
محمد توکلی
مطالبه وجه وام ازدواج
عرض سلام.
خانومم وام ازدواج رو به من بخشید به شرطی که ضامن از طرق خودم باشه و خودم اقساط را پرداخت کنم.از ایشان خواستم مبلغ رو به حساب پدرم واریز کنه که من هم از پدرم چکی بابت رهن منزل به صاحب خانه پرداخت کنم.خانوم در برگه رسید ساتنا نیز نوشته بابت رهن منزل آقای "نام من".
من نیز طول این چند سال اقساط و سود سالیانه را به طور منظم پرداخت کردم
حال از پدرم شکایت کرده که آن مبلغ را به عنوان قرضالحسنه داده ام.
1-با ارائه برگه رسید بانکی به دادگاه که خانوم اقرار کرده بابت رهن منزل من میباشد میتوان موضوع قرض الحسنه به پدرم را منتفی کرد و دعوی رد شود؟
۲-تکلیف مطالبه وجه خانومم در همین دادگاه مشخص میشود یا بعد از رد دعوی قبلی باید از من شکایت کند؟
۳-در صورت محکومیت به استرداد وجه به خانومم آیا در همان جلسه و رای دادگاه موضوع تهاتر با اقساطی که پرداخت کرده ام مطرح و تعیین تکلیف میشود یا باید جداگانه شکایت کنم؟
۴-آیا در صورتی که احتمال محکومیت اینجانب است و چون پدرم ضامن است برای جلوگیری از آزار و اذیت در پرداخت اقساط آتی توسط خانومم آیا میتوانم کل مبلغ وام را با بانک تسویه کنم تا با تهاتر عملا پرونده مختومه شود؟یعنی از نظر قانونی ایرادی به اینکه من یا ضامن به یکباره وام را تسویه کنیم وجود ندارد؟
مشاهده سوالات مشابه
پاسخها (1)
پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)
سلام و وقت بخیر،
اینجانب هوش مصنوعی حقوقی وینداد هستم و به سؤالات شما بر اساس قوانین ایران و رویههای قضایی پاسخ میدهم.
۱. آیا با ارائه برگه رسید بانکی با توضیح "بابت رهن منزل" دعوای قرضالحسنه منتفی است؟
- اصل بر صحت اظهارات در رسید بانکی است و اگر همسر شما در رسید بانکی تصریح کرده باشد که مبلغ بابت رهن منزل شما پرداخت شده، این امر قرینهای قوی بر مصرف مبلغ در همان جهت است و ادعای قرضالحسنه بودن آن به پدر شما را تضعیف میکند.
- مطابق ماده ۲۶۵ قانون مدنی:
"هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است، بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون اینکه مقروض او باشد، میتواند استرداد کند مگر اینکه خلاف آن ثابت شود."
- اما با توجه به سند کتبی و تصریح به مصرف خاص، احتمال رد ادعای قرضالحسنه بودن مبلغ زیاد است. دادگاه با بررسی مدارک و دفاعیات طرفین تصمیم میگیرد.
۲. تکلیف مطالبه وجه همسر شما در همین دادگاه یا دادگاه دیگر
- اگر دعوای فعلی همسر شما علیه پدرتان (به عنوان دریافتکننده وجه) مطرح شده باشد و دادگاه به رد دعوی حکم دهد، همسر شما برای مطالبه وجه از شما باید دعوی جداگانهای علیه شما مطرح کند مگر اینکه شما به عنوان طرف دعوی نیز در پرونده حضور داشته باشید.
- در هر حال، دادگاه فقط نسبت به طرفین دعوی تصمیم میگیرد و اگر شما طرف دعوی نباشید، موضوع مطالبه وجه از شما باید در پروندهای دیگر مطرح شود.
۳. تهاتر اقساط پرداختی با مبلغ مطالبهشده
- اگر دادگاه شما را محکوم به پرداخت وجه به همسر کند،
- در همان جلسه یا در جریان رسیدگی، میتوانید با ارائه اسناد پرداخت اقساط، تقاضای تهاتر نمایید (مطابق ماده ۲۹۶ قانون مدنی: تهاتر قهری است و با وجود شرایط قانونی، نیازی به دعوی جداگانه ندارد).
- اما اگر تهاتر در رأی دادگاه لحاظ نشود، امکان طرح دعوای جداگانه جهت مطالبه مبالغ پرداختی یا تهاتر وجود دارد.
۴. تسویه یکجای وام با بانک توسط شما یا ضامن
- هیچ منع قانونی برای تسویه یکجای وام توسط وامگیرنده یا ضامن وجود ندارد و این موضوع در قراردادهای بانکی نیز غالباً پیشبینی شده است.
- با تسویه کامل وام، تعهدات شما و ضامن نزد بانک پایان مییابد و امکان پیگیری مجدد توسط بانک یا ضامن وجود ندارد.
- اگر دعوای همسر شما مربوط به اصل وام باشد، تسویه با بانک میتواند به عنوان دفاع مؤثر در دادگاه مطرح شود.
جمعبندی و توصیه
- ارائه رسید بانکی با توضیح دقیق، دفاع قوی در رد دعوای قرضالحسنه است.
- مطالبه وجه باید علیه شخصی باشد که واقعاً بدهکار است و دادگاه فقط نسبت به طرفین دعوی حکم میدهد.
- تهاتر اقساط پرداختی با بدهی احتمالی، قابل طرح در جریان رسیدگی است.
- تسویه یکجای وام با بانک هیچ منع قانونی ندارد و توصیه میشود برای جلوگیری از مشکلات احتمالی، این کار را انجام دهید.
در صورت نیاز به تنظیم دادخواست یا دفاعیه، لطفاً به خدمات تخصصی وینداد مراجعه فرمایید.
هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصصهای ما در سریعترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی میدهند.
بیشتر بخوانید

