مدیران شرکتهای بازرگانی که قصد دارند شرکت بازرگانی خود را به صورت رسمی به ثبت برساند باید حتما از نحوه تنظیم اساسنامه شرکت بازرگانی اطلاع داشته باشند. تنظیم اساسنامه شرکت بازرگانی بسیار مهم است به این خاطر که اطلاعات شرکت بازرگانی و دستورالعملهای مربوطه در آن آورده میشود.
به دلیل اهمیتی که این موضوع دارد در این مقاله تمامی نکات مربوط به تنظیم اساسنامه این نوع شرکت را بیان میکنیم.
اساسنامه شرکت بازرگانی چیست؟
در ثبت شرکت بازرگانی، منظور از اساسنامه سندی است که در آن تمامی اطلاعات شرکتی که بازرگانی درج شده است. این اطلاعات نه تنها شامل تمامی اطلاعات اصلی و پایهای شرکت بازرگانی است و به منزله قانون اساسی شرکت محسوب میشود بلکه در آن تمامی وظایف مدیران و اعضای بازرگانی مشخص میشود.
برای ثبت شرکت ابتدا باید اساسنامه تدوین شده و موضوع فعالیت بازرگانی در آن مشخص شود. روابط شرکای شرکت بازرگانی، تنظیم و تقسیم سود و زیان نیز از جمله مواردی است که در اساسنامه شرکت درج میشود.
اساسنامه نباید حتما طولانی باشد بلکه با توجه به اتفاق نظر شرکای بازرگانی میتوانید حتی در ۵ صفحه هم تمامی نکات مربوطه را رعایت کنید. بنابراین بستگی به این دارد که اساسنامه را در چند بند تنظیم میکنید و بندهای اساسی در آن ذکر شده باشد.
ویژگی اساسنامه شرکت بازرگانی
معمولا اساسنامه در هنگام ثبت شرکت بازرگانی و توسط مجمع عمومی موسس تنظیم میشود و به امضای تمامی اعضای حاضر در جلسه میرسد. برای تنظیم یک اساسنامه مناسب برای شرکت بازرگانی لازم است، ابتدا با تمامی قسمتهای متفاوت آن آشنایی داشته باشید.
در اساسنامه باید تمام قوانین مورد نیازی را که برای اداره یک بازرگانی نیاز است را رعایت کنید به این خاطر که اساسنامه بازرگانی همان قانون اداره شرکت بازرگانی است. اعتبار یک شرکت بازرگانی با توجه به اساسنامه آن سنجیده میشود و تمامی اهداف وجودی بازرگانی به صورت شفاف و واضح در آن نوشته شده است.
پس از اینکه اساسنامه نوشته شد باید تمامی افراد و اعضای بازرگانی آن را رعایت کنند. در واقع یکی از اصلی ترین مواردی که باید حتما در اساسنامه رعایت شود، موضوع فعالیت شرکت بازرگانی است و اعضای آن نمیتوانند موضوعی خارج از فعالیت بازرگانی انجام دهند.
نکات مهم در نحوه تنظیم اساسنامه شرکت بازرگانی
برای تنظیم یک اساسنامه با کیفیت که تمامی نکات در آن رعایت شده است باید بند به بند تمامی قوانین و مقررات و اطلاعات شرکت را قرار دهید. بنابراین از نوشتن به صورت کلی پرهیز کنید به این خاطر که ممکن است بسیاری از نکات مهم را فراموش کنید. به همین دلیل است که مشاوران و کارشناسان ثبتی تاکید دارند که نحوه تنظیم اساسنامه شرکت بازرگانی را جدی بگیرید.
در انتهای اساسنامه حتما باید نوشته شود که در چند نسخه تنظیم شده است و تعداد مواد تنظیمی چقدر است. معمولا برای ثبت شرکتهای بازرگانی باید دو نسخه تنظیم شود و تعداد مواد اساسنامه هم بستگی به توافق اعضا دارد.
نحوه تنظیم یک اساسنامه بازرگانی
بخشهای مختلف اساسنامه برای ثبت شرکت بازرگانی شامل موارد زیر است:
نام شرکت بازرگانی
مهمترین بخش نمونه اساسنامه شرکت بازرگانی درج نام شرکت است. نام یک بازرگانی نشان دهنده زمینه فعالیتی است که بازرگانی دارد و باید تمامی شرایط مربوط به انتخاب نام مناسب برای شرکت بازرگانی حتما رعایت شده باشد.
