درصد تخفیف
500 هزار تومان تخفیف
|
تخفیف ویژه بهار
تخفیف فصل بهار

ثبت برند و ثبت علامت تجاری | راهنمای کامل و دقیق مراحل ثبت یک برند

زمان مطالعه: 29 دقیقه
به‌روزرسانی مطلب توسط‌
ثبت برند و ثبت علامت تجاری |راهنمای کامل و دقیق مراحل ثبت برند

ثبت برند یا علامت تجاری یکی از ملزومات مهم توسعه هر کسب‌وکاری است. شرکت‌ها و کسب‌وکارهای مختلف در سراسر جهان با ثبت علامت تجاری سعی دارند تا تجارت خود را به شکلی متمایز و ممتاز مطرح کنند و از حقوق مالکیت فکری خود حفاظت کنند. وجود رقیبان متعدد در بازار مشترک کالا و محصول شما، خطراتی را به دنبال خواهد داشت، از این رو برای اطمینان از عدم کپی برداری رقبا و عدم استفاده آن‌ها از محصولات شما و به عبارتی انحصاری بودن تجارتتان، توصیه می‌شود که به سوی ثبت برند رفته تا از این رو صاحب مالکیت و حق انحصاری کالا و یا حتی محصول خود باشید.

ما در این مطلب سعی کرده‌ایم به هر سوالی که ممکن است در مسیر ثبت برند برای شما به وجود بیاید پاسخ داده باشیم. با ما همراه باشید.
فراموش نکنید که شما می‌توانید با سیستم ثبت برند وینداد علامت تجاری و برند خود را به آسانی و مطمئن ثبت کنید.

برای خواندن سریع هر بخش، روی عنوان آن کلیک کنید

چرا ثبت برند؟

برند تجاری، ویترین کسب و کار شما محسوب می‌شود. گاها دیده می‌شود که اشخاص مدت زیادی در بازار فعالیت کرده‌اند و نام و نشان خوبی را کسب کرده‌اند و در بازاریابی، تبلیغات، فروش و … نیز تجارب موفقی داشته‌اند و از این سو سودهای بسیاری را کسب نموده‌اند، لکن هیچگونه برندی را ثبت ننموده‌اند، در این خصوص باید بیان نمود که با عدم ثبت برند، شما امکان فعالیت و حضور رقبایتان را آسان کرده‌اید و باید هر لحظه منتظر سواستفاده رقبایتان باشید.

چرا که شما صاحب انحصاری و مالک برند نبوده و ممکن است که رقبا از تلاش و کوشش شما استفاده نمایند و آن‌ها به جای شما برند را ثبت نمایند و تمامی زحمات شما را به یغما برده و نهایتاً شما را بی نصیب از سودهای بازار گذارند.

اما اولین قدم‌هایی که باید برای ثبت برند بردارید چیست؟

مراحل ثبت برند تجاری به چه صورت است؟

یک علامت تجاری (برند) برحسب ضوابط و آئین‌نامه‌های اداره ثبت شرکت‌ها (بخش علائم و اختراعات) به ثبت قانونی و رسمی می‌رسد. برای ثبت علامت تجاری لازم است که کلیه مدارک لازم قانونی فراهم باشد و با رعایت کامل مقررات ،مراحل قانونی ثبت آن طی شده باشد.

مراحل ثبت علامت تجاری به دو روش زیر عمل می‌شود:

روش اول به صورت حضوری: متقاضی شخصاً با مراجعه به اداره ثبت علائم تجاری و ارائه درخواست کتبی، ثبت برند خود را به انجام می‌رساند.

روش دوم به صورت غیرحضوری: متقاضی با مراجعه به سامانه اینترنتی ثبت علائم تجاری با آدرس اینترنتی http://iripo.ssaa.ir  ثبت نام اولیه ثبت برند خود را به انجام می‌رساند.
این سامانه جهت ثبت علائم تجاری در نظر گرفته شده است و می‌توان بدون مراجعه حضوری به اداره ثبت علائم تجاری ،علامت خود را ثبت نمود.

بهتر است از قبل، تمام مدارک مورد نیاز را اسکن شده آماده نمایید تا به راحتی در هر مرحله از فرایند ثبت برند، مدارک را بارگذاری نماید.

نکته بسیار مهم این است که  در هر مرحله می‌بایست متقاضی تمامی اطلاعات و مشخصات فرم‌ها را تکمیل کرده و با دریافت کد رهگیری، از روند ثبت برند خود آگاهی داشته و آن را پیگیری نماید.

در مرحله بعدی، کارشناسان اداره ثبت، بخش ثبت علائم تجاری، مدارک را بررسی کرده و نتیجه را اعلام می‌کنند که یا درخواست متقاضی رد و یا پذیرفته می‌شود. (در صورت رد شدن باید متقاضی نقص مدارک را رفع نموده و مجدداً آن را ارسال یا بارگذاری نماید و در صورتی که پذیرش شده باشد از طریق پست پیشتاز دو برگ از قرارداد به آدرس متقاضی ارسال می‌گردد.)
در این مرحله متقاضی لازم است یکی از این نسخه‌ها را نزد خود نگه دارد و نسخه دیگر را با مدارک خواسته شده و فیش واریزی هزینه‌های ثبت برند، مجدداً به آدرس مرکز اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید تا روند اداری ثبت برند، انجام شود.

مدارک لازم برای ثبت برند و لوگوی شخصی

یکی از مهمترین مراحل ثبت برند و لوگوی شخصی عبارت است از تهیه مدارک. برای تهیه مدارک مورد نیاز، بسته به شخص (حقیقی، حقوقی) و نام برند (فارسی، لاتین) مدارک متنوعی مورد نیاز است.

الف) مدارک لازم برای ثبت برند و لوگوی شخصی شخص حقیقی:

کپی شناسنامه

کارت ملی

کپی مجوز فعالیت

اگر برند دو بعدی و یا سه بعدی است می‌بایست که در چند زاویه تصاویر تهیه و ارائه گردد.

در صورتی که از حروف لاتین استفاده شده باشد به کپی کارت بازرگانی نیز نیاز است.

اگر امور ثبت برند توسط نماینده و یا وکیل قانونی صورت وکالتنامه رسمی همراه مدارک ارسال شود.

ب) مدارک لازم برای ثبت برند و لوگوی شخصی شخص حقوقی:

کپی شناسنامه مدیرعامل

کپی کارت ملی مدیرعامل

ارائه نمونه تصویر از برند تهیه شده

کپی روزنامه تأسیس و آخرین تغییرات شرکت

کپی مجوز فعالیت

اگر برند دو بعدی و یا سه بعدی است می‌بایست که در چند زاویه تصاویر تهیه و ارائه گردد.

همچنین به کارت بازرگانی در صورتی که از حروف لاتین استفاده شده باشد نیاز است.

اظهارنامه ثبت علامت تجاری چیست؟

از اولین قدم‌های ثبت برند، عبارت است از ارائه اظهارنامه ثبت علامت تجاری که مطابق قانون ثبت علائم تجاری مقرر شده است.

باید توجه داشت که ثبت علامت تجاری امروزه به شکل الکترونیک و آنلاین از طریق سایت مرکز مالکیت معنوی انجام می‌شود و از طریق این سایت می‌توان پیگیری و خلاصه پرونده را پس از ثبت اظهارنامه مشاهده نمود.

پس از ثبت اظهارنامه پیامک و ایمیلی از همین سامانه مبنی بر دریافت اظهارنامه و ضمائم آن برای شما ارسال خواهد شد، در صورتی که پیامک و ایمیلی دریافت نکردید، به طور یقین اطلاعات شماره تلفن و ایمیل را اشتباه وارد کرده‌اید.
بعد از این پیامک بررسی مقدماتی اظهارنامه انجام می‌شود که در این مرحله مدارک و ضمائم اظهارنامه بررسی می‌گردد و در صورتی که اظهارنامه و ضمائم آن مطابق مقررات قانون و آیین نامه اجرایی آن تنظیم نشده باشد، کارشناس مربوطه بر طبق قانون، اخطار رفع نقص را می‌دهد که ایمیل آن برای شما ارسال خواهد شد.
بعد از ارسال این ایمیل حداکثر ۳۰ روز برای اصلاح یا تکمیل مندرجات اظهارنامه و مدارک و ضمائم آن وقت دارید در غیر این صورت اظهارنامه باطل می‌گردد و به پرونده رسیدگی نمی‌شود.

اظهارنامه ثبت علامت تجاری باید حاوی نکات زیر باشد:

۱- اسم، شماره ملی، نشانی، کد پستی و تابعیت متقاضی و در صورتی که متقاضی شخص حقوقی است، ذکر نام، نوع فعالیت، اقامتگاه، محل و شماره ثبت، تابعیت، مرکز اصلی و عنداللزوم هر شناسه دیگر آن الزامی است.

۲- اسم، شماره ملی، نشانی و کد پستی نماینده قانونی متقاضی در صورت وجود

۳- اسم، نشانی و کد پستی شخص یا اشخاصی که صلاحیت دریافت ابلاغ در ایران را دارند، در صورتی که متقاضی مقیم ایران نباشد.

۴- الصاق نمونه‌ای از علامت در کادر مربوط

۵- توصیف و تعیین اجزاء علامت و تعیین حروف مشخص در صورتی که علامت مورد درخواست ثبت مشتمل بر حروف خاص باشد.

