افراد زیادی که به دنبال ایجاد کسب و کار و درآمد هستند به تأسیس فست فود از طریق انعقاد قرارداد شراکت فست فود فکر میکنند. چرا که تأسیس فست فود از ابتدای کار یعنی خرید ملک تا انتهای آن یعنی ارائه غذا کار پر هزینه و پیچیدهای است که ممکن است از پس یک نفر برنیاید و در اینجاست که بحث قرارداد مشارکت مطرح میشود. برخی افراد ممکن است به دلیل تجربههای تلخ دیگران در باب شراکت از این کار فاصله بگیرند اما باید بدانند که راه حل داشتن یک شراکت خوب، تنظیم قرارداد شراکت اصولی و مناسب است که میتواند زمینه ایجاد یک همکاری مفید و سودآور را برای اشخاص فراهم کنند.
قرارداد شراکت فست فود چه بندهای مهمی دارد؟
شراکت در تأسیس فست فود همان طور که گفتیم کار پرطرفدار و سودآوری است که با اقدامات قانونی در زمینه تنظیم قرارداد و کسب مجوزهای لازم گره خورده است.
در ادامه مهمترین بندهای قرارداد شراکت فست فود که یک نمونه قرارداد مشارکت بهشمار میرود را آوردهایم بدیهی است که بندهای قرارداد میتواند با توجه به توافقات طرفین قرارداد متفاوت باشند.
موضوع قرارداد:
در واقع همان جزئیات کاری است که شرکا در شرف انجام آن هستند.
مشخصات طرفین:
مشخصات طرفین باید دقیق و منطبق با کارت شناسایی افراد در قرارداد ذکر شود.
سهم الشرکه:
سهم هر شخص معمولاً بر اساس سرمایهای که به میان آورده مشخص میشود اما چون ممکن است سرمایه برخی افراد غیر نقدی باشد، بهتر است محاسبه سهم هر شخص را به دست یک کارشناس حقوقی بسپارید.
مدت قرارداد:
مدت قرارداد به معنای مدت زمانی است که طرفین مشارکت خواهند کرد.
حقوق و تکالیف:
ذکر تعهدات دقیق طرفین به کم شدن اختلافات و روشن شدن مسیر همکاری آنها کمک زیادی میکند..
محرمانگی اطلاعات:
رقابت در رستورانها و فستفودی ها بسیار زیاد است به همین دلیل هر فستفودی تلاش میکند با ایجاد خلاقیت و کار جدید در بین دیگر رقبا خود ممتاز باشد به همین دلیل طرفین باید تعهد کنند که حتی در صورت فسخ شراکت نیز اطلاعات مربوط به فستفودی را افشا نکنند.
نحوه حل اختلاف:
دادگاه، داوری، دادرسی اختصاصی و غیره از راههای حل اختلافند که طرفین میتوانند، روی یکی از این راهها توافق کنند.
فسخ یا تعلیق قرارداد:
طرفین میتوانند مواردی را تعیین کنند که در صورت بروز آنها به طور یک طرفه قرارداد را فسخ یا تعلیق کنند.
قبل از شروع قراداد مشارکت در رستوران چه اقداماتی باید انجام دهید؟
قبل از پرداختن به نکات قرارداد مشارکت در راه اندازی رستوران ابتدا باید با مجوزهای قانونی آن آشنا شویم. این ارزیابی باید همه جانبه باشد چرا که هدف از شراکت در رستوران، مشخصاً جنبه اقتصادی آن است و اگر راههای رسیدن به آن را به درستی انتخاب کنید، در مدت کوتاهی، رونق کاری و سود قابل توجهی بدست خواهد آمد. از مهمترین اقداماتی که باید حتما انجام دهید تنظیم قرارداد مشارکت است.
شرایط اخذ پروانه رستوران
اولین قدم برای شروع قرارداد مشارکت در رستوران یا قرارداد شراکت در فست فود طی کردن مسیرهای کسب مجوز آن است. برای افتتاح یک رستوران شما موظفید اقدام به اخذ پروانه کسب رستوران کنید.
