با توجه به رونق بازار ملک و اموال غیر منقول و کاهش ارزش پول، مردم و سرمایهگذاران مایل به ورود سرمایههایشان به بازار ملک شدند. از این رو یکی از طرق روانه شدن سرمایه مردم به سمت آن انعقاد قرارداد مشارکت خرید ملک است.
این قرارداد از جمله رایجترین قراردادهای سرمایهگذاری است که هدف از آن همافزایی و تجمیع سرمایهها جهت کسب سود بیشتر میباشد.
از این قرارداد صراحتاً تعریف مشخصی در قوانین ایران علی الخصوص قانون مدنی صورت نگرفته است. لیکن بر مبنای حکم کلی ماده ۵۷۱ قانون مدنی میتوان این قرارداد را تعریف نمود.
بدین سبب در این مطلب برآنیم تا بدواً توضیحی در باب قرارداد مشارکت مدنی بیان نموده و سپس به تعریف قرارداد مشارکت خرید ملک و بررسی نکات آن بپردازیم.
مشارکت مدنی مبنای قراردادهای مشارکت
شرکت در لغت به معنای قسمت و سهم است اما از جنبهی حقوقی مفهوم آن در ماده ۵۷۱ قانون مدنی پیشبینی شده است.
به موجب ماده ۵۷۱ قانون مدنی، شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه.
با در نظر گرفتن ماده فوق و ماده۱۰ قانون مدنی ، شراکت مدنی را میتوان چنین تعریف نمود.
مشارکت مدنی عبارتست از عمل حقوقی که با آمیختن سرمایههای مربوط به اشخاص مختلف اعم از حقوقی و حقیقی نسبت به موضوعات بازرگانی، ساخت و غیره انجام میشود.
با توجه به توضیح بالا، تعریفی که از قرارداد مشارکت خرید ملک میتوان بیان نمود آنست که به موجب قرارداد مشارکت خرید ملک که در زمره عقود لازم و قراردادهای مشارکت قرار میگیرد، متعاقدین با هدف کسب سود یا منفعت، سرمایه خود را به اشتراک میگذارند و در هزینهها و ضررهای احتمالی و همچنین سود حاصله از خرید ملک به نسبت سهم خود شریک هستند.
مهمترین ارکان قرارداد مشارکت خرید ملک
ماده ۱-عنوان قرارداد
ماده ۲-مشخصات طرفین در قرارداد مشارکت خرید ملک
ماده ۳-موضوع قرارداد
ماده ۴-زمان و مکان قرارداد
ماده ۵-میزان آورده طرفین قرارداد
ماده ۶-تعیین نحوه پرداخت سود و زیان و هزینهها
ماده ۷-محرمانگی اطلاعات در قرارداد
ماده ۸-مرجع حل اختلاف
ماده ۹-نسخ قرارداد
ماده ۱۰-امضای طرفین قرارداد
نکات حقوقی مهم در قرارداد مشارکت خرید ملک
۱. اولین نکتهای که در خصوص قرارداد مشارکت خرید ملک بایستی مورد توجه قرار گیرد آنست که در صورتی که وفق قرارداد مشارکت، ملک یا مال غیرمنقولی ابتیاع شود، تمامی شرکا به نسبت سهم و آورده شریک بوده و ملک موضوع قرارداد، مشاع خواهد بود.
بر این اساس وفق مقررات حاکم بر اموال مشاع، هریک از مالکان مشاع یا شرکا بدون کسب اذن یا اجازه سایر شرکا حق انجام اعمالی از قبیل فروش و اجاره را به نسبت سهم خود دارد. چنین اقداماتی از منظر علم حقوق با عنوان «تصرفات حقوقی» شناخته میشود.
به عبارت دیگر چنین تصرفاتی، در عالم اعتبار صورت میگیرند.
در مقابل تصرفات مادی وجود دارند. تصرفات مادی عبارتند از تصرفاتی که نسبت به اصل مال مشاع یا ملک موضوع قرارداد مشارکت صورت میگیرد.
همانطور که بیان گردید انجام تصرفات حقوقی نسبت به ملک امکان پذیر است لیکن انجام هرگونه تصرف مادی در ملک مشاع بایستی با اجازه یا اذن کلیه شرکاء و متعاقدین قرارداد شراکت صورت گیرد.
علت این امر آنست که کلیه شرکا به نسبت سهم و آورده خود در جز جز مال مشاع مالکیتِ مشاعی داشته و انجام هر تصرفی در سهم خود به منزله تصرف در سهم دیگری نیز خواهد بود.
۲. توجه نمایید که در صورت بروز اختلاف و تمایل شرکا به از بین بردن قرارداد شراکت خرید ملک، اگر در قرارداد مشارکت، ترتیبات خاصی در خصوص نحوهی تقسیم ملک مشخص نشده باشد، طبق قواعد کلی حاکم بر اموال غبرمنقول هر یک از شرکا میتواند برای تقسیم ملک، که به اصطلاح قوانین ثبتی افراز نامیده میشود، اقدام کند.
۳. مشابه تمامی قراردادهای مشارکت مدنی که تعیین مدت اعتبار قرارداد یا زمان شروع و خاتمه آن ضرورت دارد، در قرارداد فوق نیز حتماً بازه زمانی اعتبار و لازمالاجراشدن قرارداد را ذکر نمایید.
۴. هرگز تعیین شخص داور را به بعد از بروز اختلاف موکول ننموده و از آن غافل نشوید. در حین انعقاد قرارداد شخص یا اشخاصی را به عنوان داور جهت حل و فصل اختلافات قراردادی و غیرقراردادی تعیین نمایید.
۵. در این قرارداد همانند سایر قراردادهای مشارکت ضرورت دارد تا ترتیبات و نحوه تقسیم سود و همچنین ضررهای احتمالی تعیین شود.
نتیجهگیری نمونه قرارداد مشارکت خرید زمین
به جهت افزایش ارزش املاک و اموال غیرمنقول و همچنین ارزش افزوده قابل توجه این دسته از اموال، قرارداد مشارکت خرید ملک از جمله قراردادهای پرکاربرد میباشد.
این قرارداد دارای نکات و ظرافتهای حقوقی قابل توجهی است که نبایستی از توجه به آنها غافل شوید.
بدین منظور با دریافت نمونه قرارداد مشارکت خرید ملک و راهنمای کامل آن از یک مشاوره حرفهای و بیدردسر بهرهمند شوید.
سلام
من یک واحد آپارتمان دارم می خوام یک دهم از اون رو با یک نفر شریک بشم
برای اینکار قولنامه بهتره یا قرارداد مشارکت؟
و چه بندهایی باید داشته باشه؟
با سلام و احترام
لطفا به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه نموده و طی تنظیم سند رسمی اقدام به انتقال و فروش نمایید.
مجموعه حقوقی وینداد
سلام از روی قراداد خرید آپارتمان می شود سهم رو در دفترخانه ثبت کرد؟
با سلام و احترام
بله امکان ثبت در دفترخانه وجود دارد.
مجموعه حقوقی وینداد