۶- ذکر کالاها و خدماتی که علامت برای تشخیص آن‌ها به کار می‌رود، با تعیین طبقه یا طبقات درخواست شده طبق طبقه بندی بین المللی

۷- ذکر حق تقدم، در صورت درخواست

۸- رشته فعالیت مالک علامت

۹- ذکر علامت جمعی در صورتی که ثبت آن مورد درخواست باشد

۱۰- در صورتی که علامت مشتمل بر کلمه یا کلماتی غیر از فارسی باشد، درج آوانویسی و ترجمه آن

۱۱- ذکر رنگ، در صورتی که رنگ به عنوان صفت مشخصه و یا ویژگی خاص علامت باشد

۱۲- ذکر سه بعدی بودن علامت در صورت درخواست ثبت آن.

مدت اعتبار برند و علایم تجاری ثبت شده تا چه زمانی است؟

بخاطر داشته باشید که مدت اعتبار برند و علایم تجاری نیز موضوع بسیار مهمی است که همواره باید در نظر گرفته شود.

 مدت اعتبار برند و علایم تجاری که به ثبت رسیده‌اند، به مدت ۱۰ سال از تاریخ تقدیم اظهارنامه می‌باشد.

البته پس از پایان مدت ۱۰ ساله، یک مهلت ارفاقی ۶ ماهه جهت تمدید برند و علایم تجاری وجود دارد. مهلت ارفاقی شش ماهه که از پایان دوره شروع می‌شود، برای پرداخت هزینهٔ تمدید با پرداخت جریمهٔ تأخیر در نظر گرفته می‌شود.

در نهایت باید اذعان داشت که هر ذی‌نفع می‌تواند از دادگاه، ابطال ثبت برند را درخواست نماید. رسیدگی به اختلافات ناشی از اجرا این قانون و آئین نامهٔ اجرایی آن، طبق مادهٔ ۵۹، در صلاحیت شعب دادگاه‌های عمومی تهران می‌باشد.

پس از طی مراحل قانونی برای ثبت برند، علامت تجاری تحت حمایت قرار می‌گیرد و هیچ شرکت یا تولید‌کننده دیگری نمی‌تواند از برند یا علامت تجاری ثبت شده استفاده کند وگرنه با مجازات قانونی رو به رو خواهد شد. برای ثبت علامت تجاری یا برند شرکت خود باید پس از پر کردن فرم درخواست تمام مدارک را آماده و ارسال کنید، در صورت نبودن نقص یا مشکل، گواهی 10 ساله ثبت برند (با قابلیت تمدید پس از اتمام مهلت) به شما اعطا خواهد شد.

در ادامه این مطلب با اهمیت ثبت برند و نحوه دریافت گواهی 10 ساله ثبت برند بیشتر آشنا خواهید شد.

گواهی ۱۰ ساله ثبت برند چیست؟ و چطور می‌توان دریافت کرد؟

مرجع ثبت علائم تجاری و برند شرکت‌ها، مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور (زیر نظر قوه قضائیه) به آدرس اینترنتی www.ipm.ssaa.ir/ است. پس از مراجعه به سایت باید اقدام به ثبت نام در سایت و ثبت اظهار نامه خود مبنی بر ثبت علامت تجاری بکنید، سپس درخواست خود را تکمیل نموده و مدارک مورد نیاز را فرستاده و حق ثبت را می­پردازید  تا پرونده شما در نوبت بررسی قرار گیرد.

برای پیگیری ثبت برند نیازی به حضور در ادارات نیست می‌توانید تمام مراحل را از طریق سایت پیگیری کنید اما چند نکته در این زمینه وجود دارد تا بتوانید سریع‌تر این اقدامات را انجام دهید:

  • باید پیش از ثبت برند خود در سامانه اطلاعاتی در مورد آن جستجو کنید تا علامت یا نامی مشابه یا تکراری انتخاب نکرده باشید.
  • باید برخی از مراحل تاسیس شرکت مثل نمونه کالا یا خدمات ارائه شده، مشخصات شرکا، مکان شرکت و اطلاعاتی از این دست را در اختیار داشته باشید.
  • سعی کنید تمام بخش‌های مورد نیاز در فرم را به درستی و با رعایت مسائل امنیتی پر کنید تا با ابلاغیه‌ هایی مانند رد اظهار نامه، رفع نقص و یا رد بخشی از موارد خواسته شده در اظهارنامه مواجه نشوید چون در این صورت روند ثبت برند شما طولانی تر خواهد شد.
  • از قوانین مربوطه با خبر باشید، برای مثال طبق ماده 40 قانون حقوق ناشی از ثبت علامت‌، مدت اعتبار و تمدید آن به شرح زیر است‌:

الف ـ استفاده از هر علامت که در ایران ثبت شده باشد، توسط هر شخص غیراز مالک علامت‌، مشروط به موافقت مالک آن می‌باشد.

ب ـ مالک علامت ثبت شده می‌تواند علیه هر شخصی که بدون موافقت وی از علامت استفاده کند و یا شخصی که مرتکب عملی شود که عادتاً منتهی به تجاوز به حقوق ناشی از ثبت علامت گردد، در دادگاه اقامه دعوی نماید. این حقوق شامل موارد استفاده از علامتی می‌شود که شبیه علامت ثبت شده است و استفاده از آن برای کالا یاخدمات مشابه‌، موجب گمراهی عموم می‌گردد.

ج ـ حقوق ناشی از ثبت علامت‌، اقدامات مربوط به کالاها و خدماتی را که توسط مالک علامت یا با موافقت او به کشور وارد و در بازار ایران عرضه می‌گردد، شامل نمی‌شود.

د ـ مدت اعتبار ثبت علامت ده سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ثبت آن می‌باشد (گواهی 10 ساله ثبت برند). این مدت با درخواست مالک آن برای دوره‌های متوالی ده ساله با پرداخت هزینه مقرر، قابل تمدید است‌. یک مهلت ارفاقی شش ماهه که از پایان دوره شروع می‌شود، برای پرداخت هزینه تمدید، با پرداخت جریمه تأخیر، درنظر گرفته می‌شود

چند نکته مهم در فرآیند ثبت علامت تجاری

  •  هزینه‌های مربوط به ثبت برند و نشان تجاری، با مراجعه به سامانه (ssaa.ir) باید اینترنتی پرداخت گردد.
  •  در گواهی تأیید یا رد اظهارنامه، اداره مالکیت صنعتی می‌تواند نقش موثری در پذیرش یا رد آن داشته باشد.
  •  دلایل مهم رد برند: مشابهت برند با سایر برندها، قبلاً به نام شخص دیگری ثبت شده باشد، ثبت برند با ضوابط و آئین‌نامه  قوانین تجارت در تناقض باشد، علامت با اصول و فرهنگ کشور مطابقت نداشته باشد، نقص مدارک ارسالی و یا عدم صلاحیت متقاضی.
  • اعتراض بر ثبت برند: متقاضی اگر قبل از ثبت برند و یا بعد از ثبت آن، از روند ثبت برند  اعتراض یا شکایتی داشته باشد، اعتراض خود را با داشتن شرایط زیر اعلام می‌کند.
  •  عمداً یا سهواً برند به نام دیگری باشد.
  •  شباهت‌های برند از جهت رنگ، علائم، اشکال و خطوط موجب اشتباه در مصرف‌کنندگان گردد.
  •  ۳۰ روز کاری مدت زمان اعتراض بر ثبت برند است و این زمان دقیقاً بعد از درج در روزنامه‌های رسمی می‌باشد. در غیر این صورت، اعتراض رد می‌شود.
  • اگر فردی بخواهد چندین علامت را با هم به ثبت برساند، لازم است برای هر کدام از آن‌ها اظهارنامه جداگانه‌ای بدهد.
  • اگر روند کارشناسی منجر به اخطار رد اظهارنامه گردد، مراتب اعتراض از طریق طرح در کمیسیون‌های شبه قضایی قابل پیگیری خواهد بود.

لازم به ذکر است سیستم ثبت برند وینداد، قادر به ارائه خدمات ثبت بر‌ند با بهترین کیفیت، بهترین قیمت و بیشترین سرعت است.

کدام علامت‌های تجاری قابل ثبت نیستند؟

مواد ۳۱ الی ۴۷ قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی و علائم تجاری مصوب ۸۶ به شرایط ثبت و آثار آن اشاره دارد.

به طور کلی تعداد علائم قابل ثبت در سطح جهان تقریبا نامحدود هستند و مطابق با قوانین کشورها علامت تجاری ممکن است متشکل از یک یا چند کلمه، حرف، عدد، عبارت یا تصویر و .. باشد.

برخی از علائمی که قابل ثبت نمی‌باشند عبارتند از:

  • علامتی که نتواند کالا یا خدمات یک موسسه را از کالا یا خدمات موسسه دیگری متمایز سازد.
  • خلاف موازین شرعی، نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد.
  • عين علامتي باشد كه قبلاً به نام مالك ديگري ثبت شده و يا تاريخ تقاضاي ثبت آن مقدم يا داراي حق تقدم براي همان كالا و خدمات و يا براي كالا و خدماتي است كه به لحاظ ارتباط و شباهت موجب فريب و گمراهي شود.
  • عين يا به طرز گمراه كننده اي شبيه يا ترجمه يك علامت يا نام تجاري باشد كه براي همان كالاها يا خدمات مشابه متعلق به مؤسسه ديگري در ايران معروف است.