شروع به شراکت در رستوران حتی از نوع سیارش به مانند هر کسب وکار دیگری نیازمند برخی مجوزهای لازم است. کسب مجوزهای لازم و پروانههای ضروری از مهم ترین اقدامات پیش از شروع به کار رسمی و شراکت است. در غیر این صورت به احتمال زیاد با جریمه های سنگین دولتی مواجه خواهید شد.
مراحل اخذ پروانه رستوران
اولین مرحله برای ورود به این حیطه دریافت پروانه کسب که همان مجوز رسمی است که توسط اتحادیه صنف دارندگان رستوران و سلف سرویسها صادر میشود. این پروانه، مجوزی است برای شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه که برای آغاز کار در محل مشخص یا جواز کسب معین، بهصورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی اهدا میشود و بدون دریافت آن، کار شما غیرقانونی محسوب میشود.
به این صورت که ابتدا صاحب رستوران برای شروع فعالیت برای کسب پروانه کار به اتحادیه مراجعه میکند. کارشناسان اتحادیه پس از بررسیهای لازم و ثبت درخواست در دفتر، ضوابط موجود را بررسی میکنند از جمله داشتن پارکینگ، واقع نشدن در بزرگراه، حریم چهارراه یا عدم مجاورت با مدرسه دخترانه و… سپس موارد شخصی درخواستکننده مانند سوءپیشینه کنترل میگردد. بعد مدارک به پلیس + ۱۰ تحویل میشود. در ادامه پرونده به اماکن فرستاده میشود تا اگر ایرادی از نظر اماکن دارد؛ برطرف شود.
اگر به دنبال دریافت پروانه سفره خانه هستید، شرایط دریافت پروانه رستوران با سفره خانه که با عنوان رستوران سنتی شناخته میشود متفاوت است.
شرایط اخذ پروانه کسب رستوران:
- فضای رستوران باید از ۸۰ متر بیشتر باشد و فضای سلف سرویس نیز از ۱۰۰ متر بیشتر است.
- رستوران باید تمام امکانات و تجهیزات لازم مثل وسایل برودتی، یخچال، گاز، فر و غیره را داشته باشد.
- رستوران برای اخذ مجوز باید فضایی را به عنوان پارکینگ در نظر بگیرد و خود نیز در خیابان اصلی (نه بزرگراه ها و چهارراه ها) قرار داشته باشد.
- فردی که اقدام به اخذ مجوز کرده باید حداقل ۵ سال سابقه کاری مرتبط داشته باشد.
چنانچه در خصوص شرایط اخذ پروانه کسب جهت قرارداد مشارکت در رستوران نیاز به راهنمایی دارید میتوانید برای مشاوره با کارشناسان حقوقی ما در ارتباط باشید.
شرایط اخذ پروانه کسب انواع رستوران سنتی و سفره خانه:
- مساحت محل مورد نظر باید حداقل ۲۵۰ متر مربع مسقف و یا دارای فضای باز و یا ترکیبی از این دو فضا باشد.
- دارای فواره و حوض که باید از دسترس اطفال به دور باشند.
- در رستورانهایی که به صورت سنتی هستند باید از تختهای چوبی با فاصله یک متر از هم استفاده شود.
- ساختمان رستوران میتواند از خانههای قدیمی و سنتی نیز باشد.
- در رستورانهای سنتی و سفره خانهها برای سرو غذا میتوان هم از تخت و هم از میز و صندلی استفاده کرد که در این حالت تعداد میز و صندلیها باید کمتر از تعداد تختها باشد.
- در رستوران سنتی و سفره خانهها باید حداقل سه غذای سنتی و ترکیبی از غذاهای سنتی و ایرانی سرو شود.
- در رستوران سنتی از چراغهای قدیمی در کنار سایر وسایل روشنایی استفاده شود.
- برای مهمانداران و سالن داران در رستورانهای سنتی باید از لباس های سنتی استفاده شود.
