قراردادهای کار به عنوان رایجترین قراردادهای استخدامی در فضای کسبوکارها شناخته میشوند. از قراردادهای کار برای اهداف متنوع استخدامی از قبیل استخدام کارمند اداری، معلم و مدرس، کارگر ساختمانی و… میتوان استفاده کرد. یکی از زمینههای مورد استفاده قرارداد کار، قرارداد کار فروشنده مغازه است که به قرارداد کار فروشنده مغازه نیز معروف است.
در این مطلب وینداد قصد داریم تا نکات قرارداد کار فروشنده مغازه را بررسی کنیم و مهمترین بندهای قرارداد کار فروشندگی را مرور کنیم.
با ما همراه باشید.
کدام قالب قرارداد کار برای قرارداد کار فروشنده مغازه مناسبتر است؟
قراردادهای کار از نظر مدت زمان دوام، انواع مختلفی دارند. قرارداد غیرموقت (دائمی)، موقت (مدت معین)، کار معین، آزمایشی و آموزشی رایجترین نوع قراردادهای کار هستند. برای تنظیم قرارداد کار فروشنده مغازه، اصولا قرارداد موقت یا مدت معین ترجیح بیشتری دارد چرا که ممکن است عملکرد فروشنده مغازه نتواند در کوتاه مدت رضایت کارفرما را جلب کند.
لازم به ذکر است که استفاده از قرارداد آزمایشی یا ترکیب با قرارداد آموزشی در برخی از موارد فروشندگی، میتواند کارگشا باشد.
نمونه قرارداد کار فروشنده مغازه چه نکاتی دارد؟
برای آنکه به قرارداد کار فروشنده مغازه بپردازیم نیاز داریم تا بندهای مهم این قرارداد را بررسی کنیم. در ادامه به مهمترین بندهای قرارداد کار فروشنده مغازه اشاره میکنیم.
مشخصات طرفین قرارداد
در این بند باید مشخصات دقیق کارفرما (مغازهدار) و فروشنده به دقت تصریح شود. این مشخصات شامل نام، شماره ملی، نشانی، شماره تماس و… است.
موضوع قرارداد
در این بند باید به موضوع قرارداد که همان انجام اعمال مرتبط با فروشندگی است اشاره شود. بنا به نوع مغازه، میتوان موضوع قرارداد را به شکل کلی بیان نمود و انجام خدمات مغازه مذکور را به عنوان موضوع قرارداد تشریح کرد. در همین بند میتوان به نوع قرارداد کار (مثلا قرارداد موقت) اشاره کرد و یا آن را در بندی جداگانه تحت عنوان «نوع قرارداد کار»، قید کرد.
مدت قرارداد
در این بند میتوان از تاریخ امضای قرارداد تا هر زمان، مدت قرارداد کار را مشخص کرد. اما با توجه به آن که قرارداد کار غالبا از نوع قرارداد کار موقت است، در اکثر موارد مدت قرارداد نهایتا یکسال خواهد بود که البته امکان تمدید آن نیز وجود دارد. همچنین نوع قرارداد از نظر تمام وقت یا پاره وقت نیز در این بند قابل تصریح است.
مبلغ قرارداد
این بند که تحت عنوان «حقالسعی» یا «دستمزد» نیز شناخته میشود، مبنا و مقدار حقوق فروشنده مغازه را معین میکند. مبنای پرداخت غالبا ماهانه بوده و حقوق فروشنده به شکل ساعتی در این بند درج میشود. موضوع درصد پورسانتهای احتمالی هم میتواند در همین بند در نظر گرفته شود.
نباید فراموش کرد که مبلغ قرارداد استخدام فروشنده نباید از حداقل دستمزد مصوب وزارت کار کمتر باشد.
محل انجام قرارداد
بهتر است نشانی مغازه مورد نظر در قرارداد فروشندگی قید شود چرا که تغییر عمده مکان مغازه میتواند برای فروشنده در صورت ذکر در قرارداد، حق فسخ ایجاد کند.
تعهدات فروشنده مغازه
تعهدات فروشنده مغازه غالبا شامل رعایت احترام در برابر مشتری، حفظ آراستگی ظاهری و نوع پوشش، حضور به موقع و مطابق برنامه زمانی مغازه، تخلیه و چینش محموله بار جدید (مثلا تخلیه و چینش پوشاک در قفسهها)، مرتب کردن وسایل مغازه، عدم غیبت و تاخیر غیر موجه و یا ترک مغازه در شیفت کاری است.