ثبت اختیاری و اجباری علائم تجاری به چه معناست؟

ثبت اختیاری و اجباری علائم تجاری یکی از موضوعات مهم در حوزه علامت تجاری است که صاحبان سرمایه و مشاغل ضروری است به آن توجه داشته باشند.

منظور از ثبت اختیاری و اجباری علائم تجاری این است که در برخی موارد ثبت کردن علامت تجاری توسط کسب‌وکار اجباری و در برخی موارد اختیاری است.

اصولا و مطابق با قوانین موجود در حوزه علائم تجاری، ثبت علائم تجاری در ایران اختیاری است و اشخاص حقیقی و حقوقی می‌توانند در صورت تمایل علامت تجاری خود را ثبت کرده و از مزایای حقوق مالکیت فکری و صیانت از علامت تجاری خود استفاده کنند.

یکی از مزایای مهم ثبت علامت تجاری، استفاده انحصاری از علامت تجاری برای مالک کسب‌وکار است اما قانونا کسی نمی‌تواند شرکت‌ها را ملزم به ثبت علامت تجاری کند.

به همین دلیل، گفته می‌شود ثبت علائم تجاری گزینه‌ای است که کسب‌وکارها می‌توانند آن را انتخاب کنند. اما این تمام ماجرا نیست و گاهی به حکم قانون ثبت علائم تجاری اجباری تلقی می‌شود و صاحبان مشاغل باید برای ثبت رسمی آن اقدام کنند و بنا به دستور قانون، ثبت علائم تجاری اجباری می‌شود.

به طور خلاصه ثبت اجباری علائم تجاری زمانی مصداق دارد که به کالاها و محصولات حساس و مرتبط با بهداشت و سلامت عمومی مرتبط باشد.

مطابق ماده ۵ آیین نامه نصب و ثبت اجباری علائم صنعتی بر روی بعضی از اجناس دارویی و خوراکی و آرایشی، کالاهای زیر نیاز به ثبت اجباری علائم تجاری دارند:

۱. محصولات دارویی و درمانی که در پزشکی به طور عمومی یا اختصاصی کاربرد دارند.

۲. کالاهای غذایی که در ظروف خاص بسته بندی می‌شوند مانند کنسروها، چای، پنیر و…

۳. نوشیدنی‌ها مانند آب معدنی، آبمیوه، آب گازدار و…

۴. لوازم آرایشی و بهداشتی مانند صابون، پودر، ادکلن، لوازم آرایش و… .

علا‌مت تجا‌ری مشابه چگونه شناخته می‌شود؟

قانون‌گذار در اشاره به علامت تجاری معروف، معیاری برای علا‌‌مت تجاری مشابه ارائه نکرده است. با این حال می‌توان برخی از موارد را به عنوان ملاک‌های علامت تجاری مشابه نام برد:

– علامت تجاری قدیمی و مقدم به علامت جدید مشابه باشد.

– علامت تجاری قدیمی قدرتمند باشد.

– شباهت ظاهری، معنایی یا آوایی (تلفظ) بین دو علامت تجاری باشد.

– شباهت میان عملکرد و ماهیت محصولات و خدمات مشابه (دو برند تولید بستنی)

– شباهت میان مشتریان و مخاطبان دو تجارت

و…

به طور مثال اگر یک برند تولیدکننده معتبر و باسابقه لباس کودک با نام «کودک‌پوش» وجود داشته باشد، برند رقیب جدیدی با نام و علامت تجاری «کودکان‌پوش» شروع به فعالیت کند، برند کودک‌پوش می‌تواند علیه برند جدید اقدام به طرح شکایت کند چرا که شرکت جدید به علامت تجاری مشابه قصد استفاده از شهرت تجاری برند باسابقه دیگری را دارد.

استفاده از علا‌مت تجا‌ری مشابه چه تبعاتی دارد؟

استفاده از علا‌مت تجاری مشابه تبعات حقوقی خاصی دارد.

به عنوان مثال اگر یک کسب‌وکار قدیمی و معتبر در حوزه خاص به شرکتی با علا‌‌مت تجاری مشابه برخورد کند، می‌تواند با استفاده از دعاوی حقوق مالکیت فکری نسبت به حفاظت از علا‌مت تجاری و شهرت برند خود اقدام کند.

برای طرح دعوی علیه شرکت با علامت تجار‌‌ی مشابه، شرکت شاکی باید اسناد و مدارک خود را مبنی بر استفاده شرکت رقیب از علا‌‌مت تجاری مشابه آماده کند.

در واقع در این دعاوی، شرکت‌ها باید در تلاش باشند تا قاضی پرونده را نسبت به استفاده یا عدم استفاده از علا‌مت تجاری مشابه قانع سازند. ملاک‌های قضاوت در پرونده‌های علامت تجار‌ی مشابه با علامت تجاری معروف، سابقه برند، قدرت تجاری و دایره مشتریان، ارزش سهام، صادرات، شباهت ظاهری و… هستند.

بر اساس ماده ۶۱ قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی و علائم تجاری:

اگر اثبات شود که شرکتی با استفاده از علا‌مت تجاری مشابه، حقوق مالکیت فکری شرکت دیگری را نقض کرده است، علاوه بر جبران خسارت، به جریمه نقدی یک تا پنج میلیون تومانی و یا به حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه یا هردوی این مجازات‌ها محکوم می‌شود.

ثبت بر‌ند بین المللی به چه معناست؟

حال که تا حدی با ثبت برند و ثبت علامت تجاری آشنا شده‌ایم، به سراغ مفهوم ثبت بین المللی برند و ثبت بین المللی علامت تجاری می‌رویم.

به طور کلی ثبت بر‌ند بین‌المللی به معنای اجازه فعالیت و حفظ حقوق مالکیت فکری برند و علامت تجاری یک شرکت در ورای مرزهای جغرافیایی ایران است.

به بیان دیگر، ثبت برند بین‌المللی برای تجارت‌هایی کاربرد دارد که مایل هستند در کشورهای خارجی به فعالیت تجاری مشغول شوند.

لازم به ذکر است که برای ثبت بین المللی برند لازم است تا ابتدا شرکت‌های متقاضی علامت تجاری خود را در ایران به ثبت برسانند سپس فرآیند ثبت بین المللی را طی کنند.

برای انجام ثبت علامت تجاری بین المللی بسیاری از کشورها تحت موافقتنامه بین‌المللی مادرید، مقررات ثبت برند بین المللی را تدوین کرده‌اند.

به همین خاطر زمانی که به موضوع ثبت برند بین‌المللی می‌پردازیم، سیستم مادرید و سازمان جهانی مالکیت فکری نقش‌آفرینی می‌کنند.

برای ثبت بین المللی علامت تجاری لازم است تا متقاضیان با تهیه مدارک خاص، مراحل زیر را بگذرانند:

– ارسال نامه درخواست ثبت بین المللی علامت تجاری به همراه اسامی کشورهای مورد نظر به اداره ثبت علایم تجاری و دریافت تایید اداره مذکور

– تنظیم معرفی نامه با سربرگ رسمی شرکت همراه با امضای مدیران و مهر رسمی شرکت

– تهیه کپی مدارک هویتی مدیران شرکت مانند شناسنامه و کارت ملی

– تهیه کپی آگهی تاسیس و تغییرات شرکت در روزنامه رسمی

– اظهارنامه یا گواهی ثبت علامت تجاری در ایران (پیش از ثبت بین‌المللی، ضروری است تا ثبت ملی و داخلی برند و علامت تجاری صورت گرفته باشد)

– تکمیل فرم مخصوص بین‌المللی برای ثبت در کشورهای مورد نظر (فرم‌های بین‌المللی به زبان لاتین)

– امضای برگه محاسبه هزینه‌های ثبت بین المللی برند

– تهیه رسید پرداخت هزینه بررسی اظهارنامه ثبت بین المللی برند

لازم به ذکر است که در صورت استفاده از وکیل یا نماینده قانونی به جای مدیران و صاحبان حق امضای شرکت، بایستی وکالت‌نامه رسمی و معتبر نیز به مدارک فوق‌الذکر اضافه شود.

در نهایت لازم به ذکر است که برای انجام این مراحل و دریافت اطلاعات بیشتر درباره موضوع ثبت بین المللی برند می‌توانید به سامانه مرکز مالکیت معنوی و بخش ثبت مادرید مراجعه کنید.

ثبت علامت تجاری بدون کارت بازرگانی

شاید برای شما پیش آمده باشد که از خود بپرسید آیا من که کارت بازرگانی ندارم، می‌توانم برندی را ثبت نمایم؟

پاسخ: بله

یکی از رایج‌ترین اشتباهات اشخاص آن است که داشتن کارت بازرگانی را از الزامات ثبت برند می‌دانند و از این رو بسیاری به جهت عدم اخذ کارت بازرگانی، از این امر خودداری می‌نمایند.

باید بخاطر داشته باشید که برای ثبت برند، زمانی نیاز به کارت بازرگانی پیدا می‌کنید که صرفاً قصد استفاده از حروف لاتین در نام برند خود را داشته باشید.

در غیر اینصورت شما نیازی به کارت بازگانی نخواهید داشت.