- حداقل ۵ سال سابقه کار برای اینکار نیاز است.
- همه فضای رستوران که شامل آشپزخانه، سالن، راهرو و … است باید تحت یک واحد صنفی در نظر گرفته شده و مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
بدین صورت پس از اطمینان از داشتن شرایط بالا میتوانید با در دست داشتن مدارک مورد نظر اقدام به اخذ پروانه کسب رستوران و سفره خانه کنید. فراموش نکنید که قدم بعدی تنظیم نمونه قرارداد مشارکت رستوران است. پس با ما همراه باشید.
پنج نکته حقوقی که در شراکت فست فود نباید فراموش کنید!
برای تاسیس فست فود ، طرفین شراکت باید مجوزهای لازم را اخذ کرده و اقدام به تنظیم قرارداد شراکت فست فود کنند. مشارکت با وجود مزایایی که برای طرفین دارد اگر بدون دانش کافی در مورد مسائل حقوقی و شراکتی ایجاد شود، مشکلات فراوانی را برای طرفین آن ایجاد میکند.
- درصد مالکیت: برای تعیین درصد مالکیت تنها سرمایه نقدی یعنی پولی که به میان گذاشته شده ملاک نیست، ممکن است یک نفر پول زیادی را بدون هیچگونه تلاشی در مراحل بعدی کار به میان گذارد و شخص دیگر برای بهبود وضعیت شراکت دائماً تلاش کند که در این صورت میتوانند با توافق یکدیگر یا تشخیص کارشناس درصد مالکیت را مشخص کنند.
- تخصیص سود و زیان: معمولاً شرکا در تمام سود و زیانها شریک هستند اما میتوانند طور دیگری هم توافق کنند مثلاً بر اساس سرمایهای که یکی از اشخاص به میان گذاشته ممکن است شامل هیچ زیانی نشود.
- تنظیم قرارداد: قرارداد اگر اصولی و استاندارد تنظیم شود میتواند تمام جزئیات مشارکت طرفین را در بر گیرد و از ایجاد اختلاف در آنها جلوگیری کند.
- بیمه: هر فستفودی و رستوران در معرض حوادث متفاوتی مثل آتش سوزی، حادثه برای کارکنان، ایجاد حوادث برای مشتریان و غیره است. بیمه آتش سوزی و بیمه مسئولیت از مهمترین بیمههایی هستند که مشمول حوادث رستورانها و فستفودی ها میشوند.
- ایجاد یک حساب متمرکز: از آن جایی که اکثر اختلافات ناشی از مسائل مالی است بهتر است که برای تمام هزینههای مرتبط با فست فود یک حساب بانکی جداگانه ایجاد شود. این موضوع باعث میشود که فاکتورهای هزینهها خود به خود در اطلاعات حساب ثبت شود.
این نکات حقوقی را قبل از مشارکت در رستوران یا کافی شاپ فراموش نکنید!
گفتیم که هدف اصلی از نوشتن قرارداد شراکت در رستوران یا کافی شاپ، مشخص کردن میزان سهم هر شخص و بهرهبرداری از سود سرمایه و کار است. اما فراموش نکنید که برای رسیدن به این هدف باید نکات دیگری را هم مدنظر داشته باشید.
تأسیس رستوران یا اخذ نمایندگی؟
اولین تصمیمی که در این مرحله میگیرید این است که آیا میخواهید یک رستوران یا فستفود جدید تاسیس کنید، یا اینکه نمایندگی یکی از آنها را در اختیار بگیرید. از مزیتهای گرفتن امتیاز این است که شما کار خود را یا یک برند معروف شروع میکنید و تبلیغات هم توسط همان برند انجام میشود.
اما از معایب آن میتوان گفت که شما علاوهبر این که باید در ابتدا مبلغی به آن شرکت بپردازید، همیشه باید درصدی از سودتان را هم به آنها بپردازید. در نتیجه میتوان گفت برای اخذ نمایندگی به سرمایه بیشتر و یک قرارداد اعطای نمایندگی نیاز دارید نیاز دارید، ولی شانس موفقیتتان بیشتر است.
