یک از انواع قراردادهایی که ممکن است در طول زندگی، هرکسی با آن مواجه شود،عقد رهن است و از رایجترین آنها قرارداد رهن مغازه است که به دلیل کثرت آن در جامعه دانستن قواعد و نکات آن ضروری میباشد.
گاهی افراد صاحب ملک برای آن که از طریق مال غیرمنقول خود پولی یک جا و زیاد به دست بیاورند ، به جای اینکه آن را اجاره دهند، آن را به رهن می دهند. از لحاظ لغوی رهن به معنی ثبات و دوام است و قرارداد رهن این امکان را به صاحب آن می دهد که بدون فروش مال مورد نظر، پول مورد نیاز خود به دست بیاورد که البته پس از اتمام مدت قرارداد فیمابین طرفین،مبلغ نزد رهن دهنده به رهن گیرنده عودت داده میشود و ملکیت مال مزبور همچنان بقا و ثبات دارد.
قرارداد رهن مغازه
در قرارداد رهن مغازه، صاحب مغازه به جای فروش یا اجاره آن تمایل به رهن دادن مغازه خود دارد. در این حالت دیگر نیازی نیست که رهن گیرنده به صاحب ملک اجاره بپردازد بلکه می تواند از ملک تا پایان مدت قرارداد استفاده کند و بعد از آن ملک را به صاحب ملک پس بدهد و پول را پسگیرد.
مندرجات قرارداد
- طرفین قرارداد
راهن و مرتهن در ماده یک قرارداد، مشخصات خود اعم از نام،کدملی،شماره ثابت و شماره همراه و همچنین اقامتگاه قانونی که میتواند آدرس مسکونی باشد را ثبت میکنند.فردی که میخواهد مال را رهن بگیرد باید توجه داشته باشد که ملک مورد معامله برای خود طرف قرارداد باشد. در صورت ممکن سند ملک را رویت کند. اگر صاحب مغازه شخص دیگری بود طرف قرارداد حتما باید وکالتنامهای از صاحب ملک، هنگام عقد قرارداد داشته باشد.
- مورد رهن و مشخصات مال مورد رهن
مال الرهانه یا همان مال مورد رهن با جزئیات آن در قرارداد به امضای طرفین میرسد .مشخصات مغازه به صورت مشخصات سندی آن درج میشود که دارای شماره ثبتی است.مشخصات و منافع ملک مورد رهن حتما با سند مالکیتی بررسی شود. در مورد صحت و سلامت تمامی امکانات نوشته شده در عقد باید اطمینان حاصل شود که میتواند سیستم گرمایشی_سرمایشی و … باشد.
- مدت رهن
این مدت به صورت عرفی یک ساله دانسته میشود که طرفین خودشان میتوانند بر سر آن توافق کنند .تاریخ شروع عقد به تاریخ شمسی نوشته میشود و در تبصره این ماده امکان تمدید قرارداد را پیشبینی میکنند.
سرقفلی در قرارداد رهن مغازه چه معنایی دارد؟
سرقفلی یکی از مواردی است که باید در انعقاد قرارداد رهن مغازه به آن توجه نمود. مبلغ سرقفلی توسط دادگاه و بر اساس موقعیت جغرافیایی ملک و کیفیت مورد رهن تعیین میشود. طرفین تنها میتوانند در خصوص وجود یا عدم وجود سرقفلی در قرارداد اجاره مغازه با یکدیگر توافق نمایند.در صورتیکه توافق طرفین مبنی بر وجود حق سرقفلی بود،در ذیل قرارداد درج میشود که رهن گیرنده مبلغی رابه عنوان سرقفلی به رهن دهنده پرداخت کرده است. در این خصوص باید به چند نکته توجه داشت:
اولا این وجه متعلق به رهن دهنده است و در قبال پرداخت آن با رهن کامل ملک به طرف قرارداد موافقت کردهاست و برای این سرقفلی هیچ مابهازاء و عوض دیگری در نظر گرفته نشده و در انقضاء مدت،رهن گیرنده مکلف به تخلیه است و چیزی بابت سرقفلی یا عوض آن دریافت نخواهدکرد.