اما نکته مهم در این بخش است که:

آیا بدون داشتن کارت بازرگانی می‌توان برند لاتین ثبت کرد؟

بله، شما با ۲ ترفند زیر می‌توانید به ثبت علامت تجاری لاتین بدون کارت بازرگانی بپردازید.

۱-اگر شما نامی را انتخاب کنید که ۳۰ درصد انگلیسی و ۷۰ درصد به صورت فارسی باشد، باز هم برای ثبت برند، به کارت بازرگانی نیازی نخواهید داشت.

۲- روش دوم عبارت است از اینکه در صورت عدم وجود کارت بازرگانی شما می‌توانید در مراحل اولیه ثبت برند، از کارت بازرگانی یک شخص مورد اعتماد استفاده کنید.

البته این روش ریسک زیادی دارد و برای اطمینان از اینکه برند نهایتاً برای شما خواهد بود شما می‌توانید ۹۰ درصد برند را به نام خودتان و ۱۰ درصد دیگر برند را به نام فردی بزنید که کارت بازرگانی دارد.

این عمل بدین ترتیب است که شما پس از گرفتن برند با نام لاتین می‌توانید به دفترخانه‌های معتبر مراجعه کرده و آن ۱۰ درصد باقی را نیز به نام خود بازگردانید.

ثبت علامت تجاری لاتین در ایران چگونه صورت می‌گیرد؟

از اساسی‌ترین سوالاتی که ذهن اشخاص را مشغول کرده است آن است که آیا من می‌توانم به ثبت علامت تجاری لاتین در ایران بپردازم و یا صرفاً نام ایرانی مورد قبول است؟

دقت نمایید که ثبت علامت تجاری لاتین در ایران مجاز بوده، لکن دارای مقررات مخصوصی است. اما مدارک مورد نیاز برای ثبت برند لاتین حقیقی جهت ثبت علامت تجاری لاتین در ایران چیست؟

۱-کپی شناسنامه و کپی کارت ملی شخص

۲-کارت بازرگانی وی

۳-نمونه برند: ابعاد (۱۲ در ۱۲ سانتی متر)

فراموش نکنید که نحوهٔ ثبت برند لاتین، دقیقاً مانند ثبت برند و علایم تجاری به زبان فارسی است. اما تفاوت آن این است که برای ثبت برند لاتین الزاماً نیاز به کارت بازرگانی می‌باشد.

چند نکته حقوقی در خصوص ثبت علامت تجاری لاتین در ایران:

۱-در صورت احراز شرایط و تأیید جهت انتشار روزنامه رسمی کشور، علامت تجاری در روزنامه منتشر می‌شود.

چنانچه ظرف مدت یک ماه از انتشار آگهی، دعوی یا اعتراضی نسبت به علامت کلمه یا عباراتی که به همراه علامت تجاری بکار برده می‌شود، باید حتماً به زبان فارسی نوشته شود.

۲-برای ثبت برند لاتین چه کلمه مورد نظر فارسی بوده و با فونت لاتین نوشته شود و یا اینکه خود کلمه ریشه لاتین داشته باشد، تفاوتی در وجود کارت بازرگانی نمی‌باشد.

۳-استفاده از حروف لاتین به شرطی مجاز می‌باشد که اندازه آن‌ها از اندازه حروف فارسی کوچکتر باشد.

۴-در جریان ثبت برند لاتین، باید بررسی سوابق ثبتی مادرید و سایر برندهای غیر فارسی نیز مورد بررسی قرار بگیرد.

نقض علا‌مت تجاری در فضای مجازی چگونه انجام می‌شود؟

گفتیم که هدف از طراحی علامت تجاری تمایز و تفکیک محصولات و خدمات یک شرکت از سایر شرکت‌های مشابه است. شرکت‌های تجاری غالبا با ثبت علامت تجاری و ثبت برند خود تلاش می‌کنند تا از نقض علامت تجاری خود جلوگیری به عمل آورند و حق استفاده انحصاری را از آن خود کنند.

یکی از اقسام نقض علامت تجاری، نقض علا‌مت تجاری در فضای مجازی است که موضوع ادامه این مطلب است.

به طور کلی ممکن است یک شرکت با استفاده از ظرفیت‌های فضای مجازی، به استفاده از علامت تجاری شرکت رقیب خود بپردازد.

به طور مثال از علامت تجاری می‌توان در صفحات اینستاگرامی مشابه استفاده کرد یا آنکه با سوءاستفاده از علامت تجاری یک شرکت، گروه و کانال‌های تلگرامی تاسیس کرد و جریان مشتریان کسب‌وکار را به سمت خود هدایت کرد.

همچنین تاسیس سایت با استفاده از علامت تجاری کسب وکارهای دیگر از مهم‌ترین مصادیق نقض علامت تجار‌ی در‌ فضا‌ی مجازی به حساب می‌آید.

نباید فراموش کرد که اصولا کپی و سوءاستفاده از علامت تجاری و نقض حقوق مالکیت فکری، در فضای مجازی به نسبت، آسان‌تر و پیگیری و شناسایی متخلفان دشوارتر است.

پیگیری نقض علا‌مت تجاری د‌ر فضا‌ی مجازی چگونه است؟

به طور خلاصه، نقض علامت تجاری در فضای مجازی شبیه به همان آثاری را دارد که به طور کلی نقض علا‌مت تجا‌ری در فضای حقوقی دارد.

شرکتی که در صدد ثبت علامت تجاری خود است و یا از پیش علامت تجاری ثبت شده دارد، می‌تواند هنگامی که با نقض علا‌مت تجاری در فضای مجازی روبرو شد، اقدام به طرح دعوی کند.

بر این اساس شاکی بایستی اثبات کند که علامت تجاری نقض شده در فضای مجازی، به کسب‌وکار وی ربط دارد و به نوعی کپی یا اقتباس از آن بوده است.

مهم‌ترین مدرک برای طرح دعوی در این موضوع، گواهی ثبت علامت تجاری به همراه تاریخ مقدم آن است.

با این حال باید توجه داشت که دعاوی مالکیت فکری از ظرافت‌های حقوقی خاصی برخوردار هستند که باید در هر مورد به آن توجه داشت.

هزینه ثبت برند و تعرفه های مربوط به ثبت برند

ما در ادامه به بیان هزینه ثبت علامت تجاری و تعرفه‌های مربوط به ثبت برند بپردازیم. هزینهٔ واریزی بر حسب حقیقی یا حقوقی بودن متقاضی ثبت علائم تجاری کاملاً متفاوت می‌باشد و در این بخش هزینه‌ها برای اشخاص اعم از حقیقی و یا حقوقی ذکر شده است.

الف-هزینه ثبت علامت تجاری و تعرفه‌های مربوط به ثبت برند با تاکید بر مالکیت شخص حقوقی

۱- حق ثبت اظهارنامه برای یک طبقه: ۴۰۰/۰۰۰

۲- حق ثبت اظهارنامه برای هر طبقه اضافه‌تر: ۴۰/۰۰۰

۳- حق الثبت علامت تجاری برای یک طبقه: ۲/۴۰۰/۰۰۰

۴- حق الثبت علامت تجاری برای هر طبقه اضافه‌تر: ۲۰۰/۰۰۰

۵- حق الثبت تمدید علامت تجاری برای دوره‌های ۱۰ ساله معادل حق الثبت علامت تجاری بوده و عبارت است از:

حق الثبت علامت تجاری برای یک طبقه: ۲/۴۰۰/۰۰۰

و حق الثبت علامت تجاری برای هر طبقه اضافه‌تر: ۲۰۰/۰۰۰

۶- جریمه تأخیر در تمدید علامت تجاری نصف حق الثبت علامت تجاری بوده و عبارت است از:

حق الثبت علامت تجاری برای یک طبقه: ۱/۲۰۰/۰۰۰

۷- هزینه استعلام برای انتقال، اجازه بهره‌برداری یا اِعراض: ۱۰۰/۰۰۰

۸- حق الثبت انتقال قهری و یا قراردادی علامت تجاری برای هر طبقه: ۲۰۰/۰۰۰

۹- حق الثبت انتقال علامت تجاری برای هر طبقه اضافه‌تر: ۱۰۰/۰۰۰

۱۰- حق الثبت اجازه بهره‌برداری از علامت تجاری ثبت شده یا فسخ و خاتمه آن برای هر طبقه: ۲۰۰/۰۰۰

۱۱- حق الثبت اجازه بهره‌برداری از علامت تجاری ثبت شده یا فسخ و خاتمه آن برای هر طبقه اضافه‌تر: ۱۰۰/۰۰۰

۱۲- هزینه اصلاح اظهارنامه و هریک از ضمائم آن برای هر بار: ۱۰۰/۰۰۰

۱۳- حق الثبت انتقال اظهارنامه علامت تجاری و یا اجازه بهره‌برداری از آن: ۱۰۰/۰۰۰

۱۴- حق الثبت تغییرات در علامت تجاری: ۱۰۰/۰۰۰

استثناء: انتقال مالکیت و اجازه بهره‌برداری

۱۵- هزینه صدور نسخه المثنی از گواهی: ۲۰۰/۰۰۰

۱۶- هزینه رونوشت مصدق از گواهی: ۱۰/۰۰۰

۱۷- هزینه اخذ تأییدیه تسلیم اظهارنامه یا صدور گواهی‌نامه: ۳۰/۰۰۰

۱۸- هزینه رسیدگی به اعتراض به رد ثبت (کمیسیون): ۷۵۰/۰۰۰

۱۹- هزینه رسیدگی به اعتراض به تقاضای ثبت (کمیسیون): ۳/۰۰۰/۰۰۰

۲۰- هزینه دادرسی مربوط به تقاضای ابطال علامت تجاری ثبت شده از دادگاه: ۴۵۰/۰۰۰

۲۱- هزینه بررسی اظهارنامه ثبت بین المللی به عنوان اداره مبداء: ۴۰۰/۰۰۰

۲۲- هزینه روزنامه رسمی آگهی تقاضای ثبت علامت تجاری/سیاه و سفید: بسته به تعداد حروف از ۲۰۰/۰۰۰ تومان به بالا

