قرارداد مشارکت مدنی بین دو نفر عبارت است از درهم آمیختن سهمالشرکههای نقدی و غیر نقدی متعلق به دو شخص حقیقی یا حقوقی متعدد به صورت مشاع و مشترک برای انتفاع و سودبری. نمونه قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا در حقیقت یک قرارداد کاملاً کاربردی و منطبق با قانون امور گمرکی است که در فضای کسبوکار و بهخصوص برای تجار کاربرد دارد، زیرا امروزه حجم مبادلات کالاها با کشورهای دیگر بسیار گسترش یافته است و افراد و بازرگانان برای کسب سود بیشتر تلاش میکنند.
گاها دیده میشود که افراد سرمایهای دارند و خواهان افزایش و چند برابر کردن آن هستند ولی راهی برای این امر نمیبینند و یا حتی گاها دیده میشود که اشخاص تبحر و ایده را دارا هستند لکن سرمایه مکفی را ندارند. در هر دو حالت فوق، بهترین گزینه مشارکت است. یکی از روشهای سرمایه گذاری، مشارکت در واردات کالا و فروش آن است که موردی بسیار مهم و مطرح میباشد.
افرادی که تمایل به این گونه مشارکت دارند، با طرف مقابلشان قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا را تنظیم مینمایند و به وسیله این قرارداد، تمام موارد حقوقی و عرفی اعم از درصد سود، مدت قرارداد و… را درج مینمایند.
نمونه قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا
۱-مشخصات طرفین
۲-موضوع قرارداد
۳-میزان سرمایه در قرارداد
۴-مدت اعتبار قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا
۵-بازگشت سرمایه
۶-مصارف سرمایه قرارداد
۷-تعهدات شریک اول
۸-تعهدات شریک دوم
۹-اسناد و مدارک قرارداد
۱۰-ضمانت اجرا
۱۱-نظارت بر قرارداد
۱۲-تقسیم سود
۱۳-فسخ قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا
۱۴-اقامتگاه قانونی
۱۵-حل اختلافات
۱۶-فورس ماژور
۱۷-نسخ قرارداد
مهر و امضای شریک اول
مهر و امضای شریک دوم
اگر شما نیز به دنبال انعقاد این قرارداد هستید، میتوانید با ثبت درخواست قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا، قراردادی مختص خودتان، و با در نظر گرفتن جمیع شرایطتان داشته باشید.
۳ نکته حقوقی قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا
۱-تا پایان مدت قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا اگر به هر علتی تمام یا هر قسمت ازکالا به فروش نرسد شریک دوم (شخصی که شریک اول برای شراکت به او رجوع نموده است) باید سهم الشرکه شریک اول که مربوط به آن قسمتی که به فروش نرفته است را تماماً به صورت کالا بپردازد.
البته نکته حائز اهمیت آن است که پس از آن دیگر حق هیچگونه دخل و تصرفی در کالا را ندارد.
۲-چنانچه بر اثر اعمال و اقدامات شریک دوم، تمام یا هر قسمت از مال الشرکه تلف و یا ناقص شود و یا به هر دلیل خسارتی متوجه اصل سرمایه گردد، شریک دوم نسبت به آن مسئول است. همچنین موظف است که معادل آن را از مال خود به شریک اول پرداخت نماید.
۳-شریک دوم باید تعهد نماید که کالای موضوع قرارداد را بلافاصله پس از ورود، تا زمان فروش و همچنین تسویه کامل حساب مشارکت ازهرحیث و هرجهت به هزینه خود بیمه کامل بنماید و بیمه نامه مربوطه را به شریک اول تسلیم کند. در صورت تخلف و عدم رعایت موارد فوق، مسئول جبران کلیه خسارات وارده بر کالا و شریک اول خواهد بود.
از دیگر نکات مهم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۴-شریک دوم باید به محض اعلام وصول اسناد حمل (از طرف شعبه گشایش کننده اعتبار) در اولین فرصت کالای موضوع مشارکت را با نظارت شریک اول ازگمرک ترخیص کند و آن را به نظر شریک خود برساند.
۵-شریک دوم باید که از فروش نسیه خودداری نماید.
۶-شریک دوم باید به خاطر داشته باشد که درصورت درخواست شریک اول، باید اسناد مربوط به فروش کالای مورد مشارکت را به شریک تسلیم کند.
۷-شریک دوم موظف است که دفاتر و حسابها ومدارک مربوط به مشارکت را طوری مرتب و تنظیم نماید تا در زمان لزوم توسط شریک اول قابل رسیدگی باشد.
۸-در اجرای موضوع قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا، شریک دوم مباشر تلقی میشود و از این رو حق ندارد که انجام هیچ یک از عملیات مشارکت را بدون موافقت کتبی شریک اول به دیگری واگذار ننماید.
سخن آخر
در نهایت باید بیان نمود که واردات یکی از مهمترین مواردی است که تجار و بازرگانان با آن سروکار دارند و از طرفی سرمایه گذاری نیز از مواردی تلقی میشود که افراد، خاصتا در دهه اخیر تمایل زیادی به آن نشان دادهاند.
در حقیقت قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا، قراردادی است که دو موضوع فوق را در خودش گنجانیده است، چرا که افراد میتوانند با اشخاص متبحر در زمینه واردات، قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا را تنظیم نمایند و سرمایه خود را در اختیار تاجر قرار دهند و در انتفاع و سود آن شریک باشند.
البته برعکس این قضیه صادق است و تاجر میتواند از شخصی درخواست نماید تا به عنوان مثال، هزینه واردات را تقبل نماید تا در کالا و یا مبلغی که کالا به فروش میرسد، شریک شوند.
به یاد داشته باشید که قرارداد مشارکت واردات و فروش کالا، مانند تمامی قراردادها دارای نکات حقوقی بسیاری است و از این رو توصیه میشود تا پیش از انعقاد آن، از مشاوره کارشناسان حقوقی کمک بگیرید تا در آینده دچار مشکلات جبران ناپذیر نشوید.