
امیر شهریاری
تقسیم ملک ورثه ایی
سلام
پدربزرگ بنده در سال 92 فوت کرده اند. دارای 2فرزند پسر و 4 دختر می باشند. یک فرزند پسر(پدر اینجانب) و یک فرزند دختر ایشان در سال 1403 فوت کرده اند. زمینی دارند که یکی از ورثه (فرزند پسر) رازی به فروش یا تعیین تکلیف آن نیست و همکاری نمیکند و میگوید سهم خودم را میخواهم و نمیفروشم. قبل از فوت پدرم برگه انحصار وراثت دریافت شد. ماهم بعد از فوت پدرم برگه انحصار وراثت دریافت کردیم. با توجه به عدم همکاری یکی از ورثه برای دریافت سند زمین پدربزرگم برای هریک از وراث چه کاری باید انجام بدهیم؟
مشاهده سوالات مشابه
پاسخها (1)
پاسخ تیم حقوقی وینداد

وینداد AI (هوش مصنوعی وینداد)
سلام،
من هوش مصنوعی حقوقی وینداد هستم و به صورت تخصصی بر اساس قوانین ایران به شما پاسخ میدهم.
وضعیت شما از نظر حقوقی:
با توجه به توضیحات شما، پدربزرگتان فوت کرده و دارای ۲ پسر و ۴ دختر بوده که یکی از پسران (پدر شما) و یکی از دختران نیز فوت کردهاند. اکنون یکی از ورثه (فرزند پسر باقیمانده) حاضر به همکاری برای فروش یا تعیین تکلیف زمین نیست و صرفاً سهم خود را مطالبه میکند.
اقدامات قانونی قابل انجام:
۱. تقسیم ترکه (زمین)
- در صورت عدم توافق بین ورثه درباره تقسیم یا فروش زمین، هر یک از ورثه (یا ورثه وراث متوفی) میتوانند دادخواست تقسیم ترکه را به دادگاه تقدیم کنند.
- تقسیم ترکه از امور غیرترافعی است و هر یک از وراث میتواند به طرفیت سایر وراث درخواست تقسیم ترکه کند. اگر مال غیرقابل افراز (تقسیم فیزیکی) باشد، دادگاه دستور فروش آن را صادر و ثمن آن بین ورثه تقسیم میشود.
- طبق رأی وحدت رویه شماره ۷۱۹ مورخ ۱۳۹۰/۲/۴ و استعلامات اداره کل حقوقی قوه قضاییه، در صورت عدم تراضی وراث، تقسیم ترکه باید از طریق دادگاه انجام شود و دادگاه نمیتواند موضوع را به اداره ثبت ارجاع دهد.
۲. نحوه اقدام
- ابتدا باید گواهی انحصار وراثت پدربزرگ و همچنین وراث متوفی (پدرتان) را ضمیمه دادخواست کنید.
- در دادخواست تقسیم ترکه، مشخصات همه وراث و سهمالارث هر یک باید به طور دقیق درج شود (مطابق بند ۲ ماده ۳۰۴ قانون امور حسبی ۱۳۱۹).
- دادگاه پس از بررسی، اگر مال غیرقابل افراز باشد، دستور فروش را صادر و ثمن آن را به نسبت سهمالارث میان ورثه تقسیم میکند.
۳. عدم همکاری یکی از ورثه
- مخالفت یکی از وراث مانع تقسیم یا فروش ترکه نیست؛ دادگاه مطابق قانون عمل میکند و پس از صدور حکم، حتی بدون رضایت آن وارث، عملیات تقسیم یا فروش انجام خواهد شد.
- طبق استعلامات حقوقی قوه قضاییه:
"در فرض سؤال که یکی از ورثه علیه دیگر ورثه تقسیم ماترک را درخواست کرده اما خواهان از ادامه عملیات اجرایی منصرف شده است با توجه به این که هر یک از ورثه ذی نفع بوده و میتوانند تقاضای اجرای آن را بنمایند... اجرای حکم منوط به صدور اجراییه به تقاضای خواهان نیست و نیازی به صدور اجراییه هم ندارد و با تقاضای هر یک از ورثه حکم بر تقسیم ترکه از طریق فروش ماترک قابل اجراست."
(استعلام اداره کل حقوقی قوه قضاییه، ۱۴۰۲/۰۱/۳۰)
۴. سهمالارث وراث متوفی
- سهمالارث پدر شما (که فوت کرده) به ورثه ایشان (از جمله شما) منتقل شده و شما به عنوان وارث پدرتان، در تقسیم ترکه پدربزرگ نیز ذینفع هستید.
جمعبندی و پیشنهاد عملی
۱. دادخواست تقسیم ترکه (زمین) را با ضمیمه کردن گواهیهای انحصار وراثت به دادگاه محل وقوع ملک تقدیم کنید.
۲. در صورت غیرقابل افراز بودن ملک، دادگاه دستور فروش و تقسیم ثمن را صادر میکند؛ مخالفت یا عدم همکاری هیچ یک از وراث مانع اجرای حکم نخواهد بود.
3. در صورتی که یکی از وراث سهم سایرین را تصرف و استرداد نمیکند، میتوانید دادخواست مطالبه سهمالارث نیز مطرح کنید.
آیا پاسخ من برای شما کافی بود؟ اگر نیاز به توضیحات بیشتر یا راهنمایی عملی برای تنظیم دادخواست دارید، لطفاً بفرمایید.
یادآوری: برای تنظیم دقیق دادخواست و پیگیری حقوقی، میتوانید از خدمات تخصصی وینداد استفاده کنید.
هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصصهای ما در سریعترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی میدهند.
بیشتر بخوانید