۲۳- هزینه روزنامه رسمی آگهی تقاضای ثبت علامت تجاری/رنگی: بسته به تعداد حروف از ۲۴۰/۰۰۰ تومان به بالا

۲۴- هزینه روزنامه رسمی آگهی ثبت علامت تجاری/سیاه و سفید: بسته به تعداد حروف از ۲۰۰/۰۰۰ تومان به بالا

۲۵- هزینه روزنامه رسمی آگهی ثبت علامت تجاری / رنگی: بسته به تعداد حروف از ۲۴۰/۰۰۰ تومان به بالا

۲۶- هزینه برگه خام سند علامت تجاری: ۵۵۰

ب-هزینه ثبت علامت تجاری و تعرفه‌های مربوط به ثبت برند با تاکید بر مالکیت شخص حقیقی

۱- حق ثبت اظهارنامه برای یک طبقه: ۲۰۰/۰۰۰

۲- حق ثبت اظهارنامه برای هر طبقه اضافه‌تر: ۲۰/۰۰۰

۳- حق الثبت علامت تجاری برای یک طبقه: ۱/۲۰۰/۰۰۰

۴- حق الثبت علامت تجاری برای هر طبقه اضافه‌تر: ۱۰۰/۰۰۰

۵- حق الثبت تمدید علامت تجاری برای دوره‌های ۱۰ ساله: معادل مورد ۳ و ۴

۶- جریمه تأخیر در تمدید علامت تجاری: نصف مورد ۳

۷- هزینه استعلام برای انتقال، اجازه بهره‌برداری یا اِعراض: ۵۰/۰۰۰

۸- حق الثبت انتقال قهری و یا قراردادی علامت تجاری برای هر طبقه: ۱۰۰/۰۰۰

۹- حق الثبت انتقال علامت تجاری برای هر طبقه اضافه‌تر: ۵۰/۰۰۰

۱۰- حق الثبت اجازه بهره‌برداری از علامت تجاری ثبت شده یا فسخ و خاتمه آن برای هر طبقه: ۱۰۰/۰۰۰

۱۱- حق الثبت اجازه بهره‌برداری از علامت تجاری ثبت شده یا فسخ و خاتمه آن برای هر طبقه اضافه‌تر: ۵۰/۰۰۰

۱۲- هزینه اصلاح اظهارنامه و هریک از ضمائم آن برای هر بار: ۵۰/۰۰۰

۱۳- حق الثبت انتقال اظهارنامه علامت تجاری و یا اجازه بهره‌برداری از آن: ۵۰/۰۰۰

۱۴- حق الثبت تغییرات در علامت تجاری: ۵۰/۰۰۰

* استثناء: انتقال مالکیت و اجازه بهره‌برداری

۱۵- هزینه صدور نسخه المثنی از گواهی: ۱۰۰/۰۰۰

۱۶- هزینه رونوشت مصدق از گواهی: ۵/۰۰۰

۱۷- هزینه اخذ تأییدیه تسلیم اظهارنامه یا صدور گواهی‌نامه: ۱۵/۰۰۰

۱۸- هزینه رسیدگی به اعتراض به رد ثبت (کمیسیون): ۵۰۰/۰۰۰

۱۹- هزینه رسیدگی به اعتراض به تقاضای ثبت (کمیسیون): ۱/۵۰۰/۰۰۰

۲۰- هزینه دادرسی مربوط به تقاضای ابطال علامت تجاری ثبت شده از دادگاه: ۳۰۰/۰۰۰

۲۱- هزینه بررسی اظهارنامه ثبت بین المللی به عنوان اداره مبداء: ۲۰۰/۰۰۰

۲۲- هزینه روزنامه رسمی آگهی تقاضای ثبت علامت تجاری/سیاه و سفید: بسته به تعداد حروف از ۲۰۰/۰۰۰ تومان به بالا

۲۳- هزینه روزنامه رسمی آگهی تقاضای ثبت علامت تجاری/ رنگی: بسته به تعداد حروف از ۲۴۰/۰۰۰ تومان به بالا

۲۴- هزینه روزنامه رسمی آگهی ثبت علامت تجاری/سیاه و سفید: بسته به تعداد حروف از ۲۰۰/۰۰۰ تومان به بالا

۲۵- هزینه روزنامه رسمی آگهی ثبت علامت تجاری/رنگی: بسته به تعداد حروف از ۲۴۰/۰۰۰ تومان به بالا

۲۶- هزینه برگه خام سند برند: ۵۵۰

نکات انتخاب نام برای ثبت برند و علامت تجاری

انتخاب نام برای ثبت علامت تجاری و برند شاید یکی یکی از دشوارترین بخش‌ها بشمار رود لکن با در نظر داشتن موارد فوق الذکر شما می‌توانید برندی مختص خود داشته و کسب و کارتان را رونق بخشید.

۱-در انتخاب نام برای ثبت علامت تجاری و برند جهت ارائه کالا، خدمات یا محصول، خلاقیت بسیار زیادی داشته باشید چرا که برند شما در ذهن و خاطر مشتریان باقی می‌ماند.

۲-برندها و علایم تجاری که در ایران و خارج از کشور به ثبت رسیده‌اند بسیارند، فلذا همواره توصیه می‌گردد پیش از شروع انجام عملیات ثبت برند، استعلام برند انجام شود

۳- بخاطر داشته باشید که نام‌های معروف ثبت نمی‌گردند چرا که وفق قوانین بین المللی از نام‌هایی که مشهور هستند نمی‌توان استفاده کرد.

۴-استفاده از نام‌های برندهای مشهور، برند غیرقانونی به شمار رفته و قابلیت ثبت را نخواهد داشت.

۵-نام برند باید به گونه باشد که قابلیت تمییز میان کالا و محصولات سایرین را داشته باشد.
۶-تنها نامی مورد قبول است که فارسی بوده یا ریشه فارسی داشته باشند.

۷- البته امکان انتخاب نام لاتین نیز وجود دارد اما تحت ۲ شرط:

الف) داشتن مجوز فعالیت مرتبط با آن

ب) داشتن کارت بازرگانی
۸-نامی که برای برندتان انتخاب می‌کنید نباید مشابه نام برندهای دیگر باشد.
۹-برای انتخاب لوگو از طرح‌های ساده و قابل فهم استفاده کنید.
۱۰-از انتخاب واژگان عام جهت نام برندتان پرهیز کنید.
۱۱-از واژگان توصیفی مانند زشت و زیبا و … استفاده ننمایید.
۱۲- اسامی غیراسلامی و غیرمعقول شامل اخطار شئونات اسلامی خواهند شد.

۱۳-علامت نباید طوری طراحی شود که موجبات اشتباه را در میان مصرف کنندگان فراهم آورد.

چگونگی استعلام ثبت علایم تجاری

نخستین مرحله جهت ثبت برند، عبارت است از استعلام ثبت علایم تجاری. استعلام برند بدین معناست که شما می‌بایست استعلام نمایید که آیا مشابه برند مورد نظر شما تا کنون ثبت گشته است و یا خیر.

این مرحله دارای اهمیت بسیار بالایی است چرا که در صورت وجود مشابهت، تقاضای شما رد خواهد شد.

ثبت برند در واقع یکی از سخت‌ترین کارهاست، زیرا تعداد برندهای ثبت شده در این حوزه بسیار زیاد بوده و و از طرفی این مشابهت تنها مشابهت کامل نیست و الفاظ برند حتی ممکن است با شباهت کم باعث اخطار خوردن برند شوند.
برای استعلام برندهای ثبت شده ۲ روش متعدد وجود دارد:

۱-ورود به سامانه اداره مالکیت صنعتی به آدرس اینترنتی www.iripo.ssaa.ir

انتخاب دکمه جستجو

ورود به صفحه جستجو

مشخص نمودن نام و طبقه درخواستی موردنظر خود

روی گزینه جستجو کلیک نمایید

و نهایتاً سابقه ثبت برند موردنظر را استعلام کنید

۲-ورود به سامانه رسمی کشور به آدرس اینترنتی www.rrk.ir

مراجعه به بخش آگهی‌های قانونی

نوع آگهی خود را علامت تجاری انتخاب کنید

اسامی موردنظر خود را برای استعلام وارد نمایید

با جستجو از میان روزنامه‌ها برند خود را استعلام کنید

در هر یک از موارد فوق در صورت تکراری بودن برند، می‌بایست که نام دیگری را برای برند خود انتخاب نمایید.

