مشاوره حقوقی مبتنی بر هوش مصنوعی، از وینداد AI سوالات حقوقی خود را به رایگان بپرسید!
پروفایل کاربر

حمید احمدی

شراکت ۲ نفر در مغازه

مغازه تجاری با دوستم شراکتی ۳ دنگ ۳دنگ خریداری کرده ایم. من میخوام کاسبی کنم شریکم میگه من نمیام . من قصدم اینکه توی ۳ دنگ خودم کاسبی کنم. شریکم میگه من نمیام سهم خودمو میخوام اجاره بدم.شریکم میگه هیچ کدوم کاسبی نکنیم بدیم اجاره . من قبول نمیکنم و به سهم خودم میخوام کاسبی کنم . لطفا حکم این مسئله رو بفرمایید. تشکر

مشاهده سوالات مشابه

پاسخ‌ها (1)

پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)

1 ماه پیش

پاسخ وینداد AI:


در خصوص استفاده از ملک مشاع (مانند مغازه‌ای که شما و شریک‌تان هر کدام مالک ۳ دانگ هستید)، مقررات قانون مدنی ایران حاکم است. طبق این مقررات:


۱. حق استفاده از مال مشاع



  • هر یک از شرکا حق دارد، متناسب با سهم خود، از مال مشاع منتفع شود، مشروط بر اینکه این انتفاع موجب ضرر به شریک دیگر نشود و مانع استفاده شریک دیگر از سهم خود نباشد.

  • تصرفات مادی (مانند کسب‌وکار در مغازه) چنانچه موجب مزاحمت یا منع انتفاع شریک دیگر شود، بدون رضایت او جایز نیست.


۲. اجاره دادن سهم مشاع



  • هر شریک می‌تواند سهم خود را به دیگری یا شخص ثالث اجاره دهد، اما استفاده عملی از کل ملک برای مستأجر، بدون رضایت شریک دیگر، ممکن نیست.


۳. اختلاف در نحوه انتفاع



  • اگر شرکا در نحوه استفاده از مال مشاع اختلاف داشته باشند و به توافق نرسند، هر یک می‌تواند از دادگاه درخواست تقسیم مال را کند (تقسیم به افراز یا فروش و تقسیم ثمن).

  • تا زمانی که تقسیم صورت نگرفته، هیچ‌یک حق ندارد بدون رضایت دیگری تصرفی کند که مانع استفاده شریک دیگر شود.


۴. راهکار قانونی



  • اگر شما بخواهید فقط در ۳ دانگ خود کاسبی کنید، اما ملک قابل افراز (تقسیم فیزیکی) نباشد، باید یا با شریک به توافق برسید یا از دادگاه تقاضای فروش ملک و تقسیم ثمن نمایید.

  • اگر شریک شما راضی به کاسبی شما نیست، شما نمی‌توانید به‌تنهایی و بدون رضایت او از کل ملک استفاده تجاری کنید.


منابع قانونی



  • قانون مدنی (۱۳۰۷)، مواد ۵۷۱ تا ۵۸۸: مقررات شرکت و مال مشاع.

  • قانون افراز و فروش املاک مشاع (۱۳۵۷): مقررات مربوط به تقسیم یا فروش مال مشاع.




جمع‌بندی:
تا زمانی که مغازه به صورت مشاع است و قابل تقسیم فیزیکی نیست، هیچ‌یک از شرکا بدون رضایت دیگری حق تصرف مادی (مثلاً کاسبی) در ملک را ندارد. راه‌حل قانونی یا توافق با شریک است، یا مراجعه به دادگاه برای تقسیم یا فروش ملک.


آیا توضیحات کافی بود؟ در صورت نیاز به توضیح بیشتر یا راهنمایی عملی لطفاً بفرمایید.
یادآوری: برای تنظیم قرارداد یا پیگیری حقوقی تخصصی می‌توانید از خدمات حقوقی وینداد بهره‌مند شوید.

هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصص‌های ما در سریع‌ترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی می‌دهند.

بیشتر بخوانید

پروفایل کاربر

اسماعیل زلفیان

خلف وعده

من با برادر خانمم اقدام به ثبت نام یک خودرو پژو پارس کردیم.
همانطور که در جریان هستید ، برای شرکت در قرعه کشی نیاز به بلوکه کردن 100میلیون تومان پول به مدت 1الی 2ماه بود.

چون خودش پول نداشت ، قرار گذاشتیم که من 100 میلیون پول به حساب ایشان واریز میکنم جهت بلوکه شدن و امتیاز ماشین به اسم ایشان باشد. وقتی نتیجه قرعه کشی مشخص شد.من 100 تومن خود را برمیدارم و بعد از آن امتیاز ماشین را فروخته و نصف نصف تقسیم میکنیم.

این کار را بدون بستن قرارداد انجام دادیم. ولی ایشان خلف وعده کرد و امتیاز ماشین را فروخت.

نکته:وقتی از او پرسیدم امتیاز را چکار کردی به من گفت که بدون دریافت پول به یکی از دوستانش داده و قرار شده در قبال دریافت امتیاز ، یک شیرینی جزئی به او بدهد.

وقتی خودم پیگیر شدم متوجه شدم امتیاز را به قیمت ۱۵۰ میلیون تومان فروخته است.

نکته:به اسرار برادر خانمم هیچکس در جریان این شراکت قرار نگرفت بجز خانمم.

آیا شهادت خانمم مورد قبول دادگاه هست؟؟

آیا میتوانم از او شکایت کنم و حقم را از او بگیرم؟

پروفایل کاربر

صادق صادقی

حد اکثر میزان خسارت تاخیر در تنظیم سند واحد مسکونی که بصورت روزانه در قرارداد درج شده است چقدر است؟

با سلام؛ اینجانب مالک یک قطعه زمین جهت مشارکت در ساخت قرادادی با سازنده تنظیم نمودم که بر اساس آن در ازای واگذاری 50 درصد از آپارتمان های ساخته شده وی متعهد به ساخت بنا، اخذ پایانکار، تهیه صورتمجلس تفکیکی و ارائه سند رسمی را به انجام برساند که همگی در قرارداد موصوف تصریح شده است. در حین ساخت ایشان سهم خود را به خریداران فروخت و قبل از انجام سایر تعهدات متواری گردید و از محل سکونت ایشان که گویا خارج از کشور است اطلاعی در دست نیست. اینجانب نیز بخشی از سهم خود را فروخته ام و در شرایط قراردادهای فروش خود، پرداخت خسارات قصور در تنظیم سند بصورت روزانه درج شده است. در حال حاضر خریداران ایشان و خریداران اینجانب شکایتی بابت الزام به تنظیم سند مطرح نموده که به دلیل بند مربوط به خسارات باعث محکومیت مالی برای اینجانب شده و تذکر اینکه اینجانب بدلیل بدهکاری و تعدات سازنده عملاً قادر به تنظیم سند نیستم نتیجه در بر نداشته است. با عنایت به اینکه موارد فوق پس از ساخت بر عهده اینجانب نبوده و بعضا مشمول هزینه قابل توجهی است مورد به چه صورتی برای اینجانب قابل تعقیب است و با توجه به اینکه دسترسی به سازنده فوق وجود ندارد این خسارت تا کجا و حداکثر تا چه مبلغ یا درصدی از مبلغ فورش هر واحد باید پرداخت شود.