مدیریت پیمان یکی از چالشهای پروژههای عمرانی محسوب میشود. علت این امر عبارت است از پیچیدگیهای فنی و اجرایی، تنوع تخصصهای مورد نیاز، لزوم هماهنگی بین طراحی در فازهای معماری، سازه و تأسیسات و شرایط اجرایی، حجم بسیار زیاد فعالیتها و تعدد افراد، سازمانها و صنایع درگیر در یک پروژه و… .
قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان از مهمترین قراردادهای پیمانکاری خدمات بوده و ما در این مطلب برانیم تا به مزایای این روش، مفاد و نکات قرارداد مذکور بپردازیم. پس همراه ما باشید.
منظور از قرارداد مدیریت پیمان چیست؟
منظور از قرارداد مدیریت پیمان، قراردادی است که طی آن یک کارفرما، مدیریت اجراییسازی یک پروژه را به یک پیمانکار (حقیقی یا حقوقی) اعطا میکند. به جز کارفرما و پیمانکار، مشاور نیز در قرارداد مدیریت پیمان نقشی اساسی دارد.
کارفرما اصولا هزینه پروژه را فراهم میکند و در واقع مالک پروژه است. پیمانکار حقیقی یا حقوقی همان مجری عملیات پیمانکاری است که وظیفه اجرای تمام یا قسمتی از پروژه را به حکم قرارداد بر عهده دارد.
مشاور در قرارداد مدیریت پیمان نیز نقش مهمی برعهده دارد و سبب میشود ریسکها و خطرات فنی و عملیاتی پروژه به حداقل برسد و از لحاظ مالی پروژه امنیت بیشتری را داشته باشد. مشاوران به نوعی رابط میان خواستهها و نظرات کارفرما با پیمانکار هستند و سعی میکنند تا با طراحی نقشه و طرحهای توجیهیه پیمانکار را در مسیر انجام هر چه بهتر پروژه یاری کنند.
به همین خاطر انتخاب مشاور توسط کارفرما یک اقدام حیاتی و مهم است چرا که یک مشاور مناسب میتواند سرعت انجام پروژه و همچنین امنیت مالی آن را به حداکثر برساند و در نهایت رضایت کارفرما را از پروژه نهایی به دست آورد.
مزایای روش مدیریت پیمان چیست؟
روش مدیریت پیمان مزایای متعددی دارد که مهمترین آن عبارت است از:
۱- با توجه به اینکه نظارت بر عملیات اجرایی پیمانکاران ساخت بر عهده مدیر پیمان میباشد، نیازی به خدمات نظارتی مهندسین مشاور نیست.
۲- پرداخت حق الزحمه مدیر پیمان به صورت تدریجی و همزمان و متناسب با هزینه اجرای پروژه خواهد بود.
۳- اگر مدیر پیمان از ابتدا فاز طراحی به کار گرفته شود، میتواند تجربیات مربوط به ساخت خود را در طراحیها اعمال نماید. این امر در نتیجه موجب کاهش زمان، هزینه، اجرایی شدن بهتر طرحها میگردد.
۴- مدیر پیمان مانند عضوی از تیم کارفرمااست و به این علت وی دیگر تمایلات سودجویانه پیمانکاری را ندارد و تنها هدفش جلب رضایت کارفرما و ادامه همکاری با ایشان در پروژههای آینده خواهد بود.
۵- حضور مدیر پیمان باعث ایجاد هماهنگی میان پیمانکاران ساخت و رفع مشکلات آنان به لحاظ عدم تداخل کاری میگردد.
همانطور که گفته شد روش مدیریت پیمان مزایای زیادی دارد که البته باید برای تنظیم قرارداد آن نکات زیادی را به خاطر داشت. در ادامه به مفاد و نکات قرارداد مدیریت پیمان اشاره کرده ایم.
در صورت که بخواهید میتوانید جزئیات بیشتری در مورد رایج ترین مطالب مدیریت پیمانکاری در این قراردادها ببینید: قرارداد مدیریت پروژه، قرارداد پیمانکاری پروژه و یا قرارداد مدیریت باشگاه ورزشی.
مفاد قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان
عنوان قرارداد
ماده ۱-مشخصات طرفین
ماده ۲- موضوع قرارداد
ماده ۳- مدت قرارداد
ماده ۴- مبلغ قرارداد
ماده ۵- نحوه پرداخت مبالغ
ماده ۶-مشخصات فنی قرارداد
ماده ۷- تعهدات کارفرما
ماده ۸-تعهدات پیمانکار
ماده ۹- فسخ قرارداد
ماده ۱۰- سایر موارد
ماده ۱۱- حل اختلاف/ داوری
ماده ۱۲-نسخ قرارداد
به خاطر داشته باشید که اگر شما نیز در سدد انعقاد قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان طبق قانون کار ایران و سایر مقررات هستید، میتوانید با ثبت درخواست تنظیم قرارداد قراردادی مختص خودتان با رعایت تمام نکات و شروط مدنظرتان داشته باشید.
