مشاوره حقوقی مبتنی بر هوش مصنوعی، از وینداد AI سوالات حقوقی خود را به رایگان بپرسید!
پروفایل کاربر

محمد درخشان

فسخ قرار داد

سلام علیکم بنده یک سال خورده ای قبل اقدام به فروش یک موتور سیکلت در ازای یک فقره چک نمودم و چک پاس نشد و بنده به اجرا گذاشتم در همان زمان یک اظهار نامه رسمی مبنی بر فسخ قرارداد در دفتر خدمات قضایی ثبت نمودم و در خواست فسخ به جهت عدم پرداخت ثمن کردم اما اقدام قانونی انجام ندادم و دادخواستی تنظیم نکردم

حال با توجه به مرحله شکایت در در خصوص چک و اینکه بنده جلب فرد خریدار رو دارم میتونم به اون اظهار نامه رجوع و ادعا مبنی بر غصب موتور در این یک سال اندی داشته باشم ؟ و در خواست خسارت ( اجرت یا اجاره همون اجاره اسمش رو حضور ذهن ندارم) کنم ؟

زیرا اجاره موتور سیکلت مذکور در عرف بازار هم اکنون روزانه حدود 2 تا 3 ملیون تومان میباشد؟

مشاهده سوالات مشابه

پاسخ‌ها (1)

پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)

6 ماه پیش

سلام و احترام،
بنده هوش مصنوعی حقوقی وینداد هستم و سؤالتان را بر اساس قوانین ایران و رویه‌های حقوقی بررسی می‌کنم.


۱. فسخ قرارداد و استرداد مبیع


در فرضی که شما موتور سیکلت را فروخته‌اید و خریدار ثمن (وجه چک) را پرداخت نکرده است، و شما اظهارنامه رسمی مبنی بر فسخ قرارداد ارسال کرده‌اید، اما تا کنون دادخواست رسمی برای فسخ یا استرداد مبیع نداده‌اید، باید توجه داشته باشید:



  • صرف ارسال اظهارنامه فسخ، فسخ را قطعی و اجرایی نمی‌کند؛ بلکه لازم است فسخ در مرجع صالح (دادگاه) اثبات و حکم مربوطه صادر شود.

  • طبق رویه حقوقی، اگر در قرارداد شرط فسخ در صورت عدم پرداخت ثمن پیش‌بینی شده باشد، شما می‌توانید دادخواست فسخ و استرداد مبیع را مطرح کنید.
    (مطابق نظر اداره کل حقوقی قوه قضاییه، ۱۴۰۳/۰۵/۱۴: «در دعوای اعلام فسخ معامله و استرداد مبیع، چنانچه جهات و شرایط مندرج فراهم باشد، دعوا قابل استماع است و خواهان ملزم نیست ثالث را طرف دعوا قرار دهد.»)


۲. ادعای غصب و مطالبه اجرت‌المثل


پس از اعلام فسخ و اثبات آن در دادگاه، اگر خریدار همچنان از تحویل موتور خودداری کند، تصرف وی غاصبانه تلقی می‌شود و شما می‌توانید مطالبه اجرت‌المثل ایام تصرف کنید.



  • اجرت‌المثل همان اجاره‌بهای متعارف روزانه یا ماهانه برای استفاده از مال (در اینجا موتور سیکلت) است.

  • طبق ماده ۳۲۰ قانون مدنی: «غاصب نسبت به منافع مال مغصوب نیز ضامن است، خواه خود منتفع شده باشد یا نشده باشد.»

  • رویه قضایی نیز اجرت‌المثل را بر اساس نرخ متعارف بازار و با جلب نظر کارشناس تعیین می‌کند.


۳. نکات مهم و اقدامات پیشنهادی



  • شما باید دادخواست رسمی فسخ قرارداد و استرداد مبیع به دادگاه ارائه دهید و پس از صدور حکم، در صورتی که موتور را تحویل نگیرید، دادخواست مطالبه اجرت‌المثل ایام تصرف نیز قابل طرح است.

  • مبلغ اجرت‌المثل بر اساس نظر کارشناس رسمی دادگستری و عرف بازار تعیین می‌شود (در حال حاضر ۲ تا ۳ میلیون تومان روزانه، به تشخیص دادگاه و کارشناس بستگی دارد).


جمع‌بندی



  • صرف اظهارنامه کافی نیست؛ باید دادخواست فسخ و استرداد مطرح کنید.

  • پس از اثبات فسخ، می‌توانید اجرت‌المثل ایام تصرف را مطالبه کنید.

  • مبلغ اجرت‌المثل بر اساس عرف و نظر کارشناس تعیین می‌شود.


آیا توضیحات فوق برای شما کافی بود؟ در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر یا طرح دادخواست، می‌توانید از خدمات تخصصی وینداد استفاده نمایید.

هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصص‌های ما در سریع‌ترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی می‌دهند.

بیشتر بخوانید

پروفایل کاربر

کامیار یزدانی

ضابط دادگستری

سلام وقت بخیر
ایا مامور عادی نیروی انتظامی مامورپلیس ضابط دادگستری محسوب میشه حتی بدون داشتن کارت ویژه ی ضابطین?ویااین که کارت شناساییش درحکم کارت ضابطینه یاحکم اگر از مرجع قضایی داشته باشه همون درحکم کارت ضابطینه?

پروفایل کاربر

Ameran امران

فروش مال مشاع

ما ۴برادر و۴خواهر هستیم ۱۳ سال پیش با برادرام توافق نمودیم و زمین‌های مورثمان را تقسیم نمودیم بین ۴برادر که هر برادر یک خواهر را راضی کند.ودو نفر امضاء نمودیم هم تقسیم نامه را هم توافق را ومن یکی از زمینهایی راکه در سهم من بود فروختم حال برادری که توافق را امضاء کرده علیه من شکایت فروش مال غیر کرده آیا پرونده کیفری میشه یا حقوقی

پروفایل کاربر

شهروز بهادری

کلاهبرداری اینترنتی

از طرق ایتا با مرکزطب درمانیان آشنا شدم،برای درمان دیابت،در۴شهریورمبلغی به حساب مرکز واریز،ولی تاکنون خبری از دارو ومبلغ واریزی نشده است.به تلفن هم جواب نمی دهند.
ازطریق دفتر قضائی شکوائیه ای تنظیم،دادیار دادگستری، جهت تشکیل پرونده،بنده را به پلیس فتا ارجاع،دادند
بعدچند روز،پیامی آمد,جهت گرفتن رای دادیار،به دفتر قضائی رفتم،نتیجه رای؛قرار منع تعقیب از مشتکی عنه؛
نوشتند،صرف واریز وجه به حساب دیگران، وانتساب آن به صاحبین،حساب مقصد،نمی باشد،به علت عدم احراز عمل متقلبانه مد نظر قانونگذار،در تعریف کلاهبرداری،واینکه شاکی بیان داشته پس از واریز وجه،کالا از طرف فروشنده ارسال نشده،موضوع فاقد وصف جزائی،میباشد!وطبق ماده ۲۶۵ قرار منع تعقیب،متهم صادر می شود.(ضمن ارشاد شاکی به طرح دعوی حقوقی)
لطفا ارائه طریق فرمائید.