زمانی یکی از دوستانم در مورد نحوه و چگونگی شکایت از شرکتهای تجاری خصوصی سوالی داشت چالش و دغدغه اصلی او در این مورد چگونگی اقامه و طرح دعوا علیه شرکتهای تجاری خصوصی بود، چالشی که به نظر او این طور میآمد که امکان طرح دعوا فقط علیه اشخاص ممکن است مثلا این که او فقط میتواند علیه یک شخص حقیقی مثلا آقای ملکی که دین (بدهی) خود را به او پرداخت نکرده طرح دعوا کند اما دقیقا موضوع همین جاست که ما با دو نوع شخصیت مواجه هستیم یعنی شخصیت حقیقی و شخصیت حقوقی. بهتر است برای بررسی بهتر و تفصیلی این موضوع با مراحل شکایت از شرکت خصوصی آشنا شوید.
چنانچه بعد از خواندن این مطلب نیاز به راهنمایی داشتید میتوانید با کارشناسان حقوقی در ارتباط باشید.
در مورد شخصیت حقوقی چه میدانید؟
در نگاهی ساده شخصیت حقوقی مجموعهای از حقوق و اموال است که به منظور رسیدن به منافع و مزایایی (کسب سود و انتفاع) گرد هم جمع میشوند و در واقع شرکتهای تجاری خصوصی نیز از این خصیصه بهرهمند هستند و دارای شخصیت حقوقی هستند و بدین ترتیب دارای نام و عنوان مستقل، اموال مخصوص به خود، حقوق و تعهدات مستقل، اقامتگاه مستقل و تابعیت مستقل هستند.
بنابراین همانطور که در مورد اشخاص حقیقی این موضوع را میدانیم که اشخاص حقیقی یعنی هر کدام از ما همچنان که طرف معاملههای متفاوت قرار میگیریم و تعهداتی را به عهده میگیریم و در برابر بی توجهی به این تعهدات امکان طرح دعوا علیه ما به عنوان شخص حقیقی وجود دارد، امکان اقامه و طرح دعوا نیز علیه شخص حقوقی یعنی انواع شرکتهای مندرج در قانون تجارت نیز وجود دارد.
شرکت تجاری چیست؟
در ارائه تعریفی از شرکتهای تجاری میتوان گفت که شرکتهای تجاری جمعی از دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی به منظور انجام عملیات تجاری و کسب سود است یا به عبارت دیگر شرکت تجاری یک قراردادی است که میان دو یا چند شخص است که در آن هر یک از شرکا آوردهای با خود به شرکت میآورند که شامل سرمایههای نقدی و غیر نقدی است بدین ترتیب که مالکیت هر کدام از شرکا نسبت به آوردهشان از بین رفته و متعلق به شخص حقوقی شرکت میشود چرا که شرکت یک شخصیت حقوقی مستقل دارد یعنی نام، اقامتگاه، دارایی، تابعیت جدا از اعضا خود دارد.
در واقع شرکت هایتجاری حائز یک تقسیم بندی اصلی هستند یعنی شرکتهای شخص محور و شرکتهای سرمایهای. ذکر این نکته نیز مهم است که شرکت تجاری های یا موضوعا تجاری هستند یعنی موضوع آن ها حتما باید تجاری باشد یا این که شکلا تجاری هستند یعنی موضوع فعالیت آن ها هم میتواند تجاری باشد هم غیر تجاری.
در واقع در قانون تجارت ایران نیز تاجر یا شخص حقیقی تاجر است یا شخص حقوقی. شرکت های تجاری از جمله اشخاص حقوقی تاجر بوده که مشمول مقررات ورشکستگی میشوند،شخصیت حقوقی مستقل دارند،به کارهای تجاری می پردازند.
سوالات خود را با کارشناسان حقوقی وینداد مطرح کنید.
انواع شرکت های تجاری در ماده ۲۰ قانون تجارت اشاره شده است.
