براساس آمارهای جهانی، ایرانیان بیش از 6 برابر میانگین جهانی مصرف نان داشته و در نتیجه شاهد آن هستیم که در هر محله نانواییهایی اعم از نانواییهای سنتی و مدرن وجود دارند. این مسئله نشان از ویژگی توجیهپذیر بودن و کم ریسک بودن شغل نانوایی داشته و در نتیجه این شغل ارزش سرمایهگذاری دارد. یکی از طرق سرمایه گذاری در نانوایی، انعقاد قرارداد شراکت نانوایی است.
انعقاد قرارداد شراکت نانوایی ممکن است سبب سودآوری قابل توجهی شود اما پیششرط این امر آنست که به روشهای مختلف هزینههای راهاندازی و تولید کم شده و در مقابل سعی کنیم با رعایت و در نظر گرفتن خلاقیت در ظاهر نانوایی، برخورد با مشتری، کیفیت و تنوع در پخت تفاوت ایجاد کرده تا سود افزایش یابد.
نکتهٔ قابل توجه دیگر در این شغل آنست که هر نانوایی محل مخصوص به خودش را میطلبد و میتوان با انتخاب محل مناسب و افزایش فروش روزانه به سود قابل قبولی دست یافت.
در این مطلب برآنیم تا ضمن تشریح مفاد قرارداد مشارکت، نمونهای از مفاد قرارداد شراکت نانوایی را مورد توجه قرار داده و به ذکر نکات حقوقی آن بپردازیم.
قرارداد مشارکت مدنی چیست؟
شرکت در لغت به معنای قسمت و سهم است اما از جنبهی حقوقی مفهوم آن در ماده ۵۷۱ قانون مدنی پیشبینی شده است.
به موجب ماده ۵۷۱ قانون مدنی ، شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه.
با در نظر گرفتن ماده فوق و ماده ۱۰ قانون مدنی ، شراکت مدنی را میتوان چنین تعریف نمود.
مشارکت مدنی عبارتست از عمل حقوقی که با آمیختن سرمایههای مربوط به اشخاص مختلف اعم از حقوقی و حقیقی نسبت به موضوعات بازرگانی، ساخت و غیره انجام میشود.
با توجه به توضیح فوق، تعریفی که از قرارداد مشارکت خرید ملک میتوان بیان نمود آنست که به موجب قرارداد مشارکت خرید ملک که در زمره عقود لازم قرار میگیرد، متعاقدین با هدف کسب سود یا منفعت، سرمایه خود را به اشتراک میگذارند و در هزینهها و ضررهای احتمالی و همچنین سود حاصله از خرید ملک به نسبت سهم خود شریک هستند.
مهمترین ارکان قرارداد شراکت نانوایی
ماده ۱-عنوان قرارداد
ماده ۲-مشخصات طرفین در قرارداد شراکت نانوایی
ماده ۳-موضوع قرارداد شراکت نانوایی
ماده ۴-زمان و مکان قرارداد
ماده ۵-میزان آورده طرفین قرارداد
ماده ۶-تعیین نحوه پرداخت سود و زیان و هزینهها
ماده ۷-محرمانگی اطلاعات در قرارداد
ماده 8-مرجع حل اختلاف
ماده 9-نسخ قرارداد
ماده 10-امضای طرفین قرارداد
اگر شما نیز به دنبال قراردادی مختص خودتان هستید، میتوانید با ثبت درخواست قرارداد شراکت نانوایی ، قراردادی مختص خودتان و با در نظر داشتن تمامی شرایطتان داشته باشید.
نکات حقوقی مهم در قرارداد شراکت نانوایی
۱- در قرارداد شراکت نانوایی اهمیت دارد که عنوان صراحتاً مشخص گردد. با این توضیح که تعیین موضوع به صورت کلی مانند «قرارداد مشارکت» هم صحیح است لیکن بهتر است برای جلوگیری از بروز اختلافات احتمالی مشخصاً تعیین شود که موضوع قرارداد چه موردی است.
۲- به منظور جلوگیری از اطاله در رسیدگی به اختلافات احتمالی، توصیه میشود بخشی از قرارداد را به طرق حل و فصل اختلافات اختصاص دهید. در این بخش توصیه میشود نهاد داوری را انتخاب نمایید.
۳- موضوع قابل توجه دیگر در این قرارداد آنست که مشابه تمامی قراردادهای مشارکت مدنی ضرورت دارد که مدت اعتبار قرارداد یا زمان شروع و خاتمه آن مشخصاً تعیین شود.
۴- در این قرارداد همانند سایر قراردادهای مشارکت ضرورت دارد تا ترتیبات و نحوهی تقسیم سود و همچنین ضررهای احتمالی تعیین شود.
۵- توصیه میشود در قرارداد شراکت نانوایی ذکر نمایید که هر یک از شرکاء، حق دسترسی به اسناد مالی و دفاتر طرف مقابل یا مجری را جهت بررسی و نظارت بر میزان درآمد حاصله مشارکت را دارد و اسناد مورد نیاز را مجری در اختیار نماینده معرفی شده از سوی شریک خواهد گذاشت.
نتیجهگیری
همانطور که میدانید به جهت مصرف بالای نان در سفره خانوارهای ایرانی، مشارکت در نانوایی و انعقاد قرارداد شراکت نانوایی سبب افزایش میزان سود حاصله از فروش نان میشود.
در این مطلب مفهوم قرارداد مشارکت به عنوان قرارداد مادر و اصلی مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا نمونه قرارداد فوق به عنوان یکی از رایجترین قراردادهای مشارکت و نکات مهم آن اشاره شد.
از مهمترین و حرفهایترین اقداماتی که باید در مسیر رشد و توسعه کسب و کارتان انجام دهید این است که قرارداد مشارکت صحیحی را منعقد نمایید. همین الان نسبت به دریافت قرارداد شراکت نانوایی اقدام کنید!