برای دریافت قرارداد اعطای نمایندگی به بانک قراردادهای وینداد مراجعه کنید. کارشناسان حقوقی وینداد قراردادهای موردنیاز شما را با توجه و دقت بالا تنظیم کرده اند.
کارت بهداشت داشته باشید!
قدم مهم دیگر این است که معمولا تمام افرادی که در رستورانها و کافی شاپ ها مشغول به کار هستند باید کارت بهداشت داشته باشند و تمام دستورالعملهایی که اداره بهداشت برای این افراد مشخص کرده است را رعایت کنید. به این منظور کارکنان هر رستوران باید دوره بهداشت عمومی را بگذرانند و دارای کارت بهداشت باشند.
کارفرمای هر رستوران وظیفه دارد برای استخدام پرسنل خود در رستوران قبل از شروع بهکار آنها از ایشان کارت بهداشت دریافت کند. چراکه استخدام فردی در صورت نداشتن کارت بهداشت، ممنوع است.
استخدام نیروهای ماهر از مهمترین مراحل راه اندازی رستوران
یکی از مهمترین مراحل راه اندازی رستوران یا فستفود استخدام نیرو است. برای این که بتوانید خدمات بهتری در اختیار مشتریانتان بگزارید باید افراد حرفهای و مناسب را استخدام کنید. نیروهای شما باید به خوبی کار خود را انجام دهند زیرا درصد زیادی از سود شما به نحوه خدمات آنها بستگی دارد. سعی کنید برای هر پستی بهترین فرد را انتخاب کنید. شما باید پرسنل رستوران خود را به خوبی آموزش دهید و آنها را از اهداف رستوران یا فستفوت آشنا کنید.
قبل از شروع کار پرسنل بهتر است درباره شرایط کار، ساعات کاری و نحوه دریافت حقوق و دستمزد با آن ها صحبت کنید و در صورت لزوم قرار داد تعریف شدهای بین خود تنظیم کنید.
حتما با پرسنل خود قرارداد ببندید
قرارداد مشارکت در رستوران هم مانند سایر قراردادهای کاری، از دل یک سری اصول و قوانین بوجود آمده است. این قوانین ممکن است برحسب عرف بوده باشد و مدیران رستوران برای انعقاد قرارداد، قوانین و اصول موجود در اکثر سالنهای غذاخوری را مدنظر قرار دهند. گاهی تکرار یک رفتار به صورت عادت درآمده و در مدت زمانی به عرف تبدیل میشود و یا به شکل قانون محلی در هر صنفی از کسب و کار رعایت میشود. با این حال ممکن است شما با توجه به شرایط رستوران خود قراردادی تنظیم کنید و با رضایت طرفین، انعقاد قرارداد صورت بگیرد. البته در صورتیکه قرارداد طبق قوانین اداره کار به صورت کارفرما و کارمند منعقد شود شرایط کاملا مشخص و در قانون کار به صراحت توضیح داده شده است.
بیمه مسئولیت رستوران را فراموش نکنید!
یکی دیگر از مهمترین بیمههای مسئولیت، بیمه مسئولیت رستوران است که دربردارنده مسئولیت مدنی رستوران داران، استراحتگاهها و کافههای ساحلی و تالارهای پذیرایی است. مدیران این بخشها در قبال استفادهکنندگان از محیط و خدماتشان مسئولیت مدنی دارند، لذا جهت پشتیبانی و بیمه کلیه خسارات ناشی از هزینه های پزشکی، فوت و نقص عضو میبایست نسبت به پر نمودن فرم درخواست صدور بیمه مسئولیت رستوران اقدام نمایند.