شرکت سهامی
شرکت شرکت با مسئولیت محدود
شرکت تضامنی
شرکت مختلط غیرسهامی
شرکت مختلط سهامی
شرکت نسبی
شرکت تعاونی تولید و مصرف.
مراحل شکایت از شرکت خصوصی
۱_ یکی از طرق متصور در شکایت از شخص حقوقی یا شرکتهای خصوصی شکایت کیفری است اما در این مورد به نکاتی توجه داشته باشید:
اول آن که در بحث مسئولیت کیفری اصل بر مسئولیت شخص حقیقی است و شخص حقوقی در صورتی مسئولیت کیفری دارد که نماینده قانونی شخص حقوقی به نام شخص حقوقی یا در راستای منافع آن مرتکب جرایمی شده باشد.
دوم آن که مسئولیت کیفری شخص حقوقی مانع مسئولیت اشخاص حقیقی مرتکب جرم نیست.
به این معنی که اگر یک شخص حقیقی منتسب به شخص حقوقی عملی مجرمانه مرتکب شد نمیتواند به این بهانه که جرم را به نفع شرکت انجام داده است از مسئولیت شانه خالی کند.
وینداد آماده ارائه مشاوره حقوقی و پاسخگویی به سوالات شما میباشد.
در صورتی که شخص حقوقی خصوصی مسئول شناخته شود، با توجه به شدت جرم ارتکابی و نتایج زیانبار آن با چه مجازاتهایی مواجه میشود؟
مجازاتها شامل این موارد است:
_ انحلال شخص حقوقی
_ مصادره کل اموال
_ ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی به طور دائم یا حداکثر برای مدت پنج سال
_ ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه بهطور دائم یا حداکثر برای مدت پنج سال
_ ممنوعیت از اصدار برخی اسناد تجاری حداکثر برای مدت پنج سال
_ جزای نقدی و انتشار حکم محکومیت به وسیله رسانهها
۲_ یکی دیگر از راههای شکایت از شرکتها طرح شکایت حقوقی علیه شرکتهای خصوصی است:
در بحث مراحل شکایت از شرکت خصوصی که در برگیرنده طیف گستردهتری از شکایات علیه شرکتهای خصوصی است دعاوی مانند الزام به انجام تعهدات قراردادی، دعاوی مربوط به درخواست صدور حکم ورشکستگی و دعاوی مالی اقامه میشود نکته مهم در طرح این دسته از دعاوی علیه شرکت های خصوصی این است که شما به عنوان خواهان در دادخواست تقدیمی خود به دادگاه باید در قسمت خوانده نام شرکت تجاری را مطرح کنید و دادگاه صالح به رسیدگی در مورد این دعاوی متفاوت است چرا که دعاوی راجع به شرکتهای تجاری که مرکز اصلی آن ها در ایران است در صلاحیت دادگاه مرکز اصلی شرکت است و در مورد دادگاه صالح در دعاوی ناشی از تعهدات شرکت اختیار انتخاب دادگاه صالح با شما به عنوان خواهان است یعنی دادگاه محل انعقاد قرارداد یا دادگاه محل تسلیم کالا یا دادگاه محل پرداخت پول و یا دادگاه محل اقامت خوانده است و شما مختار در انتخاب هر کدام از این دادگاهها هستید.
سوالات خود را مورد چگونگی اقامه و طرح دعوا علیه شرکت های خصوصی با کارشناسان حقوقی ما مطرح کنید.
در مورد مراحل شکایت از شرکت خصوصی هنوز سوالی دارید؟
مراحل شکایت از شرکت خصوصی و طریقه اقامه دعاوی علیه اشخاص حقوقی بسیار اهمیت دارد و برای احقاق حقوق حائز اهمیت است بنابراین هر گونه ابهام و سوال در مورد شکایت از شرکت خصوصی با وینداد مطرح کنید.

2 دیدگاه
مهدی · ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ در ۴:۰۱ ب٫ظ
تشکر مفید بود برام
زهرا بیات · ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ در ۲:۰۳ ب٫ظ
موفق باشید.