با این که ممکن است برای بسیاری از صاحبان کسب و کارهای اینترنتی، تنظیم قوانین و مقررات سایت کاری زمان بر و غیرجذاب به نظر برسد، اما به دلایل متعددی اهمیت فراوان دارد. از جمله اینکه باعث میشود کسب و کار شما از بسیاری از مسئولیتهای حقوقی در امان باشد. این قوانین و مقررات همچنین از بروز سوء تفاهم و به دنبال آن اختلاف میان شما و مشتریان جلوگیری میکند. ممکن است تصور کنید که مخاطب قوانین و مقررات سایت تنها مشتریان واقعی هستند که محصول یا خدمات شما را خریداری میکنند. در حالی که باید بدانید مقررات سایت باید برای تمام بازدیدکنندگان یک وبسایت نوشته شود؛ حتی بازدیدکنندگانی که از شما خرید نمیکنند.
در این مطلب قصد داریم مهمترین نکاتی را که در تنظیم قوانین و مقررات سایت باید به آن توجه شود با شما به اشتراک بگذاریم. بر این اساس ابتدا به نکات عمومی تنظیم قوانین و مقررات سایت اشاره میکنیم و سپس به این سوال پاسخ میدهیم که قوانین و مقررات سایت باید شامل چه مواردی باشد؟
ابتدا نکات عمومی:
از نمونههای آماده کپی برداری نکنید!
نخستین نکتهای که در تنظیم قوانین و مقررات سایت باید مورد توجهتان باشد این است که مقررات باید کاملاً متناسب با موضوع و هدف وبسایت تنظیم شوند. به همین منظور ابتدا به این سؤال پاسخ دهید که میخواهید با وبسایتتان چه کاری انجام دهید و همچنین مشکلات و خطرات احتمالی این کار خاص را در نظر بگیرید. بنابراین قوانین و مقررات سایت باید نمایانگر هدف و موضوع خاص وبسایت باشد.
نحوه نگارش قوانین و مقررات مهم است!
قوانین و مقررات سایت باید شفاف باشد. تنظیم قوانین و مقررات سایت باید به زبانی حرفهای نوشته شود اما معنایش این نیست که با یک متن بیش از حد پیچیده، مخاطبان را گیج کنید. علاوه بر این، برای تنظیم مثبت رابطه با مشتریان لازم است قوانین و مقررات سایت نسبت به هر دو طرف منصفانه باشد.
در تنظیم قوانین و مقررات از زیر عنوان استفاده کنید!
قوانین و مقررات سایت را به چند موضوع کوچکتر تقسیم کنید. معمولاً این موضوعات عبارتند از:
*حریم خصوصی
* مالکیت فکری
* مسئولیت حقوقی
* شکایات
قوانین و مقررات را به روز رسانی کنید!
در طول تجربه کسب و کار ممکن است مشکلاتی پیش بیاید که در قوانین و مقررات پیش بینی نشده باشد. همچنین عوامل دیگری مانند بازخوردها، تغییر در ساختار کسب و کارتان یا تغییر قوانین ممکن است تغییر در قوانین و مقررات سایت را ضروری کند. بنابراین آماده باشید که هر از گاهی بخشهایی از قوانین و مقررات سایت را تغییر دهید و به اصطلاح به روز رسانی کنید.
حال که نکات عمومی تنظیم قوانین و مقررات سایت را بیان کردیم، به سراغ پاسخ این پرسش میرویم: قوانین و مقررات سایت باید چه مواردی را پوشش دهد؟
رضایت کاربر
پیش از هر چیز از کاربر بخواهید که با قوانین و مقررات سایت موافقت کند. برای این کار میتوانید چیزی با این مضمون بنویسید: «استفاده از این وبسایت به منزله موافقت با این قوانین و مقررات است». یا اینکه «اگر این قوانین و مقررات را نمیپذیرید از این وبسایت استفاده نکنید».
دامنه شمول قوانین و مقررات
توضیح دامنه شمول قوانین و مقررات سایت یعنی توضیح اینکه قوانین و مقررات سایت چه مواردی را پوشش میدهد و بر چه موضوعاتی جاری میشود. با این توضیح مشتری را متوجه میکنید که تمام محصولات و خدماتی که از طریق وبسایتتان فروخته میشود تحت این قوانین و مقررات قرار دارند. همچنین در این بخش به این نکته اشاره کنید که این قوانین و مقررات میتوانند بدون اینکه اعلام شود تغییر کنند.
حریم خصوصی و حفاظت داده
در قوانین و مقررات سایت حتماً بندی را بگنجانید که بیانگر جدیت موضوع حریم خصوصی برای شما باشد. به ویژه این که اعلام کنید کدام یک از اطلاعات مشتری را نگه میدارید و کدام را پاک میکنید. برای مثال این موضوعات را در این بخش پوشش دهید:
* لینکی به سیاستهای حفظ حریم خصوصی
* استفاده از کوکیهای
* قانونی بودن جمع آوری دادهها؛ این که نشان دهید جمع آوری اطلاعات توسط شما مطابق با قوانین انجام میشود به رضایت مشتری و جلوگیری از بروز مشکلات حقوقی کمک میکند.
حمایت از مالکیت فکری
بسیار مهم است که تنظیم قوانین و مقررات سایت به گونهای باشد که از مالکیت فکری شما مانند علائم تجاری، لوگو، نام وبسایت و نام دامنه شما محافظت کند. این را به صورت شفاف قید کنید که هرکسی که از وبسایت شما استفاده میکند، بدون رضایت مکتوب قبلی شما، به هیچ وجه از این حقوق برخوردار نیست:
* حق کپی برداری
* حق استفاده
* حق تکثیر یا توزیع
تعهدات کاربر
در این بخش باید به کاربران بفهمانید که اجازه دارند با وبسایت شما چه کارهایی انجام دهند و اجازه انجام چه کارهایی را ندارند. این کار شما را در برابر کاربر یا رقیبی که با نقض این مقررات قصد سوء استفاده از وبسایت شما را دارد محافظت میکند.
برخی از این تعهدات عبارتند از : ممنوعیت استفاده از وبسایت توسط رقبا، محتواهای مجاز برای آپلود کردن توسط کاربران یا ممنوعیت استفاده از وبسایت بر علیه اشخاص حقیقی یا حقوقی و…
سلب مسئولیت حقوقی
در این بخش میتوانید به موضوعاتی از این قبیل اشاره کنید: میزان امنیت وبسایت، به روز بودن وبسایت، دارا بودن لینکهای خارجی و موضوعاتی از این دست. با این کار مسئولیت حقوقی خود را هنگامی که مشکلات قانونی رخ میدهد کاهش میدهید.
روش شکایت و خدمات مشتریان
یکی از اقداماتی که میتوانید برای جلوگیری از بروز بسیاری شکایات و مطرح شدن دعاوی حقوقی انجام دهید این است که یک روش رسیدگی به شکایات داخلی در بخش خدمات مشتریان داشته باشید. با اشاره به این روش در تنظیم قوانین و مقررات سایت، مشتریان خواهند دانست که وقتی با کسب و کار شما به مشکلی برمیخورند باید چه کاری انجام دهند.
سخن آخر
در این مطلب دانستیم که تنظیم قوانین و مقررات سایت یکی از مهمترین مسائل در پیشگیری از بروز مشکلات حقوقی و یکی از عوامل تعیین کننده در میزان رضایت مشتریان از یک کسب و کار است. اگر در تنظیم قوانین و مقررات سایت خود به کمک نیاز دارید، مشاوران تیم حقوقی وینداد در کنار شما خواهند بود.