لوازم آرایشی و بهداشتی یکی از پرفروشترین محصولات در بازار جهانی به حساب میآید. در ایران نیز مصرف لوازم آرایشی و بهداشتی همواره بالا و قابل توجه گزارش شده است. به همین خاطر بسیاری از کسبوکارهای این حوزه سعی میکنند تا از طریق ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی اقدام به کسب سود بیشتر و تصاحب بازار کنند.
در این مطلب از مجله حقوقی وینداد به موضوع ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی، مراحل، شرایط، مدارک و مزایای آن خواهیم پرداخت.
با ما همراه باشید.
آیا ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی اجباری است؟
مفهوم ثبت اجباری و اختیاری برند، در خصوص ثبت برند موضوعی کلیدی و حساس است که باید متقاضیان ثبت برند به آن توجه داشته باشند.
مطابق مقررات موجود ایران، اصولا، ثبت برند یک عمل اختیاری است، اما در برخی موارد به حکم قانون، ثبت برند یک ضرورت و الزام قانونی تلقی شده است.
به سادهترین بیان، میتوان گفت که ثبت اجباری علائم تجاری و برند زمانی مصداق دارد که به کالاها و محصولات حساس و مرتبط با بهداشت و سلامت عمومی مرتبط باشد.
مطابق ماده ۵ آیین نامه نصب و ثبت اجباری علائم صنعتی بر روی بعضی از اجناس دارویی و خوراکی و آرایشی، کالاهای زیر نیاز به ثبت اجباری علائم تجاری دارند:
۱. محصولات دارویی و درمانی که در پزشکی به طور عمومی یا اختصاصی کاربرد دارند.
۲. کالاهای غذایی که در ظروف خاص بسته بندی میشوند مانند کنسروها، چای، پنیر و…
۳. نوشیدنیها مانند آب معدنی، آبمیوه، آب گازدار و…
۴. لوازم آرایشی و بهداشتی مانند صابون، پودر، ادکلن، لوازم آرایش و…
بنابراین ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی، یک اقدام اجباری و ضروری برای فعالان این عرصه به حساب میآید.
مرجع صالح برای ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی چیست؟
منظور از مرجع صالح، سازمان یا نهادی است که صلاحیت انجام برخی اقدامات خاص مانند اعطای مجوز و گواهی و ثبت رسمی و غیره را دارد.
مرجع صالح برای ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی، مرکز مالکیت معنوی است که به اموری مانند ثبت علائم، ثبت اختراعات، ثبت طرحهای صنعتی، ثبت نشانههای جغرافیایی و… میپردازد. در نتیجه برای ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی لازم است تا از طریق سامانه مرکز مذکور اقدام شود.
نباید فراموش کرد که متقاضیان موظف هستند مجوزهای لازم برای فعالیت در عرصه لوازم آرایشی و بهداشتی را از وزارت بهداشت اخذ کنند و بعد به ثبت برند بپردازند.
مدارک لازم برای ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی چیست؟
برای ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی در سامانه مرکز مالکیت معنوی، ابتدا لازم است متقاضی مدارک زیر را فراهم کند:
۱. کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی (اسناد هویتی مدیرعامل در اشخاص حقوقی)
۲. نشانی اقامتگاه و کد پستی محل سکونت شخص حقیقی (اقامتگاه شرکت در اشخاص حقوقی)
۳. تصویر و مشخصات علامت تجاری مورد نظر
۴. کپی کارت بازرگانی (برای ثبت برند لاتین)
۵. ارائه جواز یا پروانههای مرتبط با فعالیت (جواز کسب، مجوز بهداشت، جواز تاسیس، پروانه تاسیس، پروانه بهرهبرداری، سداد، اینماد و…)
۶. کپی روزنامه رسمی ثبت شرکت در اشخاص حقوقی
پس از فراهم شدن مدارک مذکور، ضروری است تا مراحل فرآیند ثبت طی شود.
مراحل ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی چیست؟
انجام فرآیند ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی در سامانه اداره ثبت شرکتها نیازمند طی گامهای زیر است:
۱. ورود به سایت مرکز مالکیت معنوی
۲. ورود به بخش میز خدمات الکترونیک
۳. ورود به بخش ثبت علائم
۴. انتخاب گزینه ثبت اظهارنامه
۵. تکمیل فرم ثبت نام اولیه
۶. انتخاب نوع شخصیت (حقیقی و حقوقی) و ملیت متقاضی
۷. تکمیل فرم اطلاعات شخصی و هویتی متقاضی
۸. آپلود مدارک لازم برای ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی
۹. وارد کردن ایمیل و رمز عبور شخصی
۱۰. تایید ثبت نام نهایی
۱۱. دریافت کد شناسایی مخصوص
۱۲. دریافت فایل اقرارنامه
۱۳. تایید حساب کاربری با گواهی امضا در دفتر اسناد رسمی
آیا هر شخصی میتواند برای ثبت برند اقدام کند؟
از نظر قانونی، هر شخصی با ثبت شرکت تجاری خود، میتواند برای ثبت برند اقدام کند و تنها وجود تجربه و تخصص و داشتن مجوزهای لازم برای ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی کفایت میکند و نیازی نیست تا از طریق شرکتهای ثبتی این کار را انجام دهد.
با این حال تجربه اثبات کرده است که اقدام برای ثبت برند بدون استفاده از راهنمایی و تخصص مشاوران حقوقی و شرکتهای متخصص ثبتی، تصمیمی منطقی و بهصرفه از نظر اقتصادی نیست چرا که مشکلاتی مانند عدم تسلط به اصطلاحات حقوقی، عدم تخصص در تکمیل اظهارنامه و فرمهای مخصوص، ثبت برند مشابه با معروف، عدم تسلط بر نکات انتخاب نام برند، عدم آگاهی از موضوع ثبت برند اجباری و اختیاری و… ممکن است برای هر متقاضی ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی، هزینههای زمانی و مالی زیادی را به وجود آورد.
به همین خاطر توصیه میشود فرآیند ثبت برند را از طریق سیستم ثبت برند وینداد، زیر نظر وکلای دادگستری و مشاوران حقوق ثبت، آغاز کنید.
هزینه ثبت برند فارسی و لاتین لوازم آرایشی و بهداشتی چقدر است؟
میانگین هزینه ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی در سال ۱۴۰۰، از طریق شرکتهای ثبتی و واسطهای، چیزی در حدود چهار تا پنج میلیون تومان است. اگر چه این مبلغ در اکثر موارد مشمول افزایش میشود، به خصوص زمانی که تقاضای ثبت برند لاتین انجام شود. البته فراموش نکنید که با سیستم ثبت برند وینداد میتوان این هزینهها را تا حد بسیار زیادی کاهش داد.
درباره سیستم ثبت برند وینداد سوالی دارید؟
همانطور که تاکید شد، ثبت برند لوازم آرایشی و بهداشتی، از موارد ثبت اجباری برند است و فعالان این حوزه موظف به ثبت برند هستند. به همین خاطر در طول این مطلب اکیدا توصیه شده است که ثبت برند را با مشورت و نظارت متخصصان حقوقی این حوزه انجام دهید.
استارتاپ وینداد، با داشتن تیمی از حقوقدانان مجرب و وکلای پایه یک دادگستری همواره آماده خدماترسانی در حیطه ثبت برند کسبوکار شماست.
فراموش نکنید که خدمات ثبت برند وینداد با کیفیت و سرعتی بالا و قیمتی ارزان، ارائه میشود و حداکثر رضایت متقاضیان را به دنبال دارد.