تفاوت ثبت برند و ثبت لوگو

لوگو نشان‌واره طرحی ملموس و متمایز برای نمایاندن یک مجموعه، کالا یا سرویس مشخص است که در کنار اشاره به برخی مفاهیم، گاهی ویژگی‌ها و هویت یک سازمان یا کالا را نیز نشان می‌دهد.

به عبارت ساده‌تر، لوگو یک نشانی گرافیکی است که می‌تواند به صورت علامت، سمبل، نوشتار و یا ترکیبی از این دو طراحی شود.

هدف از استفاده لوگو آن است که شرکت‌های تجاری، تولیدی و صنعتی و هم‌چنین کسب وکارهای کوچک نوع خدمات اهداف و محصولشان را سریع‌تر به مخاطب معرفی کنند.

همچنین بدیهی است که به واسطه خلاقیت، منحصر به فرد بودن و بصری بودن در اذهان حک شده و ماندگاری بیشتری در ذهن مخاطب داشته باشند.

بخاطر داشته باشید که لوگو می‌تواند ترکیبی از حروف، نشانه‌ها و نماد باشد و آن عنوان آرم، برند، علامت تجاری و هویت سازمان شما شناخته می‌شود.

در اصل، علاوه بر موارد فوق الذکر که بیانگر تفاوت در برند و لوگو بوده، تفاوت‌های دیگری نیز وجود دارد.

از مهمترین تفاوت‌ها آن است که برند به معنای نام تجاری بوده، لکن لوگو به معنای نشان تجاری است.

لوگو تنها نشانی از یک محصول است که جهت ایجاد تمایز و بهتر دیده شدن اجناس مورد استفاده قرار می‌گیرد. در نتیجه واقعیت آن است که لوگو بخشی از برند بوده و برای هر برند ثبت شده، یک لوگوی انحصاری نیز می‌بایست ثبت شود.

به عبارت دیگر: برند همان لوگو است، با این تفاوت که لوگو تنها نشانی از یک محصول است که جهت بهتر دیده شدن و متفاوت بودن از سایر محصولات یکسان مورد استفاده قرار می‌گیرد  ، در حالی که برند طی پرسه زمانی طولانی‌تری در ذهن و روح مشتری ماندگاری دارد .

باید توجه داشت که ثبت برند و ثبت لوگودارای مراحل ثبت گوناگونی نمی‌باشند و در ذیل ثبت برند، ثبت لوگو نیز انجام می‌شود و علت غایی ثبت لوگو آن است که با استفاده از لوگو، اشخاص و شرکت‌ها می‌توانند نوع خدمات، اهداف و محصولات خود را در کمترین زمان به مخاطب معرفی نمایند.

چگونگی ابطال ثبت برند و علامت تجاری

دعوای ابطال ثبت علامت تجاری و برند، به این صورت است که اگر فردی برندی به نام و نشان برند شما یا مشابه آن به ثبت برساند، می‌توانید از این سوءاستفاده شکایت کنید. در این صورت می‌توانیدابطال ثبت علامت تجاری و برند کپی‌شده را درخواست کنید.

به محض تسلیم اظهارنامه تقاضای ثبت علامت تجاری در اداره مالکیت صنعتی، هر ذینفع می‌تواند از دادگاه خاص (شعب خاص دادگاه عمومی تهران) ابطال ثبت علامت را درخواست کند. به عبارت دیگر واضح است که دعوای ابطال ثبت علامت تجاری، زمانی مطرح می‌شود که آن علامت به ثبت رسیده باشد. مهلت اعتراض و ابطال علامت تجاری ثبت شده، سه سال است پس اولین شرط ثبت آن علامت تجاری‌ست.

براساس ماده ۳۱ قانون ثبت علایم تجاری حق استفاده انحصاری از یک علامت به کسی اختصاص دارد که آن علامت را طبق مقررات این قانون به ثبت رسانده باشد.

بر طبق ماده ۱۶ قانون ثبت علائم و اختراعات، این اشخاص می‌توانند نسبت به علامتی که تقاضای ثبت آن شده یا به ثبت رسیده است، اعتراض کنند:

الف) کسانی که آن علامت را، علامت تجاری خود می‌دانند.

ب) کسانی که آن علامت، با علامت آن‌ها تا اندازه‌ای شباهت دارد که مصرف کنندگان عادی را به اشتباه اندازد.

بر اساس ماده ۴۱، هر ذی نفع می‌تواند از دادگاه ابطال ثبت علامت را درخواست نماید. دراین‌صورت باید ثابت کند مفاد بند (الف) ماده (۳۰) و ماده (۳۲) این قانون رعایت نشده است.

بدین ترتیب که از آنجایی که ماده ۳۰ و ماده ۳۲ قانون ثبت علائم تجاری، این علامت را در مواردی قابل ثبت ندانسته‌اند، می‌توان این موارد را به عنوان شروط دیگر دعوای ابطال ثبت علامت تجاری نام برد. به علاوه در مطرح شدن این دعوا باید به ماده ۴۵ قانون فوق‌الذکر نیز توجه کرد چرا که بر وفق این ماده چنانچه دو کالا در یک طبقه قرار داشته باشند و هردو علامت تجاری واحدی را ثبت کرده باشند، می‌توان علامت تجاری مؤخر را با رعایت موارد قانونی، ابطال نمود اما اگر در یک طبقه نباشند نمی‌توان آن را بر طبق این ماده ابطال نمود. طبقات این کالاها و محصولات به طور کامل در ماده ۴۵ ‌بیان شده است.

دادخواست ابطال ثبت علامت تجاری و برند باید دارای ضمائم زیر باشد:

۱- اصل/رونوشت مصدق کلیه اسناد و مدارک مثبت ادعای ابطال

۲- رسید پرداخت ودیعه تسلیم دادخواست ابطال به دادگاه به شرح جدول هزینه‌ها

۳- وکالت نامه در صورت وجود وکیل.

دردسرهای عدم ثبت برند چیست؟

به این نکته توجه داشته باشید که در صورت عدم ثبت برند ممکن است که شما مانند شرکتی که ثبت برند انجام داده است و دارای شهرت بسیار است، جهت دریافت وام مورد توجه قرار نگیرید. دردسرهای عدم ثبت برند عبارت است از

۱-یکی از مهمترین مواردی که در ثبت برند بیان می‌شود عبارت است از بهره مندی از حمایت‌های قانونگذار، بدین ترتیب که شما با ثبت برند می‌توانید از حمایت‌های قانونی بهره مند شوید و به راحتی مالکیت برند را اثبات نمایید.

به عبارت دیگر در صورت عدم ثبت برند تجاری مشمول حمایت قانونی شدن بسیار دشوار بوده و اثبات این موضوع که شما مالک اصلی برند هستید و طرف مقابل از نام و نشان تجاری شما سواستفاده کرده است، بسیار دشوار خواهد بود.

۲-در صورت عدم ثبت برند شما با مشکلات بازاریابی که اساس شهرت شرکت شماست مواجه خواهید شد.

۳-در صورت عدم ثبت برند، تشخیص محصولات برای مشتریان دشوار خواهد بود.

۴- در صورت عدم ثبت برند ممکن است که شما مانند شرکتی که ثبت برند انجام داده است جهت دریافت وام مورد توجه قرار نگیرید.

۵- در صورت عدم ثبت برند، محصول، کالا و خدمات شما از شرکت‌های دیگر کاملاً متمایز نمی‌شود.

مدارک و مراحل ثبت برند پوشاک

برای ثبت بر‌ند پوشاک نیاز است تا ابتدا مدارکی توسط صاحبان کسب‌وکار تهیه شود. در ادامه به لیست مدارک مذکور اشاره می‌کنیم:

– مدارک شناسایی متقاضی ثبت برند پوشاک (برای اشخاص حقیقی، کپی شناسنامه، برای اشخاص حقوقی، آخرین روزنامه رسمی)

– تکمیل اظهارنامه‌های ثبت برند و علامت تجاری

– نمونه‌های گرافیکی دوبعدی یا سه‌بعدی از تصویر برند با لوگو و فونت و نام تجاری مورد علاقه

– ارائه مدارک فعالیت در حوزه پوشاک، مانند حواز و پروانه ساخت و…

– رسید پرداخت هزینه‌های اداری

به طور کلی، برای ثبت برند پوشاک، علایم انتخابی باید به نحوی باشند که:

– علایم رسمی مانند علامت پرچم کشورها، هلال احمر، نیروی انتظامی، اورژانس و… نباشند.

– علایم مخالف نظم عمومی نباشند.

– علامت مورد نظر تکراری نباشد.

– علایم مخالف قانون نباشد.

– شباهت زیاد به سایر علایم تجاری نداشته باشند.

– برند پوشاک طوری طراحی نشود که مصرف‌کنندگان را به اشتباه بیاندازد. مثلا اگر پوشاک تولیدی از جنس نخ نایلونی هستند، نباید در ثبت برند پوشاک از کلمه «ابریشم» استفاده کرد.

برای ثبت علایم تجاری و ثبت برند لازم است تا متقاضیان مراحل مختلفی را طی کنند. عمده مراحل ثبت برند پوشاک از طریق سامانه مرکز مالکیت معنوی انجام می‌شود.

