با گذشت زمان و گسترش روابط بین کارگران و کارفرمایان، نیاز به جمع آوری و نگارش ضوابطی برای تنظیم رابطه بین کارگر و کارفرما احساس شد؛ به همین منظور بالاخره در سال ۱۳۶۹ قانون کار نوشته و تصویب شد. این قانون روابط بین کارگر و کارفرما در بخش خصوصی را تنظیم کرده و از حقوق این دو شخص حمایت میکند.پس مهمترین مرجع تشخیص ضوابط و مقررات بین کارگر و کارفرما قانون کار است.
در این قانون موارد بسیار مهمی در مورد حقوق و تکالیف دو طرف بیان شده از جمله: نحوه تنظیم قرارداد بین کارگر و کارفرما، بیمه کارگر، کارآموزی، شرایط کار و غیره.
از مهمترین موضوعات بررسی شده در قانون کار، قرارداد کار است که تسلط به نحوه نگارش و جزئیات آن از ضروریات تنظیم قرارداد است.
تنظیم قرارداد بدون توجه به مسائل حقوقی و قانونی آن ممکن است منجر به بروز اختلافات و تضییع حقوق طرفین قرارداد شود پس نوشتن قراردادی استاندارد و مناسب در این زمینه مهم و حیاتی ست. ما در این مطلب در مورد قرارداد کار پرسنل آموزشی نکاتی را برای شما بیان میکنیم.
قرارداد کار چیست و کارگر و کارفرما چه کسانی هستند؟
مطابق با تعریف قانون ” قرارداد کار عبارت است از قرارداد کتبی یا شفاهی که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حق السعی کاري را براي مدت موقت، یا مدت غیرموقت براي کارفرما انجام می دهد.” در این تعریف به جزئیات مندرج در قرارداد کار اشاره نشده است اما در مواد بعدی قانون به مواردی چون شرایط تنظیم قرارداد، خاتمه ی قرارداد، تعلیق قرارداد، نحوه گرفتن خسارت و غیره پرداخته است.
برای تنظیم یک قرارداد کار استاندارد بد نیست در ابتدا به تعریف درست کارگر و کارفرما دقت کنید:
طبق تعریف قانون کار مصوب ۱۳۶۹ ” کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد ، حقوق ، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.” پس برای این که مشخص شود فردی کارگر هست یا خیر میتوان سه ملاک را مد نظر قرار داد، اولا کارگر شخص حقیقی ست و موسسه یا شخص حقوقی نمیتواند کارگر باشد. دوما باید در مقابل فعالیتی که انجام میدهد مزدی دریافت کند پس اگر مزدی پرداخت نشود آن فرد کارگر نیست و شامل مقررات حقوق کار نمیشود. سوما کارگر باید کار را با درخواست کارفرما شروع کند
قانون کار در مورد کارفرما نیز میگوید ” کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار می کند. مدیران و مسئولان و به طور عموم کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند؛ نماینده کارفرما محسوب میشوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده میگیرند. در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدي بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.” پس کارفرما هم مسئول اقدامات خود و هم مسئول اقدامات نماینده است.
قرارداد کار انواع مختلفی دارد که در قانون سه نوع قرارداد عنوان شده است: قرارداد کار موقت، قرارداد کار دائم و قرارداد کار برای انجام کار معین. دیگر قراردادها مثل قرارداد کارآموزی یا قرارداد کار پاره وقت، زیرمجموعه همین سه قرارداد قرار میگیرند.
قرارداد کار پرسنل آموزشی چیست و چه نکاتی دارد؟
گاهی افراد برای یادگیری مهارتی خاص یا به دست آوردن تجربه برای مدت معینی وارد یک شرکت یا کارگاه میشوند تا در آینده در همان شرکت یا در محلی دیگر مشغول به کار شوند، معمولا کارفرمایان با ورود این افراد به شرکت اقدام به بستن قراردادهایی با عنوان قرارداد پرسنل آموزشی میکنند این نوع از قرارداد مشابهت زیادی به قرارداد کارآموزی دارد و میتواند یکی از انواع آن محسوب شود.
۷ نکته مهم در مورد قرارداد کار پرسنل آموزشی!
نکته اول: اگر متقاضی گذراندن دوره آموزشی در شرکت یا کارگاه هستید سعی کنید حتما قرارداد تنظیم کنید تا در صورت بروز اختلاف مدرکی برای اثبات داشته باشید.
