قرارداد مشارکت علی الخصوص قرارداد مشارکت زمانی یکی از قراردادهای بسیار مهم و پیچیده حقوقی است که امروزه به جهت توسعه تجارت و کسب و کار، اهمیت زیادی پیدا کرده است.
بدین ترتیب که شاید شما خواستار شروع کسب و کاری باشید اما بودجه و سرمایه کافی را نداشته باشید و یا برعکس، سرمایهای داشته باشید و بخواهید آن را چندین برابر نمایید اما طریقهٔ این عمل را ندانید. در این دو صورت، افراد متعدد به یکدیگر رجوع میکنند و با هدف کسب سود، با یکدیگر قرارداد مشارکت تنظیم مینمایند.
یکی از پرکاربردترین قراردادهای مشارکت عبارت است از قرارداد مشارکت زمانی، که در این مطلب تفصیلاً بدان خواهیم پرداخت و نمونهای از این قرارداد را بیان خواهیم نمود.
قرارداد مشارکت زمانی چیست؟
یکی از پر سودترین بخشهای صنعت توریسم، مشارکت زمانی یا همان time sharing است که در چند سال اخیر و خاصتا دههٔ گذشته رشد بسیار زیادی داشته است.
قرارداد مشارکت زمانی، در حقیقت یک مفهوم جدید در قراردادهای مشارکت است و اینگونه تعریف میشود:
قراردادی که فرد در دوره زمانی مشخصی از سال، نسبت به موضوع قرارداد، مالک عین یا منفعت یا دارندهٔ حق انتفاع میشود.
نتیجه این قرارداد مشارکت زمانی آن است که در اثر آن شخص میتواند مباشرتاً یا با معرفی دیگران به طور متناوب و به نحو دائمی یا محدود از آن استفاده کند.
قرارداد مشارکت زمانی، قراردادی بسیار رایج با هدف توسعه گردشگری است وعموما نسبت به هتلها انجام میشود و در مشارکت زمانی یک گروه از افراد حق استفاده از یک اقامتگاه تفریحی را بین خود تقسیم میکنند و هر یک در زمانی خاص از آن بهره میبرند. معمولاً مدت زمان استفاده یک هفته است. بنابراین یک اقامتگاه حداکثر به ۵۲ نفر فروخته خواهد شد (تعداد هفتههای یک سال). علاوه بر قیمت خرید مشارکت زمانی، معمولاً استفاده کنندگان یک هزینه سالانه را جهت تعمیرات، نگهداری و مدیریت اقامتگاه خود پرداخت میکنند.
مزیت این قرارداد آن است که صاحبان هتل و گردشگریها که در طول سال اتاقها بدون استفاده نماند و حتی در صورت عدم استیفا منفعت از اتاق موضوع قرارداد مشارکت زمانی، عوض به مالک هتل تعلق میگیرد.
البته ممکن است که بسته به شرایط مندرج در این قرارداد ، مستأجر بتواند منافع مدت مالکیت خود را که استفاده ننموده به دیگری واگذار کند.
انواع قرارداد مشارکت زمانی
۱-هفته ثابت
در قرارداد مشارکت زمانی بصورت هفته ثابت، شخص یک هفته ثابت از سال را مالک میشود. مثلاً هفته سوم ماه تیر هر سال متعلق به اوست.
۲-هفته چرخشی
قرارداد مشارکت زمانی بصورت هفته چرخشی، در واقع نوع اصلاح شده روش هفته ثابت است.
بدین صورت که برای رفع مشکل ارزش متفاوت هفتهها در سال، هر مالک در هر سال یک هفته مشخص را استفاده میکند.
۳-هفته شناور
قرارداد مشارکت زمانی بصورت هفته شناور، آزادترین روش برای استفاده است.
بدین صورت که شخص حق استفاده از یک هفته اقامت را در سال دارد. زمان این هفته را خود شخص در یک بازه زمانی خاص قبل از اقامت تعیین میکند.
نمونه قرارداد مشارکت زمانی
ماده ۱-عنوان قرارداد
ماده ۲-مشخصات طرفین قرارداد
ماده ۳-موضوع قرارداد
ماده ۴-مبلغ سرمایه در قرارداد مشارکت زمانی
ماده ۵-سهم هر یک از افراد در سرمایه گذاری قرارداد مشارکت زمانی
ماده ۶-سهم هر یک از افراد در سود و زیان
ماده ۷-وظایف طرفین در قرارداد
ماده ۸-حقوق طرفین در قرارداد
ماده ۹-مدت زمان قرارداد مشارکت زمانی
ماده ۱۰-مکان اجرای قرارداد
ماده ۱۱-ضمانت اجرا
ماده ۱۲-تضمینها
ماده ۱۳-حل و فصل اختلافات
ماده ۱۴-اصلاح قرارداد
ماده ۱۵-محرمانگی
ماده ۱۶-خاتمه قرارداد
ماده ۱۷-فسخ قرارداد
ماده ۱۸-نسخ قرارداد
اگر شما نیز قصد تنظیم این قرارداد را دارید میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد ، قراردادی مختص به خودتان و همچنین با لحاظ تمامی شرایط مدنظرتان داشته باشید.
سخن آخر
عموماً کسب و کارها در زمان آغاز فعالیتشان با کمبود سرمایه مواجهند و به دنبال وام و یا سرمایه گذار هستند. اما قرارداد مشارکت مدنی قراردادی پرکاربرد در فضای کسب و کار است که به افراد این اجازه را میدهد تا با توجه به سرمایه خود (اعم از مادی و معنوی)، بدون ثبت شرکت و یا حتی بدون پرداخت هزینههای اضافی وارد مشارکتی گردند و به منافع خود برسند.
قرارداد مشارکت زمانی، عموماً در املاک مشاعی که مخصوص گذران اوقات فراغت هستند متداول است و در حقیقت قراردادی است که با هدف گسترش گردشگری به نظام حقوقی ما وارد شده است و عبارت است از اینکه که شخصی در دوره زمانی مشخصی از سال، نسبت به موضوع قرارداد، مالک عین یا منفعت یا دارندهٔ حق انتفاع شود و بدین ترتیب براساس تایم شرینگ آن چند مالک مستحق میشوند که برای مدت معین در هر سال از آن مال استفاده کنند مثلاً یک/دو/… هفته در سال.
در نهایت باید بیان نمود که قرارداد مشارکت زمانی نیز مانند تمامی قراردادها، دارای نکات حقوقی بسیار زیادی و توصیه میشود که پیش از منعقد نمودن آن، از ماهیت، نکات حقوقی و همچنین مفاد آن اطلاع کامل پیدا نمایید تا در آینده دچار مشکل و ضررهای جبران ناپذیر نشوید.