با گسترش روابط میان کشورها روزبهروز شاهد افزایش میزان تجارت و همچنین صادرات و واردات از نقطهای به نقطهای دیگر میباشیم. صادرات از جمله روشهای درآمدزای بخش دولتی و بخش خصوصی هر کشوری محسوب میشود. همچنین صادرات نیز مانند تمامی امور دارای نکات حقوقی بسیاری است و قراردادهای متنوع زیادی حول صادرات وجود دارد و از این رو قرارداد مشارکت صادرات یکی از مهمترین قراردادهای مشارکت است که امروزه بازرگانان به آن احتیاج دارند.
صادرات چیست؟
صادرات عبارت است از منتقل نمودن کالا و یا ارسال و فرستادن کالا از جایی به جای دیگر. حال این امر میتواند در داخل کشور باشد و یا از داخل به خارج کشور.
صادرکننده عبارت است از شخصی (اعم از شخص حقیقی و یا حقوقی) که دارای کارت بازرگانی بوده و همچنین از وزارت بازرگانی مجوز لازم را داراست و در حرفه خود به صادر نمودن کالا میپردازد.
انواع صادرات کدامند؟
صادرات به دستههای متعددی تقسیم میشود که مهمترین آن عبارت است از:
۱-صادرات مستقیم
الف) نمایندگان صادراتی
ب) نمایندگان فروش سیار
ج) شعبه فروش در خارج
د) بخش صادرات در داخل کشور
ه) بازاریابی رایگان
و) سفارش پستی
۲-صادرات غیر مستقیم
الف) شرکتهای تجاری
ب) شرکتهای مدیریت صادرات
ج) سازمانهای تعاونی صادرات
۳-صادرات قطعی
۴-صادرات موقت
قرارداد مشارکت صادرات چیست؟
همانطور که می دانید، صادرات، یکی از بخشهای بزرگ دنیای تجارت است و نمونه قرارداد مشارکت صادرات، قراردادی است که بازرگانان امکان حضور فعالتر را میدهد. از طرفی، بسیاری از سرمایه داران، برای سرمایه گذاری سودآور، صادرات را انتخاب میکنند و از طریق این قرارداد، در صادرات شریک میشوند.
نکته حائز اهمیت آن است که در ماده ۱۰ و همچنین مادههای ۵۷۱ الی ۶۰۶ قانون مدنی در خصوص مشارکت مدنی اعم از صادرات و … مطالبی درج شده است که بیان میدارد اگر شراکت کاری، خلاف موازین قانونی و شرعی نباشد، صحیح است.
به خاطر داشته باشید که طبق قانون، در این قرارداد، میتوانید شروط خاص داشته باشید و آنها را در قرارداد بنویسید.
نمونه قرارداد مشارکت صادرات
۱-عنوان قرارداد
۲-مشخصات طرفین
۳-موضوع قرارداد
۴-زمان و مکان قرارداد
۵-میزان آورده طرفین قرارداد مشارکت صادرات
۶-تعیین نحوه پرداخت سود و زیان و هزینهها در قرارداد
۷-محرمانگی اطلاعات در قرارداد مشارکت صادرات
۹-مرجع حل اختلاف
۱۰-نسخ قرارداد
۱۱-امضای طرفین قرارداد
اگر شما نیز به دنبال قراردادی مختص خودتان هستید، میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد مشارکت صادرات قراردادی مختص خودتان و با در نظر داشتن تمامی شرایطتان داشته باشید.
مهمترین نکات حقوقی این قرارداد
۱-از مسائل مهم در قرارداد مشارکت صادرات، که گاها نادیده گرفته میشود، موضوع محرمانگی اطلاعات قرارداد است.
در قرارداد مشارکت صادرات، طرفین متعهد میشوند که اطلاعات مشارکت کاری و صادرات را برای اشخاص خارج از شراکت منتشر ننمایند.
۲-در این قرارداد ، میزان آوردههای هر کدام از طرفین باید با جزئیات و دقیق در این بخش نوشته شود.
این امر به شما کمک میکند که در پایان قرارداد یا هر زمانی که مشکلی ایجاد شود، بتوانید ثابت کنید، چه میزان سرمایه یا تخصصی در این شراکت آوردهاید و اثبات حقوق شما، سادهتر میشود.
البته باید در نظر داشت که الزاماً آوردهها نقدی نیست و تخصص و دانش تخصصی نیز از آوردهها محسوب میگردد.
۳-در قرارداد مشارکت صادرات باید که برای سود حاصل از کار و همچنین، خسارات و جریمههای احتمالی، راه حل تعیین شود.
چگونگی تقسیم سود بین دو طرف نیز باید در قرارداد فوق مشخص شود و مشخص گردد که خسارات به عهده کدام یک از یک طرف یا به عهده هر دو طرف میباشد.
۴-در قرارداد مشارکت صادرات سعی شود که نسبت به چگونگی پرداخت هزینههای جاری، هزینه بیمه و پرداختیها به کارمندان و پرنسل، موادی را درج نمایید.
سخن آخر
با گسترش روابط میان کشورها روز به روز شاهد افزایش میزان صادرات و واردات از نقطهای به نقطهای دیگر میباشیم. صادرات از جمله روشهای درآمدزایی برای بخش دولتی و هم بخش خصوصی هر کشوری است.
باید در نظر داشت که صادرات نیز مانند تمامی امور دارای نکات حقوقی بسیاری است و قراردادهای متنوع زیادی حول صادرات وجود دارد و از این رو قرارداد مشارکت صادرات یکی از مهمترین قراردادهایی است که امروزه بازرگانان به آن احتیاج دارند.
در نهایت به یاد داشته باشید که قرارداد مشارکت صادرات دارای نکات حقوقی بسیاری است و توصیه میگردد پیش از انعقاد، توسط یک کارشناس حقوقی از نکات قانونی آن مطلع شوید تا در آینده دچار ضررهای جبران ناپذیر نگردید.