نکته دوم: هر قرارداد کار دارای شرایط خاصی ست که طبق قانون عبارتند از:
- الف مشخصات طرفین
- ب نوع کار یا حرفه
- ج ساعات کار یا آموزش
- د محل انجام کار
- هـ تاریخ انعقاد قرارداد
- و مدت قرارداد
- ز شرایط و نحوه فسخ قرارداد
- ح مواردی که خود طرفین تشخیص دهند.
در این نوع از قرارداد کار یعنی قرارداد کار پرسنل آموزشی به تقاضا و توافق طرفین بندهای قرارداد میتواند متفاوت باشد.
نکته سوم: قرارداد پرسنل آموزشی معمولا به گونهای ست که نه کارفرما مزدی به پرسنل میپردازد و نه پرسنل هزینهای را برای آموزش به کارفرما میدهد.
نکته چهارم: قرارداد پرسنل آموزشی بدون بیمه است، کارفرما برای این نوع از پرسنل ملزم به پرداخت بیمه نیست و پرسنل نیز نمیتوانند درخواست رد کردن بیمه را به کارفرما دهد.
نکته پنجم: فردی که در دوره آموزشی است میتواند پس از پایان دوره به درخواست کارفرما در همان شرکت یا کارگاه مشغول به کار شود؛ در این صورت با فرد قراردادی جداگانه بسته خواهد شد.
نکته ششم: کارفرمایان ممکن است با توافق یا بدون توافق پرسنل با آن ها قرارداد کار پرسنل آموزشی را منعقد نکنند؛ کما اینکه این اتفاق زیاد افتاده است. در کل باید گفته شود که بستن قرارداد و ذکر بعضی جزئیات در آن هم برای کارفرما هم طرف دیگر قرارداد کمک کننده است و میتواند باعث رفع بسیاری از اختلافات و مشکلات بین دو طرف شود.
نکته هفتم: در صورتی که کارفرما قرارداد آموزشی را فسخ کند یا مانع آموزش فرد شود ملزم به پرداخت خسارت است.
چنانچه برای تنظیم قرارداد کار پرسنل آموزشی نیاز به راهنمایی داشتید میتوانید با کارشناسان حقوقی در ارتباط باشید.
برای گذراندن دوره آموزشی قرارداد کار پرسنل آموزشی منعقد کنید!
تنظیم متن قرارداد کاری و ملاحظه نکات و مندرجات این قرارداد منجر به تضمین آینده روابط کاری میان کارگر و کارفرما میشود. در واقع با ایجاد و ورود این چارچوب قانونی در روابط حقوقی میان طرفین این قرارداد میتوان بدون شک بسیاری از دغدغههای طرفین را مرتفع کرد. قرارداد کار برای جذب نیرو یکی از مهمترین قراردادهای حقوقی است که باید برای امضای آن دقت کافی داشت. نکات مهم متن قرارداد کاری ذکر شده در این مطلب، به صورت کامل و کافی نیست؛ بلکه باید در هنگام نگارش و عقد قراردادهای حقوقی مسائلی دیگر را نیز مدنظر داشت. هر چند ممکن است غالب افراد با توافق این نوع از قرارداد را هرگز امضا نکنند اما طبق قانون و از نظر حقوقی انعقاد قرارداد در این زمینه به تنظیم درست روابط بین طرفین کمک میکند. شما میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد، نمونه قرارداد کاری پرسنل آموزشی را دریافت کنید.
سلام
وقت بخیر
قانون بیمه کردن نیروی آموزشی به چه صورت است؟؟؟؟؟؟؟؟
با نیرویی به صورت آموزشی به مدت یکماه قرارداد بسته ایم.مدت آموزش و قرارداد ایشان تمام شده ، تصمیم داریم برای ادامه کار با نیرو قرارداد جدید ببندیم .
آیا لازم است برای این یکماه آموزشی نیروی استخدام شده بیمه رد شود؟؟؟؟؟؟؟
آیا اگر شرکت برای این یکماه بیمه رد نکند خلاف مقررات تامین اجتماعی است و جریمه می شود ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
با سلام
در صورتی که ماهیت عمل پرسنل شما هم آموزشی و هم انجام کار باشد، این نوع پرسنل مشمول بیمه میشوند.
با احترام
تیم حقوقی وینداد