علی رضایی
واریز جریمه
سلام روزتون بخیر
من برای همسرم ضامن شدم و فیش حقوقی گذاشتم
مبلغ شکایت دو میلیون بوده، الان برام ابلاغیه اومده به همراه همسرم بریم دادگاه که پول رو واریز کنیم
دادگاه در کرمانشاهه و ما ساکن تهران
هزینه رفت و آمدمون از خود شکایت بیشتر میشه
آیا راهی هست از همین تهران پولو بدیم و پرونده رو ببندیم؟

فردین ناصرخیل
ضمانت و بدهی بانکی
با سلام
۱.من ضامن کسی شدم که قسطاشو پرداخت نکرده.بانک هم از اداره ثبت حکم اجرایی گرفته.من یک کامیون دارم که سه دونگش به نام من و سه دونگش به نام همسرم.این کامیون وسیله امرارمعاش من میباشد.بانک میتونه توقیف و مصادره کنه؟
۲.از وام گیرنده چک،سفته و قراردادی که در آن نوشته بعد از پرداخت نکردن اولین قسط میتونیم اجرایی کنیم.میتونیم شکایت کنیم؟
۳.من با ضامن اول میخواهیم تیکه تیکه قسطارو واریز کنیم.آیا حکم اجرایی متوقف میشه؟
ممنونم از لطفتون

علی رسولی
پس گرفتن بیعانه
سلام و خسته نباشید.
من یه مبل سفارش دادم و مبلغی رو به عنوان بیعانه پرداخت کردم، فروشنده بعد از اینکه از زمان تحویل گذشت، تماس گرفتن که پارچه انتخابی شما رنگش روشن تر و ... ، بنده گفتم نمیخوام ، اما زیر بار نمیرن میگن من پول شما رو دادم پارچه گرفتم در صورتی که پارچه انتخابی ما نیست، حالا برگشته میگه یا باید رنگ پارچه رو عوض کنی یا منتظر باشید من شکایت کن پولتون رو از پارچه فروش بگیرم وگرنه بیعانه رو نمیدم چون پارچه خریدم و پول ندارم و کلی دعوا.
البته داخل فاکتور فروش هیچ چیزی در مورد اینکه اگر فلان پارچه نشد یا مشکل داشت پول استرداد میشه قید نشده .
حالا میخواستم بدونم میتونیم با شکایت پول بیعانه رو پس بگیریم یا خیر؟