محمد فریفته
ابلاغ۲۵ درصد افزایش در ترک تشریفات
سلام. در قراردادهای پیمانکاری که به صورت ترک تشریفات منعقد می گردد می توان افزایش یا کاهش ۲۵ درصد مبلغ اولیه قرارداد را انجام داد؟
مشاهده سوالات مشابه
پاسخها (1)
مهدی حیدرنژاد
درود بر شما
انجام معامله از طریق ترک تشریفات یکی از مسیرهای ارجاع کار می باشد ضمن اینکه فرایند اجرای کار بر اساس مستندات و مفاد قرارداد مبادله شده خواهد بود به بیانی دیگر ممکن است ما از مسیرهای مختلف به مقصد معامله برسیم (مناقصه، مزایده، ترک تشریفات، عدم الزام و...) لیکن فرایند اجرای کار، انجام معامله، پیشبرد و اتمام آن (مدیریت اجرا پیمان) بر اساس مفاد قرارداد مبادله شده خواهد بود (که البته خود جزئی از اسناد فرایند ارجاع کار است)، بر این اساس مادامی که در شرایط قراردادی، امکان ابلاغ کاهش یا افزایش کار وجود داشته باشد، فارغ از مسیر و فرایند ارجاع کار، امکان ابلاغ اضافه کاری یا کاهش کار وجود خواهد داشت
هر سوال حقوقی داشتید از ما بپرسید. متخصصهای ما در سریعترین زمان ممکن به سوال شما جواب تخصصی میدهند.
بیشتر بخوانید
حسین حقیقی
shirin saremi
ساخت یک سوله در محل اجاره ای
با سلام، در صورتی که در ملک اجاره ای بدون اجازه مالک ساخت یک سوله صورت بگیرد و با شخص قرارداد پیمانکاری بسته شود آیا مالیات و بیمه تعلق میگیرد و آیا جز هزینه های همان سال می توان ثبت نمود؟لازم بذکر است قرارداد اجاره 2 ساله می باشد
دنیا مددی
ملاک تحویل پروژه
سلام. وقت بخیر. در یک قرارداد پیمانکاری تولید نرم افزار، آمده است که در زمان موقرر مجری باید نرم افزار را تحویل دهد و صورتجلسه تحویل تنظیم شود و توسط دو طرف امضا شد.
همچنین بندهایی جهت جریمه دیکرد نقل شده است.
دو سوال مطرح هست:
1. ما در زمان تحویل صورتجلسه ای امضا نکردیم و فایل های پروژه را برای کارفرما نصب کردیم تا استفاده کند (که مستندات نصب موجود است). حال بعد از چند ماه کارفرما مدعی است که نرم افزار را تحویل نگرفته است (بدلیل امضا نشدن صورتجلسه). این درحالی است که کارفرما درحال بهره برداری از محصول است. آیا مدارک نصب و بهره برداری محصول دال بر تحویل و انجام موضوع قرارداد نیست و الزاما میبایست صورتجلسه امضا میشده است؟
2. بعد از چندین ماه از بهره برداری محصول توسط کارفرما، وی مدعی شده است که نرم افزار با تاخیر تحویل وی شده است و درخواست غرامت و جریمه کرده است. این درحالی است که در زمان بروز تاخیر، اصولا هیچ اخطار یا اقدامی از سوی کارفرما انجام نشده است و ایشان در آن زمان مشکلی بابت تاخیر نداشتند. آیا کارفرما میتواند مثلا بعد از 2 سالاز بهره برداری نرم افزار، میتوانند مدعی خسارت تاخیر تحویل شوند که اصولا مربوط به مراحل تولید بوده است و در آن زمان هیچ اقدامی نکرده است؟