نکات قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان
نکته ۱-از اساسیترین وظیفه کارفرما عبارت است از پرداخت تمامی هزینههای مندرج در قرارداد.
نکته ۲-مدیر (نماینده پیمانکار) باید یک نسخه از قراردادهای منعقده با پیمانکاران و پیمانکاران جزء را به کارفرما تحویل دهد.
نکته ۳-به یاد داشته باشید که تمامی پرداختها به پیمانکاران و پیمانکاران جزء باید بر اساس درصدهای پیشرفت کار صورت عموماً صورت میگیرد.
نکته ۴-مدیر باید با توجه به نقشهها و مشخصات فنی و اجرایی، هزینههای اجرایی پروژه را برآورد اولیه نماید و پس از تأیید کارفرما شروع به عملیات اجرایی نماید.
نکته ۵-مدیر در حقیقت امین کارفرما بوده و موظف است تا در تمام مراحل اجرای ساختمان رعایت ضابطه و صلاح کارفرما بنماید.
نکته ۶-پیمانکار موظف است صورت هزینههای انجام شده با تأیید مهندس ناظر را تهیه نماید و آن را حداکثر هر …. روز یک بار به کارفرما ارائه نماید.
نکته ۷-مدیر باید بیمه ماهانه و بیمه حوادث کارگران و تمامی عوارض و حقوق دولتی متعلقه را پس از تأیید کارفرما پرداخت نماید. همچنین پس از خاتمه کار مفاصاحساب بیمه و سایر پرداختیها را به کارفرما تحویل بنماید.
نکته ۸-در قرارداد مدیریت پیمان باید درج گردد که مدیر تحت هیچ شرایطی حق واگذاری موضوع این قرارداد را به شخص دیگر ندارد.
نکته ۹-پیمانکار از زمان تحویل کارگاه تا تاریخ تحویل موقت ساختمان به کارفرما، مسئولیت نگهداری و حراست از ساختمان و اجناس خریداری شده موجود در محل ساختمان را بر عهده دارد.
البته این هزینه نگهداری برعهده کارفرما میباشد.
نکته ۱۰-مسئولیت تمامی عملیات اجرایی ساختمان، تعیین پیمانکاران برای هر یک از قسمتهای ساختمان و عقد قرارداد با آنها به عهده مدیر میباشد.
نکته ۱۱-تهیه و خرید کلیه مصالح و خرید یا اجاره لوازم و ابزار و ماشین آلات موردنیاز به هزینه کارفرما برعهده پیمانکار میباشد.
نکته ۱۲-اقدام برای اخذ انشعابات آب، برق، گاز و غیره به نمایندگی و به هزینه کارفرما از وظایف پیمانکار است.
نکته ۱۳-از اساسیترین وظایف مدیر، نظارت کامل و دقیق و ایجاد هماهنگیهای لازم در اجرای به موقع و صحیح ساختمان میباشد.
سخن آخر
در نهایت باید بیان نمود که قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان یکی از مهمترین قراردادها در عرصه پیمانکاری بوده و دارای نکات حقوقی بسیار است، از این رو توصیه میگردد تا پیش از انعقاد آن، از مفاد و نکات آن آگاهی یابید تا در آینده دچار مشکل و ضررهای جبران ناپذیر نشوید. نقشهای کارفرما، پیمانکار و مشاور در این قراردادها جزییات زیادی دارد و به همین خاطر باید برای تنظیم قرارداد دقت حقوقی زیادی را به کار برد. از مهمترین و حرفهایترین اقداماتی که باید قبل از انعقاد قرارداد فوق انجام دهید این است که نمونه قرارداد مذکور را حتما از بانک نمونه قرارداد تهیه کنید.
سوالات متداول
منظور از قرارداد مدیریت پیمان چیست؟
منظور از قرارداد مدیریت پیمان، قراردادی است که طی آن یک کارفرما، مدیریت اجراییسازی یک پروژه را به یک پیمانکار (حقیقی یا حقوقی) اعطا میکند. به جز کارفرما و پیمانکار، مشاور نیز در قرارداد مدیریت پیمان نقشی اساسی دارد.
نکات قرارداد پیمانکاری مدیریت پیمان چیست؟
از اساسیترین وظیفه کارفرما عبارت است از پرداخت تمامی هزینههای مندرج در قرارداد.
تمامی پرداختها به پیمانکاران و پیمانکاران جزء باید بر اساس درصدهای پیشرفت کار صورت عموماً صورت میگیرد.