قرارداد مشارکت تضامنی از جمله قراردادهای مشارکت است که مشمول مقررات کلی عقد شراکت و قانون مدنی میشود.
این قرارداد جایگاه بسیار مهمی از بعد ایفای تعهدات شرکا دارد. بدین جهت که ممکن است حسب تراضی طرفین توافقی میان شرکا مبنی بر مسئولیت هر یک به صورت تضامنی در قبال دیون و تعهدات صورت گیرد.
در صورتی که قصد انعقاد چنین قراردادی را دارید، در این مطلب با ما همراه باشید تا مهمترین نکات این قرارداد و نمونهای از ساختار کلی آن را مورد توجهتان قرار دهیم.
قرارداد مشارکت، قرارداد مادر در زمینهٔ شراکت است!
همانطور که می دانید وفق ماده ۵۷۱ قانون مدنی تعریف مشخصی از شراکت پیش بینی شده است. بر مبنای ماده ۵۷۱ قانون مدنی شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شیئی واحد به نحو اشاعه.
بدین سبب مبنای قانونی قرارداد مشارکت مشخص میگردد.
باید توجه نمایید که به صورت کلی قراردادهای مشارکت دارای یک الگوی قراردادی ثابتی نمیباشند. حتی اگر الگوی ثابتی نیز پیش بینی گردد به جهت عام بودن قرارداد تدوین شده، کارکرد آن برای تمامی موارد تضعیف میشود.
طراحی یک قرارداد را میتوان مشابه عمل یک طراح یا معمار خانه در نظر گرفت.
بدین توضیح که برای هر زمین یا ملکی با توجه به خواستههای مالک زمین و ویژگیهای منحصر به فرد آن، نقشهای منحصر به فرد طراحی میشود، طراحی قراردادی نیز باید به گونهای انجام شود که به صورت منحصر به فرد بوده و براساس نیازهای طرفین قرارداد و ویژگیهای خاص بوده تا به حداکثر نتیجه مطلوب برسد.
با توجه به این موضوع، در نظر داشته باشید که قرارداد مشارکت مدنی قراردادی با کاربردهای متنوع بوده و در حوزههای مختلف منعقد میشود. فلذا بایستی قراردادی متناسب با موضوع و هدف طرفین طراحی و تدوین شود.
البته لازم به ذکر است که تمامی قراردادهای مشارکت دارای وجه اشتراک مهمی هستند که عبارتست از ضرورت درج موضوع قرارداد.
با توجه به مطالب فوق در ذیل به ذکر نمونهای از قرارداد مشارکت تضامنی پرداخته و سپس به بررسی مفهوم و نکات این قرارداد میپردازیم.
نمونه قرارداد مشارکت تضامنی
ماده ۱ – طرفین قرارداد مشارکت تضامنی
ماده ۲ – موضوع قرارداد
ماده ۳ – آوردههای دو طرف
ماده ۴ – نسبت سهم الشرکه طرفین
ماده ۵ – مدت قرارداد
ماده ۶ – شرایط قرارداد مشارکت تضامنی
ماده ۷- تعهدات تضامنی طرفین و ضمانت عدم اجرای آنها
ماده ۸- روشهای حل و فصل اختلافات
ماده ۹- فسخ قرارداد
ماده ۱۰ – نسخ قرارداد
بخاطر داشته باشید که اگر شما در پی انعقاد قرارداد مشارکت تضامنی هستید، میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد ، قراردادی مختص خودتان داشته باشید.
مفهوم قرارداد مشارکت تضامنی
در قرارداد مشارکت تضامنی اعم از اینکه با موضوع ساخت یا احداث بنا، امور فرهنگی، تولید، صادرات و واردات باشد ممکن است طرفین برمبنای مصلحت و غبطه خویش تراضی نمایند که هر یک از آنها به تنهایی در برابر عدم ایفای تعهدات نسبت به طرفین دیگر مسئول شناخته شوند.
بدین سو در صورتی که هر یک از شرکا به تعهدات خود عمل ننمایند، شریک یا شرکای دیگر به صورت تضامنی مسئولیت پرداخت دین یا ایفای تعهد را برعهده داشته و پس از ایفای تعهد حق رجوع به شریک خود را دارد.
نکات حقوقی قرارداد مشارکت تضامنی
۱- اولین نکتهای که در خصوص قرارداد مشارکت تضامنی مهم است توجه به مفهوم واقعی مسئولیت تضامنی و شناخت تمایز آن با مسئولیت نسبی است.
منظور از مسئولیت نسبی یعنی مسئولیت هر یک از شرکا به تناسب سرمایه و آورده خود. در مقابل منظور از مسئولیت تضامنی، مسئولیت و تعهد هر یک از شرکا نسبت به تعهدات کل شرکا بدون توجه به میزان سهم یا آوردهٔ او.
توضیح اینکه در صورتی که در قرارداد مشارکت در ساخت 4 نفر شریک با سرمایه برابر شراکت نمایند، اگر هزینه یا تعهد یا خسارتی وارد آید، هر یک به نسبت یک چهارم سهیم هستند. در مقابل اگر این قرارداد به صورت مشارکت تضامنی منعقد شود، مسئولیت هر یک به میزان کل میزان خسارت یا هزینه است.
۲- عبارت مهمی که درج آن در این قرارداد اهمیت دارد عبارتست از: «شرکاء به صورت تضامنی در برابر ایفای تعهدات و خسارات و هزینهها مسئولیت دارند.»
بنابراین در صورتی که قصد انعقاد این قرارداد را دارید حتماً از درج این عبارت در مواد مربوط به مسئولیت شرکا اطمینان حاصل نمایید.
۳- سومین موردی که باید در قرارداد به آن توجه شود مدت اعتبار قرارداد است. این موضوع کاملاً به توافق شما و شرکایتان بستگی دارد. بنابراین مدت قرارداد کاملاً در اختیار طرفین است اما از ذکر آن در قرارداد غافل نشوید و تاریخ دقیق ماه، روز و سال، در قرارداد ثبت کنید.
قرارداد مشارکت تضامنی، قراردادی مهم جهت تعیین مسئولیت شرکا
قرارداد مشارکت تضامنی از جمله قراردادهای مشارکت در نظر گرفته میشود که اهمیت آن از حیث موضوع نیست. زیرا این قرارداد را نسبت به هر موضوعی میتوان منعقد نمود لیکن آنچه در این قرارداد اهمیت دارد مسئولیت مستقل هر یک از شرکا در برابر تعهدات و خسارات و هزینههای قرارداد مشارکت است.
در صورتی که درخصوص این قرارداد کماکان ابهام دارید میتوانید با مراجعه به بخش مشاوره تلفنی با تیم حقوقی وینداد در ارتباط باشید.

0 دیدگاه