در زیر مهم‌ترین مراحل ثبت بر‌ند پوشاک رو مرور می‌کنیم:

  • – تهیه مدارک گفته شده
  • – استعلام نام برند درخواستی
  • – ورود به سامانه مرکز مالکیت معنوی
  • – تکمیل فرم‌های اطلاعات آنلاین
  • – دریافت رمز اظهارنامه
  • – ارسال مدارک فیزیکی به اداره مالکیت معنوی
  • – دریافت آگهی رسمی برند پوشاک
  • – پرداخت هزینه چاپ آگهی ثبت بر‌ند پوشاک در روزنامه رسمی.

مدارک و مراحل ثبت برند مواد غذایی خانگی

در واقع مواد غذایی که دارای نام و نشان نباشند، از نظر مراجع اعتبار نداشته و نمی توانند در بازار به فروش برسند. بنابراین ثبت برند معتبر و مناسب از ملزومات شروع هر کسب‌وکاری به حساب می‌آید. در سالهای اخیر مردم تمایل زیادی به ثبت برند خود در زمینه‌ کسب‌وکار خانگی داشته‌اند چرا که داشتن یک برند معتبر برای پیشرفت کسب‌وکار‌ها لازم و ضروری است.

علاوه بر این ثبت برند مواد غذایی خانگی، امکان یافتن مشتریانی دائمی را در این بازار‌ها بیشتر می‌کند، زیرا اعتماد به یک برند ثبت شده به همراه کیفیت محصولات آن به سرعت شکل می‌گیرد. با ثبت برند در زمینه کسب‌وکار خانگی، تبلیغات به شکل موثرتری پیش می‌رود و این کار کسب‌وکار شما را از خطر سوءاستفاده احتمالی دیگران در امان نگه‌ میدارد.

بعد از مشخص شدن فعالیت دقیق کسب‌وکارتان برند خود را با یکی از این طبقات که بیشترین تطابق را دارد، معین کنید. بعد از آن می‌توانید برند مربوط را استعلام کنید و ببینید آیا برند مشابهی با برند شما به ثبت رسیده یا خیر؟ اگر استعلام گرفته‌شده مبنی بر عدم تشابه بود می‌توانید دیگر مراحل کار را پیش ببرید.

در این مرحله باید مدارک لازم جهت ثبت برند مواد غذایی خانگی خود را آماده کنید. این مدارک عبارتند از :
  • تصویر شناسنامه و کارت ملی
  • گواهی امضا از دفتر اسناد رسمی جهت تایید حساب کاربری
  • گرفتن مجوز لازم اگر فعالیت مورد نظر به مجوز نیاز داشته‌باشد.( پروانه بهره برداری یا جواز کسب یا جواز تاسیس و یا ارائه اساسنامه شرکت برای برندهای شرکتی )
  • کپی برابر اصل کارت بازرگانی یا کارت عضویت اتاق بازرگانی در صورتی که برند شما لاتین باشد.
  • 10 نمونه از برند و لوگوی مربوطه در ابعاد 6×6 سانتی متر
  • در صورتی که مدارک مربوط به شخص حقوقی باشد، کپی روزنامه رسمی ثبت شرکت و آخرین تغییرات شرکت نیز به همراه تمام موارد فوق باید ضمیمه شود.

بعد از اینکه مراحل استعلام و ارائه مدارک انجام گرفت، باید به سایت مالکیت فکری و معنوی رجوع کنید، ثبت‌نام اولیه خود را انجام دهید و اظهارنامه خود را به ثبت برسانید. سپس هزینه‌ی ثبت برند را پرداخت کرده و برای بررسی بیشتر به 3 کارشناس خبره این حوزه ارجاع می شود. پس از تایید این سه کارشناس، پرونده ثبت برند به رئیس اداره علائم‌تجاری ارجاع می‌شود و پس از تایید این شخص ادامه‌ مراحل ثبت برند حضوری ست و باید به اداره مالکیت معنوی مراجعه و مدارک را ارائه دهید.

بعد از این مرحله، در دو نوبت باید آگهی جهت ثبت برند منتشر شود، ۳۰ تا ۴۰ روز کاری جهت آگهی نوبت اول و ۲٫۵ ماه جهت دریافت نهایی گواهینامه ثبت برند زمان لازم است. بعد از انجام این مراحل می‌توانید به اداره مالکیت معنوی مراجعه و برند ثبت شده خود را دریافت کنید.

مدارک و مراحل ثبت برند جواهر‌ات و زیو‌رآلات

برای ثبت بر‌ند، متقاضیان چه شخص حقیقی باشند و چه شخص حقوقی (موسسات و شرکت‌ها)، موظف هستند فرآیند ثبت برند جواهرات و زیورآلات را از طریق مرکز مالکیت معنوی، مرجع اصلی ثبت برند و علامت تجاری، اقدام کنند.

در ادامه مهم‌ترین مراحل ثبت برند را از طریق سامانه مرکز مالکیت معنوی مرور می‌کنیم:

– ورود به سامانه اینترنتی مرکز مالکیت معنوی

– انتخاب گزینه میز خدمات الکترونیک

– انتخاب گزینه ثبت اظهارنامه و انواع درخواست در بخش ثبت علائم

– انجام ثبت نام و ورود به پنل کاربری

– انتخاب نوع شخص متقاضی ثبت بر‌ند (حقیقی، حقوقی، ایرانی، غیرایرانی)

– ورود اطلاعات متقاضی ثبت برند (نام و نشانی، شغل، رشته فعالیت، اقامتگاه، شماره ملی و…)

– بارگذاری مدارک لازم (کارت ملی و شناسنامه و…)

– ورود ایمیل و رمز عبور

– تایید ثبت‌نام و ذخیره‌سازی اطلاعات

– دریافت کد شناسایی

– دریافت فایل اقرارنامه

– مراجعه به دفتر اسناد رسمی و تایید حساب کاربری با گواهی امضا

لازم به ذکر است سیستم ثبت برند وینداد، قادر به ارائه خدمات ثبت بر‌ند با بهترین کیفیت، بهترین قیمت و بیشترین سرعت است.

مدارک لازم برای ثبت برند جواهرات عبارت است از:

مدارک لازم برای شخص حقوقی

– کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل شخص حقوقی

– کپی روزنامه رسمی ثبت تاسیس و تغییرات شرکت

– ارائه پروانه‌ها و مجوزهای فعالیت در صنعت جواهرسازی

– تصویر و مشخصات علامت تجاری مورد نظر

– کپی کارت بازرگانی یا کارت عضویت اتاق بازرگانی (برای ثبت برند لاتین)

مدارک لازم برای شخص حقیقی

– کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی

– نشانی اقامتگاه و کد پستی محل سکونت شخص حقیقی

– تصویر و مشخصات علامت تجاری مورد نظر

– کپی کارت بازرگانی (برای ثبت برند لاتین)

– ارائه گواهی‌ها، مجوزها یا پروانه‌های مرتبط با فعالیت (جواز کسب، جواز تاسیس، پروانه تاسیس، پروانه بهره‌برداری، سداد، ای‌نماد و…)

فراموش نکنید که ممکن است به لیست مدارک لازم، متناسب با نیاز کسب‌وکار، افزوده شود یا از آن کاسته شود.

مدارک و مراحل ثبت بر‌ند کفش

اصولا برای ثبت بر‌ند کفش، نیاز است تا متقاضی این امر را از طریق مراجع صالح پیگیری کند. در حال حاضر، مرجع اصلی ثبت برند و علامت تجاری، مرکز مالکیت معنوی است. مرکز مالکیت معنوی زیر نظر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور فعالیت می‌کند.

مهم‌ترین نکات و مراحل ثبت برند کفش از طریق این سامانه را مرور می‌کنیم:

– ورود به سامانه مرکز مالکیت معنوی

– انتخاب گزینه میز خدمات الکترونیک

– انتخاب گزینه ثبت اظهارنامه و انواع درخواست در بخش ثبت علائم

– تکمیل ثبت نام و ورود به پنل کاربری

– انتخاب نوع شخص متقاضی ثبت بر‌ند کفش (حقیقی، حقوقی، ایرانی، غیرایرانی)

– ورود اطلاعات متقاضی ثبت برند کفش (نام و نشانی، شغل، رشته فعالیت، اقامتگاه، شماره ملی و…)

– بارگذاری مدارک مرتبط (کارت ملی و شناسنامه و…)

– ورود ایمیل و رمز عبور

– تایید ثبت نام و ذخیره‌سازی

– دریافت کد شناسایی نهایی

– دریافت اقرارنامه

– مراجعه به دفتر اسناد رسمی و تایید حساب کاربری با گواهی امضا

برای ثبت بر‌ند کفش، علاوه بر نیاز به انجام مراحل ذکر شده، متقاضی باید مدارکی را فراهم کند. این مدارک با توجه به شخص حقیقی یا حقوقی بودن متقاضی، متفاوت است:

مدارک برای شخص حقوقی

– کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل شخص حقوقی

– کپی روزنامه رسمی ثبت تاسیس و تغییرات شرکت

– ارائه گواهی‌ها و مجوزهای فعالیت در صنعت تولید و عرضه کفش

– تصویر و مشخصات علامت تجاری مورد نظر

– کپی کارت بازرگانی یا کارت عضویت اتاق بازرگانی (برای ثبت برند غیرفارسی)

مدارک برای شخص حقیقی

– کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی

– نشانی اقامتگاه و کد پستی محل سکونت شخص حقیقی

– تصویر و مشخصات علامت تجاری مورد نظر

– کپی کارت بازرگانی (برای ثبت برند غیرفارسی)

– ارائه جواز یا پروانه‌های مرتبط با فعالیت (جواز کسب، جواز تاسیس، پروانه تاسیس، پروانه بهره‌برداری، سداد، ای‌نماد و…)

لازم به ذکر است که ممکن است به لیست مدارک فوق‌الذکر برای ثبت برند کفش، متناسب با نیاز کسب‌وکار، افزوده یا از آن کاسته شود.

