همه ما حتی اگر تا به حال درگیر دعاوی قانونی نشده باشیم، تا به حال نام لایحه را شنیدهایم.
واژه «لایحه» واژهای است که عموماً مردم با آن آشنایی دارند و حداقل یکبار نام آن را شنیدهاند. لایحه در مباحث مختلف دارای مفهوم و کاربرد متفاوتی است همانند لوایحی که دولت جهت تصویب به مجلس تقدیم مینماید و یا لوایحی که طرفین دعوی تقدیم دادگاه مینمایند.
در این مطلب تعریف و مفهوم اول خروج موضوعی داشته و قصد داریم تا ضمن بررسی مفهوم و اهمیت لایحه به مهمترین نکات نگارشی آن همچنین کاربردهای آن بپردازیم. پس در این مطلب با ما همراه باشید.
از نظر لغوی منظور از لایحه، درخواستی است که به صورت مکتوب و با ادبیاتی محترمانه و قانونی نگارش شده است.
به عبارت دیگر در صورتی که طرفین یک دعوی اعم از کیفری و حقوقی درخواست یا توضیحاتی داشته باشند آن را در قالب لایحه به دادگاه ارائه مینمایند. بدین توضیح که ممکن است طرفین دعوی علاوه بر دادخواست و یا شکواییه اولیه که به دادگاه ارائه کردهاند، درخواست یا توضیح دیگری داشته باشند که از آن جمله میتوان به تقاضای تجدید نظر در رأی صادره، تقاضای ارائه مدرک و سند جدید، تقاضای رفع اثر از وثیقه ایداعی، تقاضای ارجاع امر به کارشناس رسمی دادگستری و غیره اشاره نمود.
بدین سو در صورتی که طرفین درخواستی داشته یا قصد ارائه توضیحات تکمیلی را دارند میتوانند لایحهای را به دستور قاضی رسیدگی کننده به پرونده ثبت نموده و ضم پرونده نمایند.
اولین علتی که به نظر میرسد از دلایل عمده این موضوع باشد رسمی بودن تقدیم لایحه است. همانطور که می دانید دادگاهشان والایی داشته و قاضی دادگاه به عنوان مقام رسیدگی کننده به پرونده جایگاه رفیعی دارد فلذا ضرورت دارد تا رفتاری متناسب چنین جایگاهی نشان داده شود.
دومین علت طرح درخواست یا ارائه توضیح در قالب لایحه و به صورت مکتوب آنست که این موارد به صورت شفاهی مطرح نشده که با گذشت زمان فراموش شود. فلذا وجود سند عادی که متضمن درخواست یا ارائه توضیحاتی باشد ممکن است در فرایند دادرسی مؤثر باشد.
سومین مورد جلوگیری از بروز استرس و یا طرح درخواست نادرست یا ارائه توضیحات غلط است. این در حالی است که شما برای نوشتن یک لایحه منسجم، رسمی و مطلوب فرصت کافی را دارید و دیگر دچار استرس نخواهید شد.
لوایحی که در دادگاه ارائه میشود به طور کلی واجد دو ماهیت است؛ ممکن است به موجب لایحه درخواستی به مقام قضایی تقدیم شود و یا اینکه به موجب لایحه توضیحاتی در مقام دفاع یا ادعا ارائه شود.
1- اولین نکتهای که توجه به آن در نگارش لایحه مهم است، سپردن این امر به یک کارشناس یا وکیل حقوقی خبره است.
ممکن است شما یک معلم ادبیات یا فردی تحصیلکرده باشید و قلم زیبا و روان و فصیحی داشته باشید اما توجه نمایید که این موضوع کافی نیست. زیرا علم حقوق دارای ادبیات و اصطلاحات مختص به خود است و کلمات و واژگان در علم حقوق چنان اهمیتی را دارند که ممکن است نتیجه دادرسی را تغییر دهند.
بدین سبب نویسنده لایحه باید با زبان قانون آشنایی داشته و علاوه بر نگارش زیبا و رعایت نکات ادبی لایحهای به استناد مفاد قانون بنویسد.
دقت کنید که زیادهنویسی و زیادهگویی در آنها ملاکی برای خوب بودن و درست بودن نیست. بلکه درخواستها باید صریح و مختصر بیان شوند.
2- نکته دیگری که در نگارش لایحه بایستی بدان توجه نمود استدلالها و دلایلی است که در لایحه به کار میرود. این موارد بایستی بر مبنای ادبیات حقوقی نوشته شده و در جای مناسب به خود بکار روند.
3- نگارش متن لایحه بایستی کاملاً خوانا و واضح و با خط خوش باشد و ذکر موضوعاتی که ارتباطی با موضوع پرونده ندارند سبب کاهش ارزش لایحه میشوند.
4- نکته مهم دیگری که در این زمینه قابل توجه است آن است که حتماً به اظهارات و اسناد ارائه شده توسط طرف مقابل دعوا توجه نموده و برای تأثیرگذاری بیشتر لایحه حتماً اظهارات طرف مقابل دعوا در ابتدا، میانه و انتهای پرونده را مورد بررسی و مطابقت قرار دهید.
لایجه سندی است که تنظیم صحیح و درست آن بقدری تأثیرگذار است که ممکن است سبب صدور رأی به نفع شما شود لیکن عم توجه به نکات مهم حقوقی در نگارش لایحه و همچنین عدم سپردن این امر به کارشناسان و وکلای خبره ممکن است در شکست و صدور رأی محکومیت مؤثر باشد.
بنابراین در صورتی که قصد نگارش لایحه را دارید میتوانید از طریق فرم داخل این صفحه درخواست خود را برای تیم حقوقی وینداد ارسال کرده و لایحهای مدون و منسجم و حرفهای متناسب با نیازهای خود دریافت نمایید.
خدمات حقوقی وینداد توسط تیمی متشکل از حقوقدانها و وکلای باتجربه، چابک و آشنا با فضای کارآفرینی و تجارت ایران ارائه میشوند، در نتیجه امور حقوقی مرتبط با کسب و کار شما مطمئن تر، سریعتر و به صرفه تر از قبل مدیریت میگردد و شما میتوانید بدون دغدغه های قانونی و حقوقی فقط روی رشد کسب و کار خود تمرکز کنید.
آشنایی با تیم ویندادتهران، طرشت، تیموری، شهید قاسمی، شهید حبیب زادگان، پلاک ۶۹، طبقه ۵، واحد ۳۳
02128427846
09045854497
info@vindad@com
تمامی حقوق مادی و معنوی این وبسایت متعلق به وینداد میباشد