البته تعهدات دیگری نیز میتوان بنا به کاربری مغازه به این تعهدات افزود یا از آن کاست.
تعهدات کارفرما
مهمترین تعهد کارفرما پرداخت حقوق و دستمزد فروشنده مغازه به طور منظم است. همچنین کارفرما در قرارداد کار وظیفه دارد حق بیمه تامین اجتماعی فروشنده مغازه را بپردازد.
سایر تعهدات کارفرما در خصوص مرخصیها، عیدی و پاداش و… نیز تابع قانون کار و عرف صنف مورد نظر خواهد بود.
محرمانگی اطلاعات
برخی مشاغل ممکن است نیاز داشته باشند تا فروشندگان خود را متعهد به عدم افشای اسرار و اطلاعات مغازه کنند. برای این منظور، قید بند محرمانگی اطلاعات میتواند در قرارداد کار فروشنده مغازه اقدام مناسبی باشد.
احاله به قانون کار
تنظیم این بند در قرارداد فروشندگی میتواند بسیاری از مشکلات عدم توافق طرفین را از پیش حل کند. مطابق این بند، بسیاری از موارد و تعهدات، مانند موضوع کمک هزینه مسکن، عائلهمندی، حق سنوات و پایان کار، عیدی و پاداش سالانه و… به متن قانون کار ارجاع داده میشود و اصل را بر حکم این قانون استوار میسازد.
فسخ قرارداد
اسباب معمول فسخ قرارداد کار فروشندگی میتواند تقصیر فروشنده مغازه در انجام تعهدات قراردادی و یا عدم پرداخت حقوق و دستمزد و حق بیمه فروشنده توسط کارفرما باشد.
حلوفصل اختلافات
در قرارداد کار فروشنده مغازه، اکثر اختلافات حقوقی با مذاکره و یا ارجاع به ثالث (مثلا داوری توسط شخص معتبری نزد طرفین) انجام میشود و در صورت حل نشدن اختلاف امکان ارجاع آن به مراجع حل اختلافات کارگر و کارفرما وجود دارد.
نسخ قرارداد
نسخههای قرارداد کار فروشنده مغازه حداقل دو عدد است که یکی نزد کارفرما و دیگری نزد فروشنده مغازه خواهد بود.
درباره قرارداد کار فروشنده مغازه سوالی دارید؟
تنظیم قرارداد کار فروشندگی اقدامی اساسی برای استخدام فروشنده مغازه به حساب میآید. در این مطلب سعی شد تا بندهای مهم قرارداد کار فروشنده مغازه تحلیل و بررسی شود و به نوعی راهنمای مختصری از این قرارداد در دسترس شما مخاطبان مجله حقوقی وینداد قرار بگیرد.
با این وجود توصیه میشود پیش از تنظیم قرارداد کار فروشنده مغازه از تخصص کارشناسان حقوق استخدامی و روابط کارگر و کارفرما استفاده کنید تا حداقل مشکل را در ادامه راه خود تجربه کنید.
تیم مشاوران امور قراردادها و کارشناسان حقوق استخدامی وینداد آماده ارائه خدمات کامل حقوقی در حوزه تنظیم یا بررسی قرارداد کار فروشنده مغازه هستند. همچنین میتوانید برای پاسخ به سوالات و ابهامات خود درباره این قرارداد به امکانات مشاورهای وینداد اعتماد کنید.
سوالات متداول
چه قراردادی با فروشنده مغازهام منعقد کنم؟
برای تنظیم قرارداد کار فروشنده مغازه، اصولا قرارداد موقت یا مدت معین ترجیح بیشتری دارد چرا که ممکن است عملکرد فروشنده مغازه نتواند در کوتاه مدت رضایت کارفرما را جلب کند.
در چه مواردی میتوانم قرارداد فروشنده مغازه را فسخ کنم؟
اسباب معمول فسخ قرارداد کار فروشندگی میتواند تقصیر فروشنده مغازه در انجام تعهدات قراردادی و یا عدم پرداخت حقوق و دستمزد و حق بیمه فروشنده توسط کارفرما باشد.