مدارک و مراحل ثبت بر‌ند تجهیزات پز‌‌شکی

در ادامه مهم‌ترین نکات و مراحل ثبت برند تجهیزات پزشکی از طریق سامانه را مرور می‌کنیم:

– ورود به سامانه مرکز مالکیت معنوی

– انتخاب گزینه میز خدمات الکترونیک

– انتخاب گزینه ثبت اظهارنامه و انواع درخواست در بخش ثبت علائم

– ثبت نام و ورود به پنل کاربری

– انتخاب نوع شخص متقاضی ثبت بر‌ند (حقیقی، حقوقی، ایرانی، غیرایرانی)

– ورود اطلاعات متقاضی ثبت برند (نام و نشانی، شغل، رشته فعالیت، اقامتگاه، شماره ملی و…)

– آپلود مدارک مرتبط (کارت ملی و شناسنامه و…)

– ورود ایمیل و رمز عبور

– تایید ثبت نام و ذخیره‌سازی فرآیند

– دریافت کد شناسایی

– دریافت اقرارنامه

– مراجعه به دفتر اسناد رسمی و تایید حساب کاربری با گواهی امضا

لازم به ذکر است سیستم ثبت برند وینداد، قادر به ارائه خدمات ثبت بر‌ند تجهیزات پزشکی با بهترین کیفیت، بهترین قیمت و بیشترین سرعت است.

برای ثبت بر‌ند تجهیزات پزشکی، علاوه بر نیاز به انجام مراحل ذکر شده، متقاضی باید اسناد و مدارکی را برای بارگذاری در سامانه فراهم کند. این مدارک با توجه به شخص حقیقی یا حقوقی بودن متقاضی، متفاوت است:

مدارک برای شخص حقوقی

– کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل شخص حقوقی

– کپی روزنامه رسمی ثبت تاسیس و تغییرات شرکت

– ارائه گواهی‌ها و مجوزهای فعالیت در صنعت طراحی و تولید و عرضه تجهیزات پزشکی

– تصویر و مشخصات علامت تجاری مورد نظر

– کپی کارت بازرگانی یا کارت عضویت اتاق بازرگانی (برای ثبت برند غیرفارسی)

مدارک برای شخص حقیقی

– کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی

– نشانی اقامتگاه و کد پستی محل سکونت شخص حقیقی

– تصویر و مشخصات علامت تجاری مورد نظر

– کپی کارت بازرگانی (برای ثبت برند غیرفارسی)

– ارائه جواز یا پروانه‌های مرتبط با فعالیت (مجوزهای بهداشتی، جواز کسب، جواز تاسیس، پروانه تاسیس، پروانه بهره‌برداری، سداد، ای‌نماد و…).

مدارک و مراحل ثبت برند کیف

برای ثبت برند کیف در وبسایت مرکز مالکیت معنوی، ابتدا لازم است متقاضی مدارک زیر را فراهم کند:

۱. کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی (اسناد هویتی مدیرعامل در اشخاص حقوقی)

۲. نشانی اقامتگاه و کد پستی محل سکونت شخص حقیقی (اقامتگاه شرکت در اشخاص حقوقی)

۳. تصویر و مشخصات علامت تجاری مورد نظر

۴. کپی کارت بازرگانی (برای ثبت برند لاتین)

۵. ارائه جواز یا پروانه‌های مرتبط با فعالیت (جواز کسب، جواز تاسیس، پروانه تاسیس، پروانه بهره‌برداری، سداد، ای‌نماد و…)

۶. کپی روزنامه رسمی ثبت شرکت در اشخاص حقوقی

پس از فراهم شدن مدارک مذکور، ضروری است تا مراحل زیر طی شود:

۱. ورود به سایت مرکز مالکیت معنوی

۲. ورود به بخش میز خدمات الکترونیک

۳. ورود به بخش ثبت علائم

۴. انتخاب گزینه ثبت اظهارنامه

۵. تکمیل فرم ثبت نام اولیه

۶. انتخاب نوع شخصیت (حقیقی و حقوقی) و ملیت متقاضی

۷. تکمیل فرم اطلاعات شخصی و هویتی متقاضی ثبت برند کیف

۸. آپلود مدارک لازم برای ثبت برند کیف

۹. وارد کردن ایمیل و رمز عبور شخصی

۱۰. تایید ثبت نام نهایی

۱۱. دریافت کد شناسایی مخصوص

۱۲. دریافت فایل اقرارنامه

۱۳. تایید حساب کاربری با گواهی امضا در دفتر اسناد رسمی

مدارک و مراحل ثبت بر‌ند مبلمان

مهم‌ترین نکات و مراحل ثبت برند مبلمان عبارت است از:

– ورود به سامانه اینترنتی مرکز مالکیت معنوی

– انتخاب گزینه میز خدمات الکترونیک

– انتخاب گزینه ثبت اظهارنامه و انواع درخواست در بخش ثبت علائم

– انجام ثبت نام و ورود به پنل کاربری

– انتخاب نوع شخص متقاضی ثبت بر‌ند مبلمان (حقیقی، حقوقی، ایرانی، غیرایرانی)

– ورود اطلاعات متقاضی ثبت برند (نام و نشانی، شغل، رشته فعالیت، اقامتگاه، شماره ملی و…)

– بارگذاری مدارک لازم (کارت ملی و شناسنامه و…)

– ورود ایمیل و رمز عبور

– تایید ثبت‌نام و ذخیره‌سازی اطلاعات

– دریافت کد شناسایی

– دریافت فایل اقرارنامه

– مراجعه به دفتر اسناد رسمی و تایید حساب کاربری با گواهی امضا

لازم به ذکر است سیستم ثبت برند وینداد، قادر به ارائه خدمات ثبت بر‌‌ند مبلمان‌ با بهترین کیفیت، بهترین قیمت و بیشترین سرعت است.

مدارک لازم برای ثبت برند مبلمان:

هر متقاضی حقیقی و حقوقی ثبت برند، باید مدارک خاصی را تهیه کند و در سامانه آپلود کند. در ادامه فهرست مدارک برای اشخاص حقوقی و حقیقی را آورده‌ایم:

مدارک لازم برای شخص حقوقی

– کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل شخص حقوقی

– کپی روزنامه رسمی ثبت تاسیس و تغییرات شرکت

– ارائه پروانه‌ها و مجوزهای فعالیت در صنعت تولید و طراحی مبلمان

– تصویر و مشخصات علامت تجاری مورد نظر

– کپی کارت بازرگانی یا کارت عضویت اتاق بازرگانی (برای ثبت برند لاتین)

مدارک لازم برای شخص حقیقی

– کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی

– نشانی اقامتگاه و کد پستی محل سکونت شخص حقیقی

– تصویر و مشخصات علامت تجاری مورد نظر

– کپی کارت بازرگانی (برای ثبت برند لاتین)

– ارائه گواهی‌ها، مجوزها یا پروانه‌های مرتبط با فعالیت (جواز کسب، جواز تاسیس، پروانه تاسیس، پروانه بهره‌برداری، سداد، ای‌نماد و…)

فراموش نکنید که ممکن است به لیست مدارک لازم برای ثبت برند مبلمان، متناسب با نیاز کسب‌وکار، افزوده شود یا از آن کاسته شود.

نیاز به دریافت خدمات ثبت برند دارید؟

در این مقاله جامع و کامل از مجله حقوقی وینداد نکات مهم ثبت برند بررسی شد.

لازم به ذکر است که استارتاپ وینداد، با استفاده از سیستم ثبت برند خود توانایی خدمات‌رسانی بهینه و متناسب با نیازهای کسب‌‌وکارهای شما را در راستای ثبت بر‌ند دارد.

همچنین، تیم حقوقی ما، متشکل از مشاوران حقوقی باتجربه و وکلای پایه یک دادگستری، آماده ارائه خدمات مشاوره‌ای در حوزه ثبت برند است.

5/5 - (2 امتیاز)

مشاوره رایگان امور ثبتی

برای دریافت مشاوره کاملا رایگان و تخصصی خدمات ثبتی (ثبت شرکت، تغییرات شرکت، انحلال شرکت، پلمپ دفاتر، ثبت برند و ثبت اختراع در ایران و بین المللی) با ما تماس بگیرید.

guest

1 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین امتیاز
Inline Feedbacks
مشاهده تمامی نظرات
احمد حسینی
احمد حسینی
2 سال پیش

ممنون از مطب کامل و جامعتون
من یک تجربه خیلی بد ثبت برند با مجموعه ملاصدرا داشتم که خیلی اذیت شدم

نوشته های مرتبط

10 سوال کلیدی ثبت برند
مقالات ثبت برند

10 سوال کلیدی در مورد ثبت برند

ثبت برند و علامت تجاری امروزه به حدی از اهمیت رسیده است که کسب‌وکار‌ها ترجیح می‌دهند بیشتر سرمایه خود را صرف انتخاب برند و علامت