موضوع فعالیت بازرگانی
حیطه فعالیت بازرگانی باید به صورت صریح و شفاف نوشته شود. میتوانید در اساسنامه شرکت بازرگانی خود چندی موضوع و فعالیت را بیان کنید اما پس از اینکه اساسنامه را امضا و آن را ثبت کردید حق ندارید خارج از موضوعی که تعیین کردید فعالیت داشته باشید.
آدرس و کدپستی بازرگانی
باید نشانی محل اصلی شرکت بازرگانی را بنویسید و اگر شعبه یک بازرگانی هستید آدرس آن شعبه را هم در اساسنامه بیاورید.
مدت شرکت
منظور از مدت شرکت بازرگانی مدت زمانی است که بازرگانی در آن میتوانید فعالیت رسمی و قانونی داشته باشد. این مدت هم میتواند به صورت محدود و هم به صورت نامحدود آورده شود.
مبلغ سرمایه برای ثبت شرکت بازرگانی
برای ثبت هر شرکت بازرگانی باید مقدار سرمایهای برای ثبت در حسابی به نام شرکت واریز کنید. این مقدار سرمایه میتواند هم به صورت نقدی و هم غیر نقدی باشد. اگر سرمایه اولیه برای ثبت شرکت بازرگانی، غیرنقدی است باید تمامی اطلاعات مربوط به آورده غیرنقدی در اساسنامه بازرگانی نوشته شود.
نحوه تنظیم اساسنامه شرکت بازرگانی شامل موارد دیگری مانند تعداد سهام، تعیین مبلغ پرداخت شده سهام، تعداد مدیران و مدیرانی که حق امضا دارند، تعداد بازرسین شرکت، انحلال شرکت بازرگانی و سایر تغییرات شرکت بازرگانی نیز میشود.
نحوه اساسنامه شرکت بازرگانی و تنظیم اساسنامه
تنظیم اساسنامه شرکت بازرگانی دارای دستورالعملهای خاصی است و باید حتما در هنگام تنظیم آن برخی از شرایط قانونی را رعایت کنید. توجه داشته باشید که برخی از مواد اساسنامه قابل تغییر هستند که با توجه به اعمال تغییرات اساسنامه شرکت بازرگانی در طول فعالیت آن انجام میشوند.
به همین دلیل توصیه میکنیم که حتما با کارشناسان امور ثبتی مشورت کنید. معمولا بازرگانان بزرگی که قصد دارند شرکت بازرگانی خود را به ثبت برسانند در ابتدا سعی میکنند با کارشناسان خبره مشورت کنند تا دچار خطای ثبتی نشوند.
تیم کارشناسان وینداد از متخصصان با تجربه و خبره در امور مربوط به ثبت و تغییرات شرکت تشکیل شده است که میتوانید برای راهنمایی بیشتر درباره امور مربوط به تنظیم اساسنامه بازرگانی و ثبت آن در طول هفته با کارشناسان وینداد تماس بگیرید.
جمع بندی
در شرکتهای بازرگانی نحوه تنظیم اساسنامه اهمیت فراوانی دارد. به این خاطر که اساسنامه شامل قوانین و مقرراتی است که زمینه فعالیت بازرگانی را مشخص میکند. همچنین همانند قانون اساسی برای شرکتهای بازرگانی است.
برای تنظیم یک اساسنامه بی نقص باید به تمامی قسمتهای آن توجه داشته باشید و نام شرکت، موضوع فعالیت بازرگانی، مدت، وظایف مدیران و دیگر موارد را به صورت صریح و واضح بیان کنید.
سوالات متداول
مقدار سرمایه اولیه برای ثبت یک شرکت به صورت بازرگانی چقدر است؟
بستگی به این دارد که چه شرکتی به ثبت میرسانید. اگر شرکت بازرگانی را به صورت سهامی خاص به ثبت برسانید باید مبلغ ۱۰۰ هزارتومان را به عنوان سرمایه داشته باشید.
آیا باید برای شرکت بازرگانی به صورت مسئولیت محدود هم اساسنامه تنظیم شود؟
خیر تنظیم اساسنامه فقط مختص شرکتهای سهامی است و برای سایر شرکتها باید شرکت نامه تنظیم و ثبت کنید.