ثانیا در پایان مدت و زمان تخلیه معادل همین مبلغ به رهن گیرنده پرداخت خواهد شد. افزایش نرخ تورم و تغییر قیمت سرقفلی تأثیری در این امر نخواهد داشت.
شروط قرارداد رهن مغازه
طرفین اختیار دارند تا در حدودی که به موجب قانون آزادند بر سر شروطی با یکدیگر توافق کنند . از سری شروط مهمی که درج آنها به حفظ حقوق طرفین الزامی است را با هم مرور میکنیم.
- طرف رهن دهنده مغازه میتواند الزامی برای رهن گیرنده داشته باشد مبنی بر اینکه مال مورد رهن صرفا به یک منظور استفاده شود و رهن گیرنده نمیتواند خلاف آن عمل کند.در غیر این صورت برای رهن دهنده حق فسخ قائل میشوند.
- مورد دیگر اینکه رهن گیرنده حق واگذاری و انتقال مورد رهن را به صورت مشاعی ،مفروزی،جزئی و کلی به دیگری را نخواهد داشت.
- پرداخت هزینه های مصرفی آب , برق , گاز شهری و تلفن اختصاصی مربوط به مورد رهن در طی مدت قرارداد به عهده رهن گیرنده است .همچنین پرداخت هزینه نگهداری ( شارژ ـ هزینه های مشترک ) به عهده وی است در صورت تغییر و افزایش احتمالی آن از طرف هیأت مدیره مرکز تجاری نیز مبلغ جدید مورد قبول و ملاک پرداخت برای رهن گیرنده خواهد بود .معمولا به این صورت است که هزینه تعمیرات در طول مدت قرارداد نیز بر عهده رهن گیرنده است مگر آنکه طرفین خلاف آن توافق کنند.
- رهن گیرنده متعهد است در زمان تخلیه مورد رهن به همان وضعی که از هر حیث صحیح و سالم تحویل گرفته بطور صحیح و سالم تحویل رهن دهنده داده و رسید دریافت نماید . در غیر این صورت مسئول خسارات وارده می باشد.
- رهن دهنده و رهن گیرنده متعهد خواهند بود که دوماه قبل از انقضاء نسبت به تخلیه یا تمدید عقد ،یکدیگر را مطلع سازند و در صورت عدم توافق این رهن در انقضاء مدت فسخ شده و کان لم یکن تلقی می گردد .
- مالیات مستغلات و عوارض شهرداری با رهن دهنده است و مالیات بردرآمد و مشاغل بر عهده رهن گیرنده میباشد. تخلف رهن گیرنده از هریک از مفاد و شروط این قرارداد، حق فسخ و تخلیه را برای رهن دهنده ایجاد خواهد کرد.
حل اختلاف
در صورت بروز اختلاف مابین طرفین قرارداد ابتدائاً سعی بر آن باشد که از طریق مذاکره فیمابین حل و فصل گردد و در صورت حل نشدن اختلاف موضوع به داوری و در پایان به مراجع صالح قانونی مراجعه گردد .
نسخ و تصدیق قرارداد
در قسمت انتهایی متن، طرفین به تعداد نسخه های قرارداد مزبور اشاره میکنند و امضای خود را در زیر قرارداد که به معنای تایید مفاد مواد آن است،درج میکنند.
سخن پایانی
قرارداد رهن مغازه برای دو طرف قرارداد ویژگی ها و نکات حائز اهمیتی دارد که نیازمند آشنایی بیشتر با ساز و کارهای این نوع از قرارداد است. سعی کردیم بخشی از نکات قرارداد رهن مغازه را پوشش دهیم. شما در رابطه با این زمینه میتوانید با مشاوران وینداد در تماس باشید و پیشنهاد ما به شما استفاده از نمونه قراردادهای وینداد است.