از آنجایی که رستورانها و کافی شاپ ها در معرض خطرات متعددی هستند. مثل ریسک آتشسوزی، ریسک وقوع حادثه ولو شکستگی دست و پای کارگران (که قطعا مشمول دیه شده و مبالغ بالایی از سرمایه شراکت را از بین میبرد) و ریسک وقوع حوادث برای مشتریان در محیط رستوران، بنابر خطرات ذکر شده، یک رستوران به بیمهنامههای زیر نیاز دارد:
۱- بیمه نامه مسئولیت مدنی کارفرما در قبال کارکنان برای خطرات احتمالی که ممکن است برای کارگران و پرسنل رستوران رخ دهد.
۲- بیمهنامه مسئولیت مدنی مدیران رستوران در قبال استفادهکنندگان برای خطرات و حوادثی که ممکن است در رستوران برای مشتریان رخ دهد.
۳- بیمهنامه آتش سوزی که به دلیل وجود آشپرخانه و تردد زیاد و ریسک بالای آن، ضروری به نظر میرسد.
تعریف مشارکت مدنی طبق قانون چیست؟
طبق ماده ۵۷۱ قانون مدنی شرکت به معنی گرد هم آوردن سرمایههای نقدی و غیرنقدی دو یا چند شخص (حقیقی یا حقوقی) است که به قصد کسب سود، به طور مشاع در هم آمیخته میشوند. هر شخص که مایل به شراکت باشد باید سرمایه خود را به میان گذارد این سرمایه یا نقدی است یعنی پول یا غیر نقدی است مثل ملک، تجهیزات و یا مهارت و دانش، پس از به میان گذاشتن سرمایهها طرفین شروع به مذاکره و رسیدن به توافقات میکنند برای مثال این که سهم سود هر کدام چقدر است؟ شراکتشان چه مدت طول میکشد؟ مسئولیت و تعهدات هرکدامشان چیست؟ و غیره. هر چه این جزئیات بیشتر و دقیقتر باشند طرفین شراکت بهتر و شفافتری خواهند داشت.
قرارداد شراکت در امور مختلفی از جمله راهاندازی رستوران و فستفود تنظیم میشود که از این طریق میتوانید کار و سرمایه را ترکیب کنید.
جزئیاتی که به آن اشاره شد در انواع قراردادهای شراکت ضروری است. این موارد بعدها در صورت لزوم مورد استناد قرار خواهند گرفت. قرارداد مشارکت مدنی یکی از پرکاربردترین قراردادها در فضای کسب و کار است که با ایجاد بستری مطمئن برای اشخاص کسب و کار و مشارکت آنها را بهبود میبخشد.
اشخاص پس از گرفتن تصمیم برای ایجاد شراکت، باید اقدام به تنظیم قرارداد مشارکت کرده و هرکدام یک نسخه از آن را داشته باشند تا به جزئیات رابطه و توافقاتشان مسلط شوند. داشتن یک قرارداد اصولی و استاندارد که مورد توافق تمام طرفین باشد باعث میشود که اشخاص از دردسرهایی مثل ایجاد اختلاف، شکایت فست فود، اشتباه در تعهدات، ضرر کردن و غیره جلوگیری کرده و رابطه خوبی را ایجاد کنند.
جمعبندی
تنظیم قرارداد شراکت در رابطه شرکا اهمیت زیادی دارد و بهتر است آن را به دست افراد متخصص بسپارید. وینداد با در اختیار داشتن کارشناسان حقوقی مجرب در زمینه قراردادنویسی میتواند با تنظیم قراردادی متناسب با در خواستهای شما تجربه یک شراکت موفق را به شما بچشاند. بدین منظور میتوانید درخواست تنظیم قرارداد آنلاین خود را ثبت نمایید.
سوالات متداول
سود شرکا در قرارداد شراکت فست فود چگونه است؟
از آن جایی که اکثر اختلافات ناشی از مسائل مالی است بهتر است که برای تمام هزینههای مرتبط با شراکت در فست فود یک حساب بانکی جداگانه ایجاد شود.
شراکت در فست فود به چه چیزهایی نیاز دارد؟
برای مشارکت در تاسیس فست فود علاوه بر کسب مجوزهای لازم، باید قرارداد مشارکت در فست فود را هم تنظیم کنید.