علی اصغر بهرامی
ضامن برای اجرای حکم غیابی
سلام و عرض خسته نباشید من دادخواست الزام به تنظیم سند خودرو دادم و خوانده در جلسات شرکت نکرد و حکم به نفع من داده شده است و 40 رو هم از صدور حکم گذشته ایا برای اجرای حکم ضامن لازمه (خوانده در شهرستانه و ثنا هم داره)

اقای تات
خسارت باغ ویلا اجاره ای
سلام و خدا قوت
با مالک باغ ویلای استخر داری قراردادی 4 ماهه با عنوان مشارکت کاری(باغشو براش پر کنم و ۳۰ درصد از درامد باغو بده به من) در اجاره روزانه این باغ ویلا نوشته بودم که الان مدت این قرارداد تموم شده. مالک ازم مقداری ودیعه گرفت که اگر خسارتی به باغ ویلا نشد پولو بهم برگردونه ولی حالا به این بهانه که آب بندی استخرو خراب کردی و اب ازش کم میشه هم ودیعه رو برنمیگردونه و هم کلی وسایل که داخل خونه گذاشتم رو نمیگذاره بردارم. حالا میخوام شکایت کنم که پول و وسایل رو برگردونه چون اصلا موقع تحویل دادن باغ این استخرو برای من تست نکرد که از اول سالم بوده. آیا اگه شکایت کنم حق به من میرسه؟ ایا به خاطر اجاره دادن روزانه مشکلی برام پیش نمیاد؟

مربم نوری
مزاحمت وتهدید به اسیدپاشی
سلام.یه پسر قبلا با دخترمان دوست بوده الان رابطه ندارند.ولی پسر با تهدید و مزاحمت دخترمان را مجبور به دوستی میکند.دخترم از ترسش باهاش بود ولی اذیتش میکرد بهش مواد میده وتزریق هم میکنه بهش وقتی بی هوش میشه کتکش میزنه وهرکاری که بخاد میکنه.برای خلاصیاز دستش چه کنم امشب با اجر شیشه خانمان را شکست وفرار کرد ودخترم را تهدید به اسید پاشی کرده.راهنمایی کنید من چه کنم .