تعهدات کارگر و کارفرما چیست؟
تعهدات کارفرما مواردی مانند پرداخت کامل حقوق، بیمه، پرداخت حق سنوات، تامین ایمنی و سلامت کارگر، پرداخت معوقات در پایان کار است. تعهدات کارگر هم مواردی مانند دقت در اجرای کار، اجرای درخواستهای مرتبط کارفرما است.
منظور از محل انجام کار کجاست؟
ذکر محل انجام کار در قرارداد ضروری است.در مواقعی نیز لازم است کارگر در مکان هایی متفاوت مشغول شود این موضوع نیز باید در قرارداد ذکر شود.
ی عکس قرارداد دارم چطوری براتون بفرستم
سلام وقت بخیر
در صورتی که نیاز دارید قرارداد شما توسط تیم حقوقی وینداد بررسی و اصلاح بشود لطفا از طریق صفحه درخواست تنظیم و بررسی قرارداد اقدام بفرمایید.
با تشکر تیم پشتیبانی وینداد